Prosím, vie niekto ako je to s kvázi "povinnou" mamografiou? Časť žien ju odmieta a ja ju tiež nechcem absolvovať, a máme problém u lekárov, lebo ich zase tlačia, aby nútili každú...takže sme v začarovanom kruhu a neviem ako sa jej vyhnúť ....:P poraďte kto viete...dakujem
Ja este nie som vo veku, ze by ma na nu posielali, ale v tomto mam jasno, neplanujem ju absolvovat ani keby ma chceli donutit. Proste povedz, ze ju odmietas, je vela zien, ktore na to nechodia, nemozu Ta dotiahnut nasilu.
Len nechápem dôvod odmietania mamografie
Keby moja teta chodila na mamografiu, dnes by žila.. Takto zbytočne zomrela na rakovinu prsníka v 49 rokoch.. 4 roky s ňou bojovala.. Ja chodím každý rok..
@danielagre Po 40 roku by sa malo chodiť aj na mamografiu alebo aspoň na sono prsníka, ak je bez nálezov, tak je dobre. Ale ak sú tam nejaké nálezy (oni sú rôzné, nielen zhubné) tak je lepšie to skontrolovať aj na mamografii. Mamografia zachytí zhubný nález najskôr.
Čítala som, že mamografia má mäkké žiarenie, aké nazbiera žena za dva týždne aj z iných zdrojov (počítač, telefón a pod.)
Tiez nemam v plane ju absolvovat. Vraj ide o netodu, ktora neraz ukazuje zle vysledky. Navyse je sama ziarenim a v zahranici sa od nej upusta. Mame sice v rodine vyskyt rakoviny prsnika, planujem chodit poctivo na sono, i ked ono nie je stopercentne, viem. Spolieham sa asi na pozitivne ucinky dlhodobeho dojcenia🙂). Budem to pravdaze konzultovat s lekarom, ale ak su ine cesty, radsej vyuzijem tie.
@danielagre je to "povinné" ako preventívna prehliadka - teda poisťovňa má povinnosť ti to preplatiť. Ale nútiť ťa do toho nemôžu. Samozrejme sa snažia do toho pacientky tlačiť, keďže rakovina prsníka nie je nič výnimočné a čím skôr sa odhalí, tým nižšie sú náklady na liečbu. Keby to spravili ako so zubármi - nemáš preventívku, nemáš nárok na úhradu časti nákladov od poisťovne na liečbu - tak by si rada išla. Naozaj nerozumiem tomuto podceňovaniu prevencie vlastného zdravia, hlavne ak to máš v rámci zdravotnej poistenia.
Ja tiez nechapem, preco to odmietate. Ake to ma negativa?
@catherinah bolestive, nie uplne spolahlive a potencialne skodlive.
@noname26 je nieco spolahlivejsie?
@catherinah sono. Mamografia je bolestivá, zastaraná Metoda a casto dava velmi nepresne vysledky.
V zahranici sa uz jej používanie minimalizuje
@danielagre nútiť ta nikto nemoze. Chod na sono prsníkov
Bolestive? Bola som teraz 1x.. Ziadnu bolest som necitila. Tlak ano, ale nie bolest a to ja si pytam injekciu od bolesti u zubarky aj ked mi len vrta.. takze hrdinka nie som
@danielagre nikto Ťa nemôže prinútiť.Ale tiež nerozumiem prečo nie, veď je to presnejšie ako sono
@pribinak sono urcite nieje spolahlivejsie ako mamografia. Viem o pripade kedy tesne pred operaciou dost velkeho nadoru nebolo na sone nic viditelne. Idealne je tieto vysetrenia kombinovat, kazde dva roky mamografia a medzitym sono.
@noname26 ak mate rakovinu v rodine, nepodcenovala by som to a uz vobec sa nespoliehaj na dojcenie.
@danielagre ja som bola zatiaľ 2x, obidva razy výsledky neboli jasné kvôli môjmu "nepriehladnemu tkanivu" a musela som následne absolvovať sono. Tak ja neviem či mi po ďalších dvoch rokoch to tkanivo akože zrazu spriehladnie alebo budem musieť mamografiu absolvovať aj tak nadarmo. Mna toto vyšetrenie tiež bolelo a celý deň som mala nepríjemný pocit v prsníkoch.
Ja by som radšej absolvovala len to sono
ziadna bolest, bola som uz 2x na mamografii, tiez mame v rodine rakovinu prsnika, a chodim jeden rok sono, a druhy rok mamografia.
Boli ste niektora na mamografii so silikonmi?
@0silvia0 Hustota prsnej žľazy sa mení, po štyridsiatke sa tá hustota znižuje a preto je mamografické vyšetrenie vo vyššom veku používané. Ja som tiež niekedy mala obavy z tohto vyšetrenia a zbierala som dlho informácie, kým som tam išla. Ale ten tlak nie je nejaký silný, ani to nebolelo. Zatiaľ nie je iná spoľahlivejšia metóda.
@ivankalaco Mozem povedat, ze mne mamografia zachranila zivot.
@andyka321 To je super, želám ti veľa šťastia a zdravia 🙂
Nestresujte a nesirte niektore paniku medzi zenami ,nie je to vobec bolestive to jedine pre tie co ziadnu bolest nevydrzia a boli ich aj pichnutie ihlou , chodim pravidelne jeden rok mamografia a druhy sono, a ozarovanie je minimalne, urcite je ho viac z mobilu ,z pocitaca ako z vysetrenie.A je to hlavne presnejsie ako sono.
@ivka185 Pani povedala, tak pani veríme. Aj rentgen bol považovaný za bezpečný a bežne naň chodili i tehotné ženy. A vieme, čo všetko spôsobilo to ožarovanie. Ani mamografia nie je tak bezpečná, ako s obľubou vyhlasujú. V niektorých krajinách už sa upustilo od plošného mamografickeho vyšetrovania v prevencie.
@danielagre môžem vedieť dôvod odmietania? Ja som ešte nebola, lekár má ani nikam neposiela. Ak nerátam sono prsníka.