11 mesačné dieťa neštvornožkuje

ico1308
30. júl 2021

Dobry den chcem sa opytat mala mi nestvornozkuje a posuva sa iba dozadu ziaden naznak stvornozkovania.ma aj ina mamicka takyto problem.bola som u rehabilitacnej ukazala par cvikov ale mala len reve nechce cvicit vojtovku neodporucaju aj tam sme boli nespolupracovala mala
Neviem ci to uz mam riesit aj po inej stranke ci na neurologiu ist.niekto povie ze nemam riesit ze bude nwneskor chosit

patka06
30. júl 2021

Každé dieťa je iné. Moja dcéra neštvornoškovala vôbec, ako ročná chodila sama, už je veľká a úplne zdravá

alenah31
30. júl 2021

@ico1308 netušila som, že deti musia aj štvornožkovať. Mne neštvornožkovalo ani jedno - prvé začalo chodiť samo ako 10-mesačné, druhé ako 14-mesačné.

tani777
30. júl 2021

4nozkovanie je najzdravsi pohyb pre dieta..ak ste boli u fyzio,a nevideli iny problem,nerobila by som ho,len skusala cvicit,podla nalady,chvilku,netlacit na to..nestresuj,pockaj,niektore deti na to pridu neskor..starsia mala presne 1rok a 1 den ked sa pustila na 4roch 🙂 ak sa dviha na nozky,nepodporuj chodenie (len okolo nabytku,len to,co robi sama)..cize netahaj za rucky do stoja,do chodze,vyluc choditko,tlacitko a podobne,nech zisti,ze po 4roch sa dostane sama a rychlo tam,kam chce 🙂 ono to pride

marzuz89
30. júl 2021

@tani777 najzdravsi pohyb veru, a pomaha prepajat a trenovat mozgove hemisfery, trenovat rovnovahu, tazisko tela, je to prospesne po vsetkych strankach.

@ico1308 tiez sme cvicili u fyzio, trening 4nozkovania bola posledna vec, na ktorej sme intenzivne pracovali, potom uz v 14m zacal chodit sam a cvicenia sme ukoncili. Vela deticiek nestvornozkuje, no urcite ju podporuj, nam velmi pomohlo len tak bez plienocky ho par krat nechat poplazit po chladnej podlahe. Chlad odspodu aktivuje prislusne svaly, dietatko sa dvihne na 4 ani nevie ako, zaroven za tie 2 min nema ako prechladnut. Vyskusaj 🙂

slovakboy
30. júl 2021

@ico1308 moja sesternica mala rok a ani nesedela už bola nešťastná cela rodina. Nakoniec všetko šlo rýchlo a teraz je riaditeľka. Asi nie všetko ide podľa tabuliek. Samozrejme chápem obavy ale ešte to je stále vporiadku. Netlac na ňu ona to v sebe objaví. Neviem teraz kedy stvornozkovali moje deti manželka by vedela ale nie je tu aby som sa jej spýtal. Viem len že to bolo veľmi krátko. Raz som to u toho mladšieho nafilmoval a potom už sa mu do toho nechcelo.

mamamasama
30. júl 2021

@marzuz89 akurat som sa chystala napisat to iste.. stvornozkovanie nie je dobre "preskocit"... dietatku treba pomoct.. prave kvoli rozvoju hemisfer...

vierka_z
30. júl 2021

a ako donutite dieta aby stvornozkovalo, ked to nerobi same od seba? kvoli comu je to take dolezite?

lucka_ke
30. júl 2021

a ostatné pohyby - dvíhanie sa, otáčanie, toto je OK?

marzuz89
30. júl 2021

@vierka_z precitaj si este raz napriklad moj prispevok a mas tam vsetky odpovede 🤗

erikad82
30. júl 2021

@ico1308 mám 4deti, štvornožkovala len posledná. Prvé tri vôbec....

