Môže byt seno v detskej izbe?

23. dec 2021

Mame domaceho zajacika mame ho v detskej izbe samozrejme tam ma klietku. Cela izba vonia po sene chcela by som vediet ci to nejako neskodi detom ta vôňa_pach prosim vas a dakujem samozrejme ze vetram otvaram okno atd

palisko
23. dec 2021

Ak nie sú alergici tak nevadí.

autor
23. dec 2021

@palisko nie niesuu

cosmic_origin
23. dec 2021

Nemalo by im to škodiť. Mňa za 8 rokov chovania králikov iba občas zo sena bolí hlava, keď som v miestnosti kde skladujeme seno (kde je cca 20 veľkých vriec plných sena).

luci310
23. dec 2021

Tak mu dajte ráno seno a do večera ho zje a nebude tam

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

kedysi sa na sene spavalo 🙂

cosmic_origin
23. dec 2021

@luci310 Zajace majú mať vždy k dispozícii seno, je to ich primárny zdroj potravy a jedia aj v noci.

kittykat22
23. dec 2021

Mate kralika a seno v detskej izbe?

leeo
23. dec 2021

seno je v pohode

luci310
23. dec 2021

@cosmic_origin mala som kralikov a v noci akurát tak spali, nič sa mu nestane, keď od siedmej večer do rana to seno mat nebude, môže mat granule alebo zeleninu zatiaľ, ale samozrejme to seno škodlivé nie je keď je tam v noci

renab
23. dec 2021

@cosmic_origin nasa zajacica seno ani travu nezrala 🙃

cosmic_origin
23. dec 2021

@luci310 Tak tie moje králiky sú potom nejaké chybné.

0silvia0
23. dec 2021

@cosmic_origin aj nasa zajacica v noci hrkotala, ale seno veru nezrala. Mala granule z lisovanej travy, seno odmietala. Ale cerstva trava jej velmi chutila. Ale vo vseobecnosti mas pravdu, odporuca sa mat seno pri kralikoch nonstop.

kittykat22
23. dec 2021

@0silvia0 kralikova strava ma byt z 90% seno. Je to nielen koli spravnemu traveniu ale koli bruseniu zubov. Kralici co nezeru seno maju problemy, ze im zuby prerastaju , aftami a casto na to zomieraju po traumatickych operaciach kde im zuby brusia alebo trhaju. Kralici tym velmi trpia.

autor
23. dec 2021

@kittykat22 mame maleho zajacika s klietkou a v klietke ma seno

autor
23. dec 2021

Ale ci to neskodi detom ked maju v izbe detskej tu.klietku so senom

0silvia0
23. dec 2021

@kittykat22 takze som jej ho mala nasilu vopchat do papule a za nu pozut, ci?

kittykat22
23. dec 2021

vies ze kralik ma mat 100cm klec? Zakrsli kralik ma vahu od 2-5kg. Nezostane maly

autor
23. dec 2021

@cosmic_origin ja viem ale ci to neskodi detom ked je ten zajacik so senom v klietke v detskej izbe

kittykat22
23. dec 2021

@0silvia0 ked kralik nechce jest seno tak sa mu obmedzuju granule a dava sa im napriklad kopor, petrzlenova vnat alebo ine bylinky ktory podporuje chut na seno. Kralik ma dostat granule na 1 ucho za den. To je denna davka ked rastie, ked je dospely tak granule su len na okrasu.

0silvia0
23. dec 2021

@kittykat22 petrzlenova vnat obsahuje vela vapnika a jest vela vapnika je pre kralika skodlive. Vedela si o tom? Nasa zajacica nemala problemy so zubami, ale s mocovymi kamenmi. Cize som jej musela objednavat specialne granule s minimom vapnika a vnate mala zakazane. Tie granule boli lisovana susena trava. A susena trava je co? Takmer seno, akurat nalisovana v peletach, ktore musela hlodat este intenzivnejsie ako seno😉

kittykat22
23. dec 2021

@0silvia0 Hrst bylin sa dava, ked kralik nechce zrat, nedava sa mu to pravidelne. Musi jest seno. Nebudem sa s tebou hadat, pretoze to je fakt. Ja som hladala pomerne dlho dodavatela sena, ktore by kralik jedol. Prve 3 znacky nezral vobec, tak som kupila pana Malinu a ten mu chuti. To je v CR velmi popularne seno. Alebo este zozerie seno od soba. Raz som mu kupila seno so susenou mrkvou, samozrejme mrvu vyzral a sena sa ani nedotkol. Len sa v tom hrabal. Tak som mu to seno uz viac nekupila. Kralik vie byt vyberavy - nie je to ojedinely problem, ze mu nejake seno nechuti. Ale dospely zdravy kralik zozerie balik sena za 7 dni.

majamat
23. dec 2021

podla toho co citam, kralik bude na tom vlemi podobne ako morca. cize nesmie byt bez sena, ich travenie je prisposobene an neustaly prijem potravy a hlavne sena. ak by nejaky cas nejedli, hoci len par hodin, hrozia im zdravotne problemy a dokonca aj uhynutie.
okrem toho trochu zeleniny, granule eln ako chutovka.

