Baby ked doatanete vy, alebo vase deti daky darcek, co nechcete, davate ho dalej alebo co ? Jedna sa mi hlavne o deti, mam estw malicke 1,5 rocne, ale vzdy ked k.nam dojdu svagrovci na navstevu (neni to nejak casto) , tak prinesu dake hracky. A to nam uz dali hracky po svojej dcere a synovi, kedze su velky uz, cize fakt hracky netreba a aj tak vzdy daco donesu. A ja mam pocit ze my tie hracky zavalia dom uz. A aj tak su yo veci sa syn nehra. Zo zaciatku som par hraciek darovala, ale je mi blbe darovat vsetko a led pridu tak nikdy tu nebude hracka co dostal ? Alebo to drzat v kumbali a ked budu mat prist , tak povytahovat ?ktorymi sa
ak máš kde - pivnica tak skús odložiť... ja haraburdy čo nechcem alebo vyhodím - alebo darujem napr. aj charite - možno sa nájde niekto komu sa zíde...
Povedz im na rovinu ze hraciek mate dost. Nech si nerobia starosti. A tieto podaruj dalej
Ako oni su tak zvyknuty, ze detom dopraju hraciek , aj svojim hlavne veeela hraciek na sviatok hocaky. Ale zatial som im naznacila ze nech si nerobia starosti, ze mame toho vela ale nepomaha akosi.
My pravidelne triedime a posuvame hracky. To by som sa zblaznila a deti tiez, lebo cim viac hraciek, tym sa menej hraju. Tolko blbosti na upratovanie netreba. S kludnym svedomim to roztried, s cim sa nehra, tak prec.
Ja kvalitné hračky odkladám. Mám kde. Ťažko skladovatelne, na baterky také predávam. Teraz sa dcéra hra s mojimi bábikami, čítame moje knihy z detstva,skladáme 30 ročne puzzle ☺️ ma to svoje čaro. No ja mám priestory. Veľa x sa mi stalo,že som niečo predala a neskôr by to dcérka chcela na hranie a už to bolo preč 🤦
Niektorym ludom to nestaci naznacit, ale treba im to otvorene povedat 😉
Prečo naznacujes?
ja by som napr. "nerobte si starosti" vobec nechapala, ze nemam kupovat hracky.
Normalne im povedz, nech nekupuju a čo dostanete, posuvat dalej.
Ja som hned povedala, ze synovi hracky kupovat nemusia, zopar hraciek som kupila ja, nejake doniesol aj muz od kolegu z roboty, nejake hracky podostaval od mojich kamosiek.
Takze kto aj napriek tejto mojej prosbe/ziadosti doniesol nejake, tak som to s cistym svedomim darovala dalej. Lebo dostali info, ze netreba/nechcem. Absolutne neries, ze sa budu dodatocne pytat, kde ma prave tie hracky od nich 🙂 ver mi, ze vacsina aj zabudne, co kde komu kupili 😁 tvoj dom, tvoje pravidla a je uplne jasne, ze nemienis mat doma skladisko. Ale urcite narovinu povedz, ako to chces, nie ze cusat ako vos, naoko sa usmievat a dakovat s kazdou hrackou, ktoru prinesu a ty si potom lames hlavu, kam s tym.
Nenaznacuj - normalne narovinu povedz.
Urcite povedat nahlas, razne, otvorene, ze si uz dalsie hracky neprajes a rovno povedz, co si prajes. Ja vzdy led idem na navstevu ku kamoskam, co maju deti, pytam sa, co by ich deti potesilo, vacsina povie, ze hracky nie, takze kupujem veci na tvorenie, nalepky, malovanie vodou, plastelinu, kreativne sady a podobne. Deti si vzdy rozbalia, ked som tam, hraju sa s tym a my mame aspon klud sa porozpravat 😉👌len nam chodia ukazovat hotove vytvory.. zatial nikdy nesklamalo 😊
Máš tri kroky:
1. Najskôr povedať narovinu že hračky navyše nechcete.
2. Hračky čo dostane a syn ešte nevníma aké, tak rozdiel čo chces a čo nie
3. Daruj kamoškam čo to ocenia, keď bude mať ich dieťatko sviatok a pod.
Do tých 2.5r sa to dalo odseparovat, niečo mám ešte v taške keď bude nejaká blízka kamoška tehotná. Sú to pekné veci ale načo mi je 10podbradnikov, 15cumlov, 3 rastové metre a pod... To som odkladala, zabalené, nové.
Keď už je staršia tak si to pamätá, všetko hneď rozbali. Hračky ktoré nemajú vzdelávaciu hodnotu, ktoré len stoja, plysaky kt.podostavala raz za polrok atď si vytriedim pár hračiek čo nechce, neoslovili ju a darujem kamoškam čo chcú a nemajú rodinu kt.im dáva. Moja rodina nerešpektuje množstvo, každý týždeň jej kupujú hovadiny. Stále opakujem, ak chce niekto niečo kúpiť tak spotrebný tovar - plastelína, omaľovánky, fixy, temperky,....
