Milé mamičky,
prosím o radu/skúsenosti pri výbere matraca.
Našu 2,5 ročnú dcérku presúvame z postieľky do väčšej postele so zábranou (70x160). Po dlhom hľadaní matracov sa rozhodujem medzi týmito dvoma:
SEGUM BABY to je čistý gumokokos:
https://www.segum.sk/produkt/baby
alebo VEGAS Magic to je vrstvený kokos a latex:
https://www.matrace-vegas.sk/vegas-detsky-matra...
Tieto matrace sú v ponuke do klasickej detskej postieľky, ale vedia vyrobiť aj mieru 70x160.
Nemám kde to vyskúšať, v KE nie je podľa mojich znalostí predajňa ani SEGUM ani VEGAS...zaujímala by ma predovšetkým tvrdosť/pohodlnosť matraca, či sa vám zdá ok.
Ja by som radšej brala trochu tvrdší, čo gumokokos asi je, mali sme taký v postieľke, ale neviem to porovnať s vrstveným, taký sme ešte nemali. Nebude ten latexový príliš mäkký?
Ak máte niektorý z týchto matracov, prípadne inú značku čistý gumokokos alebo vrstvený kokos/latex, môžete mi, prosím, napísať svoju skúsenosť?
Ďakujem 🙂
z vlastnej skusenosti este neporadim, konkretny vyber ma bude cakat onedlho 🙂 ale pracovala som v predajni kde sme predavali matrace a mozem ti z hladiska pouzitych materialov povedat, ze vegas ma najvyssiu kvalitu materialov. Ja uvazujem tak ze asi vyberiem matrac ktory je z jednej strany tvrdsi a z druhej trosku maksi, aby sa dal otocit.
nesuhlasim s komentarom vyssie.. kokos impregnovany latexom je vyborny material do detskych matracov... len musi byt celo-impregnovany aby mal spravne vlastnosti ( nie len nastreknuty na povrchu, alebo bodovo... ale cely ponoreny ) a ak je kombinovany napr. s latexom aby ten latex bol prirodny, nie synteticky. na toto treba dat pozor.
@kristinav Ďakujem za radu. Presne to som potrebovala vedieť, akú kvalitu má VEGAS. Zatiaľ som počula samé dobré odporúčania len na SEGUM, mali sme od nich 2 matrace detské, s jedným, gumokokos, som bola spokojná, s druhým penovým nie, bol príliš mäkký podľa mňa. Ja som tiež za prírodné materiály do matracov. A tiež ma láka ten VEGAS čo je vrstvený, lebo latex z jednej strany je mäkší a kokos z druhej strany tvrdší. Aspoň dúfam, že to tak je 🙂 A keď si predávala v predajni matracov, tak by si mi vedela ešte poradiť, že oni tam pri tom matraci majú napísané, že je to pre deti do 4 rokov, ale pán z predajne mi povedal, že ten vrstvený by mal mať aj vyššiu nosnosť, možno do 7 rokov. Nerada by som kúpila niečo na rok a pol... už aspoň do 7 rokov by mohla spať na tom, kým pôjde do celkom veľkej postele...
@ol1234 Ďakujem za názor. Zaujímalo by ma, prečo? Ja som zatiaľ taký názor nepočula nikde, samé chvály na kokos aj latex, sú to prírodné materiály a antibakteriálne. Skôr na penu som čítala vo viacerých recenziách výhrady. Hlavne teda na PUR penu, tzv. molitán.
@pampusiaci preto, že keď dáte prírodný materiál do matracov, začne to pracovať. Deformuje sa. Navyše sa v týchto materiáloch množia roztoče. Z materiálov vhodných pre dieťa do 10-12 rokov odporúčam monoblok studenej peny. Mám za sebou 3 ročne štúdium spánku, medzi tým aj vplyv materiálov na kvalitu spánku a preto ma asi nikto nepresvedčí, že kokos impregnovany latexom je výborný materiál. Treba si prečítať pár štúdií. 🙂
@ol1234 Hm, ja v tom nie som odborník, tak sa neviem ani odborne vyjadriť. Čítala som ale veľa recenzií na nete, samozrejme, väčšinou od predajcov, čo nemusí byť smerodajné, ale nenašla som nikde zlý názor na kokos/latex. A mňa hlavne preto zaujali, že vraj roztočom bránia. Tak neviem. Tiež som sa dočítala, v tom súhlasím, že studená pena a HR pena (neviem, či to je to isté) sú lepšie materiály ako PUR pena (molitán). Ale ja mám radšej prírodné materiály a naozaj na kokos a latex teraz prvýkrát počujem negatívny názor.
Napr. toto tu ma dosť zaujalo:
https://blog.matrace-vegas.sk/ake-matrace-su-vh...
@pampusiaci samozrejme. Keď má predajca vo svojom portfóliu kokosové matrace, nepovie na ne nič zlé. Len som sa vyjadrila k téme, kúpte ako Vy uznáte za vhodné. Ja by som pre svoje dieťa nič také nekúpila ale 100 ľudí, 100 chutí. Želám aby sa dobre spinkalo 🙂
@ol1234 Ďakujeme 🙂
Samozrejme, ked ma niekto v ponuke penove matrace tak chvali tie ;) My sme v predajni mali rozne znacky, aj s penovymi matracmi a tiez som vela studovala, chodila na skolenia a pod. Moje poznatky naopak dospeli k tomu ze by som si penovy matrac nikdy nekupila ;) Zaujimali by ma tie studie :D
@pampusiaci vo vybere konkretneho modelu detskeho matracu zial neviem poradit, tie sme v ponuke nemali, tak tiez planujem ked budeme vyberat sa este poradit.
@kristinav Ja som sa už rozhodla pre VEGAS, prírodné materiály sú pre mňa prvoradé, už len zvažujem dvojvrstvový kokos/latex (model coco latex) alebo viacvrstovový (model magic). Ďakujem veľmi pekne, pomohla si mi a nech sa aj Tebe zadarí dobre vybrať potom 🙂
@ol1234 Ahoj, prosim Ta, vies mi napisat preco nie je vhodny matrac z kokosu a latexu. Mam novy, drahy matrac zo SEGUM a nemozem spat. Som silny alergik a hladam dovod a riesenie. Zle sa mi spi, je mi tvrdy ( aj ked som vyberala z najmaksich), pali ma pokozka ( ekzem, zapal, opuch ) . Doteraz som mala matrac Jelinek ale bol uz velmi stary a prelezany ( vyse 16 rokov) a hladam rozdiely a dovody. Dakujem.
Kokos nie je vhodný do matracov. Či kúpite jeden alebo druhý, je to ako z blata fo kaluže..