Sú cestoviny zdravé?

23. aug 2024

Považujete cestoviny za zdravé jedlo? Ja teda vobec nie a cestovinam sa vyhýbam, jeme ich možno tak raz za 2 až 3 mesiace. Čítam diskusie na zdravé a rýchle jedla a všetci cestoviny, áno požiadavku rýchle to spĺňa ale za zdravé ich nepovažujem. Muku pouzivam minimalne, ked robim zemiakove gule s ovocim, alebo halusky 3x do roka. Uprednostnujem ako prilohu radšej ryzu, krupy, zemiaky, pecenu zeleninu.

viestta
23. aug 2024

Dakujeme za oznam, kazdy nech je co jemu vyhovuje

michaela789
23. aug 2024

Dobrú chuť k ryži, krupkom a zemiakom teda.... Či? Aká reakcia bola očakávaná?

danajahotkova
23. aug 2024

Sú aj iné cestoviny, z iných surovín. Nie je to všetko len o múke. A okrem toho, nechápem, prečo majú niektorí ľudia potrebu ju bezdôvodne vyraďovať z jedálnička.

biba_18
23. aug 2024

zdravé, no .. potrebujeme prijímať aj sacharidy. ak prijímaš sacharidy z ryže, zemiakov atď, na cestoviny sa vykašli. alebo možno celozrnné sem tam, alebo špadlové .. ale nie sú ani vyslovene nezdravé

caroline_
23. aug 2024

za mna tiez nie su zdrave,a nejako mi nenapada jedno jedlo co je zdrave rychle a lacne 😀

liv1
23. aug 2024

Zbytocne vyradujes potravinu, ktora urcite nie je nezdrava. Napriklad su teorie ktore vyslovene neodporucaju zemiaky, precitaj si nieco o lulkovitej zelenine. A ryza? Arzen 😁. Tak si vyber. Jest treba hlavne pestro, s chutou, nevycitat si ak nejes najzdravsie a jedlo si uzit. Byt pozitivne naladena a mat pohyb. Zbytocne vyradujes nieco, co ti predpokladam zdaleka tak neublizuje ako napr spracovane maso a pod.

user62056819
23. aug 2024

ChatGPT

Tvoje slová:
Sú cestoviny zdravé?
ChatGPT povedal:
ChatGPT
Cestoviny môžu byť zdravou súčasťou stravy, ale to závisí od viacerých faktorov, ako je typ cestovín, množstvo a spôsob prípravy. Tu je niekoľko bodov, ktoré treba zvážiť:

Typ cestovín:

Celozrnné cestoviny sú lepšou voľbou ako biele cestoviny, pretože obsahujú viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Vláknina podporuje trávenie a môže pomôcť pri regulácii hmotnosti.
Bezlepkové cestoviny (vyrobené napríklad z ryže, kukurice alebo strukovín) sú vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.
Porcie a kontrola množstva:

Porcie cestovín by mali byť primerané. Konzumácia veľkého množstva cestovín môže prispieť k nadváhe, pretože sú bohaté na sacharidy, ktoré obsahujú kalórie.
Dôležitá je aj rovnováha so zdrojmi bielkovín a zeleniny.
Spôsob prípravy:

Vyhýbajte sa používaniu smotanových omáčok, ktoré môžu výrazne zvýšiť obsah kalórií a nasýtených tukov. Namiesto toho zvoľte ľahké omáčky na báze paradajok, olivového oleja, byliniek a zeleniny.
Dávajte pozor na pridanú soľ a tuky počas prípravy.
Glykemický index:

Celozrnné cestoviny majú nižší glykemický index ako biele cestoviny, čo znamená, že uvoľňujú energiu pomalšie a môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Celkovo, ak sa konzumujú s mierou a v kombinácii s vyváženou stravou, môžu byť cestoviny súčasťou zdravého jedálnička.

atinkaa
23. aug 2024

@autorka hlavne ich nevynechaj u deti, deti pokial nemaju alergiu vyslovene na bielu muku, maju mat pristup aj k pecivu, ktore ty ako dospelak mozes zatratit, no pre male deti je celozrne pecivo zataz

Mna este celkom zaujima, cim to nahradzujes a co ta k tomu vedie?

Plus ktosi tu pisal o lacnych cestovinach a ano chapem, ze je verzia ala CSSR - kecupove, ale su aj ine varianty a niektore talianske restauracie na nich maju postavene menu - Pohlreich ma v Prahe jednu zo svojich restauracii, ktora by sa pracovne mohla aj volat cestovinova😅🙈a je teda top - cast jedalnicka je vystavany na cestovinach

https://www.divinis.cz/?ved=2ahUKEwjjhJjX64qIAx...

autor
23. aug 2024

@atinkaa prečo potrebujú deti bielu muku?

zuzanita1609
23. aug 2024

Príde doba,keď budeme musieť jesť hmyz a červy. Ja už neviem,ale ľudia akosi začínajú byť priveľmi rozmaznaní a priveľmi si neuvedomujú ,keď niektorí musia jesť aj zvyšky. Nechápem, čo je zlé na cestovinach? Ak nie je pšenica,či vajíčka z pod jadro.elektrarne 🙄

pralinka86
23. aug 2024

K tým haluskam bol nedavno príspevok od nutricnej specialistky:
https://www.instagram.com/p/C-Xp1GCqEBS/?igsh=M...

