12-mesačné dieťa sa mi nepozerá do tváre - obavy z autizmu

mbiresova29
30. aug 2024

Dobrý deň.
Chcem sa opýtať či máte niektorá skúsenosť.
Mám skoro 13 mesačného chlapčeka, ktorý sa mi nechce pozerať do tváre a ani nikdy nemal potrebu ju skúmať ,ale s očným kontaktom keď je ďalej nemá problém.

Je to veľmi usmievavý chlapček od malicka.Stále blaboce vie mama, kaka (starká), napodobňuje zvuky brmbrm, hau hau, kroch kroch... Teraz začal dávať pá pá keď mu poviem ale vie odkrývať aj bez toho aby som mu povedala. Ťapkať tiež teraz začína.
Vonku ho zaujíma všetko: deti, zvieratká, autá aj s cudzími ľuďmi nemá problém.
Očný kontakt keď je ďalej nie je problém. Usmieva sa všetko v poriadku. Má veľmi rád hru kde je ... Ľahne si večer do postieľky a hneď sa skrýva pod perinu a vykúka a smeje sa, alebo keď sedí niekto v kresle tak ide z jednej alebo z druhej strany a keď robíme, že si ho nevšímame, poťapká nás po ruke aby sme sa kukli.
Reagovanie na mami niekedy má na 1x, keď je zaujatý nereaguje až na niekoľký krát .
Čo sa tíka hračiek má rád autíčka posúva si ich a robí pri tom brm brm občas aj pokrúti kolieskami ale len na chvíľu. Rád si pozerá knižky ukazujeme si zvieratká .
Nerád sa mojká ale občas príde, že sa príde objať ale potom hneď ide preč . Občas mi dá aj pusu keď má náladu ale veľmi málo.
Od začiatku 11teho mesiaca ukazuje prstom. Ukazuje kam chce ísť, čo vidí čo sa mu páči, čo chce aby som mu dala. Keď sa ho opýtam kde je ocko, starká ukáže na nich niekedy väčšinou sa len na nich kukne a usmeje. Na niektoré veci tiež ukáže prstom ktoré pozná a vie kde sú.
Čo sa tíka zdieľania pozornosti tak občas ukáže ale skôr pre seba nepozrie sa na mňa či to vidím aj ja. Ale keď napr. niečo nájde dáky predmet a má ho v ruke tak natiahne ručičku a ukáže mi ho.

Pýtala som sa aj DR a keďže je usmievavý a všetko si všíma mi povedala, že je OK. Ale mne to príde proste divné , že sa mi nepozrie do tváre a je nekontaktný.

dadka1997
30. aug 2024

@mbiresova29 uz som to tu jednej mamičke pisala, ake je smutne diagnostikovať vlastne deti 🫣🫣🫣 vsetko čo opisuješ je normálne a v poriadku.. to, že sa z blízka nechce pozerať? A čo, ani ja by som sa nechcela, ak by sa na mňa niekto nacapil a ocakaval odo mňa, že sa budem na neho dívať a nemam pocit, že som autista..

really8
30. aug 2024

@mbiresova29 dr ti povedala ze je vsetko v poriadku ale ty budes do toho ryt a hladat problem. Potrebujes nieco najst lebo tvoj syn v roku nerobi vsetko co by si si priala a tak ako by si si predstavovala? Toto hladanie autizmu na silu je nechutne. Seba skontroluj radsej.

jesenzima
30. aug 2024

Tu niektoré ženy hľadajú silou mocou autizmus aj tam, kde nie je. Uvedom si, že to dieťa nebude robiť to, čo od neho očakávaš, nikdy 😃 podľa opisu je to normálne dieťatko. Keby si zažila môjho syna, cca do tých 3 rokov, tak by si sa zbláznila 😃 ten nerobil nič, nerozprával, nepozeral, neopakoval, nemával, bol totálne samostatná jednotka, hral sa (podľa matiek na MK) divne a vieš čo? Nič mu nie je. A v živote by ma nenapadlo mu pripisovať autizmus ...

kacena4
30. aug 2024

nie je cvičena opicka je ok, robit to co zdrave deti

mbiresova29
autor
30. aug 2024

Sama si hovorím, že som chorá a hľadám tam niečo čo nie je. A možno trpí moje ego , že môj syn je samostatná jednotka .

