Je kebab nezdravý?

prispievatel
1. feb 2021

Často ide kritika na jedlá predávané v stánkoch na ulici. To že taký langoš alebo klobáska sú nezdravé vieme. Ale čo kebab? Je to vlastne kuracie mäso, zelenina a jediné nezdravé je tá žemla. Ale pečivo jedia ľudia celý život a v malom množstve neškodí. Hľadal som na googli o tom ale nájde obvykle také divne písané články (akoby to prehliadač prekladal). Vy ženy čítavate také veci, viete nejaký kvalitný slovenský článok o kebaboch? Čo písali reálne overení odborníci nie nejaký humbuk. Alebo hovoril niektorej z vás napr. lekár že nejedzte kebab či nedávajte ho deťom lebo to a tamto?

liz_lemon
1. feb 2021

@prispievatel problem je skor to, ze masa je tam malo, pozri si videa, ako sa vyraba to "maso" na kebab, ja uz kebab nejem, mna to znechutilo, ale zase kebab obsahuje aj zeleninu jogurtovy dresing, takze by mohol patrit medzi to lepsie z fastfoodu, nebyt toho "masa"

nelca84
1. feb 2021

@prispievatel podla mna je kebab este v pohode oproti nejakemu mcdonaldu. Ja si ocas dam, ale len telaci (kuracinu ktoru som sama nekupila nezjem) a zasadne si davam do arabskeho chleba.
@liz_lemon maso sa opeka na ihle a potom orezava, ci?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
belllinka
1. feb 2021

@nelca84
@elizabet173 Ako toto riešite s deťmi? V škole, škôlke sa ako stravujú, keď neviete pôvod mäsa?

barcinka13
1. feb 2021

@prispievatel kebab je vo väčšine prípadov zmrazeny polotovar často obsahuje nezdravé latky (glutaman sodný, dochucovadla, arómy a zvýrazňovace chuti) ..dávnejšie som čítala že maso z kebabu obsahuje fosfaty..

mirage
1. feb 2021

@nelca84 o tomto dabatujem s muzom.. on tiez len telaci. ja na to - ved telacina je jedno z najdrahsich mias, co za maglajz musi byt v tom kebabe?

mishka81
1. feb 2021

Ja som si davala kebab sem tam, ze ved maso a zelenina, bez dresingu a len v placke. Ale raz mi sef povedal ze mimo vikendu, ked to jedli decka po diskotekach, a naozaj sa to maso tam tocilo len kratko, lebo sa spotrebovalo, ze nech si predstavim ako sa to maso tam toci v lete tom teple aj 2-3 dni, pricom sa upecie len ten kraj a v strede sa tam mnozia bakterie v tom teplucku. A odvtedy som to v ustach nemala 🙈

zuzanka.zuzu
1. feb 2021

@nelca84
@mirage
to okolo teľaciny ani neutekalo, takže rovnaký prípad ako s kuracím 😉 ak aj náhodou je to "teľacie" tak zo starého býka akurát tak...

123andy123
1. feb 2021

ja si davam vegetariansky

nelca84
1. feb 2021

@belllinka no v skole to neovplyvnim, ale ja mam voci kuracine osobny blok a okrem toho co sama uvarim si kuracie nedam

nelca84
1. feb 2021

@mirage tak telaci je vzdy drahsi a pri tom kusku masa v porcii im ten rozdiel v cene snad vystaci

nelca84
1. feb 2021

@zuzanka.zuzu tak u nas v meste to ma nejaky turek a to masko je uzasne... ako ja tu nikoho nepresviedcam a uz vobec neholdujem fastfoodu, kebab si kupim mozno raz za stvrtrok a verte ci nie, v zivote som nebola v mcdonalde...

berenika39
1. feb 2021

Mám u sebe blízko Kebab - obsluhují to turci a co ti dovedou....luxus. Mají nabito u okénka i ted v covidu. Výtečné, propečené maso, umí to načasovat, aby bylo stále ready, telecí a kuřecí, mají výběr z různých variant. dávám si salát - jen maso, zelenina, dressing a mám to za jedno z nejzdravějších jídel, které je - bez sacharidů (nejím je, bez lepku), zasytí, ani to nesním najednou, jak je to velká porce. Dám si maso a trochu zeleniny, zbytek zeleniny s dressingem jím později. Za mě jasná volba a už ted mám na to chut.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liz_lemon
1. feb 2021

@nelca84 ono to tak vyzera, akurat, ze to nie je 100% maso

https://www.youtube.com/watch?v=DZqgquG91Hs
prispievatel
autor
1. feb 2021

K jedlu v škole: v školstve peniaze niesu moc nazvyš takže o pôvode mäsa by som pochyboval keďže potrebujú extrémne lacno riešiť a na to je ideálne poľsko. Ani reštiky niesu sväté ale tam si aspoň zaplatíme za reálne náklady ale škola keď musí platiť kuchárky a nesmie to byť moc drahé tak z toho zázrak nečakajte.

