Prosím blbé komentáre o vegetariánstve aj naopak o jedení mäsa si nechajte, zaujímajú ma reálne skúsenosti!!!
Ahojte, zaujímala by ma reálna skúsenosť, či ste niektorá po dlhom čase vegetariánstva začala jesť mäso. Som vegetariánka od 12r, takže 15r, stala som sa ňou z etických dôvodov. Teraz už sa na to samozrejme pozerám inak, ako keď som mala 12 🤪 Ale nikdy som to nejak neriešila, proste som zvyknutá, že nejem mäso. Pred pol rokom som začala behať a chcem aj silovo trochu cvičiť, snažím sa každý deň jesť nejaké strukoviny, tempeh, tvaroh atď., ale pomohlo by mi v príjme bielkovín občas nejaké mäso 😅 Zaujímalo by ma po fyzickej aj psychickej stránke, aké bolo začať jesť mäso, či vám bolo zle a ako ste psychicky zvládli tú myšlienku, že jete mŕtve zviera 😬 Racionálne by som s tým bola ok, ale stále mi bliká niekde vzadu v mozgu červená kontrolka Fuj, hnus, mŕtve zviera, keď si predstavím jedenie mäsa 😂😂
@canis_lupus Síce osobnú skúsenosť nemám, lebo ja som sa nedostal na vrchol potravinového reťazca nato, aby som opekal cukinu... ale zhodou okolnosti môj dedo má. A bolo to vtipné. Dedo, narodený tesne po vojne, na valale bez elektriky. Raz šiel k doktorovi, musel sa oholiť s britvou, obliecť si ancug, kabát, vyštafírovať sa a išiel k doktorovi do ľubovne. Doktor mu povedal, že má prestať jesť mäso, kým sa nevyzdravie. Samozrejme, že na kontrolu už nešiel a tak nejedol mäso 30 rokov. Potom si povedal, že už je hádam aj zdravý a začal. (vtedy som sa zhruba narodil). Pýtal som sa ho na to iks krát a nemal absolútne žiadne problémy. Takže neboj sa.
Čo sa týka mrtveho zvera, tak čo ako? Na to tie zvery existujú, aby sme ich jedli. Sme všežravci, treba sa s tým zmieriť. A odporovať tomuto zisteniu je rovnako hlúpe ako odporovať guľatej zemi hehe.
A čo také vajco? Moja sestra vajca nejedla tiež 5 rokov, lebo "ona nebude žrať ovuláciu sliepky". A myslíš, že tá brokolička čo? Tiež ju bezcitne odtrhnú za živa, hodia ju do vriacej vody, zabijú ju a ty to potom žereš. Máš ty vôbec srdce? :D
@thirstymonk tá druhá polka tvojho komentáru je presne to, prečo je tá prvá veta diskusie taká, aká je. Ja ozaj nemám záujem sa o tomto baviť a ak niekto nevidí rozdiel medzi zvieraťom a rastlinou, ktorá nemá nervovú sústavu, tak ja uš nevjem. Ale dik za reálnu skúsenosť 👍
@kiki68 ja už nemám potrebu sa nejak nálepkovať a hovorím si, že veď svet sa nezastaví ani nič, keď si do úst vložím mäso 😂😂 ale neviem sa zatiaľ k tomu prinútiť. Inak zdravotne nemám absolútne žiadny problém, dve tehotenstvá zvládnuté úplne ok, krvný obraz ok, celý život som chudá, zvládnem zabehnúť 20km... Len tých bielkovín by som chcela viac a samozrejme keď človek je niekde von, je jednoduchšie dať si niečo mäsové, lebo inak väčšinou ostáva len šalát, vyprážaný syr a pirohy/halušky 😅
@canis_lupus 25 rokov som bez masa a keď som tehotná a akoby prišla chuť proste nie a nie to zjesť ,raz som vypila vyvar masový a bolel ma žalúdok takze neviem či už si úplne odvykol žalúdok alebo je to tehotenstvom jednoznačne za mna to už zrejme nejde
@canis_lupus ahoj ja som bola vegetariánka 2 roky, z dôvodu, že mi proste to mäso prestalo chutiť a hnusilo sa mi pomyslenie, že je to mŕtve zviera, takže ťa uplne chápem. No cítila som sa dosť slabá a bola som aj pochudnutá a po tých 2 rokoch som postupne mäso jesť začala. Ale doteraz mám niekedy taký divný pocit, že veď to je mŕtve zviera, najviac mi robí problém kuracina neviem prečo, ale už naspäť k vegetariánstvu by som sa asi nevrátila, lebo mám posledný rok zistenú alergiu na mlieko, takže keby zas nejem mäso, tak by musel byť zo mňa čistý vegán a to by bolo pre mňa dosť obmedzujúce čo sa týka varenia, jedenia. Ak chceš začať jesť mäso tak postupne. Nie hneď všetko naraz. Ono tvoje telo si na to postupne zvykne.
