Mám sa zúčastniť testovania lieku NNC01940499

lucia3030
Včera o 21:45

Zdravim pred pár dňami mi.bola od môjho lekára ponúknutá možnosť zúčastniť sa testovania nového lieku na pečeň za odmenu. Odmena je to lákavá atď ale premýšľam či sa na to mám dať alebo nie .Pýtala som sa mojich blízkych ale mi to neodporúčajú, a nemajú s týmto skúsenosť. A Preti sa obraciam.na Vás či ste boli na testovani tohto lieku ,a ak áno tak.ake ste mali vedľajšie príznaky,?Lebo dostala som aj papiere aby som ai prečítala informácie o tom.ako bude prebiehať testovanie atď. Ako všetko je to veľmi.pekné ale premýšľala som aj nad tým že nechcela by som aby mi z lieku začali padať vlasy atď jeden z vedlajšich priznakov ktoré môžu byť ale aj nemusia .Za Vašu odpoveď budem.rada a vdacna .

dzulli1980
Včera o 21:54

Pokiaľ si nevážiš vlastný život, choď do toho ... no za mňa nie ... nikdy by som sa nezúčastnila takéhoto experimentu ... ani za doživotnú rentu.

alickapusinka
Včera o 22:24

Za lákavu odmenu ako píšeš môžu byť trvale následky.Ono píše že dajme tomu nežiaduce účinky ale môžeš dostať niečo čo ťa dobehne neskôr môj brat čakal teraz na transplantaciu pečeňe a nedočkal sa zomrel 38 roční a vieš ako veľmi túžil žiť.A TY ideš testovať lieky na pečeň však pečeň je dôležity orgán v tele bez pečene nemôže človek žiť. Nevážiš si zdravie život.Hned následky mať nemusiš ale neskôr môžeš dostať nejaku chorobu.Ked je to take lukratívne zaplatene tak potom si tie peniaze necháš na liečbu.Lebo ak TI bude treba liečbu zdravotna poisťovňa Ti nepreplatí a nebudeš mať peniaze tak čo príde k najhoršiemu.Viem teraz ked môj brat bol chorý liek ktorý potreboval na pečeň vo viac dávkách konkrétne v 6 stál skoro 12 tisic eur a hadaj čo poisťovna mu nepreplatial liek.Takže ak si nevažiš život kľudne sa na to daj.Ak je to tak finančne super prečo neda na sebe testovať lekár tie lieky však plaču a vydieraju vládu že malo zarabaju.Lebo asi sa bojí trvalých následkov.Presne ako píše prispievateľka predomnou ani keby mi každý mesiac do konca života dávali milion eur nikdy by som toto neurobila ani za žiadne peniaze sveta.Zdravie je len jedno a potom čo mi zomrel mladý brat už vôbec nie.

lienka9
Včera o 22:29

@alickapusinka prepac,nechcem ta ranit.ale nemyslis,ze prave ak by mal brat moznost vyskusat novy liek,by to nevyuzil? Nieco co mu mohlo pomoct?a pani neviem teda preco ju vybrali,ale evidentne ma nejake problemy s pecenou a moze vyskusat liek, ktory jej pomoze a potom vdaka nej aj kopec inym ludom.
Ja nemam skusenosti s tym ako to funguje,ale je to asi bezny postup,ak chcu zacat nieco masovo vyrabat,ze sa to musi testovat na ludoch.ci do toho ist alebo nie,ti nezodpoviem.

milanemila
Včera o 22:31

Skuste si nastudovat co vsetko predchadza tomu, kym je novy liek testovany na ludoch, je to extremne dlhy proces kym sa to dostane az do tohto bodu. Takze nejake strasenie nie je na mieste. Ja osobne by som nesla, ale teda nedemonizovala by som taketo nieco, ved do buducna to pomoze velmi vela ludom. Ja len tak zo zvedavosti, ale kolko penazi za taketo nieco sa ponuka, ked pises ze vela?

