Zubný strojček - vaše skúsenosti?

27. jan 2020

9r dcera nosi uz rok vkladaci zubny strojcek. Ma jej sluzit na upravenie hornej dvojky, ktoru mala trosku tak vyssie, mimo zuboradia. Medzi casom ako jej urobili otlacok a teraz jej vypadlo uz 7 mliecnych zubkov. Teraz ma zubky vypadane tak, ze strojcek jej ani nedrzal na zuboch, pretoze tam kde ma drzat ma vlastne medzierky po vypadnutych zuboch. Cize ten drotik jej ide priamo do dasien. Opakovane sme boli dat upravit to a vysledkom je, ze ju to velmi tlaci, a ked si ho yberie este ju dve hodiny bolia zuby a dasna. Dovtedy to nikedy takto nepocitovala a nevadilo jej to. Alebo ak si ho zatlaci, aby jej lepsie drzal na tych dasnach, kde su fakt len milimetrikove konceky zubov, tak jej ten drotik poreze dasno...
Ake su vase skusenosti, kto ste mali vkladaci strojcek, alebo vase deti, ked mali este mliecne zubky - nosili ste ho, zlepsilo vam to zubjy, mali ste nejake taketo problemy? Samozrejme ze zubarka povie neprestavat s nosenim.
Dcera uz plakava, ze ona to nechce, ze jej krive zuby nevadia, ani nebudu...
Navyse tri kontroly boli take, ze bez varovania jej vytrhli mliecny zubok, takze kazdu dalsiu preziva so strachom. Zacina nenavidiet a bat sa zubarov. Ak by ju dopredu upozornili, ze jej vytrhnu zubok, ona by sa mozno bala, ale povolila by to, tato sa citi podvedena. Vysvetlujeme jej, ze aj doma, jej vzdy odhodlanie na trhanie zubka, ktory bol na vlasku trva tri hodiny a zubarka tolko casu nema, ciastocne to pomohlo, ked mala vykyvkany zuba upozornila na to zubarku, potom si ho dala v pohode vytrhnut...
Vobec ma to netesi, zvazujem, ci to ma zmysel ju nutit, ci nepockat do vyssieho veku, ked uz naozaj budu aj trvale zubky. Nevidim zmysel v tom strojceku nateraz. Na druhej strane, my sme chodili na kontroly od malicka, lebo ma sikmy zhryz, no ani ten jej tento strojcek neriesi, pripadam si, ako keby len ked uz tam tolko dlho chodime, zacali nieco riesit, ...
Prestali vase deti s nosenim vkladacieho strojceka a doriesili ste ich zuby az neskor?

sissy27
27. jan 2020

išla by som si pre druhý odborný názor k inému čeľustnému ortopédovi a nie na mk 🙂 nič v zlom, ale čo dieťa to iná diagnóza. Pre mňa je zvláštne, že má nosiť strojček na zuby keď zuby momentálne nemá, čo jej má akože posúvať?
Moja dcéra mala fixný, čakalo sa na kompletný trvalý chrup a prvú menštruáciu, až potom sa začala liečba. Už je na konci a výsledok luxusný 👍 ale u nej by nočný vyberací nemal vôbec význam.

limetka69
27. jan 2020

podla mna je hlupost mat strojcek na mliecnych zuboch, na strednej som mala spoluziaka s totalne pokrivenymi zubami, nosil trvaly strojcek, dali mu ho potom dole, asi o 2 roky a vsetky zuby sa naspat pokryvili, co sme sa cudovali, ze ako sa mu tie pekne rovne zuy mohli poskladat na povodne miesto, musel ho nosit este raz a potom sa to uz nestalo, jednoznacne som za, aby to raz nelutovala a nemusela honosit az v dospelosti, ale jednoznacne na trvale zuby az, zbytocne ju trapite

koralka18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jenny224
27. jan 2020

nosiť strojček na mliečnych zuboch mi príde ako nezmysel, určite by som zmenila lekára. Toto má zmysel riešiť až keď budú všetky trvalé zuby von

andrejka1974
27. jan 2020

Moja dcéra nosí a pomáha jej to čakáme keď jej dorastu všetky trvalé a dostane normálny strojcek

zabulka1
27. jan 2020

Môjmu išli tiež zlé zuby a čakali sme až do 9rokov aby už mal trvalé ak tam nemá zúbky je zbytočne nosiť strojček, aj to nechápem prečo jej trhala mliečny zub len tak bez toho aby sa jej kýval alebo s ním mala nejaké problémy.Mliecne zuby sa netrhajú len preto že to chce zubár

eliska13
27. jan 2020

Casto ide len o biznis.Moj syn mal na predtym zuboch 2 zámky, lebo ich mal od seba po pol roku išli dole zámky, ale vypadali mu mliečne zuby vedľa a zuby sa rozostupili, takže efekt na holuby, tak isto tlačili, aby mal trvalý strojček to som nedala, pokým nebude v puberte teraz to idem riešiť.
Chod pre názor aj k inému celustnemu.

