Kto sa otužuje?

18. júl 2024

Ahojte nájde sa tu niekto kto sa otužuje? Chcela by som s tým začať najmä kvôli mojej zlej imunite ale neviem ako na to správne. Môžem začať už teraz v lete? Napr. keď sa osprchujem teplou vodou a následne na koniec sa pár sekúnd osprchujem v zimnej? Alebo ako? Aby sa to dalo aj nazvať otužovaním ak sa chápeme, chcem to robiť správne.
Za tipy a rady budem vďačná🙂

gaia14
18. júl 2024

ano, mozes zacat studenymi sprchami a tych par sekund na konci predlzovat. Ak chces potom chodit v zime aj niekam do jazera, tak idealne tak, ze zacni uz koncom leta kym je tepla voda a proste neprestat ako sa bude voda ochladzovat, tak dvakrat do tyzdna uplne staci. Do jazera ale vzdy len s niekym cez zimu.

minenkak
18. júl 2024

Pozor do chladnej vody v prírode,ponožky a rukavice

naneta258
18. júl 2024

Pripnem sa.

martinka13
19. júl 2024

Moj muž otužoval. Podľa mňa to bola hotová veda. Chodil aj do zamrznutého bazéna, pred tým mal rôzne dychové cvičenia.

jajavk
19. júl 2024

ja otužujem už niekoľko sezón, niekedy intenzívne, niekedy menej intenzívne. Mám prečítané knihy, postupy, ale viac - menej rešpektujem svoje telo a intuíciu. Okrem zdravotných benefitov, by som vyzdvihla aj pocitovú stránku otužovania. Určite to môžem len odporúčať.
Otužovanie vodou je vhodné začať už v lete kúpaním sa - plávaním v riekach, jazerách aj pri chladnejšom počasí a pravidelne. Postupne sa telo pripravuje na chladnejšie vody. Tiež prospieva chôdza naboso a nebabúšiť sa. Ako sa bude ochladzovať , bude efekt otužovania intenzívnejší. Pokiaľ nemáte v blízkosti prírodný zdroj vody, dá sa aj v sprche, ale pre mňa je to sprchovanie menej príjemné. Je to super aktivita, držím palce. Ja osobne najviac milujem keď už vody zamrznú - to je pre mňa top.

arieska
19. júl 2024

otužujem už niekoľko rokov. áno, veľa ľudí odporúča začať studenými sprchami. Nedokážem sa osprchovať studenou vodou. Za mňa je to ďaleko nepríjemnejší pocit ako šupnúť sa do potoka.
Ja som ani nezačínala v lete, ani na jeseň, ale rovno na Silvestra. Mega zážitok. Zo začiatku som išla na pár sekúnd, potom minúta, dve...a tak postupne. Na začiatku som ani neponárala hrudník lebo som mala problém sa nadýchnuť. Chce to postupnosť a neprepínať to zbytočne. A nájsť si partiu, my keď sa zakeciame tak ani nevieme ako nám utečie aj 10 minút. Potom si zabeháme, zacvičíme a šup domov 🙂
Nezabúdať na pokrývku hlavy ...
Foto je z dňa keď vzduch mal -20 a voda okolo nuly

autor
19. júl 2024

Ďakujem za interakcie🫶