12,5-mesačné dieťa neštvornožkuje

jane148
10. dec 2024

Maminy ahojte, môj 12,5 mesačný syn nestvornozkuje, nevie si sam sadnúť, nevie sa sám postaviť popri oporw iba ak s mojou pomocou. Nevie sa dat ani sam na 4 iba ak ho dám do tej polohy tak v nej chvíľku zotrvá aj sa hompala ale potom hneď capnr na brucho a plazi sa...všade sa vie dostať ale len platením na bruchu asymetrický. Od mala sa mu veľmi venujem chodime na babyplabanie, Baby balance, fyzio atď a stále ho nie a nie rozhýbať. Pri cvikoch od fyzio veľmi plačeme. Mam pocit ze teraz ho už nedokážem prinútiť cvicit..zatne sa pružina a prehne do zaklonu a nepohnem s nim vôbec. Od mala začal robiť všetko neskoro aj pretacat na bruško v 8 mesiaci. 11 mesiac sa začal platiť asymetrický...sme už aj objednaný na neurologou..fyzio, pediatricka hovoria ze je ok ze je len "pomaly" ale už mám z toho vážne nervy a stres...dennodenne sa snazim s nim robiť ale bez väčšieho úspechu. Mate niekto podobný problém ze dieta po 1 roku chcelo byť stále len na bruchu?

zuzinka888
10. dec 2024

Urcite pokracuj s cvicenim a inymi aktivitami co ti odporucil fyzioterapeut. Aj ked hbed nevidno pokrok urcite sa deje- svaly pomalilinky spevneju a urcite sa to bude zlepsovat. Musi to byt veelmi unavne tolka snaha a namahy.....a psych.vycerpavajuce. Velmi vam drzim palce. Drzte sa.

oceanahory
10. dec 2024

@jane148 A teda k tomu neurologovi idete az teraz? Cvicenie s fyzio mate nariadene potom od koho od pediatra? My sme napr. najprv boli u neurologicky, ktora dala diagnozu, nasledne u fyzio dr., ktora navrhla cvicenia a az potom sme zacali chodit na vojtovku k rehabilitacnej sestre. Myslim, ze diagnostika u neurologa je klucova. Drzim vam ale palce, poznam deticky, ktore su pohodlnejsie a troska im to trva dlhsie kym sa rozhybu 🤗.

jane148
autor
10. dec 2024

@oceanahory mo ja som.zacala chodiť k fyzio z vlastnej iniciatívy lebo som videla ze je pomalšie pediatricka tvrdila ze ma čas ze sa rozbehne, a teda do roka som mu dávala čas, nechcela som ísť k neurologicke..a teraz som sa objednala k neuro tiež viac menej z moje iniciatívy. Ale termín mame až vo februari

lucia13022023
10. dec 2024

Určite pokračuj s cvičením. Tu podľa mňa pochybila doktorka, ma dosť oneskorený vyvoj, kľudne ste mohli cvičiť skôr a malý by na tom bol po motorickej stránke lepšie.. Držím palce

oceanahory
10. dec 2024

@jane148 Chapem, tak myslim, ze budete muderjsi po navsteve neurologa. Na tvojom mieste by som sa ale zbytocne nestresovala, mas vyjadrenie od pediatra aj od fyzio, ktori maju urcite mnoho skusenosti a ak sa im nezda nic nezvycajne, tak si myslim, ze iba tvoje dietatko je takej pohodlnejsej povahy 😁. Neboj sa, ked sa ti rozbehne, tak ti budu tieto casy este aj chybat! 🫣🤗 Ale uplne ta chapem, ze mas obavy, mne sa syn narodil mesiac predcasne, mal hypotoniu chrbatika a hypertoniu koncatin, ale cvicit sme zacali hned od narodenia, takze do pol roka sa vsetko krasne dalo doporiadku a on chvalabohu aj velmi rychlo napredoval, ale v ambulancii som stretla mnoho mamiciek s "lenivejsimi" detickami, ktorym to trvalo ovela dlhsie, ale vsetky sa nasledne krasne rozhybali...niektore deti jednoducho potrebuju viacej casu. 🤗

jane148
autor
10. dec 2024

@oceanahory ďakujem za podporu 🙂

nin12345
10. dec 2024

@jane148 nam tiez dieta dlho nestvornozkovalo a sukromna fyzio nam dala vynikajucu radu - dieta nechaj hole plazit po trave a naozaj to pomohlo rozstvornozkovalo sa hned v podstate (teraz je to asi nerealizovatelne bohuzial), predtym sme aj cvicili a hento onto nic nepomahalo

lucia13022023
10. dec 2024

@nin12345 nám toto povedala tiez, len bola zima, tak vravela ze na podhale. A tiež to pomohlo.

