13 ročnej dcérke mešká menštruácia 3 mesiace

timeatimejka
16. júl 2017

Ahoj, potrebujem poradiť. Dcéra má 13 rokov a menštruácia jej mešká 92 dní. Inokedy jej meškala maximálne týždeň. Ku lekárovi ju nedostanem. Vraj sa hanbí a zároveň sa bojí toho, čo jej bude robiť. Vysvetľovala som jej, že ak chce mať deti tak by bolo najlepšie zájsť ku tomu lekárovi. Ona mi povedala, že by deti veľmi chcela mať no strach ju odrádza od vyšetrenia. neviem čo to znamená, ak jej menštruácia tak dlho mešká. mám hlavne strach. Budem rada, ak by ste mi napísali rady a vaše skúsenosti

anieli_1
16. júl 2017

@timeatimejka no tie tri mesiace je dosť môže to byť všeličo cez cystu alebo len upraviť hormóny alebo čokoľvek...Keďže má 13 pravdepodobne to tehotenstvo nebude...A áno treba ísť k dr vysvetli jej že sa nemá čoho báť ...Že jej zrejme len krv zoberie najskôr ....

timeatimejka
autor
16. júl 2017

@anieli_1 ďakujem.. hovorila som jej, že jej zrejme iba krv zoberie. Ale posnažím sa ju ešte prehovoriť.

drobcek11
16. júl 2017

@timeatimejka ak sa boji resp mozno hanbi gynekologa rieste to s jej obvodnym lekarom najprv neviem ako to funguje ale asi by aj tak sla na detsku gynekologiu

anieli_1
16. júl 2017

@timeatimejka aj keď si jej matka a mala by počúvať čo ty povieš ale v tomto prípade aby si v nej neurobila odpor voči gyn skús určite rozprávať prípadne ja neviem malý úplatok...A skús jej povedať že môže ísť aj ku gynekologicke na prvý krát ak by s tým mala menší problém...

jankalukasova
16. júl 2017

Inak... skus najst lekarku... nie lekara. Mlade dievca to znesie jednodchsie. Zavolaj jej, vysvetli problem. Daj potom telefonu aj dcerku. Lekarka s velkou pravdepodobnostou vezme krv a urobi ultrazvuk cez brusko... ale nech jej dcera po telefone povie, ci ju nieco boli, neboli, schudla, neschudla... dcera jej vsetko povie, lekarka povie co ma v plane a potom tam pojdete.

ukulela
16. júl 2017

baby - 13 r by nemal riesit este detsky gynekolog? neviem, pytam sa.
@timeatimejka k doktorovi ju treba dostat. pohladaj doktorku, zavolaj do ambulancie, ci vas vezmu a popytaj sa, co jej budu robit. resp ci na zaciatku nemoze urobit trebars len odber, neviem, ci b stacilo sono cez brucho - ci tak vidiet cystu pripadne .... doktorka by sa mohla nechat nahovorit na prvu navstevu "pro forma" a druhu uz s vysetrenim ...

lia23
16. júl 2017

ja si myslim ze v jej veku je uplne normlane ze este nema pravidelnu menstruaciu...hormony sa jej predsa este stale upravuju... a potrva to este nikolko mesiacov ak nie rokov kym bude pravidelna

mandala77
16. júl 2017

@timeatimejka neschudla nejako za ten čas veľmi?

loginexistuje
16. júl 2017

Detsky gynekolog robi aj vysetrenie ale cez konecnik plus USG, ak je treba .. dievca v tomto veku musi ist na vysetrenie s tebou co je samozrejme a treba sa objednat .. detsky gynekolog je pomerne uzko profilovany lekar (a vascinou su to lekarky) a na vysetrenie sa caka ...

v jej veku to ale naozaj moze byt proste len hormonalny problem .. docasny nez sa dospievajuce telo zrovna... neviem ci by som hned tlacila na gynekologa.. pokial nema ine problemy .. bolesti a pod..

bashka80
16. júl 2017

ja si myslím, že po troch mesiacoch by už asi mala ísť k doktorovi, hlavne ak je to neobvyklé, veď predtým jej meškala maximálne 7 dní. Nájdi detskú gynekologičku a objednaj ju, a choď na vyšetrenie s ňou, ty môžeš byť prítomná v ordinácii a držať ju za ruku a tak. a @anieli_1 má pravdu, skús ju nejako "uplatiť", sľúb jej, že jej niečo kúpiš.

mikys1
16. júl 2017

ahoj ono je toešte v jej veku normálne, že má také výkyvy. Moja má menzes od 11,5 roku má ho viac menej pravidelný, ale už sme boli aj u gynekologičky a tá mi vravela, že sa môže stať, že ho nebude mať aj pol roka., že je to úplne normálne. Ale ak si chceš byť naprosto istá tak ju nejak jemne presvedč na návštevu gynekologičky. Mojej pozrela ultrazvukom vaječníky a maternicu a keďže mala výtok tak priložila papierik a nasadila lieky. Celý čas som ju držala za ruku 😇

deti95060810
16. júl 2017

niečo podobné som mala aj ja ešte ako mladé dievča - vek asi ako tvoja dcéra....Mne meškal menzes pol roka...Neriešilo sa to.....Neboli sme ani u lekára, nič....

timeatimejka
autor
16. júl 2017

Ďakujem všetkým za rady. Malá bola chorá skoro dva mesiace a aj jej brali krv aj výter z konečníka robili a vtedy sa nič nezistilo. Vtedy jej už mesiac menštruácia meškala. Pani doktorky sme sa na to opýtali a povedala, že to je normálne a ak by to pokračovalo, máme sa ozvať. Ozvala som sa jej a opäť mi povedala, že to je normálne a že jej nebudú robiť zbytočne testy. Že mám čakať ešte také 2 mesiace. Tak neviem no..

timeatimejka
autor
16. júl 2017

@bashka80
Čo sa týka toho "úplatku".. to sa mi rozhodne nepáči. Je dosť vyspelá a určite ju nepresvedčím takto. Nechcem to takto robiť. Príde mi to hlúpe. Budem rada, ak by išla sama. A nechcem si ani rozmaznávať dieťa. A po tom, čo mi povedala doktorka tak na vyšetrenie ešte nepôjdeme 🙂

zuzans258
16. júl 2017

ahoj...neni sa čoho báť...je mladučká, neviem síce kedy dostala prvú menštruáciu ale kým sa jej cyklus ustáli prejde ešte kopa času 🙂 .... chvíľu ju môže mať pravidelne a potom zas nie...ono je to otázka aj 5 rokov 🙂

aduskalac
10. sep 2017

Chcem sa opytat dostala uz dcera menstruaciu?aj mojej meska mesiac tiez ma 13 a menzes je zacal v decembri a teraz jej prvykrat meska mesiac tiez neviem ci cakat alebo ist k dr