Ahojte,
dcera začala tento rok navštevovať druhu školu, musí chodiť aj busom. Momentálne som doma, tak jej pomáham ako sa dá.. Zisťujem spoje, čakám ju na zastávke atď. Dcera ma 12 rokov.
Každe ráno sa sťažuje, že je jej na vracanie. Napína ju. Ja si myslím, ze zo stresu. Ale neviem, ako pomôcť. Ona proste keď ma stresy, začne rýchlejšie dýchať, potláča to a príde jej zle. Ako jej pomôcť, ci len vyčkať...
Urcite stres...Spytala by som sa z coho ma strach (pricina)a snazila sa jej pomoct aby strach odstranila...
@eva179179 moze to byt zo stresu, z casoveho stresu - ci postiha autobusy tam aj spat, zo stresu zo samotnej cesty (neprihodilo sa jej nieco v autobuse?), z novej skoly - je tam vsetko ok? prijali ju v novom kolektive? mozno nejaky zly prvy dojem, na vytvorenie kamaratstiev este nebol cas... musis sa s nou vela rozpravat, nech citi, ze ma v tebe oporu, ze sa ti moze zverit. A musi byt dostatocne vyspata, cize ist nacas spat, mozno vstava skor, ked teraz cestuje a ma menej spanku.
Je to zo stresu a prejde to,daj jej dobrú stravu,vitamíny a dostatok spánku,po škole pobyt vonku s kamoškami.
Skus sa spýtať ako to ma v skecso spolužiakmi, či spolu vychadzaju. Ci ma kamošky. Ako sa k nej správajú.
Môže to byť aj organické. Ranajkuje? Nemá problémy s trávením. Ale najskôr to bude staráš a treba zistiť z čoho je vystresovana. Možno šikana, možno strach zo skúšania, možno strach z neúspechu, možno stres z komplexov, ktoré môže mať.
To spôsobuje stres, môj syn takto reagoval asi približne v jej veku keď mal ísť ráno do školy a bál sa, pocity na vracanie, napínanie a samotné vracanie tiež nebola výnimka 🙄, občas sa mu to ešte stáva aj teraz a to už je takmer dospelák, cosokoro bude mat 18, ale už to zvláda omnoho lepšie, no ak ma väčší stres tak už počujem ráno známe zvuky na wc🤷♀️… žiaľ zatiaľ to ani on nevie úplne ovládat a možno to ani nikdy neprejde, niekto ten stres asi inak nevie potlačiť a jemu sa potom uľaví..
@eva179179 necakat - pediater, psycholog. moze sa to zhorsit a potom to budes ovela komplikovanejsie riesit...
@eva179179 moj syn maval to iste a zistili mu malo kyseliny v zaludku..