my teda mame morca, tak som si o morcatkach vela nastudovala a teda evidentne kraliky su an tom rovnako.

majamat
23. dec 2021

@kittykat22 ja mam morca a to je potvroa, to co bezne morcata jedia, ten moj nechce. ide ma z neho porazit. seno samozrejme jedava, ale napr, mrkvu ani za svet, papriku trochu jedol asi 2 dni a potom prestal. minule zjedol opat papriku,a le to bola jednorazovka. sa asi pomylil 😀 napr, stopkovy zeler nechce, brokolicu sem tam, ale niekedy odmieta. no v poslednej dobe narazam na taku, co sa rychlo kazi. kalerab trochu, miluje rajcinky no nemoze vela a eda co jedava pravidelne a chuti mu to, to je zeler a petrzen.
samozrejme miluje aj rozne listy - spenat, petrzlenovu ci mrkvovu vnatku, bazalku, pupavu,m travu, ladovy salat a pod.

0silvia0
23. dec 2021

@kittykat22 ale ja sa s tebou nemienim hadat, len ti pisem, ze nas kralik seno nezral. Ziadne susene mrkvy som jej nedavala, seno som mala domace, mojim otcom nasusene. Napriek tomu ho nechcela. Striktne som jej davala pozor na stravu kvoli mocovym kamenom, ktore mala operovane vo veku 2 rokov. Od jari do jesene zrala travu a vetvy z ovocnych stromov, mame zahradu. Cize o zuby mala postarane, len to seno nezrala, granule mala hrube velke pelety z lisovanej travy a bylin, ziadne lacne chovproduktove krmivo plne obilnin. A nakoniec ti napisem vek, ktoreho sa nasa kralicica dozila, teraz sa podrz, lebo sa dozila 11 rokov😉

kittykat22
23. dec 2021

@0silvia0 moj kralik tiez nezral domace seno do svokra nechala nakosit. A bolo to kvalitne horske seno - a aj ani za boha. Skutocne ked kralik nezerie seno, musis hladat znacku. To ti povie kazdy veterinar specializujuci sa na male hlodavce.

kittykat22
23. dec 2021

@majamat kolko ma morca? 🙂 vidim, ze mas aj ty nacitane o chove 😅 Nas kralik, to je cert. Vonia mu sladke. Zozral cokoladoveho mikulasa ktoreho nechal syn na gauci 🙈 minule bola na zemi flasa z detskeho sampanskeho pripravena na vyhodenie. No to vies, ze kralik labky na flasi a uz jazykom vylizoval hrdlo 🙈 ked citi jablko na stole, uz len caka kedy vypadneme z kuchyne a uz sa po stolickach hrabe na stol kde si ho zozerie z misky 🙈 Ako nie je tyzden, aby nieco nevyviedol. Ale je to milacik. Inak stravuje sa velmi dobre.

0silvia0
23. dec 2021

@kittykat22 aj znacky som hladala, potom som to vzdala. Uz sa mi nevenuj, kralika uz nemam, ani nechcem. Nestracaj so mnou cas, ja toto riesit donemoty nepotrebujem, znacky hladat nejdem, moj kralik je uz za duhovym mostom a ako vidis, dozil sa nadstandardne vysokeho veku aj bez sena.

kittykat22
23. dec 2021

@0silvia0 ja viem ze tvoj kralik sa dozil 10 rokov myslim, alebo viac? Ale pisat, ze kralik moze zrat len granule je nezmysel. Je to pre nich zle.

0silvia0
23. dec 2021

@kittykat22 ty aj citas co pisem? Ved som napisala autorke o inej uzivatelke @renab, ktora pisala ze jej zajac travu ani seno nezral, ze ani nasa zajacica nezrala seno a dodala som, ze sa odporuca mat seno nonstop. Napisala som osobnu skusenost a nie odporucanie, necitas pozorne....

majamat
23. dec 2021

@kittykat22 mame ho 2M, ale teda ma tak skoro 8m. je to potvroa. ked rano vstanem a pocuje ma, uz piska, elbo mu davam anjviac jest. ovocie mu chuti - najviac cucoriedky, jablka mandarinky. no davam mu malo, lebo nam vcelku pribera. obcas mu dame este nejaku mnamku, ale mame take srdiecka co su prevazne z trav a bylin. este mame ine taketo mnamky, ale tusim tam je tuk. nevsimla osm si, ked som kupovala a teda v tych nasich obchodoch nie je nic vhodne. bud su tam nejake skroby, obilniny, med, ovocie a pod.
takze dostava orevazne len zeleninu ( vratane vselijakych listov ), seno ma stale, za taku malu odmerku granuli, ktore su nizkoenergeticke a teda neobsahuju nic nevhodne a este nejaku tu mnamku, ktoru mu mozno budeme musiet zredukovat.

a mame aj vit.C a ten uplne miluje. minule bol v domceku a na opacnej strane kleitky sme mu zahrkali s vitC ( amme ho v takych granulkach ), on vystrelil jak raketa a okamzite bol tam kde my. 😀 sme sa na nom nasmiali.
a to ma klietku 125cm-.