alickapusinka
Včera o 22:38

@lienka9 Ona sa chce testovať pre penaize nie že je chora ak je nový liek a pacient si to chce vyskúšať tak si o tom prečitaj zato penaize nedostane.Len zdravi ľudia čo sa daju testovať dostanu zaplatne chorý určite nie.Tam musiš mať zdravie na 100% percent.Ako moj brat to bolo celkom iné bol chorý postupne najprv cukrovka potom ťažke poškodenie pankreasu a potom mu zlyhavala pečeň.Ale toto je typicke že penaize.Nie nevyužil lebo nemal na to a poisťovna zamietla ten liek mu mal pomôcť ale kedže nanho nemal a poisťovňa mu ho nepreplatila tak nemal možnosť ani vyskúšať.Si o tom prečitaj do výskumu lieku ak je pacient chorý tak ten to robí zadarmo ale čo sú zdravi a daju na sebe testovať lieky len TY dostanu zaplatene.A potom následky možno hned nie ale časom určite.Jedno testovanie lieku je 380 eur aspoň na stranke to píše tak chlap čo sa dal dobrovoľne testovať.A píše tam že bol prípad kedy zostali v kome a zomreli kto sa dal testovať dovtedy úplne zdraví ľudia.

kittykat22
Včera o 22:44

Je to bezpecne. Ono to nefunguje tak, ze si zoberies liek a umries :D Je to bezpecne a skumaju sa nejake faktory v krvi myslim. A pravdepodobne sa dava urcitej casti sa dava placebo. Ja by som isla, uplne v pohode.
Raz sa stalo, ze v studii nejako pomiesali lieky alebo sa dala blba davka a tym ludom bolo strasne zle, a bol to tak neobycajny zazitok ze je o tom hromada dokumentov na youtube :D nemusis sa bat. Ale pokial mas nejake sklony k prehnanemu sledovaniu, tak by som sa na to vykaslala na tvojom mieste. Testovanie liekov je pre chill ludi ktori z toho nebudu mat psychicku ujmu.

larisa
Dnes o 02:48

Ak máš problémy s pečeňou tak chod do toho. Ak máš zdravú pečeň a si zdravá tak nechoď do toho. Každý človek má zdravie len jedno a ak si znicis zdravie tak nikto ti stratené zdravie nevráti. Nikdy nevieš čo sa môže stať ak budeš liek uzivat. Čo ak umries??? Chceš umrieť tak sa stan pokusnym kralikom. Ja to nechápem že lekár oslovil práve teba to preco ?

miricka77
Dnes o 03:11

@kittykat22 Presne ako píšeš. Je to bezpečne a v počiatočnej fáze majú niektorí ľudia placebo. Potom sa pokračuje do ďalšej fázy,kde už vsetci užívajú ten liek. Sú tam prehliadky,sedenia,kontroly na týždennej báze.
A teda myslím,že autorka asi ma nejaký problém s pečeňou,keď jej bolo ponúknuté ho testovať. Ako by inak zistili účinky toho lieku?

btus
Dnes o 05:26

neviem, ako to funguje. Ale predpokladám, že máš chorobu, na ktorú sa daný liek vyvíja a preto Ti bolo ponúknuté testovanie tohoto lieku. A finančná odmena je zaujimavá , ako vravíš. Môžeš mať z toho dva benefity: vyliečiš sa, lebo liek zaberie a ešte si aj pekne zarobíš. Na druhej strane, to môže mať aj iné nežiadúce účinky. Ale napr: ak by to bol liek na nevyliečiteľnú chorobu a pomohol by, čo i len trochu, tak je to super. Je na tebe ako zvážiš, či ísť alebo nie. Myslím si, že veľa ľudí by dali čokoľvek za to, aby sa zbavili buď nejakej choroby alebo nejakej bolesti. Ale ak si úplne zdravá, tak nemá význam liek testovať, pretože výsledky z testu by neboli relevantné.

petamich
Dnes o 06:53

Ja sa na to pozeram z pohladu, ze niekto tie nove lieky predsa testovat musi, aby nasledne mohli prist na trh a pomahat (ak to teda vyjde). Takze za mna ktokolvek, kto to testovanie podstupi je clovek, ktoremu mame byt na konci dna vdacni 🤷‍♀️. A tu autorka dostane este naklad 😵‍💫.