V podstate nic nie je len cierne alebo biele a zaroven vzdy zalezi od kvality surovin, od celkovej stravy v dany den a všeobecne a samozrejme pohybu

7miriam77
23. aug 2024

Moja dcérka má cestoviny veľmi rada, robím napríklad s dusenou zeleninou, nastrúhaným syrom alebo s tuniakom a olivovým olejom.. podľa mňa nie sú nezdravé, záleží aj aká príloha k nim ide. A netreba ich zjesť kilo, no 100 gramov stačí.

biba_18
23. aug 2024

@zuzanita1609 citujem: "sú bohaté na sacharidy, ktoré obsahujú kalórie" ...

marianarem
23. aug 2024

@danajahotkova Presne, rovnaky osud postihol aj mlieko.

alenamihal
23. aug 2024

Trosku sa asi nevyznas v cestovinach...je vela druhov cestovin z coho sa vyrabaju..napr sosovicove spagety su topka,taktiez aj cestoviny...ja osobne si myslim,ze ako telo potrebuje maso,zeleninu,ovocie ,tak potrebuje aj bielu muku,ale v urcitom mnozstve..jasne,ze ak ma clovek alergiu alebo problem s bielou mukou,tak v tejto dobe su rozne varianty ako nahradit bielu muku...btw,u mojej svorky by si neprezila ani jeden den- rano rozky,biely chlieb,obed-knedla a omacky sama muka,neskor buchty na pare no a ked sa nudi,tak chlebicky z bieleho sendvica...hahahaaa...a ona takto funguje uz 72r. a chvalabohu je zdrava... my mame cestoviny 1-2 x do tyzdna lazanie je super ,cestoviny s pastom atd...ak vyvazis dobre jedlo s cestovinami,nemas co stratit..

stanulienkat
23. aug 2024

Neviem či sú zdravé, ale nie sú nezdravé. V jedálničku by malo byť zastúpené všetko s rozumnou mierou.

rozculena
23. aug 2024

a v čom potrebuješ poradiť či aký máš problém?

liusa82
23. aug 2024

ja jedávam aj ryžové cestoviny či už nasladko alebo slano.Ale hlavne tie klasické na milion spôsobov lebo sa ich neviem dojesť.Ozaj často.A teda som zdravá ako rybička aspoň zatial 🙂 a jem ich fakt od decka pravidelne a ani na postave sa mi to neprevajilo ževraj sa od múčneho a cestovín dosť priberá.U mňa teda nie.Tak jedz ako doteraz,ked ti prídu nezdravé

bmolko
23. aug 2024

Ja len tolko: Taliani jedia cestoviny celý život každý deň a dožívajú sa v Európe najvyššieho veku.............

atinkaa
23. aug 2024

@autorka nepisala by som to, ze potrebuju, skor im to neber uplne - cestoviny a pecivo aj z bielej muky, alebo ak uz iba tmave - tak robene tebou - precitaj si napr tu

https://superkvasaci.cz/proc-male-deti-nesmi-ce...

Je to sporná tema a nikde netvrdim, ze mas dieta krmit rohlikmi, len ani celozrne peciva z nasich obchodov - vacsina, nie su ziadne vitazstvo

cimage
23. aug 2024

My kupujeme celozrnne cestoviny a tiez ich nejeme kazdy den. Na kazdu surovinu sa da najst preco ju nejest a je skodliva. Pecivo, ryza, zemiaky, cukor, atd.

zuzanita1609
23. aug 2024

@bmolko a toto mi tiež napadlo,Taliani sú nimi preslávení a nezachytila som,že by vo veľkom umierali,či boli obézni. Cestoviny a dobré talianske víno 😏.

marianarem
23. aug 2024

Ak nemas alergiu na lepok, tak cestoviny z tvrdej psenice nie su o nic horsie ako ryza alebo zemiaky. Nemaju vyssi glykemicky index ani ziadnu inu nevyhodu oproti nim.

viestta
23. aug 2024

@zuzanita1609 aj kyb tie vajicka a psenica boli z okolia jadrovej elektrarne, tak vobec by to nevadilo. Horsie su na tom "domace" vajicka kde sa sliepky krmia kadejakymi zvyskami a este sa im prida aj zmeska, presne ta priemyselne vyrabana zmeska, ktorou su krmene komercne pestovane nosnice a vajcia od nich su "hnus".

lucia13022023
23. aug 2024

@danajahotkova lebo si myslia ze schudnú🤣

autor
23. aug 2024

Ďakujem, chcela som počuť názory na bežné cestoviny z bielej múky, nie šošovicove kupované v špecializovaných obchodoch. Takže to som očakávala od diskusie a ďakujem všetkým za názor, ktoré odpovedali na otázku.🙂

egonsk
23. aug 2024

aziati jedia ryzu a ryzove cestoviny, pozri kolko sa dozivaju a na ake choroby trpia 😉
Nie je problem psenicnej muky v cestovinach, alebo inych spracovanych obilnin, ale sposob pestovania psenice a obilnin, kde sa urychluje vysusanie glyfosatmi, ktore sposobuju vyrazny narast alergii na lepok a podporuju rakovinu. To je aj dovod, preco UA muka a aj muka z inych tretich krajin, urcena na vyvoz, nepatri medzi najzdravsie - tam niesu take vyznamne obmedzenia na pouzivanie pesticidov a herbicidov.
Ryza predavana v azii a exportovana ku nam je tiez rozdielna - kto bol v azii, si to mohol vsimnut na chuti aj konzistencii. Navyse tam celkom bezne najdes v ryzi chrobaky, u nas je to skor vynimkou - hadaj preco asi.

autor
23. aug 2024

@egonsk môžeš dat aj bližšie informácie na aké choroby aziati trpia? Ďakujem.

autor
23. aug 2024

@zuzanita1609 áno súhlasím talianska muka je jedna z najkvalitnejších v Európe.

egonsk
23. aug 2024

ved preto som to napisal 😅 ... ze nie take a tolko ako my.