Ahojte. Prosím vás je tu niekto kto to mal podobne a teraz má zdravé šikovné dieťa? Lebo ja už upadam do zúfalstva a keď sa pozriem na svoje dieťa chce sa mi plakať, stále myslím na to čo nás vlastne čaká, aký bude jeho stav...
Chodíme k fyzio, cvičíme. Aj na neurológiu tam je podľa nej všetko ok ale uvažujem o zmene neurológa.
10 mesačný syn začal až v 8 mesiaci plaziť a stále len plazi. Nevie si sadnúť, nevie sa po mne vyšplhať hore, ničoho sa nechytí a proste sa hore neťahá. Už dávno robil to druhé vzpriamene ale teraz úplne prestal. Dokáže sa dať na kolená ale ostáva na laktiach. Cviky ktoré máme od fyzio.su strašne náročné keďže vôbec nespolupracuje a nedarí sa nám teda pravidelne cvičiť. Som z toho zúfalá cítim sa hrozné keďže nerobím pre.to maximum a nedokážem s.nim takto cvičiť. Taktiež sa dosť bojí cudzích ľudí, málo sa smeje, občas mám pocit akoby mal taký svoj svet... Je mi z toho smutno a neviem si pomôcť ☹️
A fyzio ako hodnotí stav dieťatka? Osobne si však myslím, že keď neurológ nevidí problém, tak problém ani nie je, len nemáš tabuľkové dieťa.
Moja dcéra sa plazila (asymetricky) od 11m, posadila sa 3 dni po svojich prvých narodeninách. Mala hypertonus na HK a DK a hypotonické brušné svalstvo. Do 1r sme cvičili 3x denne Vojtovku. Aktuálne má 4 a pol roka a okrem hypermobility kĺbov je úplne v poriadku.
Podľa popisu by som sa nestrachovala, každé dieťatko má svoje tempo.
Ale prosím ťa, môj začal plazit ako 10-mesacny, sadol si v 12 🌒 ch, chodiť začal ako 16-mesacny. Nič nezmeskal, žili sme v zahraničí, tam veru to nikto neriešil, ani k fyzio sme nechodili vôbec. Môžeš skúsiť plávanie pre deti, posilní si svaly.
cvičenie je základ...bez toho sa nepohnete dopredu... my sme cvičili tiež pomerne dlho...
svoj svet majú autisti - s tým veľa nenarobíš... a na sk už vonkoncom nie.
@janickacrazy áno na plávanie sme chodili, vlastne som zabudla spomenúť že má hypertonus preto sme začali chodiť na plávanie v septembri ale boli sme 2krat a ochorel, mám aj staršieho skolkara a vkuse sme chorí..a aj tie 2razy čo sme boli tak sa veľmi bál inštruktorky a plakal vkuse....
Jezisi tvoje dieta je je oproti mojmu (2,5r a uuuuuuplne zdravy, len lahka hypotonia) upona hviezda! Nas zacal plazit (po xy mesiacoch cvicenia) ako 9mesacny, v roku si az sadol sam, v roku sa dvihol pri opore na nohy, v 13.mesiacoch (!!!) zacak konecneeeeeeeee 4nozkovat, v 15,5mes. chodit.
Počkaj, píšeš, že u neurologa všetko ok. Tak kto diagnostikoval hypertonus? Veď ten diagnostikuje práve neurológ. Pri hypertonuse je cvičenie základ. Neurológ naozaj nekázal cvičiť Vojtu ani Bobatha? My sme cvičili poctivo 3x denne a hoci to bolo ťažké, tak neľutujem jedinú slzu a teda, že ich bolo.
Ahoj, náš malý ma hypertonus tiež. Chodili sme špeciálne na cvičenia k fyzio na vojtovku. Malý chytal také amoky že sa ho nedalo ukludnit. Tiež chodíme na neurologiu. Bola som zufala lebo nám povedali na cviceni že je totálne zaostali a nezostava nič iné len pritvrdiť v cvičení. Ja som nemohla žiaľ drobec chytal take amoky až prestaval dychat. S cviceniami som sekla a našla som si na odporúčania babybalance. Odkedy sme začali chodit tam tak malý spravil brutalne pokroky. Momentalne má 8,5 mesiaca a uz sedi, stvornozkuje a stavia sa popri nábytku. Nechcelo sa mi veriť že by tieto cvicenia pomahali ale ozaj to je super. Na každej hodine nám ukážu ako ho motivovat napr k lozeniu, stvornozkovaniu, sedeniu, stavaniu sa. Vzdy po danej hodine sme to skúšali doma kazdy den niekolko krat a o par dni to zacal robiť sam. Plus ked videl aj ine detičky tam, tak tusim to lepšie zvládal a nebol taky uplakany z toho 😊
@mima172 áno neurologicka napísala do správy že odporúča tieto cvičenia ale podľa nej to nieje nič závažne. Ale dopocula som sa že nieje z tých najlepších neurologov..