nikoll1234567
30. júl 2021

@ico1308 ahoj, moj maly tiez lozil iba dozadu, uz som sa bala ze nezacne stvornozkovat... A zrazu zacal, sam od seba a mal 11 mesiacov... Ale zacal na koberci, doma mame dlazbu asi sa mu smykalo, teraz lozi ako strela. Tiez sme boli na neurologii ale zbytocne, neboj, ona zacne, nech je casto na brusku a motivovat ju hrackami a tak, drzim palce 🍀

ritta86
30. júl 2021

Obe moje deti zacali stvornozkovat az 11 mesacne, tiez ma vsetci znerovznovali naokolo ale obaja boli uplne v poriadku, dcera po dvoch mesiacoch stvornozky potom uz aj chodila. Syn stvornozkoval 5 mesiacov. Takze pokial je dieta zdrave tak sa netreba nicoho obavat, popripade sa spytat lekarky, alebo fyzioterapeutky pre lepsi pocit, ale ak vam povedia ze je vsetko ok, tak uz len nechat nech na to dojdu 🙂

editjal
30. júl 2021

ahojky... ani moja nestvornozkova... a ked mola rok a 3mes. zacala chodit. teraz ma 5 a zacali sme chodiť na cvicenia lebo ma zly chrbatik... a tam na hned fyzio. povedala ze vidiet ze nestvornozkovala a ze to je chyba ze deti maju prejsť všetkymi fazami od lozenia, same sadnut, stvornoškovania, chodenia atd. tak ešte trosku pockaj a mozno nejaky odbornik poradi ako ju naucit stvornozkovat.

didi2102
30. júl 2021

@ico1308 môj syn 4nozkoval ako 14m,chodiť zacal ako 18m .. má 3 roky a nebadame teraz rozdiel pri iných deťoch,skús si kuk cviky na fit lopte na posilnenie brúska ale keď ste už boli u dr a že nemusíte tak to nesil

carduelis
30. júl 2021

Popozeraj nejake videa na fb Fyziomama alebo na youtube Kiedronova, maju videa ako podporit stvornozku.

scorpionflower1
30. júl 2021

@ico1308 ja poznam take pripady - kamoska mi hovorila, ze jej syn nestvornozkoval a chodili v Prahe, kde vtedy zili, dokonca k fyzioterapeutovi, ich pediatricka z toho robila velky problem. No vraj jej malemu to aj tak nepomohlo a nestvornozkoval, len sa na cviceniach dobre vyreval. Ze jej vtedy povedal fyzioterapeut, ze pre 8-9 z 10 deti, ktore nestvornozkuju to nie je problem. Ani moj mladsi synovec nestvornozkoval a nema z toho ziaden problem.

oblecenie99
30. júl 2021

@ico1308 Pozri... My sme sa s naším dosť na trápili (hehe, my, no teda najmä JA 🙄), ale on mal slabý trup, tak mu bolo treba pomôcť... Ale môže sa stať, že dieťa stvornozkovat nebude. Iné veci robilo? Zaujíma ma najma druhé vzpriamene, či sa dalo na vystrete ruky. . Ja by som na to nešla cestou Vojtovky, moooozno skúsila iné metódy, Bobathova je fajn, ale 11 mesačne už nemusí tak spolupracovať, a aj keď je to cvičenie hrou, môže plakať a protestovat. Alebo skúsiť osteopatiu, ja to všade odporúčam, lebo je to super vec. Ja sama som nestvornozkovala, som z generácie choditkovych deti, ktoré ťahali za ruky predčasne, a podlozili vankúšom už snáď v dvoch mesiacoch, aby "sedelo". Ci je to týmito, alebo nie, netuším. Ináč som OK aj zdravá, ale chrbticu mam veľmi krivu, vo všeobecnosti mam veľmi zle držanie tela, hlava viac dopredu, vyskocene lopatky, ale toto s tým vôbec nemusí súvisieť.

