Detská izba - praktické rady, kde začať

29. sep 2024

Ahojte, prvýkrát v živote konečne chystáme detskú izbu (bábo je ešte len na ceste, nie je ešte na svete), detská postieľka bude u nás v spálni, ale z pracovne chceme už konečne spraviť detskú, a chystáme sa na to teraz, lebo po narodení asi už nebude na to ani čas. Izba nie je ktovie ako veľká, nie je úplne najmenšia ale nie je ani nejaká super priestranná.
A teda riešime, že ako ju zariadiť, aby bola funkčná, praktická a aj pekná, útulná. Do detskej chceme dať normálnu dospelacku posteľ, aby sa na nej mohol vyspať muž ak bude treba, alebo návšteva, plus tam chcem nechať písací stôl ktorý tam bol, na ten dať prebaľovací pult, máme tam veľkú vstavanú skriňu, a teda chceme už len vymaľovať, pohrať sa s tapetami, dať tam nejaké regáliky, závesy, troška to zútulniť, a hrozne sa mi páči, keď je v izbičke taký ten baldachýn, pod ktorým je koberček, deky, vankúšiky, hračky, také miestečko na hranie, tak to tam chcem už teraz dať (viď foto), len tým, že nemám so zariaďovaním detskej izby skúsenosti, rozmýšľam, či toto bude skutočne praktické a funkčné (najmä ten baldachýn), či to nebude iba zbytočná dizajnovka. Čo pre vás bolo také, čo ste s odstupom času povedali, že super že ste to do detskej dali, že to má dobré využite, a čo naopak bolo to, čo ste si povedali že bola zbytočná blbosť? Napríklad sa mi páči aj taka tá tabuľa na písanie s kriedou, čo sa dá na stenu, ale zas neviem, či to neni zbytočná blbosť.
Ocením praktické tipy vás skúsenejších mamín, chcem hlavne, aby bola izba funkčná, ale zas chcem si troška uspokojiť aj moje dizajnérske chúťky, nech izba pekne ladí s bytom, určite mi rozumiete 😁
Vopred ďakujem za vaše rady ☺️

autor
29. sep 2024

Alebo takéto, a ešte toto som myslela tou tabuľou na písanie

ukgirls
29. sep 2024

kazde dieta je ine .. moja milovala kresliaci kutik ,baldachyn 0 bodov..ale zas moze tvoje vyuzit na citanie.. jedine co by som ja osobne poradila je malovat v neutralnych farbach a prisposobovat len doplnky ...lebo ako dieta rastie chce izbycku raz podla jednorozcov,potom zvietaka,dinosaury a neviem co vsetko .. my sme teraz na hello kitty a co sa jej vyplatilo bola roztahovacia postel .. lebo je uz prespavaju kamosky a atk sa len roztiahne a je klud-mame postel z ikei

patka06
29. sep 2024

Baldachýn a vankúšiky sú lapače prachu - tým by som sa vyhla
Tabuľa je skvelá vec, ale radšej tu kde sa kreslí fixkami a je aj magnetická

autor
29. sep 2024

Ďakujem za tipy, a čo hovoríte na "teepee"? Či pracholapka podobne ako baldachyn?

lucia13022023
29. sep 2024

My máme doma tabuľu a je super. Co sa tyka baldachýnu - krásne ale podľa mňa nevyuzitelne.
Teepee stan mal malý veľmi rad, doteraz sa v ňom hrá.
Maleho izba je bielo/bezovo/sivá, povedala by som, že neutrálna, je tam par modrých doplnkov ako hračky od little dutch, ale dá sa rôzne meniť.
Maly ma v izbe posteľ domčekovu, skriňu,komodu, kuchynku, regál, truhlicu na hračky, tento svoj kútik co je na fotke a potom doplnky ako rámčeky s fotkami a poličky s knihami, hračky z H&M, bazénik s gulickami a v ňom montessori hojdacku. Neľutujem nič. Ono ta izba sa bude ešte meniť podľa jeho záujmov, napr mu na Vianoce chceme dokúpiť triangel atď, ale na konci dňa som spokojná.

