Ako zariadiť izbu pre bábätko?

bolarazjedna
30. dec 2021

Ahojte, ako mamička čakajúca 1.babätko nemám taky rozhľad a skúsenosti, tak sa chcem opýtať, ako zariadiť detskú izbicku? Kupovať zostavu (tie mi prídu drahé, keďže skôr chceme prírodné farby ako bielu, a co som našla, tak všetko predražené), či kúpiť zvlášť postieľku a k tomu "obyčajnú" šatníkovu skriňu, regál na knihy? Komody s prebalovacim pultom mi tiež prídu zbytočne drahé, bežné komody majú hĺbku 43cm a to sa bojím, že prebalovacia podložka 70-80cm na tom nebude dosť stabilne držať, obzvlášť, keď sa už bábätko bude aktívnejšie... Tak som rozmýšľala, či nekúpiť rovno písací stôl, tie sú hlbšie, sufliky má tiež, a môže to dieťa využiť aj neskor... Ako ste to robili vy, resp spätne co vám príde ako najlepšie riešenie? Ďakujem za rady ☺️

syslik81
30. dec 2021

normalna detska velke skryne etc a len postielku a neake podlozky na zem ... zbytocne kupovat mini veci lebo z toho vyrastie neskutocne rychlo ... ja som nemala ani prebalovaci pult-stacila postel hojdacie kreslo je hovadina naj sa mi kojilo na gauci ... neake policky vedla postielky nech mas pleny a veci po ruke a to staci

thereisabear
30. dec 2021

A plánuješ mu nechať postieľku vo vlastnej izbe? My sme mali postieľku v spálni, takže izbu sme zariadili keď mal vyše 3 roky, už rovno čo môže mať aj ako školák. Stačila by skriňa na odkladanie vecí, ak to nemáte kam inam dať. Za mňa najlepšie rovno vstavaný šatník.

lubinkap
30. dec 2021

skrina a komoda, na komodu pult prebalovaci - ale ten som vyuzila ze max 2x, najlepsie sa mi prebalovalo na gauci/posteli...a postielka aj tak bola pri mne v spalni...takze do detskej izby skrinu komodu a to je tak vsetko...postupne ako dieta rastie tak sa dokupi, postel ,police na hracky , detsky bazen, stan, koberec a podobne...ako 3m uz moze aj do ohradk(ohradka klups - da sa nastavit na rozne vysky polohy ak je male babatko tak ho mate vyssie ak vacsie tak nizsie, otvor neskor zboku a pod )a napriklad hracia podlozka sa osvedci od 3m do tejto ohradky 🙂

andreatytler
30. dec 2021

@bolarazjedna Prebalovaci pult nemame ani my. Mame podlozku na jedalenskom stole (kde aj tak nikdy nejeme).
My mame postielku v spalni a hracky, knihy a aj taky maly stol su vsetko v obyvacke, takze iba skrina (suplikova komoda) na oblecenie je v detskej izbe. My zijeme (hrame sa, citame, tvorime) v obyvacke a predpokladam ze tam dieta bude travit cele dni este velmi dlho. Spat ho planujeme dat sameho do izby az ked bude mat 3-4 roky a vtedy budeme aj zariadovat detsku izbu.
Ale su ludia co maju radi obyvacku bez hraciek a tak zariadia detsku izbu so vsekym vsudy a to je hlavny priestor kde sa dieta hra. Zvaz co tebe bude vyhovovat a tak sa zariad.

marrilyn
30. dec 2021

Izbicku sme dopredu nezariadovali, kupili sme postielku a suflikovu komodu a mali sme to v spalni. Hraciu podlozku mal tiez v spalni, aj hracky (v jednej plastovej krabici velkej) a ked sme boli napr v obyvacke, tak sme mu to preniesli tam. Prebalovaci pult je podla mna zbytocnost, kupili sme prebalovaciu podlozku a polozili pozdlz na komodu v spalni. Mne sa aj tak lepsie maly prebaloval, ked som ho mala z boku a nie nozkami ku mne.
Izbicku sme zariadili par mesiacov pred 2.narodeninami s uz velkou postelou a nabytkom, ktory vyuzije urcite aj ked pojde uz do skoly. Od 2 rokov tam uz aj spava sam.