Chodíme k súkromnej fyzio tá povedala že tam je svalové napätie a aj sami to vidíme, má stále vystreté napäté hlavne nohy..
A je náročné s ním cvičiť, v niektorých polohách ho ani nedokážem udržať a máme aj cvičenie hrou, napríklad že ho dám na 4 a držím len za panvu a on sa má držať na rukách... Lenže on buď zdvihne ruky do hora alebo si ľahne na zem a nebude sa držať a hotovo... Proste úplne tvrdohlavo mi to cvičenie bojkotuje alebo ako to mám nazvať. A z toho som najviac zúfalá že vlastne necvicime... Ale keď prídeme k fyzio tak tam proste cvičí a drží sa, fyzio sa na tom až smeje a neverí tomu že doma nedokážeme cvičiť.. a taktiež na fyzio celú tú hodinu čo sme tam prereve a prevrieska...
Ahoj staci aj chvilocku... ked nebude chciet maly cvicit nechaj ho a o hodinu to skus znova. My mame hypotonus a teda tiez nam fyzio dala Vojtu...a s nou sa to nedalo...tak som cvicila s nou instiktivne...podla toho co uz mala robot podla tabuliek tak som to anou postupne nacvicovala polohy a pohyby...po chvilockach viackrat denne.
Ahoj, mám zdravého synčeka a štvornožkovať začal presne v roku a hneď sa aj posadil! Krátko nato sa postavil a začal behať kolo nábytku. Každé dieťatko potrebuje čas. Norma na chodenie pre zdravé dieťatko je 18mesiacov. Ja viem, je to deprimujúce, keď niektoré deti chodia už v 11 mesiaci a tvoje ani neštvornožkuje. Ale to neznamená, že nemôže byť neskôr šikovnejšie ako tie, čo začali skoro chodiť. Väčšinou sa práveže stáva, že dieťatko, ktoré začne neskôr, rýchlejšie sa naučí na odrážadle a bicykli. Hlavne prestaň tlačiť na pílu, uvoľni sa, dieťatko cíti, že si v napätí a možno ho svojím strachom a napätím "blokuješ".
Ale spomínaš hypertonus, možno by si mohla skúsiť osteopatiu alebo kraniosakrálnu terapiu. Možno zažilo dieťatko pri pôrode nejaký stres. Držím palce
Maminka kluuud, vsetko je v poriadku❤️
moj syn ako 12 mesacny este ani nestvornozkoval, tiez mi hovorila neur. ze je vsetko v poriadku, ja som jej neverila, tak som zaplatila 50€ v BA fyzioterapeutu a tiez hovoril ze je vsetko uplne v poriadku…posadil sq ked mal 13 mes, chodit zacal v 14mes… a tiez mal svoj svet, robil vsetko co autisti robia…bala som sa velmi…ale teraz ma 3 roky a je uplne v poriadku, ziadny autizmus, je sikovny, mudry…hlavne nestresuj, ver mi bude vsetko v poriadku…❤️
Verím že môj komentár ťa aspoň trošku nakopne máme malu z detského domova prišla k nám keď mala 5mesiacov mala len ležkala,nedržala hlavičku,ručičky mala len v pästi,cumel ani hrkalku nevedela držať v ručičkách. Ležkala len na chrbatiku mala veľke preležaniny. Nočnou hodinou som bola zhanať vankúšik lebo mala bola ako novorodenec vážne nič nevedela. Nepapala ani víživy ani príkrm žiadna voda nič bolo to pre ňu cudzie nevedela nič príjmať len mliečko. Chodime tak tiež na fyzio ja s malou necvičím cviky nakoľko si to netrufam pani chodi k nam cely tyžden cvičíme. Ja sa ju snažim učiť davat na bruško a už vydrži ale keď prišla nevedela to zniesť už drží aj hlavičku. Snaží sa posúvať aj sedieť viem že ma už8mesiacov a ma to byť automatické ale mala ma čas preto ti nehroť ani ty aj ja som bola na nervy z toho ale začala som malu motivovať keď sa pretočí dam cumlík. Keď si chce sadnuť dam chrumku. Nebuď smutna ja som bola taktiež na nervy tak viem ťa pochopiť všetko sa deje pre niečo. Naši drobci majú čas. Ale nam pomohlo plávanie a cvičenie
Ak ma ozaj hypertonus, musis byt trochu prisna mama a ozaj s nim odcvicit. Ani neviem, ze kedy si moja sama sadla, ona vzdy vo Wecku ostala 🙄
