1-ročné dievčatko sa bije do hlavy

17. mar 2024

Ahojte mamičky,
mali ste tiež niektorá skúsenosť, že sa vaše 1-ročné deti bili do hlavy? Či už päsťou, alebo dlaňou do tváre. Sú to naozaj šupy až to duní. Keď bola menšia, niekedy sa tak snažila búchať si päsťou hlavu pri zaspávaní, ale obvykle sa mi podarilo dať tam moju ruku, qby sa netrafila. Neviem, prečo to teraz robí, snažím sa jej vtedy prihovoriť, či ju niečo trápi, hovorím jej, aby sa nebila, že je vzácna, a ona sa len smeje a šupy pokračujú. Asi si myslí, že je to hra, ale ja neviem, ako jej to vysvetliť, že nie. Alebo to nechať tak, keby sa bila silno, tak by to nerobila? Jakživ nedostala po zadku, stále jej hovorím, že je ľúbená, tak neviem, prečo to robí...

viestta
17. mar 2024

Objavila novu cinnost, o tyzden bude robit nieco uplne ine, rovnako nepochopitelne

danielahamar
17. mar 2024

môj to robil po očkovaní, potom to prešlo, možno po mesiaci

nikoleta999
17. mar 2024

Ja som to riešila so psychologickou, lebo moj syn to ako 1 ročný robil tiež ....Vysvetlila mi, že nevie ešte pracovať s emociami a častokrát je to súvis s tým, že Ti chce niečo povedať, ale nevie ešte ako a tak si ventiluje hnev alebo emocie ... Naozaj sa to ukľudnilo, keď som pridala rybí olej a vtedy sa rozrozpraval ako tak a ja som mu začala viac veci rozumieť 🙂

bublinka1426
17. mar 2024

nasa sa obcas bije az j 6r ale myslim ze to je tym ze nemaju spracovane emocie.

bublinka1426
17. mar 2024

@danielahamar ockovanie isto nema nic s tym spoolocne ;🙂

biglovemom
17. mar 2024

Je to pomerne bezne.

Dieta nevie ako Spracovat hnev , frustraciu atd..
V kratkosti vysvetlit.litanie o tom chapat nebude.

Vidim ze sa hnevas ,ale Samych seba nebijeme,mozes byt do vankusa (napr)

Pochopi casom. Musis ju viest,ukazat alternativu☺️

autor
17. mar 2024

@nikoleta999 dakujem, ona je zatial uplne neverbalna, vsetko komunikuje len gestami. Na 99% jej rozumiem, ale presne, su situacie, kedy fakt neviem. Ak si spravne spominam, aj dnes som jej povedala (trochu s humorom), nech sa uz nauci rozpravat, lebo tomu naozaj nerozumiem (len si teraz nie som ista, ci to bolo pred tym tlcenim, alebo skor moja reakcia na to). Ale moze byt, ze mi chce povedat nieco, co nevie vykomunikovat.
Ostatne jej emocie si myslim, ze viem citat, najcastejsie je to sklamanie, ked nieco nemoze, cmuka, ked sa jej nieco paci. Viem, kedy chce byt so mnou, ist na ruky. Uz si neprosi jest 🙂 Aj jej ich pomenujem, poviem jej, preco sa tak citi, pritulim ju a poviem jej, ze ju stale lubim <3
Snad to bude o tej komunikacii... 🙂

lucia13022023
17. mar 2024

Syn si začal udierat hlavu do steny, tiež ako ročný. Bolo to presne vtedy, keď chcel moju pozornosť alebo som mu niečo nedovolila. Pozeral na mňa a išiel k stene a naschvál si buchol hlavu. Prešlo to asi po týždni/dvoch.

lonely66
17. mar 2024

ja si pamätám, že v našom prípade to bolo VŽDY spojené s tým, že šli nejaké zuby. taktiež šlo o dieťa, ktoré hovoriť začalo pomaly až ako 3-ročné, čiže v roku nepovedalo ani pol slova, doslova fakt. a týmto dávalo najavo tú bolesť. čiže nebolo to búchanie hlavy (v našom prípade o stenu alebo podlahu) preto, lebo je to niečo nové, ale akoby dieťa sa snažilo odohnať tú bolesť. nebolo to na dennej báze, ale vždy, keď šiel von nejaký zub (tesne pred prerezaním), tak sa situácia opakovala. niekedy pol dňa, inokedy 2-3 dni... tiež som bola z toho vyhúkaná, až časom som pochopila, že je tam spojitosť.

autor
17. mar 2024

@lonely66 zuby mozu tiez byt, stolicky sa jej deru uz takmer mesiac, jedna uz ma hmatatelny okraj, ta oproti este nie, ale nad urovnou uz su riadne...

danielahamar
17. mar 2024

@bublinka1426 každé dieťa reaguje inak. To je len a len moja skúsenosť. A toto nie je diskusia, či dať alebo nedať očkovať. Preto som to nespomenula.

tatianastt
17. mar 2024

Možno jej svojou reakciou dávate presne to, čo tým možno chce získať, mám na mysli pozornosť a zábavu. Skúste reagovať vždy inak, napr. tomu nikdy nevenovať žiadnu pozornosť a uvidíte. To by som teda skúsila ja ako prvé, nerobiť a nehovoriť nič, aj keď pritvrdí, čo je asi aj dosť možné.

andreatytler
18. mar 2024

Je to forma komunikacie. Hovori ti ze ju nieco boli. Ci uz fyzicka bolest tela, alebo psychicka bolest, ako naprilad velky hnev, frustracia.
Uvazuj takto. Kedze dieta nevie rozpravat, snazi sa ti ukazat co citi. Kazdemu je uplne jasne ze pri tych uderoch citi bolest a toto sa ti snazi komunikovat. Mami pozri, takto sa citim, boli ma to.
Vela deti toto robi ked su v obdobi vzdoru a v momente ked im rodic nieco zakaze a ten hnev a smutok co ich v tom momente zachvati je taky velky ze ich prevalcuje a oni nevedia co s nim robit a v podstate je to pre nich akoby ich nieco bolelo.
Ak to tvoja dcerka nerobi po tom ako jej nieco zakazes, a vidis ze nie je nahnevana, alebo smutna, tak to bude asi bolest telesna. Tie zuby ako vravela @lonely66 alebo brusko, ucho.