marrilyn
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliasb
30. dec 2021

Najlepšie ti ukáže všetko čas. Podľa mňa je naj zatiaľ len skriňa/ a postieľka a čas ti ukáže ďalej všetko

bolarazjedna
autor
30. dec 2021

@thereisabear áno, plánujem mat postieľku v detskej izbe, chcem tam dat aj gauč /posteľ, aby som tam mohla s ním spať, ak bude vyžadovať. Manžel má slabý spánok, takže v spálni postieľku nechcem, aby sa vyspal do práce.

marzuz89
30. dec 2021

@bolarazjedna izbicka pre novorodenca je absolutne nedolezita. To tak mozno na instagrame a podobne 🤫, aspon ja to tak vnimam. Mamicky vsade vidia nastajlovane izbicky uz v 5m tehotenstva, tak to na niektore moze dolahnut a myslia si, ze je to pre babo nutnost a podlahnu panike 🤗 Nas syn ako babatko mal postielku v spalni a dospelacku komodu, ktoru sme neskor planovali nechat v spalni pre nase veci, ked bude on uz vo svojej izbicke so svojimi skrinami. To bolo vsetko. Prebalovaci pult sme nemali, podobne ako @andreatytler sme prebalovali na podlozke, ale na manzelskej posteli.

Neskor sme kupili klasicku postel 200cm a normalnu skrinu na veci, ziadne detske velkosti nicoho, plus regal na hracky, ktory bude neskor vyuzitelny napriklad na zosity ci knihy do skoly, alebo na velkacske lego a podobne. Planujeme vstavane skrine. Syn bude mat 3 roky.

Ale ja som ovplyvnena tym, ze mam rada prakticke veci, a nerozumiem potrebe napriklad mat postielku 120cm, potom 160cm, potom 180 a nakoniec 200, par dni dozadu som zistila, ze niektore maminky kupuju prvu nie ze 120cm, ale 90cm postielku. Dieta kym nastupi do skoly ma 5 roznych posteli 🙈 (prehanam). Alebo najskor na vecicky komodu, potom detsku satnikovu skrinku a o dva roky na to skrinu v dospelackej velkosti. Toto ide mimo mna.

Tak je to na tebe, babatko naozaj "nic" nepotrebuje, len postielku, priestor na prebalenie a osetrenie, a nejaku hrazdicku s priestorom na hranie. A milujucich rodicov ❤️ izbicka staci aj v 2 rokoch

bebotka
30. dec 2021

@bolarazjedna nuž, keď ma otecko taký slabý spánok tak ho treba dať späť do tej detskej na ten gauč, neviem si predstaviť stávať k novorodencovi x krát za noc a späť na nejakom gauči a ráno normálne fungovat

andreatytler
30. dec 2021

@marzuz89 Mna hrozne bolel chrbat ked som prebalovala na posteli alebo pohovke. Musela som ho mat vyzsie na tom stole. Asi vek.☹

marzuz89
30. dec 2021

@andreatytler moze byt, my mame 70cm vysoku postel, tak je to celkom pohodlne. Budeme tak aj pri druhom babatku, bolo to naozaj fajn 🤗

miusienka
30. dec 2021

@bolarazjedna Ako bolo vyššie spomenuté, bábätko nepotrebuje nábytok (okrem komody na oblečenie a plienky, kozmetiku). Kúpiš ho postupne ako bude rásť a budú sa meniť potreby (napr. úložný priestor na hračky, malý stôl a stolička..). Ja som mala napríklad prebaľovaciu podložku položenú na postieľke. Podložka mala také výčnelky proti skĺznutiu, takže to bolo bezpečné. Som vysoká a bolo to pre mňa veľmi praktické. Okrem toho ako tam ležal, obdivoval kolotoč nad postieľkou a bol pri prebaľovaní kľudnejší. Celkovo malý na podložke vydržal asi 4 mesiace, takže prebaľovací pult by bol zbytočná investícia.

bolarazjedna
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bolarazjedna
autor
30. dec 2021