svetlonos
29. sep 2024

Baldachýn je deko blbosť na fotku 🙂 Deti sa po tom vesaju a robia blbosti. S tipi by som kludne ešte počkala, koli miestu (malo) je vo veku keď ich to bude baviť, ôk aj deka prehodené cez stôl. Oni sú schivani 🙂 a ty ju potom uprace, nič ti nezavadza. Mame taky cirkusovy stan z ikei a detská ma cez 25m2 a ten stan tam zavadzia. Starsi 4 ročny tam občas vlezie a to rocne torpedo sa oprie alebo postaví a prevali ho.
Sú aj poschodové postele, kde je dole miesto na hru a kludne poslúži aj namiesto stanu.
Super sú aj kartónové domčeky, keď netreba, zlozis a super za skrynu.
Taki maly lezuni potrebujú hlavne miesto na hranie a čisté plochy na prvé kroky.
Ta tabuľa by nášho Picassa zvadzala aj na kreslenie vedľa po stene. Ma takú plastovú/ kludne zmen za drevenú bednicku s vrchnákom. A zo spodnej strany vrchnaku je tabuľové farba - tam môže kresliť kriedami.
Hlavne tam nemajú veľa deko blbosti, keďže je izba skôr menšia. Viem, ze je to krásne ale fakt nepraktické. "Vyblazni" sa rafsej deko ako pekne vankuse s motívom ci hračky 🙂.
Prebaľovanie na stole sme mali tiež, super praktické riešenie.

svetlonos
29. sep 2024

Joj a ešte som zabudla - uplne perfektne obaja chlapci využívajú aj kuchynku. Mame tiež z ikei, maju aj menšie varianty ake kludne ju výrobu aj z jednej drevenej stoličky 😁. Náš starsi využíval prvý rok jeden regál, v ktorom si varil. To je za mňa aj xy kamosiek s malymi detmi jedna s naj investícií.

pralinka86
29. sep 2024

Na foto je to vsetko velmi pekne, ale ja by som asi pockala este so zariadením.. aspon ako sa ja poznam
Ak bude spať s vami v spalni, tak prebalovaci je lepsi hned tam, nie chodit hore dole.. babo prve mesiace spi vela- casto, prebalujes tiez velmi velmi casto. S tym suvisi aj oblecko, nech to mas hned po ruke, ked precika plienku, alebo to druhe bude mat az na chrbate 🙈 tak isto aj plienky, ostatné veci, kremiky a pod..
Takto si vytvoris system, ktory potom neskor uplatnis mozno v detskej..
Ja som mala radsej babo v obyvke na podlozke na zemi, lebo vidis na neho, mozes si cosi popri tom robit, varit (kym sa da ovsem), hracky pomaly pribudaju, kopec dostanes..
No a časom menis plany, skrinky, ulozne priestory.. a posledné čo by sa mi chcelo, je prenasat veci, hracky hore dole
Take ze vymaľovať,.mozno zakladny nábytok, kniznicu tam mat je isto fajn, ale nesla by som do toho, ze teraz na finalne zariadovanie.. tolko z mojho pohladu

autor
30. sep 2024

Ďakujem žienky za vaše rady, necháme to teda iba tak že bude vymaľované, skriňa vstavaná tam je a v nej zabudovaná komoda, stolík s prebaľovacím pultom a ostatné necháme voľné a budeme priebežne dopĺňať, ako bude malé rásť a ako si to bude situácia aktuálne pýtať. Akurát teraz poriešime možno nejaké regáliky na stenu, pohrať sa s doplnkami - nálepky na stenu atď, kôš na hračky, maximálne nejaká podložka / koberček na hranie, a to je zatiaľ asi tak všetko.