1,5 ročné dieťa má horúčku. Ako mu pomôcť?

lenska136
26. jan 2015

Dobry den zienky potrebovala by som pomoct . Mam 1 a pol rocne dieta ktore ma horucky po 39 stupnou. Ma zapalene priedusky a mandle. Chcem sa opytat ako zrazat teploty ked ma priedusky bojim sa ze ked mu udem davat zabaly aby sa zo zapalu priedusiek nestaly zapalene pluca. Prosim poradte.

nanka3
26. jan 2015

Ahoj, vraj lepsie ako zabaly su vlazne sprchy + nurofen sirup, moja dcera (5,5 mesiaca) ma tiez horucky 39 ale ziadne ine priznaky, ani kasel, ani soplik... Ja som davala zabaly... Ale ci je to dobre aj pri prieduskovom ochoreni, to neviem

monicm
26. jan 2015

čo je to pod 39? ak 38,8 tak by som lieky dala (môžeš striedať dve rôzne látky každé 3-4 hodiny),ak 38,1 skús vlažný kúpeľ.teplota vody tak cca 37 stupňov a nech sa chvíľku pohrá vo vode

katrinka8
26. jan 2015

Ahoj, pokiaľ ja viem, tak do 38,5 teplotu zrážať netreba - telo bojuje s chorobou, preto mu ten boj netreba kaziť 😉 Nad 38,5 by sa mala zrážať liekmi. Ak chceš zraziť rýchlo, tak čípky do konečníka účinkujú do cca 10 minút. Sirupy trochu neskôr. Môžeš po 4 hodinách striedať rôzne účinné látky (čiže napr. Paralen alebo Panadol s Nurofenom), ak máš tú istú látku, tak opakovať môžeš dávku až po 6 hodinách.
Ja som však nechala aj 38,7 horúčku (v noci) nezrazenú, keďže mi dieťatko spalo, (ale pravidelne som kontrolovala), a do rána zmizla úplne. Ale zase to nebolo pri zápale priedušiek a mandlí.
Zábaly, resp. vlažný kúpeľ, by sa mal dávať až pri vysokej horúčke. Aspoň ja tak viem. A tiež neviem, či pri zápale priedušiek je to vhodné. Zavolala by som na pohotovosť a opýtala sa pre istotu.