@canis_lupus myslím si, že je to vysoko individuálne. Niekto prejde kontinuálne bez odporu, niekto sa stiahne a opäť vege. Ja napr. neznášam mäso od detstva. Konzumujem zriedkavo len biele. mäso. Akurát minule som šla okolo pultu s mäsovými výrobkami, len som zacítila ten puch údenín už ma krútilo 😵💫
No a ak ťa trápi svalstvo a bielkoviny, dá sa aj ináč, ale 👆téme sa treba venovať. Posielam foto vegánov a vegetariánov pre inšpiráciu 💪
Ben Christovao napr. Majster Európy v jiu jitsu.
@thirstymonk tá druha časť komentu je rovnako vtipná ako vtipy Petra Marcina 🙂
@canis_lupus ja som takto striedavo vege celý život, z etických dôvodou, ináč mi mäso chuti a vzdy po nejakom roku aj chyba
Vadia mi velkochovy, preto sa snažím nejesť ziadne živočíšne produkty - ani mliečne
Ked dlho neješ mäso môže ti byt zle. Skús začať rybami, pripadne len vývarom. Poznam celkom dosť “falošných vegetariánov” ktorý samotné mäso nejedia ale nevadí im masová štava, výrobky ako klobásy, špekáčiky, šunka, parky …Len teda neviem či je tento nezdravi typ masa zrovna vhodný a nutný
Z mojich skúsenosti, mne vzdy mäso chyba s príchodom zimy, v lete si ani nespomeniem. Tiez dosť športujem, bielkoviny dopĺňam okrem iného aj veganskym proteínom. Chvilu som používala aj kalorické tabuľky aby som si vedela vyskladať vegan stravu s dostatkom bielkovín .
Tým chcem povedať ze začať jesť mäso iba koli bielkovinam nieje potrebné. Ak ti vylozene nechuti a mas pocit ze ješ zdochlinu nezačínaj s tym
Poznám dve ženy, ktoré po viacročnej fáze začali jesť mäso. Obe bez problémov. Jedna zostala pri občasnej konzumácii mäsa ale s prevahou vegetariansej stravy, druhá sa stravuje úplne bežne (teda mäso tvorí pomerne veľkú časť jej stravy)
Ináč moja mama neje mäso hadam aj 40 rokov a tej je vzdy dosť zle ak náhodou zje masový vyvar, preto si v reštauráciách nikdy nedáva polievky lebo občas tam pridajú bujon aj ked ide o zeleninovu polievku.
Toto som počula už viackrát ze ľudom vie byt zle ak dlho nejedli mäso.