Vojtovka je fajn vec, ale je to cvičenie vymyslené pôvodne pre deti s DMO a sama som sa bavila s fyzioterapeutkami, ktoré ju necvicia so zdravými detmi, lebo na to nie je dôvod.. Sama naša neurologicka povedala, že ak chcem mať so zdravého dieťaťa neurologického pacienta, tak nech kľudne pokračujem vo Vojtovke..pozor,netvrdim, ze Vojtovka paušálne nie, nie sú to moje svojvolne zavery, ale starostlive vyšetrenia nasho syna, je to indi vindi, každé dieťa je ine. Viem, že ťa to trápi a štve ze nestvornozkuje, ale nemusí to byť katastrofa... Píšeš, že ste cvičili, odkedy a ako dlho? Lebo aj pri tej Vojtovke sa výsledok dostaví vtedy, keď sa to jednak podchyti včas a co najskor začnete a samozrejme tam musí byť dodržaných viacero veci, okrem iných aj čas cvičenia, ako často, nemá to byť prerušované, pokol na to nie je dôvod ako napr. očkovanie co choroba, má sa to robiť poctivo denne viackrát a najmä technika musí byť tiež spravna: teda musí to mamka dobre robiť plus to, čo robí, musí byť jej dobre ukázané a dobre nastavene. U nás som napr. cvičila a cvičila a keď mi už po pol roku nedalo, že nejaký efekt nevidím a začala hľadať iných odborníkov na vlastnú päsť a náklady, tak som zistila, že 3 mesiace nám dávali cvičiť cvik, ktorý posilňuje nohy, ktoré mal Maly silné a naopak, na trup sa kaslalo, čo mal slabý.. Odkiaľ si? Ak z východu, tak v KE by som vedela posunúť kontakty, kam sa obrátiť.. Ak to teda chceš riešiť až v takej rovine.

gbgb
30. júl 2021

@ico1308 baby plavanie skus a cviky s overballom a na fitlopte. Cvicenia pre babatka su fajn, aspon Ta naucia ako doma cvicit s dietatom.

martinajurkechova
31. júl 2021

Môj najstarší sa plazil ako had 😀, nikdy neštvornožkoval. Dvaja menší štvornozkovali o 106. Nemusí štvornozkovať. Každé dieťa je iné.

qetka
31. júl 2021

v niektorych pripadoch sa nestane nic hrozne, ked dieta nestvorkozkuje, ale tiez v niektorych priapadoch je to vidiet, napriklad mozu mat tieto deticky problem s chrbatikom… a taktiez pokial ma dieta v skole problemy s ucenim - tak sa zvykne psycholog pytat, ci dieta stvornozkovalo, vplyva to aj na toto. Samozrejme nic nie je ciernobiele a to, ze nestvornozkuje neznamena, ze musi mat v buducnosti nejaky problem.

gdpr
31. júl 2021

@patka06 presne to som chcela napisat ja ako dieta som tiez nestvornozkovala ale rovno sa snazila postavit a chodit 😂 (trenovala som si to v postielke vzdy po zobudeni odkedy som vedela bez pomoci sediet 😁) a autorka ak mas pochybnosti tak skus to poriesit s pediatrickou a mozno vas posle na nejake rehabky kde sa vyriesi problem, ktory bude mat ale podla mna na tom nie je nic divne...

andreatytler
1. aug 2021

@vierka_z Ak dieta preskoci stvornozkovanie, moze mat napriklad v dospelosti problemy rozoznavat lavu a pravu stranu.... prave koli tomu ze nedoslo k trenovaniu prepojenia mozgovych hemisfer.
@ico1308. Urcite sa snazte dietatko rozhybat. Skuste osteopatiu. Je to forma fyzioterapie. My sme cvicili na rozne problemy a vsetky cvicenia boli jednoduche a syn plakal len minimalne.

selu11
1. aug 2021

Problém so štvornožkovaním majú aj tie deti, ktoré rodičia posadzovali i keď na to neboli samé pripravené. Nepíšeš, či je to aj váš prípad, tak neviem. Často ľudia píšu, že nemusí ísť každé dieťa podľa tabuľky, no nemusí, ale asi aj tie tabuľky sú na niečo dobré. Či už sa pohybu alebo reči týka. Z okolia si všímam, že dieťa "nie je tabuľkové" ak rodičia niečo chcú silou mocou urýchliť alebo sa možno dieťaťu nevenujú tak ako by mali.

juliet86
1. aug 2021

@ico1308 ja ti radim. ak mate peniaze najdi dobreho fyzioterapeuta s ktorym ai na seba zvyknu. my sme zacali v cca 10mesiacoch chodit sukromne dvakrat ty:denne na fyzio a v 12mes zacala stvornozkovat. teraz ma 14mesiacov uz sa ppstavila a verim ze postupne aj chodot zacne. my sme ale vedeli preco tam je omeskanie. mala zdrav problem. drzim palce

vierka_z
2. aug 2021

@andreatytler by som nepovedala, ze to moze mat potom taketo suvislosti. a nie je plazenie postacujuce, tam to inak funguje?