marcelik88
27. jan 2020

Pokial viem, tak davat strojcek na zuby ma zmysel len vtedy ked uz su vsetky mliecne zuby vonku a su nahradene stalymi zubami. Lebo ked zuby este dorastaju tak sa mozu stale posuvat atd. Myslim, ze ked nema vonku vsetky zuby a ma tam medzery tak to moc nema zmysle, minimalne by som sla este k inemu zubarovi sa na to spytat mozno vam povie, ze zatial ho nemusi este nosit

eikenella
27. jan 2020

strojcek sa nosi aj na mliecnych zuboch, ak je k tomu indikacia, aby korigoval rast trvalych zubov

autor
27. jan 2020

Mozno som to zle popisala. Ono jej ten strojcek trochu za ten rok pomohol, tu dvojku mala uplne mimo zuboradia, a akoby na celom zube odkryte dasno. A to je uz trvala dvojka a tu jej ma napravat. Stiahlo jej to trosku dolu. No teraz jej povypadavali 3-ky zuby (prirodzene sa kyvkali a preto sli von, ale z tych novych tam ma fakt milimetrik, velmi pomaly jej idu) a tym padom sa mi to zda naozaj neucelne trapenie. Na tom strojceku su drotiky, ktore sa nazachytavaju len o dvojku, ale aj o ine zuby a to je ten problem. Je to len ten vkladaci nocny strojcek, nie ten fixny, to aj nam vysvetlila, ze to sa az na trvale zuby dava. Dcera ma skrizeny skus, ze jej nedosadaju zuby horne a dolne na seba, preto nas normalna zubarka poslala uz ked mala tri roky k tejto celustnej, aby bola sledovana, chodili sme len na kontroly. A tym trvalym strojcekom jej chceli potom riesit uz len ten skus. Mate asi pravdu a osvietilo ma, ze mi pomoze nazor nejakeho dalsieho celustneho zubara. Dakujem.

makica
27. jan 2020

Tento strojcek mame aj my, zatial riesime predkus. Syn ma 10r.,uz tomu bude rok ako ho nosi,medzitym mu vypadli 3 mliecne zuby. Kazde 2 mesiace mame kontrolu, kedy mu to celustna pozrie, strojcek trochu upravi a vzdy sa pyta ci ho niekde tlaci. Neviem odkial ste,ale v Bratislave by sme vedeli odporucit na konzultaciu nasu celustnu -mila,citliva...syn ku nej rad chodi.

lucia25378
17. júl 2020

Dobry den, poprosila by som o pomoc. Dcera (11rokov) potrebuje strojcek na zubky. V Leviciach nikto neberie tak by sme chcely niekde na okoli. Vedeli by ste mi odporucit niekoho? Ake mate skusenosti v akom meste a ake ceny prosim vas? Pocula som Sturovo co by aj vyhovovalo nakolko nesoferujem a je to blyzko stanice. Poprosim vase nazory. Dakujem velmi pekne za kazdu radu.

eikenella
11. nov 2020

ja som nosila zubny strojcek vkladaci od 7 rokov do 15 rokov. cize som ho nosila este s mliecnymi zubami a aj obdobie vymeny na trvaly chrup. nepomohlo. teraz ako 33 rocna som si dala trvaly na 2 roky. zuby je mozne doriesit aj v teenegerskom a dospelom veku.

martinaka3.5
31. dec 2020

Ahojte, syn nosí zubný strojček a pravdepodobne sa mu posunul drôtik a teraz ho pichá do líca. Dá sa to nejako posunúť?

janulka_01
14. apr 2021

@makica mohla by som poprosit info, kam chodite? Tiez teraz riesime s dcerou, 9r, ma predkus a zubarka ju poslala k celustnemu ortopedovi, ktory by sa na to pozrel a povedal, co dalej, lebo este nema vsetky trvale zuby... dakujem

makica
15. apr 2021

@janulka_01 poliklinika Karlova Ves, p.doktorka Anna Nováková-familyortho.sk, da sa objednat aj online🙂 My sme skoncili prvu cast liecby, vkladaci strojcek sme pred mesiacom vysadili, predkus sa synovi upravil, aj zuby sa trochu urovnali.Teraz cakame aby mu vyrastli vsetky trvale a budeme riesit fixny strojcek.

chrumka120
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janulka_01
16. apr 2021

@makica tak to je super, my sme z Dubravky, to nemame daleko 🙂 urcite to pozriem. A mozem sa spytat, kolko Vas to zatial stalo? Preplaca nieco aj poistovna?

cheria
24. apr 2021

Prosím vás mate skúsenosť? Mala mi nosí vyberatelny strojcek na noc. A ja super matka som jej ho vyčistila a namočila do ústnej vody. Až tak že tá hladká vrstva zišla dole a teraz jej to vadi.Da sa s tým niečo urobiť??

jaretka
12. mar 2023

Pozdravujem skupinka 🙂, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom fixného strojčeka. Mám predkus a plus horné zuby posunuté do pravej strany. Len u mňa je ten problém,že horné predné zuby mám už 3 implantáty kvôli antibiotikám čo mi v detstve zničili zuby. A teraz ako 34 ročná som sa rozhodla ísť ku celistnemu ortopédov ale chcela som sa opýtať či náhodou nemáte skúsenosti s tým to problémom čo mám ja či sa dá fixný strojček na umelé zuby. Ďakujem krásne za vaše odpovede ;)