Ja sama som tak prerušila vtedy sa mi zdá ze 2 ročne obdobie bez masa, boli sme vo francuzku a na obed ponúkali nejaké jedlo s domácim hovädzím hrozne to vychvaľovali ze rodinný recept. Tak som sa nechala presvedčiť ze ochutnam. Uplne zle mi síce nebolo ale cítila som sa ako keby zjem kamene ešte dva dni
@canis_lupus Ahoj, bola som v mladosti vegetariánka asi 3 roky (ľudia, ktorí ma spoznali až potom, tomu nechcú veriť 😂). Na mäso som prešla postupne, ale nie úmyselne, že by som sa snažila pomaličky ho zavádzať do stravy, ale proste ak som naňho mala chuť, tak som si dala a potom pokojne zase aj týždeň - dva nič. Už si na to obdobie veľmi nepamätám, lebo to bolo už naozaj dávno, ale pamätám si, že som sa začala cítiť lepšie, ako som začala to mäso jesť. Zrejme kvôli nedostatku železa, s čím som mala problémy. A hoci som užívala aj výživové doplnky, tak mäso je proste mäso.
Ak ti ide čisto len o bielkoviny, tak najlepšia možnosť je proteinovy prašok. A tam je to vlastne uplne jedno. Môžeš zostať pri sojovom, hrachovom, alebo neviem akom, alebo môžeš isť klasicky do srvatky, ktora nie je mäsova, ale mliečna. Kasein, to je v podstate tvaroh.
@akyia Pečiv päť, pečiv päť, pečiv päť, pečiv päť
@thirstymonk 😂 Štyri vajcá, štyri vajcá!
@canis_lupus Som presne typ "falošného" vegetariána. Moja strava je z 90% rastlinná, ale raz za dva-tri týždne nejaké mäso zjem. Zmenu spôsobil môj syn, ktorý sa stal vegetariánom a ja som musel začal variť bez mäsa.
Povedal by som, že moja strava je v súčasnosti vyvážená. Objektívne môžem povedať, že sa cítim omnoho omnoho lepšie. Žiadny extrém v stravovaní nie je dobrý. 😉
@canis_lupus ja som bola tiež čisto min. 8 rokov vege a posledné roky si mäso dám ALE určite nie hocijaké- pozerám na pôvod- najlepšie domáce, od známych, z farmy... Pre mňa je to skôr z etického dôvodu ale taktiež mäso zo supermarketov je pekný hnus. Jem ho minimálne, ak si telo žiada dám si ale aj 1x týždenne je veľa. Cviciť som cvičila či som bola alebo nebola vegetariánka všetko sa dá ak si naštudujete ako a čo jesť. 🙂
@jamimo Ten treti je čo? Reklama na osvienčim? :O Vyzera to jak zdeno chara pred sto rokmi 🙂
@canis_lupus keď máš psychický blok, načo sa pýtaš aké budú telesné reakcie - keď to čo máš v hlave nezmeníš?? btw, djokovič je vegetarián a pritom vysoko vrcholový športovec ...
@canis_lupus ahoj,po asi 20rokoch som sa vrátila k mäsu približne z rovnakých dôvodov ako ty,ťažká fyzická práca,cvičenie,chcela som pribrat.Ale dám si len občas,domáce a mnou pripravené a vždy s väčšou prílohou ako je tá masová časť.🫣Maso ako také mi smrdí a pri tej príprave mi nie je všetko jedno.A aj tak sa ho nedá zjesť toľko aby to pokrylo hladinu bielkovín.Riesim to proteínom.Stale si myslím,že sú lepšie a zdravšie zdroje bielkovín.Ibaže mäso má ako jediné veľkú výhodu a to,že telo ho dlho spracováva a si dlhšie sýta a minies na trávenie viac kalórií.Vynimkou sú ryby,tie ale tiež nedokážem jesť často a v bežnej domácnosti keď musíš variť pre viac členov mať každý druhý deň rybu by ťa rýchlo poslali do kelu.Čo sa týka čisto fyzična,pribrala som 3kg svalstva,ale úprimne,nepripisujem to mäsu,skôr komplexnému prístupu a zmene cvičenia.Myslim,že rovnaký výsledok by som asi videla aj bez mäsa.Za mňa skôr ten proteín ak sú zdroje a možnosti vyčerpané.
P.s.v mojej rodine sa mäso nejedlo,príležitostne, členovia nad 70-80rokov sú v perfektnej kondícii.
