Dnes pri pokeci s kamoskou sme sa zamyslali ako vdaka modernym technologiam prestavame mysliet. Mne sa nechce pocitat, ked musim nieco vyratat presne taham kalkulacku. Ona zase pouziva automaticke doplnovanie a opravu textu. Pocuvali sme totiz rozhovor s doktorom stranskym o modernych technologiach a klesajucom IQ. A bohuzial ma pravdu.. Vsimli ste si na sebe tiez nieco take co ste prestali robit vdaka mobilom? Napr pamatat si narodeniny, telefonne cisla, lekarov, adresy atd. Nechavate mobil aby si pamatak alebo sa snazite cibrit si pamat?
Ja som sa začala učiť písať písaným písmom,tak ako sa učia v škole v prváku 🤭. Nedávno som zistila,že vôbec som si nevedela spomenúť na veľké písané Y,či Q, a tak. 😁 Neviem,či to patrí do tejto témy,ale niektorí ľudia technológiami fakt "otupievajú" 😆.
@karolinakovac presne to isté,len som nestihla prečítať 😃
Vela ludi prestane pisat pisanym ked skonci skolu. Ja mam rada pisane a doma sa aj zvykneme skusat, ze ako sa co pise. Ja s tym nemam problem, kedze sa ucim s detmi, ale muz ano. Take velke F, alebo G je vacsinou problem.
nie
K matematike, ktorá je spomenutá ja som až po maturu nenávidela a nechápala a v dospelosti rada počítam z hlavy a podstatne sa mi zlepšila aj pri vyšších číslach a násobkoch aj desatiných číslach. Kalkulačku použijem max na overenie.Ale ja milujem neurovedecké knihy aj podcasty takže sa snažím robiť pre svoj mozog maximum a možno to vyznie egoisticky odkedy sa zaujímam o neurovedu zlepšila sa mi aj pamäť aj myslenie. Takže technológie zato nemôžu práve naopak ak človek si vie určiť zdravú hranicu ako ich používať.
Tak toto mi este tak zle nepride. Skor ked sa niekto kazdu somarinu pyta alexy alebo siri, bez mobilu nedokaze ist ani len na wc, a ak vypnu elektriku alebo internet netusi co so zivotom, lebo cela domacnost je smart...
Ja asi len tu kalkulacku pouzivam, ostatne robim tak ako kedysi. Automaticke doplnanie a opravovanie textu neznasam, za mna je to skor na obtiaz. A celkovo cokolvek, co sa za mna snazi robit pocitac, mi skor lezie na nervy.
Ale ucim na VS a posledne 2-3 roky zacal domace zadania riesit GPT. Studenti sa takto vlastne dobrovolne pripravuju o vzdelanie, nedavaju svojim hlavam sancu, aby rozmyslali. Naopak davaju sancu GPT, aby bol lepsi ako oni.
Na počítanie často používam kalkulačku, to priznávam. Ale príhovory, prednášky a pod si píšem sama, nikdy som na to nevyužila AI. Čítam knihy, v slovenčine aj cudzích jazykoch, po 30+ som sa naučila 2 jazyky, po 40 ďalšie 2, teraz sa učím ďalší. Diár na poznámky používam papierový, nie elektronický. Keď pracujem, dokumenty si tlačím a poznámky si píšem na papiere, nie do dokumentu v počítači či tablete. Takže mozog stále trénujem a pravidelne aj píšem perom.
Ja som minule niečo pisala a nevedela som ako sa píšu písané písmená 🤦♀️ keďže v dnešnej dobe sa už skoro všetko píše cez mobily, pc..tak odvtedy si pravidelne píšem poznámky ručne, každý deň, ohľadom práce alebo len tak poznatky z dňa..a zlepšilo sa to