Majú ľudia pracujúci v noci vyššie riziko na vznik rakoviny?

23. sep 2024

ahojte citala som vo viacerich clankoch na nete ze ludia co robia v noci maj vyssie riziko rakoviny je to podla vas pravda?..mne je teraz ponukinuta praca velmi dobre platena ale aj v noci a neviem ci to zobrat alebo nie

oriesocek
23. sep 2024

No neviem... Moja mama robi 47 rokov nocne a nemala ziadny nalez...robi sestricku, takze toci denna, nocna, volno

oslo1
23. sep 2024

Ano, je to Pravda.
Je tam to riziko. Plus ludia co robia v noci, maju problem s travenim, nafukovanim a zapchou.
Plus iny rad problemov.

tibor79
23. sep 2024

Rakovina číha všade. To, na čom ťa vychovali, základná vrodená genetika, získaná imunita, to, na com existuješ, strava, životné prostredie, xy faktorov to je. Kľud. Asi to najdôležitejšie

autor
23. sep 2024

jaa sa napriklad nebojim toho ze by som to nedavala fyzicky len sa tohto bojim ze si privolam nejaku chorobu..

janickacrazy
23. sep 2024

Tak veď v tej robote nemusíš robiť 20 rokov. Vyskúšaj, máš skúšobnú dobu 3 mesiace, uvidíš, či to budeš zvládať. Medzičasom môžeš hľadať niečo iné. Ja poznám veľa ľudí, ktorí mali rakovinu a ani jeden nerobil nočné. Tam sú rozhodujúce iné faktory.

autor
23. sep 2024

lebo teraz robim len denne smeny kde je dost stresu, a ked prejdem na tu druhu pracu tam su aj denne aj nocne ale tak cca o 70% menej stresu ako mam teraz

janickacrazy
23. sep 2024

Stres je hlavnou príčinou chorôb, takže odpoveď už máš.

kiki68
23. sep 2024

Vraj ano, skrz naruseny biorytmus

kiki68
23. sep 2024

Tak potom volit menej stresu, to je hlavny spustac vsetkeho mozneho

oslo1
23. sep 2024

Aj pohar soft drink denne ti zaruci rakovinu hrubeho creva. Len sa o tom nerozprava.

janickacrazy
23. sep 2024

@oslo1 pohár soft drink denne? to sa mi zdá veľmi prehnané tvrdenie, teda pokiaľ nemáš na mysli kolu alebo podobné, ale to tiež veľa ľudí pije

mofa
23. sep 2024

Ak si nikdy nerobila nocne a chces to len kvoli peniazom nesla by som do toho. O kolko by si mala viac? Za mna tak 2000 by to muselo byt. Robim nocne viem o com hovorim. Pre telo je najhorsie striedanie ze denna potom nocna zase denna.Idealne su tyzden nocne a viac. Ale musis potom normalne spat cez den aspon 8 hodin. V tmavej, tichej izbe. Nikto ti neda tolko penazi aby sa ti to oplatilo. Skor ako rakovina je tam nabeh na kardiovaskularne ochorenia.

autor
23. sep 2024

je to proste taka praca ze sa budem krutit na stolicke osem hodin raz za hodinu nieco vybavima to je vsetko..robi tam uz jedna ex kolegyna ta si to velmi pochvaluje..zodpovednost tam je minimalna..teraz robim osem hodin len denne zodpovednost obrovska a prace vyse hlavy..tak neviem co robit..

mofa
23. sep 2024

Mas deti? Vies potom spat?ako zvladas ponocovanie?

luccija
23. sep 2024

Vyskúšaj ...áno, v noci má telo spat a regenerovať, môžeš si narušiť spánok, trávenie a denný spánok nie je nikdy tak kvalitný ako nocny...ale miliony ľudí na svete robia v noci.Mne nočné veľmi vyhovovali.Ale pri deťoch by som tak nechcela pracovat

autor
23. sep 2024

@mofa mam jedno 8 rocne dieta

mofa
23. sep 2024

25 rokov robim nocne. Ale odkedy mam dieta je to velmi, velmi narocne.predtym som mohla prespat cely den a ist znova do nocnej, teraz sa to uz neda. Kolkokrat nespim len poobede par hodin.predtym som si rano lahla teraz musim ist rano do skolky takze sa to posuva o 2 hodiny. Potom nemozem zaspat. Potom je hluk. A taktiez som uz starsia.nemusis v tej praci ani nic robit staci, ze nespis a je to stres pre telo.nesla by som do toho. Ale ak si mlada a nebude to navzdy…

autor
23. sep 2024

takze pracovala by som 4 dni v tyzdni z toho jedna nocna

sisaka
23. sep 2024

@oslo1 tam je napísané “may raise risk” , môžu zvýšiť riziko. To znamená že len môžu, ale aj nemusia a rozhodne to nepodporilo tvoje tvrdenie, že zaručujú vznik.

sisaka
23. sep 2024

Autor - to isté pre teba. Nočné smeny môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Za 10 rokov, čo robím spolu s mojimi kolegami nočné (striedame to s rannými, poobednymi) sme zatiaľ všetci ok. Znamená to, že nikto z nás nedostane rakovinu? Nie. Poznám kopec ľudí, čo nočné v živote nerobili a rakovinu dostali.
Áno, nočné narúšajú biorytmus, treba zvážiť všetky pre a proti a vyskúšať si, ako tvoje telo zareaguje.

oslo1
23. sep 2024

vies co, v UK mame momentalne rakovinu ze jeden z dvoch ludi ma rakovinu.