scorpionflower1
2. aug 2021

@selu11 Ja mam napr. take tabulkove dieta, ktore rozprava, hrubu motoriku ma tiez podla noriem. Ale viem na druhej strane pochopit, ze nie kazde dieta je take a najviac mudruju tie matky, ktore prave maju tie tabulkove deti. Moja mala je sice vo vacsine veci v pasme norny, no su aj veci v ktorych uplne nezapada. A nic sa s tym neda robit.
Chcela by som vediet, co by si robila, keby napr. tvoje dieta nestvornozkuje ked ma alebo nerozprava, ked uz podla tabuliek rozpravat ma, napriek tvoiej snahe. Obvinit rodicov je to najlahsie, co sa da spravit.

selu11
2. aug 2021

@scorpionflower1 V tomto si môžem dovoliť obviniť rodiča, pretože som jasne napísala, že v mojom okolí to tak je, ja neobviňujem cudzieho človeka, ale písala som o niekom, koho reálne osobne poznám a vidím aké "praktiky" majú. Sú to ľudia, čo posadia skoro trojmesačné dieťa, potom sa čudujú, že neštvornožkuje. Dajú ho chodiť do pavúka, potom sa čudujú že špičkuje. Púšťajú mu len telku, potom sa čudujú, že trojročné nevie ako robí koník, kravička, nevie rozprávať... Ak by moje dieťa zaostávalo, určite by som to riešila, u odborníka. Pretože ak nerozpráva, napríklad, netreba matke hovoriť ako sa rozrozpráva v škôlke... Ak neštvornožkuje, netreba hovoriť, že moje tiež neštvornožkovalo a podobne. Potom sa tu človek v diskusii dočíta, že niekomu ešte šesťročné decko kakalo do plienky, nech sa autorka netrápi, že to robí jej štvorročné ako je to úúplne v poriadku.. A toto je podla mňa to "nevenujú sa ako by mali".. lebo si prečítam, že veď aj iné deti nerobili / robili to či ono a nechám to tak.

ico1308
autor
2. aug 2021

@selu11 mam 2rocne dieta a 11mesacne dieta venujem sa v ramci normy ako sa da.nie som matka ktora davala dieta sediet ani do choditka.len som sa opytala ci nemali aj ine matky takyto problem.bola som aj u fizioterapeutky ukazala par cvikov ale ziadny psun dcerka je na bruchu vystrete ruky a poauva sa len dozadu.urcite sa uz teraz trosku obavam ci sa nieco nedeje kedze syn v 1roku uz chodil...ale neznamena to ze ked si precitam komenty ze aj ine deti nestvornozkuju nebudem to riesit...a poviem si je to ok...skor hladam ci niekto nie je z okolia ZA a nepozna fakt dobreho odbornika ktory mi dieta trosku nasmeruje..vojtovku smw skusali nemali sme ju odporucenu lebo uz ma 11mesiacov a velmi pri tom place nespolupracuje

ico1308
autor
2. aug 2021

@lucka_ke ona sa nedviha iba je na bruchu zdvihne sem tam zadok pohojda sa ale to tak raz za den...
A otaca sa z chrbatika na brusko
Plazi sa tak ze sa rukami posuva do zadu

oblecenie99
2. aug 2021

@ico1308 Ešte by som skúsila na FB je skupina fyziomama alebo tak nejak sa to vola tuším, tam by si mohla napísať a opísať presne jej pohyb. Podľa tvojho posledného príspevku by som povedala, že môže mať slabšiu vrchnú časť tela, medzilopatkove svaly, s tým súvisí slabšie bruško.. Dvíhala si nožičky k sebe, k bruchu, dávala nohy do úst? Dala sa na druhé vzpriamenie (keď sa vystrie na ruky v polohe na bruchu?) co presne ti vtedy povedala fyzio, kde b mohol byť problém, keď rovno naordinovali Vojtovku?