Autorka vybrali si ta preto, ze mas nejake problemy s pecenou a sedis im profilovo?

merrysa
Dnes o 07:02

@petamich presne tak. Dámy si asi myslia, že lieky, ktoré aj ony aspoň občas užívajú, sa tu objavili znicoho nič 🤷

martinka13
Dnes o 07:18

Zdravie je to najdrahšie čo máme. V živote by som do toho nešla. Snáď len v extrémnych situáciách, keby som tým pomohla napr.vlastnym deťom.

danieli
Dnes o 07:32

Predpokladam, ze je to faza testovania, ked hladaju pacientov s ochorenim a potrebuju zistit realnu ucinnost lieku, oslovia lekarov a hladaju pacientov, ktori splnaju kriteria pre vyvijany liek, zaujimala by som sa o detaily, moje ochorenie vo vztahu k predpokladanemu ucinku lieku, aky je predpoklad, ze pomoze/zmierni/vylieci/ulahci zivot alebo zvysi jeho kvalitu, aky je predpoklad neziaducich ucinkov, ake su podmienky testovania teda doba uzivania, ci mozem kedykolvek ukoncit testovanie, toto vsetko by som prestudovala a zvazila, ale v hlbke duse som za novinky, nejako musia prist a niekto to musi testovat, bola by som tomu naklonena

nynia
Dnes o 07:52

Čo sa týka nežiadúcich účinkov čítala si ich niekedy na obyčajný sirup od kašľa alebo analgetikum? Tie sú tiež dosť "zaujímavé" a keby kvôli nim som nemala brať žiadne lieky tak už som asi dávno mŕtva ale to len k tej poznámke o tom vypadávaní vlasov... K téme každý liek predtým ako sa dostane na trh musí prejsť testovaním jednoducho to bez toho nejde ale neznamená to, že hneď je ten liek škodlivý a ublíži ti, čo na druhej strane nie je vylúčené ale ako som spomínala na začiatku, môže ti ublížiť aj liek na trhu keď sa u teba prejavia nežiadúce účinky. A rozhodni sa tak ako to vnútorne cítiš dosť často vlastná intuícia vie poradiť lepšie ako ostatní ľudia.

laurita285
Dnes o 07:59

AK by bola šanca, že by mi to pomohlo v chorobe, tak by som do toho išla. Plus je ešte vysoká šanca, že budeš mať placebo :D

bublinka1426
Dnes o 08:01

ktovie aku je toto cele platene
mam znameho co toto robil roky ( ale neverim ze roky rokuce na nom testovali)

petulda333
Dnes o 08:04

@alickapusinka ako vies,ze pre peniaze? Ved jej to ponukol lekar,takze zjavne ma nejaky problem s pecenou. Zdravemu by to neponukol 🤦

unicornlady
Dnes o 08:42

Tiež si myslím, že autorka má problém s pečeňou, a preto jej to ponúkli.

Poznám niekoho, kto má schizofréniu a tiež berie nejaké lieky v rámci štúdie. Nevie, či placebo alebo reálne. Viem, že necíti žiadne nežiadúce účinky, takže netuší ani on, ako to má (či placebo alebo je to reálny liek, ale chodí na testy k dr., robí nejaké kognitívne testy, asi aj odber krvi, neviem čo všetko). Nevidím ho často, ale ak by som ho stretla, skúsim sa ho na to spýtať.