Pomohlo vám niečo prestať sa hrbiť?

15. aug 2024

Pomohlo vam nieco prestat sa hrbit ? Nejake cvicenia? Alebo tie take popruhy proti hrbeniu (neviem ako sa to presne vola)? Alebo nieco ine ?

0silvia0
15. aug 2024

Skus fyzioterapeuta

moonlight1210
15. aug 2024

Mozes skusit korzety, ci popruhy (kedysi sa predaval Pajonček, ci ako sa to volalo).

Ale to su vsetko pomocky len na udrziavanie po cviceni. Sami o sebe toho vela neurobia.
Pomoze jedine cvicenie.
Napriklad pilates, alebo fyzio.

Potrebujes stiahnut svaly, ktore su teraz povolene, a preto telo ma pocit, ze sa citi "normalnejsie" a "pohodlnejsie" v tej zhrbenej polohe. Ked sa cvicenim skratia, nedovolia ti hrbit sa.
A naopak tie, ktore mas teraz skratene a "tahaju" ta podvedome do nespravnej polohy, sa tymto natiahnu.

Inak (pokial nemas hrbenie uz ako medicinsky problem, teda vyraznu skoliozu, lordozu, atd.) dokazes tie svaly trenovat aj tak, ze sa vedome spravne postavis, vystries a drzis, aspon 10-15 sekund. Bez pohybu. Zistis, ze po chvili zacinas sklzavat naspat do hrbenia, lebo pre tie svaly je to namahave drzat spravnu polohu.
Vtedy treba polohu povolit, znova sa upravit do tej spravnej a zas vydrzat aspon 10-15 sekund (a dychat hrudnikom, nie bruchom). Postupne ten cas predlzovat.
Vycerpa ta to viac, ako silove cvicenia.

moonlight1210
15. aug 2024

No Pilates, aj fyzio na zaciatok urcite s odbornikom na to.

Nie iba videa. Iba on ta ponaprava pri cvikoch tak, ze presne citis, kde ta to taha, kde sa to povoli a vies, ze tak to cvicis spravne, ked to citis. Aj ti to vysvetli, preco to tak mas citit. Ten realny pocit ti ziadne video nesprostredkuje. Takze si mozes dokonca ublizit. Alebo cvicit nieco, co aj po mesiacoch neprinesie ziaden vysledok.

Problem je, ze pri povolenych svaloch (a nespravnom postoji) sa telo naucilo kompenzovat. Teda to, co mal drzat nejaky sval, zastupuju tie okolite.
A teda mozes cvicit nieco, co vyzera na pohlad ako spravne prevedenie cviku podla videa, ale je to zle a nema to uzitok.

Inak, toto plati i rozne tance. Napr. brusny tanec ti moze znicit krize, ak ta to neuci fakt dobra tanecnica, ako presne tie pohyby vyzeraju a hlavne odkial presne vyhadzaju. Ktore svaly ich realne robia.
Lebo fejkovat tie pohyby sa da a na pohlad tancujes krasne. Ale realne si nicis hlavne chrbat.

zmrzlinka8
15. aug 2024

@moonlight1210 mohla by si prosím poradiť takého dobrého fyzioterapeuta, ktorý by ma to naučil? nejak som nemala to šťastie

moonlight1210
15. aug 2024

@zmrzlinka8 len hladat v okoli a pytat sa na recenzie. Ja som mala dobru ucitelku na pilates, ale narodilo sa jej postihnute babatko, tak pochopitelne uz venuje vsetok cas jemu.

Alebo skus pohladat aj jogu. Tiez je to o vydrzi a spravnej polohe. Co svalom velmi pomaha. Taky cvik "mrtvou vahou".

mrkvicka060
15. aug 2024

mavala som caste migreny kvoli zlemu drzaniu tela, krcnej chrbtici... pomohla mi fyzioterapeutka, cviky velmi pripominali jogu, ukazala ako cvicit a pod. ani neviem ako a svaly sa mi spevnili tak ze som zrazu chodila vystreta. ked som cvicit prestala, zas som sa pomaly zacala hrbit ako predtym... (ale je to aj malym dietatom, kojenim a pod). ale joga pomoze urcite.