@jamimo
@seag
@biba_18 samozrejme, že aj vegetariáni môžu prijať dostatok bielkovín, ale úprimne nemám čas vymýšľať si jedálničky a dávať si všetko do kalorických tabuliek, niekedy ledva stihnem uvariť obed 😃 ešte mám aj strašnú chuť na sacharidy, ale to už mám otestované, že je to kvôli kojeniu, keď som prestala staršieho kojiť, chuť na cukor odišla. Možno aj tomu by pomohlo viac bielkovín.
@canis_lupus ja síce nie som vegetarián, ale s nedostatkom bielkovín tiež bojujem - používam rastlinné alebo bezlaktózové proteiny ...
@thirstymonk
@lujza123
Proteín mám klasický srvákový, ale neviem, či je ok to jesť každý deň a tých necelých 30g bielkovín pochybujem, že mi vykryje dostatočne spotrebu, keď ešte aj športujem. Možno by som mohla skúsiť kúpiť vegánsky, obmieňať to a fakt si ho dávať denne 😏
@canis_lupus prečo by nebolo ok jesť ho každý deň? je to len iný typ zdroja bielkovín ..
moja kamoška sa tak asi po 20 rokoch. Ale jej mäso nechutilo. Po 40tke prestala mať problém s kuracinou. Ale dá si aj hambáč s hovädzím alebo hot dog. Vôbec to neriešila. Počúva svoje telo 🙂
@canis_lupus áno kalorické tabuľky sú síce otravne, ale užitočné. Ono naozaj stačí len zopar dni pripadne si len nahodit tie jedla co často varis aby si pochopila koľko sa toho v čom nachádza.
Napríklad ja ako 60 kg žena potrebujem okolo tých 100 g bielkovín. Na raňajky mám vločky s chia, orechami, semiackami a arasidovym maslom co je 20 g bielkovín. Keby si namiesto toho dám 2 krajce chleba s maslom mám len 8 g.
Mne to teda celkom pomohlo, naučila som sa ako jesť tých bielkovín dosť aj pri vegánskej strave. Mäso jej 2-3 x mesačne, vajíčka 1-2 za týždeň , ináč iba vegan
@canis_lupus každopádne treba počúvať svoje telo, to ti napovie najlepšie.
Ked ta ako vegetariánku po toľkých rokoch napadlo ze by si mohla opäť skusit mäso tak na tom niečo bude.
Zrejme tvojmu telu niečo chyba, nemusia to byt iba bielkoviny ale možno železo, možno b12 tu vegetariáni málokedy dopĺňajú, vegani si na to dávajú pozor ale vegetariána to nenapadne. B12 je hlavne vo vnutornostiach a mäse , v mliečnych je ho malo.
Ak mas za sebou 2 tehotenstva a kojenie tak to telo môže mať vyčerpane zásoby.
Ja len že dik, že si tu dala túto tému,lebo ja už tiež cez 20 rokov mäso nejem a ani vlastne sa ho jesť nechystám, no keď do mňa niekto múdry rype, vždy poviem, moje telo by ho už ani neprijalo....tak rada si prečítam komenty
Žijem s fejkovym vegetariánom a co teda zje okrem parkov, špekáčiek o pod bordelu ktorý zas ja odmietam jesť a kupovat tak to sú všetky jedla s mletým mäsom- bolonska omáčka, plnené papriky, masové guľky ktoré robím tak ze polka je sójova drt (alebo tofu) a polka je mleté morčacie mäso.
Možno vyskúšaj takto v omáčke, predsa len to nechuti masovo a nevyzerá to ako mŕtve zviera narozdiel od nejakej pečenej ryby či kuracieho stehná
@canis_lupus moja teta, po 10 rokoch, zacala v tehu a uz zostala normal. Nejak to nikto neriesil, asi ani ona sama. Kamos tiez, u neho to bolo ine, on sa kdesi na festaku ozral jak svina, potom pojedol kadeco s masom a kamosi natocili video z toho. Vtedy mu nejak doplo, ze ide proti sebe a ta eticka stranka je pekna, ale telo asi chce jest aj to maso. Tak s tym po rokoch sekol