Šupka z jablka

18. máj 2023

Skúšali ste zoškriabať vosk či neviem čo to je na kupovanych jablkach. Odteraz jem jablká zo šupkou len z vlastnej zahrady. Vždy mi po zjedeni jablka opuchla pera, odkedy ich nejem zo šupkou tak taky problém nemám.

viestta
18. máj 2023

Jablko ma prirodzenu voskovu vrstvu, aj to zo zahrady ju ma. Letne odrody ju maju tensiu, odrody na skladovanie hrubsiu. Niekedy sa jablka na uskladnenie voskuju, ale ten vosk sa da zmyt v teplej vode. Ale dnes sa uz od voskovania jablk upusta, pretoze sa skladuju v riadenej atmosfere.

andreatytler
18. máj 2023

Ja mam alergiu na jablko a supka mi sposobuje alergicku reakciu ovela viac ako duzina. Takze ta opuchnuta pera nemusi byt koli vosku alebo chemikalii. Ci ked zjes supku z domaceho jablka tak nemas opuchnutu peru?
Tu kde zijem sa tie kupovane jablka lesknu ako zrkadlo. Umyjem to ale stale to tam je.☹

autor
18. máj 2023

Z domacich to nemám. Minule som kupila jablka poriadne som ich umyla a stale boli leskle a lepkave. Jablka mam rada hlavne preto ze si ho hodim do tašky keď sa ponáhľam a nestiham desiatu ale teraz sa mi to vyslovene hnusilo jesť. Nakoniec skoncili v štrudle.

makakova
18. máj 2023

Ako dlho trvá, dokým ti pera odpuchne.?

autor
18. máj 2023

@makakova Cca hodinu...ale beriem Desloratadine na sezonnu alergiu

makakova
18. máj 2023

Aha..mam podobný problém a tiež.mi napadlo ci to nebude jablkami

autor
18. máj 2023

To až teraz posledne roky mi pribudaju alergie

alenamihal
18. máj 2023

Ja namocim vsetko ovocie a zeleninu kupovane v obchode do octu a sody bikarbony na 15min a tak sa zbavis vsetkych pesticidov ,chemikalii atd

autor
18. máj 2023

@alenamihal Dobrý napad, zajtra vyskúšam. Ešte máš nejaké vychytavky?😁

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
19. máj 2023

Dnes som kupila ine jablka, umyla ich a obliala horucou vodou. Žiaden vosk na nich nebol. Tak si asi treba dat zalezat aj na vybere. Ešte počkám ci mi opuchne pera.

oriesocek
7. jún 2023

@alenamihal ja som sa práve bavila s kolegami a napr na pesticídy by bol lepší alkohol. My pouzivame na extrakciu pesticidov zo vzoriek etanol, väčšina sa v ňom rozpusta.