Mne uz je srdecne jedno, kde su rizikove faktory, moj muz bol najzdravsi clovek v rodine, pil cistu vodu, nepil, nefajcil, denne cvicil, zdravo sa stravoval. Mal pravidelny rezim.
Dostal rakovinu zaludka (skryty reflux, z toho Barretts oesofagus) a do 4 mesiacov zomrel.

Teraz pracujem ako district nurse a teda je to cista katastrofa. Mozno je to aj tym, ze vela veci sa presuva do komunity, ale toto nebolo, v takej miere.
A mate to aj na Slovensku.

oriesocek
23. sep 2024

@oslo1 ano, mas pravdu. Ja, ked som v robote riesila plany a budget, tak aj mama vzdy hovorila, ze im pacientov pribuda akokeby mali plnit budgety. Teraz cim dalej mladsi ludia..a prichadzaju so zlymi nalezmi

oslo1
23. sep 2024

@oriesocek ano, coraz mladsi pacienti, ziadna choroba pred tym a zrazu bum rakovina a to taka, ze som o nej v minulosti ani nepocula .
A nebavime sa o ludoch na dochodku, co ja viem po 65 tke, bavime sa o dnesnych 40tnikoch, moja generacia, male deti, hypoteka na krku, zivot v jednom kole a ides.

sisaka
23. sep 2024

@oslo1 neviem, aký je tvoj názor na očkovanie proti covidu, ani nechcem, aby sa zvrtla téma, ale podľa zozbieraných informácií a tvrdení mnohých lekárov, vidia presne to, čo ty. Veľký narast, hlavne u mladých, často hneď 4. štádium a po očkovaní.

doriiis
23. sep 2024

7 rokov pracujem jednu nočnú týždenne.Zatial som tu.😆Živá,zdrava

simca06022011
23. sep 2024

skor myslim, ze to bude stresom, stravou (a je jedno ci vari niekto, alebo nevari, fakt je ze ani potraviny u nas nie su ziadna slava zlozenim, aditivami atd), zhonom, prostredim... ako tym ci spis v noci, ci cez den. PRaca v noci ma skor vplyv na mozog, ked clovek v urcitu hodinu nespi, vplyva to na mozgovu aktivitu, v neskorsom veku napr. problemy s pamatou, alzheimer atd.. .ale teda blizsie infosky neviem :DDD

oslo1
23. sep 2024

@sisaka ano, presne to, toto vidim denne, novy pacient a hned bum, paliativny, 4 stadium rakoviny.
Ku covidu a ockovaniu sa nebudem vyjadrovat, my sme museli byt zaockovani, to bolo tiez jedno rosambo v UK. Ja som to vtedy nemala cas nejak riesit, bojoviali sme o manzelove prezitie, o kazdy jeden den, tak sme sa dali zaockovat.
Ja si myslim, ze rakovina je cele systemove ochorenie a preto treba k tomu aj holisticky pristupovat.
Malo spime (pred 100 rokmi sa spalo okolo 9 hodin v noci, dnes spime okolo 7 v tom lepsom pripade) - vysoky kortisol a uz ide cukrovka, prejedanie sa, bacnu nam insulin, tak sa este aj priberie, potom sme obezni, tak zas bacnu dalsiu medicinu.
Plasty a mikroplasty su vsade, polyester si obliekame, s plastami jeme (pribor), cmualeme ich ako babatka (dudle), vsetko je v plaste, najlepsie si to v nom zohriat, alebo hodit na teplon a v tom uvarit. Teda ak sa vari, v UK je varenie hobby.
Strava neni, co byvala, ovocie je viac sladke, a vsetko ma mensiu nutricnu hodnotu. Zvery su nadopovane hormonami a anitbiotikmi. A takto mozem pokracovat.
Vacsina z nas sme radi, ze tento rychly zivot nejak zvladame.

janickacrazy
23. sep 2024

@oslo1 Ono je to zvláštne, lebo napríklad moja kamarátka vždy sa zdravo stravovala, nikdy nepila alkohol, nefajčila, športovala, mala aj dostatok spánku, kludnu prácu a aj tak dostala rakovinu pred 40-tkou. Ockovana nebola. Je to veľmi individuálne, niekto aj fajčí, pije, zle sa stravuje a dožije sa 80.

oslo1
23. sep 2024

@janickacrazy to iste aj moj manzel. Zdravy ako dub . A potom uz Mal terminal cancer.