13 mesačná dcéra sa pri plači nenadýchne a omodrieva

kaara1980
11. aug 2012

Dcéra má 13mesiacov a uz od narodenia máme ten problém,že pri určitom plači sa zachádza.Je to vtedy,keď ju niečo zabolí,či si ublíži-napr.pád,očkovanie atď.Vždy to však bolo pár sekúnd.Ale pred dvoma dňami sa nám stalo,že jej na nohu padla krabica plastová s legom.Ani som to nepostrehla,len som vo vedľajšej izbe začula,že zvrieskla a zrazu bolo ticho.Utekala som k nej a ona mala ústa dokorán a nevydala ani hláska,ani nádych,ani výdych.Po chvíli jej začali modrať pery,s mamou sme sa ju snažili ,prebrať,,nech sa nadýchne.Lomcovali s ňou,prefackali,búchali po chrbte a až po búchaní po chrbte sa konečne nadýchla.Bola už úplne sivá,prsty na rukách mala modré.Ja som boĺ úplne v šoku,keby som bola sama,tak neviem čo spraviť.Dnes sa zas buchla do pier a zas ju to chytilo,ale našťastie sa nadýchla skôr ako omodrala.Bojím sa ju nechať čo i len na chvíľku samú,čo ak sa to zopakuje,čo ak sa zadusí?Máte s tým niekto skúsenosť?čo mám tejto situácii robiť??

nicolasko55
11. aug 2012

@kaara1980 ahoj.az po mne zimomriavky presli jak to citam ☹ a nebola si s nou u pediatra??

mimi21
11. aug 2012

@kaara1980 urcite chod k lekarovi, a ked sa to este stane skus ako pomoc fuknut silno do ust, zaberalo to synovcovi aj mojim deckam, ked sa pri placi nevedeli nadychnut

bianca
11. aug 2012

@kaara1980 detska lekarka a potom neurologa a potom ta posle asi aj na ORL a na RTG.A hned v pondelok.

metlonka
11. aug 2012

@kaara1980 moj maly mi toto robi tiez od malicka...teraz ma takmer tri roky a uz tieto "afekty" ako to nazvala nasa pediatricka robi pomenej...ale niekedy o to intenzivnejsie...naposledy pred tromi dnami...stupil na nieco bosou nozickou a tak ho to muselo boliet, ze sa zase az zachadzal od placu 😒 trvalo to tak dlho, ze cely omodrel a uplne zmandravel, nevladal udrzat hlavicku a ani ruky..nieco strasne...nepomaha ani fuknutie do tvare ako mi radila lekarka, ani frknutie vody do tvare..mam pocit, ze je to naopak este horsie ak mu fuknem do tvare..lebo ten vzduch este viac vdychne ...je to hrozny pocit, ked sa to s nimi deje a ja neviem co s nim...ale lekarka mi povedala...ze este ani jedno dieta na toto nezomrelo, ze kazde dieta ma v sebe pud sebazachovy a nakoniec sa nadychne 😖 tak vzdy cakam...a dufam a drzim ho na rukach, lebo viem ze by padol ako hnila hruska...ale trias sa s nimi nema.. musia z toho jednoducho vyrast...

duracelko
11. aug 2012

moj sa pri plači zachádza tiez sa nemôze nadýchnut ked spusti nárek ale nikdy neomodrel. určite to rieš s lekárkou,,, takéto detičky zvyknu aj odpadnúť ale môjmu sa ani to este nestalo. ja mu fuknem do tváre ked vidim ze lapá po dychu

nina_m
11. aug 2012

Ahoj, moja mala ma rovnako vystrasila, ked to 1x urobila.... Nic sa nedeje, je potrebné ju v tej chvili vyrusit, pomaha fuknut do tvare, alebo frnknut trochu vody. Dr. mi hovorila, že v tej chvili stačí vziať na ruky a pokojne sa prihovarat....nám pomaha fuknutie... V žiadnom prípade ale netriast. Niektoré deti dokonca aj upadnu do bezvedomia, nic sa nedeje, hovorí sa tomu afektivny plac a dieta sa vždy nadychne aj samé a nezanechava to žiadne následky ani pri bezvedomí... Mala, akonáhle zistila, ze uz z jej zachvatov nie som tak mimo, tak sa znížila ich intenzita...rovnako modrala a potom dokonca aj otacala hlavu, len aby som jej nefukla do tvare a neprerusila predstavenie

suezana
11. aug 2012

@kaara1980 moja sestra toto robila v detstve - ale ona odpadla - neviem, či pri tom zmodrala, viem len, že aj keď som jej napr. nepožičala hračku a ona začala veľmi plakať, tak zrazu bola na zemi a museli ju preberať - väčšinou si aj hlavu rozbila, alebo odrela..... Rodičia s ňou chodili po mnohých vyšetreniach - hlavne na hlavu, ale na nič sa neprišlo - pred pubertou to prešlo.

daina1
11. aug 2012

aj moj maly ked sa buchne a zacne plakat tak sa stane ze sa nevie nadychnut mam doma svokrovcov doktorov a vraj sa s tym neda nic robit treba fukat do ustociek a on sa nadychne tiez mi uz par krat zmodral ale vzdy sa nadychol ma to od narodenia vela neplaceme a nikdy sme ani enplakali ale ked sa silno udrie napr do nosteka tak vtedy ma problem sa nadychnut raz som sa tak zlakla trvalo to pre mna uz pridlho vtedy som s nim uz aj triasla este aj ked to pisem ma boli zaludok je to strasny pocit a to ked ho drzim ja na rukach tak to ani nevnimam tak ako keby ho mal niekto druhy dufam ze z toho vyrastie lebo je to strasne ale nastastie sa to uz dlhsiu dobu nestalo my mame teraz takmer 14 m. drzim palce nech to co najskor prejde viem aky to je pocit :(

suelop
11. aug 2012

Aj nam pri silnom placi pomaha silne fuknutie do tvare.