A priznám sa vyplašila ma tu jedna diskusia, kde sa tu opísali rozdiel medzi zdravým a autisritickým dieťaťom, že nikdy neskúmalo tvár.

Nechcem nikoho rozčuľovať ani nič, len som z toho nešťastná lebo nič mi nesedí naňho, že by bol iný len proste mi je divné že sa na mňa ani za svet nekukne a nepritúli.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

Jedine mám podozrenie na problém so zrakom. Jeho otec je tupozraký a mal dioptrie aj na blízko a aj na diaľku ako dieťa a aj teraz má .
Malému mierne zabieha ľavé očko.
Tak či možno nie je problém v tomto smere, že nechce pozerať na blízko. Len DR chce ešte čakať do 15teho mesiaca.

lucia13022023
30. aug 2024

Nie som odborník, ale niektoré veci, čo robia deti s autizmom, robia aj deti ktoré autizmus nemajú. V pol roku, mal môj syn obľúbenú hračku, taky modrý kruh z dm. Točili sme ho, on sa na to smial a chcel aby sa točil stále. Potom aj sam skúšal točiť. Ale nikdy som si nemyslela, že ma kvôli točeniu hračky autizmus. Potom to prešlo, už si naň ani nespomenul lebo ho zaujímali iné hračky.
Co sa tyka toho, že sa nepomojka. To isté môj malý, asi do 13-14m nič. Tak som si myslela, že je po mne, ja tiež nie som veľmi kontaktný typ. Ale zrazu sa to zmenilo, zaspáva v objatí, príde za mnou sam, dá pusu, pohladka, hocikedy na mňa vylezie a potulkame sa a potom ide ďalej. Ma rok a pol.
Neboj, podľa mňa je tvoj malý zdravý, užívaj si ho a neskumaj. Je to to najhoršie čo môžeš robiť. Utečie to ako voda a ty si to budeš vyčítať.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@lucia13022023 ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď veď dúfam, že sa to aj u nás časom zmení všetko 🙂

earlgrey
30. aug 2024

To s tým točením koliesok je podľa mňa taká hrozná blbosť, všade o tom píšu a ruku na srdce, ktorý človek...aj dospelý si občas nezatočí kolieskami na aute? Lebo ja áno 🫣 pre mňa je to antistresové 😀

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@earlgrey veď tiež si myslim, že to každého záujme 🙂 veď len tie spinneri bola kedysi veľká senzácia. Všade sa predávali a hrali sa stým aj dospelí.

yosi
30. aug 2024

@dadka1997 Moja žena ma pri prvorodenej celý čas pred pôrodom presviedčala, že určite bude postihnutá lebo sa s ňou lekári nebavia. Ešte som musel primárku na pôrodnici ísť presvedčiť, že jej nešibe, len sa veľmi bojí. Ženy to asi takto majú, že keď problém nie je, tak si ho vyrobia

ina2405
30. aug 2024

@mbiresova29 čítala som minule, že keď je dieťa preťažené, tak vtedy sa nedíva do očí. Myslím, že ak ho teraz preto bombarduješ a zaberáš mu neustále výhľad, tak ti uhýba ešte viac. Z toho čo píšeš je to spokojné dieťatko. Nebála by som sa.

pininka1
30. aug 2024

@yosi vieš kým som nepracovala s deťmi a autizmom aj ja som to neriešila, dnes keď vidím koľko ich je a koľko ich pribúda, tak sa nečudujem mamičkám ze majú strach dopredu. Dnes by som už aj ja mala a poriadny.

