Ahojte moja dcérka bude mať čoskoro už rok..
Ale vôbec nedodržuje očný kontakt, možno chvíľu a dá zrak niekam inam.. keď jej poviem menom vôbec sa na mňa neotočí.. hluchá není lebo keď počuje rozprávky hneď sa otočí a sleduje..
Neplazi sa ale v behaku ide ako divá..
Nehovorí mama ani tata.. povedala to možno dva krát skôr si len tak žužle niečo...
Stretli ste sa s tým čím to môže byť??
@janetinka27 a mala by aj vypnúť rozprávky v telke.
Ak tvoje pochybnosti smerujú k autizmu, stiahni si aplikáciu ASDetect, ktorá pomáha rodičom zorientovať sa v správaní dieťatka do cca 30mesiacov. Nájdeš tam tri vekové kategórie a dotazník s videami, ktoré ti ukážu ako napr. vyzerá absentujúci zrakový kontakt a ako to vyzerá, keď je kontakt ok - to nie je iba o tom, či sa ti dieťa pozrie do očí 🙃 skús si to pozrieť, porovnať s dcérkou. A chodak daj preč, pre detičky a správny svalový vývin, koordináciu pohybov nie je vhodný.
@jeminije Fuu. Dieta nema ziadnu mobilitu a ziadny zaujem o matku. Chudak dieta.
Neplazi sa a nestvornozkuje preto lebo ju davas do behaka. Skodis jej tym, lebo oddialujes je motoricky vyvoj. A este k tomu jej skodis aj zdravotne. Klby, chrbtica to vsetko jej nicis ked ju nenechas aby sa naucila stvornozkovat.
Ak jej pustas TV, tak jej tiez skodis. Ona na teba nereaguje a ani na svoje meno, lebo pravdepodobne nevie ze to ma robit. V tom veku potrebuje co najviac kontaktu s tebou a inymi ludi aby pochopila uplne zaklady a medzi nimi je aj to ze sa niekomu pozerame do oci ked sa s nim rozpravme. Tym ze jej ukazujes len nejake nepochopitelne pohyblive obrazky na TV tak ju oberas o cas ktory by mala stravit objavovanim sveta okolo seba a uceniu sa zakladov socialneho fungovania.
@jeminije ja nechapem, ze u nas sa tie “behaky” este predavaju :( su krajiny kde je to normalne zakazane. Jasne, ze sa neplazi, lebo v tom behaku sa vsade dostane rychlejsie a este je aj vertikalizovana a ma to bez namahy, cize lepsie vidi a nenarobi sa. Nie je to dobre na chrbticu, tie deti vacsinou potom spickuju a same chodia neskor, lebo nemaju dostatocne vyvinute brusne svalstvo. Od kolkych mesiacov pozera rozpravky? 😳 je to pre tak male deti obrovsky stimul, kedze su tam hlasne zvuky, rychlo striedajuci sa obraz, blikanie atd, cize ano moze sa stat, ze na ine a slabsie podnety to dieta nereaguje, lebo ho dostatocne nezaujmu a nestimuluju a vobec nemusi byt autisticke. Pozerala som co ficalo u nas od tych 10 mesiacov ake aktivity. Tak stavanie veze, napichavanie kruzkov, xylofon, zvukove knizky aj obycajne s velkymi obrazkami zvieratka/veci/farby, gulanie lopty/guliciek a po roku mala velmi rada malovanie vodou. Neber to prosim ako kritiku, ale ako radu a zbytocne nemysli hned na autizmus. Skus vyhodit chodak a vypnut telku, robit s dietatom aktivity a uvidis. Predpokladam, ze ju zo zaciatku nebudu zaujimat, kedze doteraz mala telku, ale treba skusat.
Ja som malu proste nechavala na zemi na podlozke, aby mala moznost volneho pohybu, nesadali sme ju nasilu, netahali za rucky do stoja, ani sme ju nevodili za ruky. Za ruku isl mozno prvy krat ked uz normalne stabilne a samostatne chodila. Zacala chodit sama v priestore ako 10 mesacna (teda 10m a tyzden mala).
@jeminije nechaj ju plazit sa,behak vyhod. Pomozes tym vyvoju mozgu.