Dobrý deň, viem, že šunky a podobne udeniny nie sú príliš zdravé, ale ja ich proste milujem. Viete mi nejakú odporučiť, ktorá je trošku "zdravšia" alebo kvalitnejšia ako ostatné? Ďakujem
Najkvalitnejšia je tá ktorú si spraviš doma sama...😉
Ja kupujem mäso len u mäsiarov - čo si sami robia aj výrobky, aj keď to je tiež problém sa dozvedieť odkiaľ pochádza vlastne mäso.... Niekedy mi to príde ako štátne tajomstvo... Aj keď na papieri je napísaná krajina pôvodu, len či aj ozaj v skutočnosti... 😉
@deti95060810 no hej, len kto mi ju vyrobí, ja na podobné veci nemám nervy 😀 a hlavne nemám nervy na zháňanie kvalitného mäsa a ani neviem či mám mesiarovi veriť, že je kvalitné, keď to chce predať....dosť že kváskujem, už nemám čas aj na podobné záležitosti...dcérka (skoro 3 ročná) našťastie ešte neochutnala šunku a podobné záležitosti, takže ju to neťahá 🙂 len ja som závislá šunkoholička 😎
Taká v ktorých nie sú difosforečnany, trifosforečnany, glutaman sodny a podobné šmakulády. Takže asi len tá doma varená v šunkovare :D
Pikok Pure ... si si istá, že v tých prírodných extraktoch nie sú konzervačné látky, ktoré následne konzervujú aj tu šunku? :D
@gabika4 zháňaj produkty z mäsiarstva Parížek - nepožívajú dusitany ani inú chémiu. Neviem odkiaľ si, v BA a v BB ich kúpiš v predajniach Gazdovský dvor (alebo trh? Neviem teraz), inde neviem. Ešte lidl má takú radu Pure, tiež bez použitia dusitanov, ale nechutia mi tak ako Parížek.
Jaaj vymazalo mi prispevok.. ale ked si pozries lokalne fb stranky, okolie urcite mate ludi co vyrabaju domace klobasy.. detto farmarske obchody, napr. u ans gazdovsky dvor, potom polovnici vraj maju nejaky (dozvedela som sa len pred par tyzdnami) a tam maju domace, slovenkse vyrobky ci uz sunky, klobasy, polovnici z diviny... ja chodievam do Budapesti na trh a tam zase chovatelia rpedavaju svoje vyrobky, zo svojich mangalic, klobasy, salamy... sunky v takom nasom stave ako "prazska a pod" nie.. skro na sposob susenej sunky. A taku si teraz vyrabame v spajzi, tak som zvedava :D detto slanina a pod. My sme sa dohodli so susedmi, rozdelili jedno domace prasa, narobili klobasy, slaniny, vo vedlajsej dedine nam to za par centov vyudili...slaniny mam do dnes v mrazaku, ked su prerastene, tak to jedol moj chlap miesto sunky. Da sa kadeco, ked je cas a chut 🙂
A ked nic taketo, tak chodim na sunku do jednoty, vyberiem 90 a viac %, maju aj sunku od kosti, tak ma okolo taku "masť", a to je ciste mäso... nakrajaju to vyborne na tenko. A vobec to nie je suche. Horsie su kadejake balene v ochrannych atmosferach, berger mam velmi rada, ale kedysi sme kupovali Le&Co a kadeco, len tie s tymi cerstvo krajanymi uz nemaju vela spolocne. Detto tie uz predkrajane na pultoch (ja chodim vacsinou do billy), okrem toho ze su vysusene, su na moj vkus hrube... kolko tak musia uz pol dna lezat nakrajane. No cize ak nie miestne gazdovske dvory, ja idem do coopky a vyberam % a cerstvo davam krajat 🙂
ja kupujem len morcaciu alebo kuraciu berger, zlozenie je relativne ok. salamy a klobasy zdrave podla mna nie su a nesuvisi to len s pouzitymi surovinami, ale hlavne so sposobom vyroby (udenie, konzervacia), takze tam neporadim.
@gabika4 pozri tu kde všade dostať ich výrobky
Pozri značku Tony,my kupujeme tú a som spokojná.
Sunka Berto Pre dievcata, po novom Hydinova sunka Berta, tu je zlozenie:
hydinové mäso (min.96 %), voda, morská soľ, koreniace prírodné prípravky (aromatické extrakty), prírodné arómy.
Mne sa zda vyborna, maju v Kauflande.
My kupujeme v bio obchode farmársky dvor kuraciu šunku Tony. Najlepšia,akú sme v živote jedli. Lokálny predajca, vysoký podiel mäsa, balené bez nebezpečných plynov, rozpadáva sa na jazyku.
Ďakujem, o mnohých som ani len netušila, postupne si všetky vyhľadám a pozriem sa na zloženie 🙂
@miskajulo ahoj, prosím Ťa dostať tú šunku Tony aj niekde inde, nevieš? Lebo ja bývam na Záhorí a tu farmársky dvor nie je...
@miskajulo teraz som sa na to pozrela a tá Tony šunka má dusitanovú soľ, to je v pohode?
@zvieratko31 ja tam citam kuchynsku sol
@zvieratko31 maju ju na gazdovia.sk
@miskajulo
@zvieratko31 predtým mali dusitanovú soľ, ale prešli na zdravšiu kuchynskú soľ 🙂
@gabika4 OK ďakujem za vysvetlenie 😉
@gabika4 Tieto veci kupis v PO bud na Tkacskej v Nasom dvore alebo na 17. novembra v pekarni Kromka. Kusok od Nasho dvora je aj Farmfoods, oni maju svoje produkty, s nimi skusenost nemam, ale zrejme budu tiez ok.
@pallacinka ďakujem, skúsim 🙂
@marianarem prosím Ťa je to táto?
.
hladat take co maju vysoky podiel masa minimalne 90% su aj 95%.... ale mne tieto moc nechutia, na mna su moc suche, ja som za nezdravu klasiku