No a plavanie? Ak nesadla instruktorka nebies poziadat o zmenu? My sme tiez takto vychodili kurz, kde to bolo bud ok alebo rev od prveho pohladu. Teraz mame inu, co sme chytili na nahradach a je to obrovsky rozdiel aj ked usi musia byt stale nad vodou 🙂
Ahoj, môj bude mať 11 mesiacov a len teraz ako tak začína stvornozkovat.. od siedmych mesiacov plazil a stále preferuje plazenie keďže mu to ide rýchlejšie 🙂 stvornozkuje sa mu najlepšie po koberci u babky, u nás sa mu šmýka ale skúša už aj doma pomaličky. Tiež chodíme na fyzioterapie aj k neurologičke. Nám diagnostikovala síce hypotoniu, maly je po náročnej operácii bruska keď mal len 5 dni takze my sme začali cvicit veľmi skoro tuším na začiatku marca. A áno cvičíme poctivo vojtovku ale aj rôzne motivačne cviky. Chodíme aj na cvičenie pre bábätka čo je tiež super. Ja som s nim dosť robila tzv. furik že som mu hodila hračku a musel ísť po rukách po ňu. Veľa sme ho nechali preliezat naše nohy… alebo zo starých matracov sme mu spravili take na preliezanie a dosť ho to baví, vyložíme mu tam hračky a štverá sa po tom. Robí postupne pokroky, teraz si aj začína sadat. No určite to bude na dlho ešte kým začne chodiť… tiež som sa veľmi bála presne tak isto ako ty keďže sa moc netahal hore aj som si občas poplakala, no bolo to ťažké hlavne asi chyba bola, že som ho porovnávala a presne robil to druhé vzpriamenia pár mesiacov dozadu a potom prestal. Tiež sa mu moc nechcelo spolupracovať pri cvičení ale nevzdávali sme to a konečne sa dostavili výsledky.
Ja som s malým cvičila vojtovku 4x denne, tiež mu trvalo kým si sadlo, kým začal plazit a všetko. Nam fyziu odporúčala aj na menšej fitlopte práve to ze ho držím a pretečim dopredu aby na ruky šiel. Neznášal cvičiť, ja som ale nepolavila aj keď sa mu nepáčilo a pomohlo. Mal hypotonus. Cvičili sme od 4roxh mesiacov. Potom zväčša spravil 2 míľniky naraz. Aj kým chodiť začal mal nejakých 14 mesiacov tuším
Moja v 9m zacala plazit sa sadnut si a postavit sa v postieľke ale vsetko postupne casovo....nestvornozkovala vôbec sama chodit zacala 13m ;) takze neporovnavat a stresovat a ist podľa tabuliek az v 2r som zistila.ze niektoré veci ma posunute a šikovnejšia je niekde inkde ;)
Odporucam fyzio povyt napr v tetise. A priadne inu neuro, ak nemas k tejto doveru
Autorka: jasné, chápem. To cvičenie bolo náročné, tiež sme okrem Vojtu 3x denne cvičili aj formou hry. Cvičenie od fyzio (3 cviky z Vojtovky, ktoré po mesiaci menila) malá vždy preplakala tak, že sa ma susedia pýtali, či je u nás všetko v poriadku. Fyzio ma ubezpečila, že keď správne cvičíme, tak ju to nebolí, len ju fixujeme v pozícii, kde jej to nie je príjemné, čiže preto ten plač, respektíve mega rev. Ja som si s jej dovolením robila vždy video toho ako cvičiť daný cvik a doma som si to snáď milión x pozrela, aby som všetko robila správne. A fyzio mala pravdu, ked robíš cvik správne, tak nemáš problém udržať v pozícii dieťa. Čiže technika, technika, technika. Viem, že je to ťažké, no hecni sa a cvič s nim naozaj poctivo, proste sa nastav tak, že to robíš pre synove dobro, zdravie a budúcnosť. Držím palce 🩵
nestresu je stale v norme ak nebude v 1,5 roku chodit potom zacni "stresovat" ze "zaostava" dovtedy ma casu dost. ked pozeras tabulky co by mal co robit tak si uvedom ze len 50% deti dosahuje danu normu 25% deti ide popredu a 25% deti je za normou (teda pod nou) takzke klud pohoda nie je to len tvoje dieta ale 1/2 deti nejde podla normy, dolezite je ze napreduje a nestagnuje