Inak to je tá nevýhoda deti mat až po svagrovcoch 😀 všetko nepotrebne vám darujú, šak nemusíte kupovať ale má to výhodu aj nevýhody...
Netreba naznačiť, treba povedať, že netreba nič kupovať, lebo neviete nafúknuť byt. Napríklad moja sestra pre 3roocnu má, ani nechcem preháňať, ale celú stenu 5 metrovu zaplnenuu hračkami od vrchu po spodok, to len v regáloch, potom kočíky pre bábiky, postieľky, kuchynky, rôzne stany, stolík stoličky, potom koberec s dráhou atď. No proste nemá obývačku ale herňu. To mám pocit že vykúpili dráčik.
A nehhra sa s ničím len nadáva, že nerobí nič len bordel a ona upratuje. Ja mám pre dve deti jednu poličku s hračkami (vkladacky, skladačky, drevené a plastové) potom regál s autíčkami a plysakmi a knizkami. A jeden box kde sú také hračky čo neviem kde uložiť, lopty, a blbosti.
A hrajú sa s čím?? S hrncami, káblami, ...
Hlavne netreba detskú fantáziu zabíjať množstvom hračiek...
Môžete zaužívať - nova hracka ostane a jedna hracka z domu sa daruje... Alebo odlozit do pivnice a po mesiaci dvoch vymeniť.... Da sa aj darovať
@svetlana16 to by bolo fajn, len ked mne tie hracky id nich pridu take zbyticne, proste naco mi napr bude mixer alebo miktovlnka a take akoze zariadenia do detskej domacnosti. Fakt sa s tym pohral chvilku a co a tym. A je mi luto davat prec take ine hracky zas, co su aj na motoriku alebo sa s nimi viac vyhra, fanztaziu podnieti
Ono na tie hracky este pride čas... Kludne odlozit alebo dat do škôlky napr. Este pride cas kedy bude uplne kopírovať to co robite doma... A nebudu ho neustále baviť len hracky na jemnu motoriku... Tak ako u dievcat pride cas bábik a u chlapcov cas auticok.... Nebude neustale pri vkladackach, puzzle a podobne..
@svetlana16 auticka a ine odkladam, aj sa hra s nimi, aj lego ma. Len chlaoec asi nebude sa hrat s takymi vecami, a to by som ani dcere nekupila keby mam
Mame teda 3 chlapcov a taka mikrovlnka ci kávovar ich teda laka vzdy v letáku 😅... Ked mal krstny syn cca 2-3roky tak som mu kupovala kávovar lebo veľmi tuzil mat taku hracku ako jeho rodicia - kávovar... 😅 Mame aj kuchynku doma a riad, ovocie, zeleninu k tomu.. Dokonca na Vianoce dostali aj pokladnu a upratovaci set od starych rodicov a patrí to medzi obľúbené hracky 🙂..
@svetlana16 tak to som.teda necakala :p mne to prisla.ako blbosy riadna teda. Tak odlozim asi potom.
Aj nasho inak kuchynka bavi 😉 rad vari
Ja vzdy kupujem svojim detom za celu rodinu to co chcu alebo potrebuju a potom len odovzdam a dostanem peniaze. Inak by sme mali veru len zbytocnosti a by ma to mrzelo,co s tym...
Môj krpec má 2,5r a neskutočne rád sa hrá s kuchynkou,na varenie atď..čiže mikrovlnka,kávovar to by úplne ,,zral,,...aj práčka atď..chlapci sa s tým radi hraju
Darujem,predavam.Nase deti su tiez zahltene hrackami,s ktorymi sa nehraju.
U nas je zvyk, ze sa ludia pytaju co by nam spravilo radost, takze vacsinou je to naozaj nieco, co by som malej pravdepodobne kupila aj ja. Su ale ludia, kt si myslia ze najlepsie vedia co nase dieta potrebuje :D take veci jednoducho darujem dalej a neriesim 🤷🏼♀️ Myslim, ze svagrovci to myslia dobre a ked nepomaha dohovor, ze ma fakt toho vela a stale nosia dalsie, urcite by som to darovala dalej (napriklad detske oddelenia v nemocniciach, detske domovy alebo ja som nasla jednu maminku kt je sama s 2 detmi, tak sa vzdy potesi niecomu co jej posuniem) Podla mna si nepamataju, co vsetko doniesli a normalny clovek to nejde kontrolovat medzi hracky na navsteve 🙂
A maly to zatial dako nevnima, viem ze ked bude starsi, tak to bude zlozitejsie dat prec takto darcek len tak. Len mame fakt mensiu izbicku a nechcem ju zavalit hrackami, ma hracky ale v takom rozumnom mnozstve, co nam staci a aj on tym ze je toho menej vie upratat po sebe , ked sme mali vela toho bolo vsetko na kope iba a rozhadzoval dalej