@bebotka otecko za to predsa nemôže, že ma plytký spánok. Práve to mi príde vhodné riešenie, že mám posteľ v detskej izbe, kde môžem späť s bábätkom, a nemusím sa k nemu presúvať x krát za noc...
@marzuz89 práveže nie som typ, ktorá by som sledovala instagram a nejaké mamičky celebrity. V prvom rade samozrejme dieťa potrebuje lásku rodičov (myslím si, že to mu určite chýbať nebude), ale tak postieľku aj úložný priestor potrebuje, ja by som teda kúpila aspoň tie skrine naraz, aby to bolo v jednom farebnom prevedení. Do bežnej detskej postieľky sa dieťa zmesti do 3-4rokov, takže si myslím, že 5 posteli nepotrebuje, potom bude mať normálnu dospelácku posteľ.
Nechcem preháňať, práve preto som sa vás pýtala. Bezpečnosť a funkčnosť je prvoradá, ale pre mňa aj aby to bolo estetické, samozrejme za rozumnú cenu.

cimage
30. dec 2021

Na zaciatok staci postielka a komoda na veci. Na tak male veci mi pride praktickejsia ako skrina. Potom ked bude vacsie, tak pozariadujete podla potreby. Tiez sme prebalovali na posteli, sedacke.

lucia147852
30. dec 2021

@bolarazjedna no zmestí ako zmestí. Dcéra šla do detskej postele ako 1,5 ročná, pretože čo pohyb v noci to si dačo do tej postieľky tresla, mala samé modriny a budilo ju to. Teraz má 4 roky. Nosí veľkosť 128 😅 takze s tou postieľkou do 5 rokov nerátaj. Byt tebou kúpim normálnu detskú izbu. Ak s veľkou posteľou na ktorej mozes spat ty, len neskôr dieťatku prirobis bocnicu aby nespadlo z postele. Komodu na prebaľovanie nepotrebuješ. Dajú sa kúpiť aj podložky, ktoré položíš na postieľku keď prebalujes. Ja som vždy prebalovala na posteli na jednorazovéj podložke

marrilyn
30. dec 2021

@lucia147852 presne preto som aj ja krpateho vystahovala z postielky hned, ako to slo 😄 on sa neskutocne prehadzuje v noci a co pohyb, to sa niekde treskol a rachotila cela postielka. Jeho to sice nebudilo, ale mna ano 😂 ako 2,5 rocny nosi 104, nieco uz aj 110, uz mu ta postielka vobec nebola pohodlna

euka210
30. dec 2021

@bolarazjedna dieta do 2r nemalo svoju izbu, len v spalni komodu na oblecko, prebalovala som na posteli vsetky 3 deti. Pri kupani jedine prebalovacia podlozka bola fajn kde polozit dieta.
Prebalovacie pultiky a pod.su podla mna somariny vyuzite par mesiacov a vyhodene peniaze.

janka1011
30. dec 2021

@bolarazjedna izbičky pre bábätko sa zariaďujú len v amerických filmoch, bábätko nepotrebuje byť odstrčené samo v izbe, potrebuje byť s mamou. Takže postieľku do spálni a ocko nech sa vyspí v druhej izbe ak to bude nevyhnutné. Neviem, ale mám 2 deti a muž nikdy nešiel spať mimo. Prebaľovací pultík je za mňa tiež somarina.

biem22
30. dec 2021

Ahoj, tak ja si zas neviem predstaviť, žeby sme nemali zariadenú izbu. Fungujeme tam viacmenej nonstop. Je tam skriňa a komoda- na nej prebaľovaciu podložku- prebalujem jedine tam, nikde inde. Taktiež tam mám matrac na zemi, ktorý v budúcnosti bude slúžiť na sedenie pri čítaní kníh, či relax, zatiaľ sedím na ňom ja a malého mám oproti seba v babybjörne a tak mu ukazujem hračky, či teda relaxujeme na Tom matraci. Máme tam aj zrkadlo, kde sa už malý obzerá (3m má), nad zrkadlom je spustený kolotoč-munari. Okrem toho tam aj kúpeme malého, takže tam máme aj stojan s vaničkou. Ešte tam máme vešiak - bunda, overal, čapica... obliekam malého tiež výhradne len na tej prebaľovacej podložke 🙂. Hračky - mojkačika, hrkalky a podobne máme v poličkách, knihy majú tiež svoje miesto. Je to všetko v štýle montessori.

bolarazjedna
autor
30. dec 2021

Ďakujem vám všetkým za odpovede, už mám väčší prehľad ☺️. Rozhodne sa nechystám naše dieťa odstrčiť do svojej izby - ako som povedala, chcem s nim späť v detskej izbe, kde bude mať aj postieľku, aby som bola k dispozícii. Manžela necháme späť v spálni. Nemyslím si, že by to bolo neláskavé riešenie voči bábätku, taktiež si nemyslím, že pracujúci človek nepotrebuje kvalitný spánok, a ja to môjmu manželovi doprajem ☺️