annm81
30. aug 2024

Rodila som v krajinách, kde mi pri pôrode dali strašný kopec materiálov o starostlivosti o dieťa a aj o niektorých chorobách. Mám pocit, že na Slovensku by bolo veľmi užitočné každému rodičovi dať leták so základnými informáciami o autizme, lebo každá štvrtá matka má pocit, že jej dieťa je ním postihnuté. Na základe čoho máš podozrenie na autizmus? Autizmus nie je choroba točenia koliesok, ale ochorenie, kde človek nedokáže komunikovať svoje prežívanie s inými ľuďmi, nedokáže pochopiť prežívanie iných a vzťahy medzi vonkajškom, svojim a cudzím emočným svetom. Tvoje dieťa je úplne v poriadku. Komunikuje s okolím - ukazuje, čo sa mu páči, ukazuje ti, čo chce, ukazuje, ako sa chce hrať, pozná zdravý spôsob, ako získať tvoju pozornosť, zdravým, veku primeraným spôsobom komunikuje svoje emócie.

zara1357
30. aug 2024

@mbiresova29 chcela som ti písať, či nebude skôr nejaký zrakový problém a teraz čítam, že otec ho má a že lekárka chce ešte čakať. Ja by som nečakala. Zavolala by som na očné( povedala diagnózu otca a že pri hre máš pocit, že dieťa na blízko " nevidí") a teda či môžeš prísť atď.. Následne by som išla len pre doporučenku k detskej.
Ked bol moj menší malý na prebalovacom pulte v obývačke, tak mne padol na dlažbu velky hrniec( to bol rachot) a on nič. Tak som si to zacala sledovat a mala som pocit, ze nepocuje dobre. Pediater ma ubezpecoval, ze to bola náhoda( ved ked mu zatlieskal pri hlavicke, tak sa otocil). Nedalo mi to, v tom case neboli nutne doporucene listky a tak som maleho objednala. Pozreli ho a vybrali mu z oboch ušiek akoby hrudku mazu- dost velku a ze sa este pri takto malych detoch stym nestretli.. Takze som rada, ze som dala na svoju intuíciu. Ty si s dietatom, ty si všímaš, vieš ako na čo reaguje.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@zara1357 už som chcela ísť napr do MT na kliniku ale odbili ma, že majú plno a nepr. do BB potrebujem výmenný lístok a neviem ešte kde sú očné kliniky pre deti .

1ryba
30. aug 2024

@mbiresova29 nehľadaj kliniky ale normálneho očného lekára. U mnohých sa dá objednať cez internet.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@1ryba no pokladám dákeho dobrého a skúsime vyšetrenie očiek

zuzuliennka1
30. aug 2024

@lucia13022023 a prave preto sa dg. nedava skor ako okolo 2 rokov. Lebo dovtedy je to normalne vzhladom k veku. Aj tocenie, aj pozeranie sikmo, aj nepozeranie do oci, cuduj sa svete - aj nerozpravanie (ironia).
To su veci ktore sa casom vytratia ako dieta dozrieva. Problem je, ak pretrvavaju. A dieta v 2r nekomunikuje, nezdiela pozornost,….a naopak su deti s autizmom, ktore sa do oci pozeraju. Pri autizme sa neriesi samotne divanie sa do oci - ale kvalita ocneho kontaktu.
Ano - preto tu najdes diskusie, ze deti s autizmom nakoniec spatne niektore veci nerobili uz vtedy a vtedy,… ale to je jedno, lebo ich nerobili ani normotypicke. Akurat ze vo vhodnom case zacali. Deti s autizmom nie. Tieto “autisticke prejavy” v nizsom veku su znakom prirodzene nezrelej centralnej nervovej sustavy

kiki68
30. aug 2024

@mbiresova29 a boli ste na ocnom? Lebo kamoskin mal toto a ma silnu dioptriu od babatka. Musi od cca 12 mes nosit okuliare. Uz ma 8 rokov, ale dioptria mu zostala zatial.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@kiki68 nie ešte som nebola lebo doktorka, že čakať kvôli tomu zabiehajuúcemu očku do 15mesiacov.... Ale asi skúsim sama niekde sa objednať hádam to pôjde aj bez výmenného lístka.

mbiresova29
autor
30. aug 2024

@zuzuliennka1 ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď a vysvetlenie 🙂 veľmi ma to upokojilo ❤️

oli18
30. aug 2024

@mbiresova29 waaau, to moj stary je asi autista, nerad sa tuli. A ja to zistim po 44 rokoch manzelstva prave tu 🙈😃😃😃