Ahojte
Dcéra má 10 rokov, od malinka rastie do tenka, čo by ani nebolo zvláštne , lebo ja aj muž sme taký ... Ale čo je fakt je to, že s ňou mám problém, že veľmi málo jedla zje , ako každé dieťa, jedla by len to čo jej chuti, ale ja bohužiaľ sa nemôžem trafiť každému do chuti, a tiež nemôžem vyvárať 5 druhov jedál a dávať jej na výber, nieje rozmaznana, to vôbec, ale odmieta mi mäso, úplne .... Povie , že jej to nechutí, mám ešte mansiu dcéru ktorá sa musí pravidelne stravovať, takže nemôžem variť len podľa gusta staršej... Ale to je mimo, to si ja vyriešim, ide o to, že chcem aby ste mi poradili, či viem jej kúpiť nejaký sirup alebo tbl na chuť do jedla prosím Vás ??? Ak áno aký....
Zavediem jej tvrdý režim, jedlo aj pitie, inak to nejde, potom nám ostáva už len nemocnica s infuziami a to nechce a tiež ani ja. Povedala som jej, že mi nebude odmietať keď ju zavolám a poviem že to vypije alebo zje tak to urobí, a premôže sa ... Verím, že keď to pár dní zvládne potom to bude robiť už prirodzene a sama , samozrejme, že budem dozerať. Má 11 rokov a váži 26 kg 🙈 aký režim by ste jej zaviedli ? Ch em jej napísať rozvrh kedy v akú hodinu vypije koľko vody , a jedlo ako často rozmýšľam 🤔 poradíte mi ? Inak to už vážne nejde ... Som už zúfalá
Vitamín B12 zvyšuje chuť do jedla... Za našich čias sa to dávalo deťom....alebo skus nutridrinky, vraj sú ešte aj chutné...
A čo jej vlastne chutí? Naozaj sa nedá jej vyjsť v ústrety, a variť jej, čo má rada? Keď robíš niečo, čo má rada, tak z toho zje normálnu porciu?
Inak nemá začínajúci anorexiu? Ja som sa sa poradila s pediatrom alebo hodila aspoň telefonát psychológom, ako vyriešiť problém... Tvoj plán napísať rozvrh, a ze nesmie odmietnuť, keď ju zavoláš.... No neviem, myslíš to dobre, ale podľa mňa to môže v nej vzbudiť ešte väčší odpor voči jedlu, keď ma niečo robiť nasilu....
11 rokov a 26 kg? Fíha, toľko ma moja 6 ročná. To musí byť naozaj ako sparatko.. držím palce, nech to dobre dopadne a začne jesť ...
presne ako pise @bolarazjedna , nasilu jedenie moze vyvolat este vacsi problem.. cize to treba urobit nenasilne.. skor tak ze treba pravidelne jest, vsetci...
@simca06022011 lekárka mi povedala, príďte na krv , ano krv je ok, vraj je normálna, ale ona s tým dieťaťom nežije, ona ani raňajkovať nechce ... Ja som naozaj už zúfalá, teraz práve dnes, som sa už nahnevala veľmi aj muž ... Robila som paradajkovú omáčku, mäsové guľky , no hrala sa s tým na tanieri ako s h..... Povedala som, že v pondelok ráno zbalíme pár veci a ideme k dr s tým, že ju dávam do nemocnice na infuzie, začala plakať a povedala, že sa nejako teda dohodneme 🙈 a bude to dodržiavať... Ona nieje nejaká veľmi detinska, že si Duos svoje alebo sa mazna, je to vyspelé dievča, rozumná je, na to že má 11 r a je mala je v správaní vo všetkom aj ako 15r , pomáha mi s malou, je fakt zodpovedná, rozumná , komunikuje ako staršie dievča no a toto mi nevere hlava že si s ňou v tomto neviem poradiť .... Piť pije ale malo
@bolarazjedna keby mi povedala čo chce jesť bola by som šťastná, ale na otázku povedz mi čo by si si dala je jej odpoveď NEVIEM 🤷🏻♀️ MNE TO JE NAOZAJ JEDNO .... to je jej odpoveď ...
@fashionshop88 ale infúzie v nemocnici váš problém dlhodobo neriešia.... Treba najst koreň problému....
@bolarazjedna veď tak mi poraďte ako a budem rada, myslíte, že to nerobím ?
no tak aj ty si ako mala, ked sa vyhrazas 11r ze ju beries do nemocnice.. lebo jej navaris gule s paradajkovou omackou, co 80% deti nemoze ani citit :D proste len robis jej s tymto vacsi stres, vsak ju postav do kuchyne k tebe a ide sa varit, vyber si co chces.. moja si robi pokebowl, cestoviny uz sama, alebo si nastruah za misu mrkvy s jablkom, dostane zemiakovu kasu s masom na stave, pre mna za mna hocico... ale proste to co si urobi, si aj s chutou zje.
