Detská izba prváka

angel2017
3. feb 2024

Ahojte 🙂 Chcem sa opytat ako mate vybavenu detsku izbu pre prvaka hlavne v oblasti hracie ? S cim sa este hraju vase deticky? A kolko hraciek maju ?

anjelicek26
3. feb 2024

No od nástupu do školy- už len citáci kútik, lego, časopisy.. ma xbox (len hry s kinektom) raz za čas to zapne...hranie ako také padlo s hrackami... ma úlohy,kopu kruzkov... pláva, spieva v zboru, chodi na spev, hádzanú, výtvarnú a gymnastiku... plus kamošky,prespavacky.... proste sa veľa zmenilo...

janickacrazy
3. feb 2024

@angel2017 Môj je druhák a stále sa hrá normálne s hračkami. Má rád autá, lego, v posteli pár plysakov, ale hrá sa aj na školu alebo na obchod. Ja som rada, nech sa hrá čo najdlhšie. Krúžok má len jeden krát do týždňa.

kvadrinkaaa
3. feb 2024

Moj sa hra tiez. Hra sa aj na písacom stole s autíčkami alebo s legom. Niekedy si zahrá playko, hra rolové hry napr opravuje stare zosity, ako učiteľ alebo sa hra na policajta ci bojovníka, obchod hráva so mnou, bavia ho spoločenské hry, ma klávesy a stolný futbal. V rámci školy chodi na futbal.

anjelicek26
3. feb 2024

Spoločenské hry idu inak aj u nás kazdy vikend... ale to nemá v izbe,všetko bolo roztrúsené...

deedol
3. feb 2024

moj bude prvak a neplanujem mu nejako redukovat hracky. hra sa najviac s autobusmi a s drevenou vlacikovou drahou. lego vacsinou postavi a potom sluzi ako kulisa. ma nejake svoje poklady, s ktorymi sa hravame na obchod. elektronicke hracky u nas nie su vobec, spolocenske hry hravame spolu.
/inak kruzok planujeme ponechat jeden (momentalne je to plavanie), bude mat toho v skole aj tak dost./

oslo1
3. feb 2024

moj je prvak, ma iba 5,5 roka, sme v UK.
Ziadne hracky som nezredukovala, ale tak ja ich tocim.
Stale sa hra s legom, autickami, vselijakymi inymi blbinami v dome, garazi a v zahrade.
Domacich uloh ma malo, aj to po trosicke robime vecer v posteli (aj pisanie). A aj v posteli citame vecer knihy. Cez den na to nie je cas.
Na Slovensku maju deti od zacatie zs studentske izby, tu sa to neriesi. Syn ani nema v izbe stol, mame office a kuchynsky stol, to staci na pisanie.

evkamotka
4. feb 2024

Moj ma 6.5, je septembtovy takze predskolak ale vekom prvak. Nic nebudeme v izbe meniť. Nedame do izby ani stol, prisat ulohy bude v kuchyni, ma tam lepsie svetlo, rastucu stolicku a vieme byt pohodlne pri nom. Iba v skrini spravime kolonku, kde budu ucebnice a zošity. Na prve tri roky to bude stacit. A kruzok nechame po skole len raz do tyzdna. Iva ze by chcel chodit na skolsky, ale ten je cez druzinu

letfenixa
4. feb 2024

@angel2017 syn sa stále hrá so všetkým ako predtym, akurát do hier zapojil písanie a počínanie, napr pri hre na obchod alebo reštauráciu. Úlohy máva minimálne.

guudy
4. feb 2024

@angel2017 Hracky aj knihy sme vzdy pravidelne raz za cas triedili. Specialne kvoli nastupu do skoly nie. Nemusis dietatu brat hracky.
Pojdem asi proti prudu, ale podla mna pisaci stol do detskej izby patri. Je to najma o vytvarani navykov do dalsich rokov. Radsej som vzdy sedela pri dietati v detskej izbe, kde si v klude urobilo ulohy, ako ich robit v rusivom prostredi v kuchyni. Najma kvoli sustredeniu (s cim ma v dnesnej dobe problem vela deti). Pisanie v posteli mi pride ako zly napad.
Navyky detom ostali, maju 20 a 16 a ucia sa pri stole obaja.

annm81
4. feb 2024

My sme po nástupe do školy len vymenili detský stôl za kvalitný študentský, ktorý by mal aj so stoličkou vydržať v podstate celé štúdium. Na tomto sme nešetrili, lebo síce úloh zo skoly zatiaľ veľa nemáva (5-15 min. denne), ale za stolom sa venuje aj kreatívnemu vyrábaniu, maľovaniu (preto sme vyberali stôl s možnosťou naklonenia pracovnej dosky) a keď je čas, robieva si rád aj úlohy nad rámec školských zadaní. Ako už bolo vyššie povedané, vytvára to zdravý návyk, dieťa má vo vlastnej izbe väčší pokoj ako niekde v kuchyni, či v obývačke, podporuje to systematickosť práce a väčšiu mieru sústredenia takže každý školák by mal mať svoj písací stôl.

Hračky vyraďujeme priebežne a nijako zásadne sme mu ich netriedili z dôvodu školy. Pre dieťa je nástup do školy jedna z najväčších zmien v jeho živote, všetci mu dookola opakujú, že teraz už je veľký, už má povinnosti a musí to a hento. Vziať mu hračky v podstate s tým, že detstvo skončilo, mu nepomôže vnímať školu ako novú skvelú etapu života. Stále sa hráva s legom, má rád puzzle, rôzne hlavolamy a logické hry, spoločenské hry. A baví ho využívať poznatky zo školy pri hre.- hra na školu, počítanie peňazí... Keď prídu kamaráti, hrávajú sa spolu aj s autíčkami, stavebnicami, figúrkami zvierat a rozprávkových postavičiek.

mon895
4. feb 2024

Moj je prvak a izbu sme nemenili vobec. Stale sa hra s autickami a aj plysakmi a celkovo s hrqckami ako ked bol v skolke. Zatial sme mu ani pisaci stol nedali do izby aj tak sa ucime s nim v obyvacke.

evinqua
4. feb 2024

Moj pojde v septembri do prvej. Hračky neredukujeme, čoraz viac začína sam inklinovat k činnostiam, ktoré robí pri stole, kreslí, číta atd pri stole. Asi pred rokom sme mu zrušili malý stolik v izbe a uz sedi iba za veľkým písacim.

btus
4. feb 2024

keď išla dcéra do školy, tak sme nemenili nič. Ona už mala aj tak stôl a stoličky, takže to sme nemuseli pridávať, akurát sme dve poličky vypratali a dali do nich knihy. Aj tak si úlohy robí s kuchyni. Ale u nás, keď si robí úlohy tak nejde televízor ani nič, čo by ju rušilo. A nám to tak vyhovuje tiež. Postupne sa hračky vypratávajú aj tak ( napr Barbiny sú už na padláši, aj Baby Born a oblečenie pre nu, ak kočáriky...) dcéra je už 5-tačka.

didus35
5. feb 2024

Jedna skrinka spoločenské hry, druhá puzzle, tretia také edukačné pár ich ma ešte z predškolskeho veku (skôr na také hravé učenie), knihy, potom lego, plyšaky. Veľa času trávi kreslenim, tvorenim a hraním sa o niečo (v izbe majú tabuľu, tak väčšinou je učiteľka :D). Inak 10 hodín týždenne chodí na gymnastiku, tak doma väčšinou hlavne cvičí zostavy 😄. Ale má brata malého, takže hrajú sa spolu rôzne, aj s plastelinou, pieskom kinetickym, zvieratkami a pod. 😊