Ku kebabu. Už ho riešila aj EU. To som sa aj ja dočítal o tých fosfátoch a že je to hlboko zmrazené mäso aj s ihlou. Ale články sa napíšu kadejaké. V jednom na to nadávajú, druhý to obhajuje. Záleží kto článok píše. Preto internet nieje 100% zárukou pravdivých informácií. Skôr ma zaujali také osobné skúsenosti. Už sa dostal nejaký váš známy kvoli takémutu jedlu do nemocnice alebo tak? Alebo si ho niekto dáva každý výkend a nič mu neni... To je ako s rybami že údajne sú zdravé no ale v takom stave ako to kúpime bohvie akými procesmi to už prešlo. Koľko konzervantov pridali a kolkokrát to bolo zamrazené/rozmrazené.

nelca84
1. feb 2021

@liz_lemon no tak to neviem kde takto robia, to maso krajaju takmer vsade pred zakaznikom a takto urcite nevyzera

katulienkax
1. feb 2021

no je nezdrave preto, lebo maso je napustene konzervantami, aby dlho vydrzalo a druha vec je to polotovar, oni to nakupuju masovo z megazavodov, kde vyrabaju ten polotovar, tak ziadne, ze turek si doma napicha na palicku kuracinku, ale kupuju hotove a zmrazene ktovie z kadial. Takze o cerstvosti ani chyru ani slychu. Ine je, ked ste v turecku a tam to robia fakt cerstve.

oli18
1. feb 2021

@katulienkax tak prave v Turecku to pri tej teplote, aka tam je, nemoze byt cerstve.

hefo
1. feb 2021

@nelca84 Mekáč tiež nie je až taká hrôza, ako sa často o ňom tvrdí.
Jednak to jedlo je na rozdiel od pouličných stánkov s tureckou či balkánskou obsluhou zaručene zdravotne/hygienicky nezávadné (a vďaka striktným procesom stále rovnaké kdekoľvek) a dvak keď človek chce, tak sa tam vie aj stravovať zdravo (trebárs nejaký wrap so šalátom a minerálkou). Problémom je len, ak sa tam človek stravuje príliš často a dáva si najmä hranolky a kolu.

oli18
1. feb 2021

Par rokov do zadu som videla na RTL dokument, ako kontrolovali v Nemecku kebaby. Utkvelo mi v pamati, ze sa nema orezavat, aby padalo dole do takeho plechoveho taniera, ako to vladtne vsade pada. Lebo do toho tanieta padaju aj kvapky so suroveho masa, ktore sa ohrieva. A tie mozu obsahovat salmonelozu. Maso sa ma krajat do specialnej lopatky a potom ho zosunut na tanier, alebo do zemle. Mozte si vygooglit obrazky. Od vtedy kebab nejem.

liz_lemon
1. feb 2021

@nelca84 ved toto nie je zaber z kebabarne, ale z fabriky, kde sa vyrabaju tie baly, ktore potom v kebabarni napichnu na tu tyc a pecu

oli18
1. feb 2021

@hefo dcera bola na brigade v Nemecku ako studentka 3x v Mekaci. Maju tam prisne hygienicke pravidla, nepredany tovar sa po nejakych hodinach likviduje. Nestoji tam dovtedy, kym sa nepreda. Ide len o to, ako sa to u nas dodrziava a ci si mozu dovolit to nedodrziavat.

danieli
1. feb 2021

S ohladom na to, ze je to obrovsky kus masa, upecie sa kusok a potom znovu a znovu, kym sa neminie, ak by sa kazdy den davalo cerstve masko, vnimala by som to pohodovejsie, ale ak sa skladuje a teple sa uskladni dajme tomu do chladnicky a potom znovu pecie, ochladi, kolko dni realne trva kym sa to zje? Az ma mrazi, takze radsej domaci burger

vevesh
1. feb 2021

Kebab sa moze opekat maximalne 24h. A verte tomu, ze dlhsie ani nie je na tej ihle. Su kebaby a kebaby. Kupujem iba tam, kde je to maso robene z cerstveho masa (nechladene) a iba z masa (a nie kozi a polotovarov). A s urcitou omackou (nie kazda omacka je vhodna a kazda kebabaren ma "specialny recept" na omacku).

@oli18 a co z toho, ked najviac sajrajtu s prepacenim mas v omackach a zemliach v mekaci🙈🙈 ta cerstvost ti velmi nepomoze....

mirage
1. feb 2021

@vevesh ja viem v BA len o jednom takom.. kde este take mozem najst?

lenkakravcova
1. feb 2021

@prispievatel
Ja mam kebab rada a ak je dobre urobený, z kvalitných ingrediencií, tak si myslím ze patrí medzi zdravé jedlá.
Je tam mäso s korením, dressing alebo omáčka a kopa zeleniny.
Práve u nás je toto jedno z jedál kde dokážem do muža natlačiť viac zeleniny než mäsa a pečiva. 😁 Takže za mňa je to dobre jedlo. Jedno z tých zdravší h ktoré máme v jedálničku.

vevesh
1. feb 2021

@mirage skor u viedni a u turkov ci kurdov. Ono vidno na tej "ihle" z akeho masa je ten kebab skladany. Ak z masa "tecie", je v nom vela tuku. (A to vidis aj na spodu, kam to kvapka). Kvalitne kebaby su z chudeho masa s nejakym 10%podielom tuku, niektore su aj 100% z chudeho masa. Menej kvalitne maju aj 40%tuku. A dobra omacka ku kebabu je s cerstvymi bylinkami (predovsetkym s matou). V cene vela rozdielu nie- max. do 1-1,50€, pricom nekvalitny kebab moze byt drahsi len preto, lebo je to stanok na stanici...

mirage
1. feb 2021

@vevesh teoriu poznam, konkretne miesta som chcela 🙂

prispievatel
autor
1. feb 2021

lenkakravcova ta hutor mace na vyhodze dodry kebab? Raz som prestupoval v košiciach a obehol som okolie stanice (nebol čas ísť hlbšie do mesta) boli iba burgre a cigánska, zavretý stánok s pirohami. Takých balkáncov som tam nevidel.

Ale len tak zo zvedavosti keď budem na zájazde v Nemecku, Grécku, kde je veľa Turkov a robia pravý kebeb ochutnám/porovnám.