kaara1980
autor
11. aug 2012

raz sa jej to stalo u dr pri ockovaní.Vtedy jej dr dala normalne facku.A keď som jej vravela,že to robieva tak to neriešila.Malej fúknutie do tváre vôbec nepomáha.

susanerose
12. aug 2012

@kaara1980 Máme rovnaký problém. Naša malá má 15 meaicov a stalo sa nám to už párkrát. No vždy to bolo len na pár sekúnd, až raz sme boli v obchode, ona sa učila chodiť a padla. Začala plakať a keď neprichádzal nádych, už som vedela, že je zle. Úplne odpadla, fúkala som jej do pusy, triasla som s ňou, prehla som ju cez koleno a búchala po riťke. Nič nepomáhala. Mal som pocit, že to už trvá večnosť, vtedy som začala panikáriť a kričla som na celý obchod, nech zavolajú záchranku... Potom sa nejako nadýchla, začali jej tiecť slinky a strašne začala plakať.Ešte teraz sa trasiem, keď na to pomyslím. Išli sme na pohotovoť, tam mi lekárks povedala, že to sa stáva u detí, ktoré silne emocionálne prežívajú a vraj je to dôsledok nevyvinutosti mozgu, a vraj to prejde do 3 rokov... Takže ešte 2 roky strachu pri každom páde a buchnutí. Je to strašné. Nepriala by som to ani nejaväčšiemu nepriateľovi. Ešte nám tá lekárka poradila, že keď nič iné nepomáha, tak treba ofŕkať tvár vodou. Takže teraz pri každom plači hneď utekám do kúpeľne a pretriem jej tvár vodou...

bodka13
12. aug 2012

@nina_m súhlasim,aj u nás to tak bolo ...tiež sme sa zo začiatku báli a celý svet sa v tom momente točil okolo malého (staršieho syna)
....deti sa tento afektívny plač naučia aj využívať vo svoj prospech-teda vtedy ak sa im nevyhovie podľa ich predstáv 😠 ...naša detská doktorka nám poradila ak sa udrie/ublíži si treba zakročiť a pomôcť-teda utíšiť ho a rozptýliť aby sa dýchanie napravilo....ale ak je to záchvat z trucu otočiť sa chrbtom/nereagovať a dieťa veľmi rýchlo začne dýchať - prvýkrát som sa strašne bála,že čo ak sa predsa len nenadýchne a predstavte si ono to fungovalo,zistil že to nezaberá a hneď bol aj zvuk 😉...postupne sa to vytratilo 😉

jannys82
12. aug 2012

Ahoj, môj to teraz robí, ale keď sa zlostí 😖 Ja mu fúknem do tváre alebo silno zatlieskam za jeho chrbtom, aby sa začal sústrediť na niečo iné... Ale radšej navštív aj lekára, nech sa na ňu pozrie a poradí ti. Držíme palečky 🙂

riave
12. aug 2012

@kaara1980 my sme mali podobny problem, syncek pri papani z flase strasne zhykol, rozhodil rucickami a nozickami, no prosto nedychal. samozrejem som sa prelakla a sla okamzite pedine a poslali nas na kardio, odvtedy chodime na kontroly ku kardiologicke a boli sme aj na rtg+plucne. proste, nenechala som to tak, treba to riesit, pretoze nikdy nemozem vediet co sa stane a ako zareagovat...ale prestal to uz robit nastastie, no na kontrolu si aj tak zajdem, vsak to nieje az taka strata casu 😉

mlynarocka
23. okt 2016

@metlonka chcem sa spýtať či z toho vyrástol

ingrid16
23. okt 2016

Aj mojmu synovi sa to stalo, poslalu nas na kardio, na neurologiu, ... vtedy som ešte nevedela, ze je to vlastne bezna vec. Dokonca sa to dnes stali dcerke, ma 3 roky, zacala plakat, prestala dychat a zacala jej modriet pera. Ale preslo to.

majinka273
23. okt 2016

S najstarsim sa nam take nieco stalo 2x. Prvykrat, ked sa to stalo, aj mi odpadol a nevedela som ho prebrat, pomohlo buchanie do chrbta. Ked vidite, ze zacina takyto plac, fuknite do tvaricky, aj viackrat posebe, nam to pomahalo, aby sa nezasiel...

metlonka
23. okt 2016

@mlynarocka ano, nastastie preslo to 😉 posledny krat to bolo ked mal cca 4-5 rokov...ale uz to nerobi..takze...vyrastol z toho..treba vydrzat 😉

petronellkaa
23. okt 2016

@kaara1980 Presne to sa stavalo aj mojmu synovi ked sa to stalo prvi krat az odpadol keby nebola pri mne svokra tak sama tiez odpadnem ona tiez nim triasla .Samozrejme sa to stavalo viac krat kamaratka vravela ze ked sa to stane mam mu silno fuknut do ust a to stale zabralo 🙂Po case to prejde

1zabka11
23. okt 2016

Prepac,ale aj tak ta obdivujem ze si hned nebezala na pohotovost ..ja som taky stresant,maly ma 17mesiacov o par dni,a ked aj spadne a ma nieco fialove uz sa lakam :D ;D hm,radsej by som sla sa poradit s dr.. :/