@biem22 asi mam podobnú predstavu ako ty. Môžem sa spýtať, tu komodu ste kupovali zvlášť prebalovaciu ci bežnú komodu a na to ste dali prebal. podložku? Aká je hĺbka komody? Kde ste to kupovali? Vedela by si pripadne poslať link?

biem22
30. dec 2021

@bolarazjedna kľudne ti pošlem fotky do správy ak chceš. Komodu máme obyčajnú a podložku zvlášť kupovanú, prebalujem z boku , takže to sedí , ale ak by si chcela z predu, tak to musíš popozerať sama, v Tom ti neviem poradiť.

emalka
30. dec 2021

Budeme to riesit presne tak isto ako pises - ja a mala v detskej izbe, hlavne cez noc. Muz ma lahky spanok a ja spanok milujem takze ak vieme zabezpecit jedno "utocisko" tak som za.
Mame tam zatial len postielku a staru suplikovu komodu z ikei na ktoru som kupila prebalovaci nastavec aby to bolo pohodlnejsie a na to dam este makku podlozku. Obaja mame trochu problemy s chrbtom a komoda je vyssia ako postel takze snad to bude mensia zataz. A potom tam mame dve male skrinky ako dalsi ulozny priestor hlavne na oblecenie a hracky. Zvysok budeme riesit ako bude rast.
Okrem toho mame jedno hniezdo a take to kresielko alebo ako to nazvat, aby som ju vedela "odlozit" aj inde. Tieto veci sme ale dostali, kupovala by som ich asi az podla potreby ak vobec.
Inac ta izba nieje vobec vyzdobena ani nic take, akurat zaves. Casom uvidime co sa bude hodit (mam uz nejake plany ale s bruchom sa tazko realizuju 😅)

dominidi
31. dec 2021

@bolarazjedna ahoj, u nas sa to bude riesit podobne.. mame zvlast izbu v ktorej je normalna 1-lozk. postel s kvalitnym matracom, komoda uplne bezna na ktoru dam prebalovaciu podlozku, skrina a pribudne este postielka..
Neviem si predstavit naco by som v spalni celu noc budila muza, ktory musi pracovat a potom chcem aby mi po praci este pomohol..

bubla97
3. jan 2022

@bolarazjedna my to tak máme ako plánuješ. Kúpili sme postieľku do malého izby, máme tam gauč , kde spím ja. Skriňu sme kupovali v ikei vysokú PAX, tu bude mať na dlho dlho a ako prebaľovacia pult mám písací stôl, ktorý bude mať do budúcna. Dala som si tam prebaľovaciu podložku a ešte mám dosť miesta vedľa, kde ho obliekam. V Ikei sme kúpili ešte taký poschodový box na hračky a malu komodku pri postieľku, kde má svetlo, hracieho macika a čo potrebujem po ruke. Úplne mi to stačí, nechcela som tiež tie detské zostavicky, ktoré využije len 3-4 roky. Všetko máme biele doladene mentolovou farbou ☺️

lucmat67
4. jan 2022

@bolarazjedna detskú izbu zariadiš neskor ja mam postielku a dcéra v nej byť nechce spí pri mne na manželskej izbu budeme riešit tak za 1rok najskôr teraz má 6m😊mam aj pult zostavu +vanička +uložný nikdy som ho nepoužila prebalujem na posteli je pravda že kríže bolia už ale tak uz som si zvykla🙂

ailiba
4. jan 2022

@bolarazjedna keď sa babo narodí aj tak bude s vami späť v spálni. Takže my sme to riešili tak, že sme kúpili suflikovu komudu (vrch sa dá rozložiť na prebaľovanie a keď už netreba, tak sme ho zložili) a postieľku. Hračky ma malý v obývačke, má svoj kútik. Je stále pri nás a na dohľade. Detskú plánujeme až okolo 3 rokov. Všetko záleží na priestor, aký máte. Ale náš syn má skoro 2 roky, ale sám by sa v detskej nehral. Tak treba počítať s tým, že kým bude malinký, tak aj tak bude stále pri vás.