Ahojte maminky. Nechcem davat Vigantol ani Kanavit. Viete mi poradit nahradu za ne ? Decko sa javi dobre Devit avsak za Kanavit nahradu akosi neviem najst :(
Dakujem
@ferihegy umele kacko je velmi skodlive pozri clanky aj v anglictine - hranici to podla tychto zdrojov s moznou rakovinou v buducnosti. Ja som to nedavala, davala som a davam iba vitamin d na prirodnom zaklade.
@renatka100 a neda sa zohnat aj prirodna nahrada za K ? Dakujem krasne
Malemu tiez davam Jamiesona a velmi dobre ho znasa.Ziadna placlivost ani podobne.Len tolko z mojej skusenosti 😊
Davam dcko od Jamiesona, Kcko bam nikto nekazal davat.
@lubik87 Podávanie vit.K je len prevenciou krvacavej choroby. Ak novorodenec dostal vit.K do svalu tak ho nie je potrebné naďalej podávať. Samozrejme je na pediatrovi,ktory dostane dieta do starostlivosti aby sa uistil ako mu bol vitamín podany a ci ide o rizikoveho novorodenca-napr.predcasne narodeného - a ci je potrebné podávať uvedený vitamín.
Prevencia klasickej formy berie do úvahy farmako-kinetické štúdie vitamínu K u nezrelých novorodencov, ktoré poukázali na pretrvávanie vysokých hladín vitamínu K v sére, preto pre nedonosené deti je nutné vitamín K podávať v redukovaných dávkach.
Dávkovanie je plne v rukách neonatológov. Líši sa podľa toho, či je dieťatko narodené v 32. týždni až do ukončeného 37. týždňa života, alebo sa narodilo skôr ako v 32. týždni. Po prepustení predčasne narodeného novorodenca domov platí to isté, ako pre donosené deti.
Nedojčené dieťa nedostáva K-vitamín.
Dojčené dieťatko:
ak dieťatko dostalo K-vitamín do svalu, netreba mu ho viac podávať,
ak ho dostalo do žily, treba podávať K-vitamín v kvapkách do úst (KANAVIT gtt) 1 kvapku raz za týždeň počas celých 12 týždňov života.
@lubik87 toto je presne to cim strasia u nas mamicky...
Baby, teraz neviem, o ktorom vitamíne K je vlastne reč. Ono totiž existujú dva vitamíny K,, a to K1 a K2-ka. K1 (alebo aj Kanavit) má vplyv na zrážanlivosť krvi (nesmú ho užívať ľudia, ktorí sú na Warfaríne alebo iných liekoch pôsobiacich na zrážanie krvi!!), a potom existuje K2-ka (buď vo forme MK4 alebo MK7), ktorá veľmi nesúvisí so zrážanlivosťou krvi, ale odporúča sa užívať spolu s vitamínom D3, pretože má veľký podiel na zabudovávaní vápnika do kostí a zubov, v prípade, že je tento vápnik omylom zabudovaný v cievnom systéme a v mäkkých tkanivách, tieto vitamín K2 postupne odbúra a znovu tento vápnik zabuduje na miesta, kam patrí.
Takže, ide o dva rôzne vitamíny, ktoré sa totálne líšia svojim účinkom, i keď sú zahrnuté v jednej spoločnej skupine ako "K".
Pre väčšie deti, myslím také, ktoré už vedia pocuclať cukrík a nebudú sa dusiť, mám k dispozícii dve balenia vitamínu D3 na báze Xylitolu, ktorý zároveň dezinfikuje ústnu dutinu. Vitamíny sú chutné, ako cukríky, a hlavne - nebolí z nich bruško. Dávam ich aj mojej dcére a myslím, že nám zaberajú, keďže klesla chorobnosť.
@monika2012 vidim ze sa rozumiete. Mohla by som Vam napisat internu postu ? Dakujem 🍀
@ferihegy Kľudne. Ak budem vedieť, poradím.
@evittam u mojich deti ani v jednom pripade nebolo, ze by vitamin k pri narodeni podali ALE podali ho a to bez mojho vedomia - takze prepustacie spravy v tomto pripade nepomozu
@renatka100 Bez tvojho vedomia a nemaju to ani deti uvedene v zdravotnom zázname? No pekny bordel. Btw.vedela si o tom,ze ho podali....
@evittam ty máš doma kópie záznamov a študuješ všetko ? Ja sa spolieham na moju doktorku je výborná vo svojej oblasti tak isto ako aj kamarátka....nepotrebujem kontrolovať po nej záznamy...ty bububu ..stačí komunikácia a dohoda.....keby bolo deťom podané v nemocnici niečo tak asi nepredpise ...
@evittam bez vedomoa, davaju to podla pokynu ministerstva a vsetkym detom vraj
@renatka100 Vraj?! Bez mojho vedomia môjmu dieťaťu nic nedali a ani s nim nic nerobili. Mali by iné problémy. Kto drzi hubu a krok to uz je jeho problém.
@evittam ani by si o tom nevedela,
ja som davala decko od jamiesona a kanavit vobec nie