Tento problme jej kedy zacal, od malicka pekne jedla, ranajky, obed vecera? podla mna to nie je vec roka dvoch, tak nemozes cakat ze zo dna na den sa to zmeni, vymyslite jedla ktore zje, rano, na desiatu, obed, ... a rob jej to. A postupne pridavaj ine jedla. Aj keby to nemal byt vrchol zdravej stravy, ale lepsie kao nic :D moja neznasala chlieb, ranajky su u nas utrpenie, a pritom fakt zozerie aj kona to moje dieta, tak si na ranajky robila musli, vlocky, hocico.. proste hocico, len nech nejde s praznym bruchom. Tiez chlap vyzuruje, nechape ze niekto rano nepotrebuje zjest 2krajce chleba, mne je z toho tiez zle :D ja som rada ked zje pol misky vlociek, zapije par glgmi caju a v skole vypije flasu caju + zje vyzivu/pecivo/alebo si kupi co len chce po ceste... obedy si ale uz napr da dva.. jeden v skole, jeden pyta hned ked pride domov..
@fashionshop88 no ja som vám v dobrom poradila, že sa najlepšie poradiť so psychologom.. . Nemusíte tam ťahať dcéru, len nech vám na začiatok poradiť, čo robiť, čo nerobiť.
Ja by som začala vytvárať všeličo rôzne veci každý deň iné slané aj sladké. Rôzne jedlá čerstvé zaujímavé chutné. Aj keď so začiatku niektoré nezdravé ale hlavne že sa naje. Ja denne varím iné stále to deťom obmieň rôzne chute a naozaj máločo nezjedia.... Čím ju budeš viac tlačiť do jedla a vyhrážať sa tým to bude ťažšie horšie.... Tiež som bola natom rovnako ako dieťa extrémne chudá nič som skoro nejedla, mala som aj zdravotné problémy v puberte odpadávala som zle mi bolo nohy nevládali... No celé zle... Ako ako som spoznala muža a začal variť všeličo chutné tak to pomaly išlo samo a zrazu som mala rada jedlo. Tak za mňa urob si čas a var pec chystaj jej všeličo každú chvíľu jej niečo ponúkni. Časom sa rozje ak do nej nebudeš tlačiť a vyhrážať sa. Vtedy to robí presný opak... Odpor k jedlu ...
@bolarazjedna suhlasim, ja by som tiez riesila psychologa🙏je vo veku kedy si zacina vsimat svoje telo, pristup na internet robi svoje, porovnavanie s okolim.. kludne to moze byt aj tohto charakteru ze nechce jest a ak bude do toho jedla nutena, pripadne bude vediet ze sa jej podava nieco na zvysenie chuti do jedla tak sa to moze este zhorsit (napr. pojde tie tabletky/jedlo vyvracat)
@domi2425 lenže tým ze malo je, mama jej tie vitamíny môže dať nie preto aby jedla ale aby jej nechýbali. To zase záleží na tom ako to rodič poda.
@simca06022011 to sice ano, ale problem to aj tak nevyriesi.. ale to je cisto hypoteticky, nechcem robit ziadne zavery lebo sa to neda hodnotit takto z par riadkov cez internet
@fashionshop88 moje decko malo vo štvrtej triede 15 kg,bolo kosť a koža a stále je také aj ako dospele , jesť zacalo až okolo pätnástky , najlepšie jedlo bolo vodička so stavičkou
Moj má len 8 ale s tým jedlom aj my bojujeme od mala. Daj prosím vedieť či časom niečo pomohlo.
Ale ona ti nechce jest nic? Akoze nechapem, tolko kil ma moj prva asi... toto co tu pise dalsia mamka ze stvrtak 15 kil? Ved to ma 4 rocne dieta!
Tak jej nedavaj take komplexne veci ze hned masove gulky v paradajkovej stave.. nezje ti ani nic jednozlozkove? Ovocie / zelenina / jogurty / vajicka... preco jej davas maso ked ti jasne hovori ze jej nechuti?
Tak jej sprav gris, palacinky, hocico na co by sa mohla chytit... nie nutit ju pod hrozbami
Určite zájdi opäť za DR a vyhľadaj a poraď sa s psychológom. Môže to byť začínajúca porucha príjmu potravy. Pri anorexii sú krvné testy dlho OK. Vyhrážky typu nemocnica a tvrdý režim nepomôžu. Ver mi, viem to z vlastnej skúsenosti. Skús sa s ňou porozprávať, skús ju trošku sledovať . Nepremeškaj ten čas, kedy jej môžeš ešte pomôcť. (ak má začínajúcu anorexiu) lebo to bude stále horšie.a horšie. Je to hnusná choroba. Držím palce!
@fashionshop88 skus tie B-cka. Tusim aj floraliv flasticky vy mohla kludne aj 2 tyzdne.
lekarka na to co ? Zvykli davat kedysi pangamin (vitaminy B), pripadne aj niektore sirupy na podporu chuti do jedla su..
inak moje dieta je poriadne, ale tiez mi litre vody nevypije... ani ked je smadna nepride sa napit? a cistu vodu mi takmer vobec nebude pit ani keby co bolo :D mohla by som jej harmonogram aky chcem napisat.