Čo môžem na byte prerobiť bez stavebného úradu

sis789
6. júl 2018
Používateľ sis789 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sis789.

Ahojte, chceli by sme si spraviť nejaké tie úpravy bytu,rozmýšlali sme nad zasklením balkónu, možno výmeny okien a výmeny podlahy na balkóne ktorá je stará lenže niektoré tieto úpravy musí niekto schvalovať. Zasklenie balkónu nezávisí iba na vás, sú s ním spojené viaceré riziká. Vedeli ste napríklad o tom, že existuje niečo ako neoprávnené zasklenie? Tohto priestupku sa môžete dopustiť, keď nepožiadate stavebný úrad o povolenie, čo vás môže vyjsť na mastnú pokutu. Teda ako viem, aké úpravy si môžeme robiť bez súhlasu stavebného úradu alebo bytového družstva? Ďakujem za odpoveď

sissy27
6. júl 2018

@sis789 https://www.asb.sk/sprava-budov/prava-apovinnos...
tu to máš celkom pekne rozpísané.

titla
6. júl 2018

Môžeš všetko čo spadá pod udržiavacie práce - výmena podláh, sanity, rozvodov a podobne. Môžeš aj vymeniť okná na byte ale za rozmerovo rovnaké, ako pôvodné. Ak by si napr. balkónové dvere chcela vymeniť za prekreslenú stenu potrebuješ stavebné povolenie. Rovnako ako aj na zasklenie balkóna - čiže na všetko čo nejak pozmení fasádu domu. Rovnako aj dispozičné zmeny - búranie priečok (tam potrebuješ i povolenie statika), vymurovanie jadra a pod.

jankalukasova
6. júl 2018

@titla neviem ci sa nieco zmenilo ale na priecky bola len ohladovacia povinnost a statik s nimi nema nic... len musis vediet, ktora je priecka a ktora je nosna stena.

laska201
6. júl 2018

Ja ked som zbezne pozrela zakon tak mi to prislo tak ze bez ohlasenia ci povolenia sa nesmie nic.aj na zveladovanie treba ohlasenie.Fakt ani len betonova placka sa nemoze bez ohlasenia urobit.az som bola zhrozena clovek chce prerabat a hore dole na urad s kazdou blbostou.

titla
6. júl 2018

@jankalukasova myslím, že na pri odstránení nosnej priečky potrebuješ aj vyjadrenie statika a súhlas ostatných vlastníkov bytov, ale tiež nie som odborník na túto tému. My sme nedávno rekonštruovali, ale keďže sme sa nakoniec rozhodli dispozíciu nemeniť, nevenovala som sa tejto téme podrobnejšie.
Ono je ešte dôležité, čo je napísané v zmluve spoločenstva vlastníkov bytov. Pretože my napr. máme takú zmluvu, ktorá nám ukladá povinnosti nad rámec zákona, ale tým, že sme ako majitelia členmi spoločenstva je pre nás záväzná.

jankalukasova
6. júl 2018

@titla nosnej ano.. ale vacsina priecok nie je nosnych. Tam staci ohlaska.

rybka16
6. júl 2018

Áno, zasklenie balkóna je potrebné vopred ohlásiť. A treba si dať aj pozor na to, či v zmluve spoločenstva vlastníkov bytov nie je definovaný typ zasklenia, ktoré je možné použiť. Niektoré spoločenstvá to tak majú, lebo ľudia sú schopní také oštary si dať na balkón, že až rozum stojí.

slapina
6. júl 2018

Pokiaľ nechceš búrať a to hlavne nosné priečky, tak to nemáš prečo riešiť so stavebným úradom 🙂

rybka16
6. júl 2018

@slapina To je dosť veľký omyl. Minimálne oznámiť rôzne úpravy musíš. Najlepšie zavolať na stavebný úrad a presne sa spýtať na to, čo chce človek robiť, a oni už povedia, čo mu treba.