Ahojte , mňa by zaujímalo aké máte stravovacie návyky doma..či jete zdravo alebo nie , akú stravu dávate deťom ?
Chcem aby mali dobré návyky do budúcna deti
U nas ako u @alazala, ziadne malinovky, dzusy, pijeme len vodu. Sladke jeme, ale nie pred malym😂🙈 a manzel ma rad vyprazane jedla, takze ked v nedelu nieco take robim, tak malemu bud uvarim nieco ine alebo dam tie prezle do truby.
Napr malemu davam len biely jogurt a ani mu nedam ochutnat z tych sladkych, dokym mi ho bude jest. A tiez kopu zeleniny a ovocia, nastastie to lubi
Takisto sa aj my stravujeme doma ako príspevky vyššie...není k tomu co dodať 👍
Veľa ovocia, zeleniny. Varím doma, snažím sa piecť doma. nejeme iba striktne zdravé veci. raz za týždeň si kúpime kofolu, do koláčov dávam cukor, čaj nesladíme, od mala hlavne bylinkové čaje, Do troch rokov nevedelo, čo je sladkosť, cukrík ( ale "super" starí rodičia ho to naučili. ☹ ) Hamburgery len doma, všetko z mierou. Desiata do školy pripravovaná doma, žiadne croisanty. Vyprážané tak 4x do roka - hlavne, ak cestujeme a ryba na Vianoce. Strava by mala byť 80% zdravá a 20% nezdravá. My ale máme šťastie, naše dieťa miluje ovocie aj zeleninu.
@alazala - používať iba olivový olej nie je dobré. Každý olej je na niečo iné. Celozrnné pečivo tiež nie je z dlhodobého hľadiska pre dieťa dobré. Malo by jesť aj normálne. https://www.zelenyjezko.sk/blog/ake-pecivo-zvol... https://zdravie.pluska.sk/rodina-a-tehotenstvo/...
@btus prečo olivový olej nie dobrý? Veď celé Stredomorie na tom žije. K tomu celozrnnemu pečivu - nejeme výlučne iba také , ale snažíme sa viac. Napr celorznne cestoviny nám nechutia a jeme aj obyč kváskový chlieb. Pri pečení aj napr na palacinky používame celozrnnú múku. Ja mám už väčšie deti , sú v pohode
@vulka priveľa bielkovín zaťažuje obličky a neskôr spôsobuje DNU, takže treba mať aj toto vyvážené.
@btus prečo by nebol olivový olej dobrý? Pokiaľ na ňom nevysmážajú. Ja tiež používam väčšinou olivový, kvalitný.
@kvetinka75 Veď práve o tie obličky my ide. Že nadbytok bielkovín nieje celkom OK.
tak na tieto dilemy kolko coho v ktorom veku existuju realne tabulky, najdite si na instagrame profil nutrimama (normalne studovana deva na lekarskej fakulte v odbore nutricny terapeut)
@kvetinka75 ako som už písala vyššie - každý olej má iné využitie. A navyše je dosť aromatický a je jedno, či cibuľku vysmážaš na olivovom alebo repkovom oleji. https://www.superstrava.sk/blog/repkovy-vs--oli... A samozrejme nevariť na olivovom oleji, ktorý je určený pre šaláty. https://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/repkovy-vs-... My doma používame do šalátov veľa druhov oleja: slnečnicový - za studena lisovaný tekvicoý, ľanový, orechový, makový, olivový. A najlepšie na prípravu jedál je masť. https://lepsiden.sk/ktore-oleje-su-najvhodnejsi...
https://www.youtube.com/watch?v=SfRMraXV39E@btus ale tak snáď každý si už vie prečítať, či ten konkrétny olej na čo je. Ja na studenú kuchyňu používam väčšinou olivový. Sem-tam kúpim tekvicový, makový a pod. Ale keď že sú drahé, tak väčšinou používam olivový. A keď vysmážam, čo je málokedy, tak použijem olej na to určený. Niekedy prejde rok a vysmážam max. rybu na Vianoce, takže taký olej ani nepotrebujem.
Teraz je tých článkov toľko a veľa z nich píšu takí rýchlokvasení odborníci. zober si , že stredomorská kuchyňa je ,,založená,, na olivovom oleji a ľudia sú tam zdravší. Ono si nestačí prečítať nejaký článok na ženskom fore alebo v ženskom časopise
@kvetinka75 každá máme svoj názor a nebudeme sa tu hádať o nejakom oleji. Takže na záver: Každý podľa svojho vedomia a svedomia sa snažíme žiť zdravo. Podľa mňa úplne stačí vynechať vyprážané, polotovary a kadejaké polotovary a sladkosti. Pomer 80% zdravo a 20 % nezdravo. Lebo sem tam aj vyprážené nezaškodí ( u nás tak max š-4 x do roka), ani jeden pohár kofoly do týždňa neurobí z človeka obézneho. Takže, všetko s mierou. 🙂
Nikdy nepijeme ani nekupujeme sladké nápoje, jeme veľa zeleniny, ideálne s každým jedlom. Varíme doma , nejeme polotovary ani fast food. Používame iba olivový olej, celozrnné pečivo , celozrnnú múku. Snažíme sa mať v každom jedle dostatok bielkovín, jeme celkom veľa vajec, jogurtov, tvarohu, strukoviny, menej mäsa. Sladké s mierou 😉 nie je to také ťažké