stvura
10. dec 2024

@jane148 neboj, len pokracuj s cvicenim, je super ze si sama toto podchytila...akoze inac otazka, co mas za pediatra ze nic nezbadal? Co sa tej skusenosti tyka, tak znama mala take dietatko a momentalne ma 15r a uplne v poho, normalne dieta, ako vrcholova sportovkyna z nej nikdy nebola a nebude ale je v poriadku...ja som bola tiez v udive ze nerobila nic (ona ako matka do 14m a pripisovala vsetko len lenivosti dietata), lebo ja - aktivna matka prveho dietata (knihy nacitane zhora zdola, tabulky atd) som len oci vyvalovala kedze moj synator v 10m sam chodil a jej dcera len lezala. Vies si to predstavit (rozdiel mame deti mesiac), moje drobnucke dieta a jej obria dcera ...ale tak, nakoniec sa to vyriesilo a vsetko je v poriadku.

jane148
autor
10. dec 2024

@nin12345 vyskúšam teda na podlahe..áno par krát som to skúšala.. ale teda hneď som musela behať s handrou lebo všetko ocikane..ale vyskúšam to..dakujem za radu

simona92101
10. dec 2024

@jane148 na neuro bolo treba ist ako prve,tam by mala podla vysetrenia zhodnotit,ci sa jedna o len "lenivost" alebo o nieco vaznejsie.a podla toho nariadit cviky.aspon u nas to tak pri oboch detoch bolo,a aj kratko na to bolo vidiet vysledky po cviceni.ale je pravda,ze pri cvikoch decka tiez plakali-Vojtovka.
Kamaratka uz boli odporucení na rehab pobyt v Adeli centre,intenzivne s nim 2 tyzdne cvicili a odchadzal uz po 2ch

katie253
10. dec 2024

@jane148 veď plienku mu môžeš nechať, aby si nemala všetko ocikané, len dupačky a košieľku neobliekaj

nin12345
10. dec 2024

@jane148 za mna daj dole aj plienku nevadi ze ocika tak utres ale podlaha ho bude studit tak ho to bude nutit ist na styri a pri trave je to asi tym ze to picha a stekli

nikiki29
10. dec 2024

@jane148 začal sa neskoro otáčať, všetko bude posunuté. Čiže si to aj ty poposúvaj a nesnaž sa dobehnúť tabuľky. Dôležité je či napreduje postupne. Nestavaj ho ty na nohy v žiadnom prípade. Na to má ešte do 18 mesiacov čas. Davaj ho na 4, keď sa rozplasne tak nevadí, idete znovu. Najlepšie úplne holý ako píšu vyššie alebo iba v plienke na voľno zapnutej. Žiadne pevné sťahovanie plienky. Radšej utrieť cikanicu. A určite máš na to od fyzio cviky, takže pokračujte, ono to príde… aj môj reval, najviac reval a ešte občas aj reve práve pri cvikoch na podporu štvornožkovania ☹️ ale stálo to za to. Teraz má 8 mesiacov a zdvihol sa na kolienka pár krát už aj sám a aj lietadielko začal robiť. U fyzio ale maká od 1.mesiaca 😪 neviem v akom stave má bruško, ale ak je slabšie, skús sa fyzio ešte opýtať na tejpovanie. Môjmu to pomáha.
A vo vašom prípade určite neurológia… snáď zbytočne, ale radšej ísť ako niečo zanedbať.

jane148
autor
10. dec 2024

@lucia13022023 za ako dlho časovo ste videli ze vám to pomohlo prosím?

jane148
autor
10. dec 2024

@nin12345 za ako dlho ste videli ze vám to pomohlo?

lucia13022023
10. dec 2024

@jane148 to s podlahou? Chvíľu.. Možno týždeň a začal štvornožkovať, no u malého bol menší problém so spodným brúsnym svalstvom. On bol veľmi šikovný, plazil sa od 5m len nechcel štvornožkovať. Na toto sú mnohé názory, ja som za to, že stvornozkovanie je prospešné a chcela som aby štvornožkoval, tak som šla v 9m k fyzio a ta nám ukázala jeden cvik na posilnenie spodného bruška, povedala o tej podlahe a do týždňa začal štvornožkovať.

nin12345
10. dec 2024

@jane148 ked sme ju prvykrat dali na travu spravila prvych par krokov na styroch a potom to uz islo same postupne do tyzdna - dvoch uz stvornozkovala