Preco nezakážu predaj energetickych drinkov detom ked je dokazané, ze skodia detskemu mozgu? Ze v Holandsku su zakazané. Ani nie do 15 rokov, ale do 18 tich by to mali zakazat podla mna. Co si myslite o tom.
No nemyslim si nic, zijeme v nemecku, na pode skoly zakazane su - aj predaj, aj konzumacia, lebo deti su s toho naspeedovane, plus tri obchody v okoli skoly spolupracuju zo skolou a detom to proste nepredaju... win win situacia pre vsetkych... neskutocne to skodi srdcu v tom veku... a vlastne hocikedy...
Pretoze je to brutaaalny biznis a ten je viac ako zdravie. Zial.
Myslím si ze škodia celému organizmu... Aj srdcu.. Mali sme mladých mužov ktorý prišli s,, ochorením srdca.. Poruchami srdcové rytmu.. A nakoniec to bolo vyvolané energetakom... Doktor bol mladý. Vedel to chalanom správne vysvetliť..druha vec je ze si ich dospelý kúpia dobrovoľne... A nepochopiteľné je ze to deckám predaju... Je to na rodičoch aby deti poučili.
@marianna581 presne nasich trener neskutocne zdrbkal, ked to nasiel v satni, ze konecna...ze kto chce pit take patoky, nech ani nechodi na trening, on ho tam ozivovat nebude, ked mu srdce skolabuje...
@macekovam ano na rodičoch, ale dnes rodicia maju nalozene vsetko strazit, v obchode vidim deti uplne ze male, ja neviem su mi ani po plecia nie, to mam 162 :D to ako si mozu davat turka zalievanu kavu a do toho tri polievkove cukru ..hm...take deti vidim ze besné kopu sa, iste nie len z toho, beru to ako malinovku, tak kde mam napisat na ministerstvo zdravotnictva ci ako
Je jedno koľko toho mam na pleciach ako rodič.. Zdravie detí je mojou prioritou... Dôležité je ísť príkladom a nemoralizovat..
No zakázať by to mohli ale ty to nevyriešis tak sa nad tým zbytočne zaoberas. Jediné čo môžeš je zakázať svojim deťom😊a keby aj zakazu predaj deťom čo myslíš že by sa k tomu nedostali? To je tak isto ako s cigaretami. Že 10rocny cigani fajčia na zastávke 😤a nie, nie som rasista
Mne je to jedno. tiez som ich v tom case pila. Uz nepijem. Zijem. ;D
Myslím, že všeobecný zákaz predaja deťom je len otázkou času. Nateraz ešte nie je dosť silný tlak rodičov, keďže mnohí nevedia nič o rizikách, aké to má. S najväčšou pravdepodobnosťou to najprv zakážu v niektorých krajinách EÚ a Slovensko zákaz zavedie (s prechodným obdobím), keď bude zákaz pre členov EÚ povinný.
Ahoj, súhlasím, že energataky nie sú zdraviu prospešné, nie len pre deti, ani dospelých. Nesúhlasím, že by mali byť zákazane. Mnohí fungujú štýlom - zákazy sú na to, aby sa porušovali. Alkohol je zakázaný do 18r a úprimne, koľko ľudí prvý krát ho skúsili až po 18r? Radšej odkomunikovať a vysvetľovať - v rodine, v škole.... Možno netlacit až tak na výkon, ale radšej na proces a pohodu🙂
Zbytočne by si autorka niekam písala, tento rok bol návrh zákona v parlamente a neprešlo to. Tí, čo sa najviac naoko tvária ako im ide o dobro rodín a detí, boli proti My to doma deťom vysvetľujeme, ale žiaľ, to je ako s fajčením. Môžeš to doma vysvetľovať, keď príde vek, kedy sú kamoši viac a "robia to aj ostatní" a je to strašná frajerina, tak idú rozumné rodičovské rady bokom. Takže áno v tomto som za zakáz, aby to bolo aspoň menej dostupné, ale vidíš, nie je vôľa. Páči sa mi ako píše anjelicek, že napríklad aj tréner dieťa zvozí a povie mu svoje... že nie iba rodič, ale aj iná autorita. Keby v tom boli dospeláci jednotní, aj to by pomohlo, ale koľko dospelých to do seba leje tiež...
@macekovam boze ake moralizovanie?
Tak to bolo v parlamente a neschvalili to ? Je to nepochopitelné, naozaj dufam ako pisete ze raz sa to schvali. Je to pre predavacku tazke potom predavat malym detom toto.
A kto to ma mat nalozene na pleciach, ak nie rodicia??? Rodicia su na to, aby poucili, starali sa a viedli deti. Ludia chcu stale hadzat zodpovednost na niekoho ineho. Moje dieta ma spoluziakov, co to piju, uz sa to aj na rodicovskom rozoberalo a mamicky to maju na haku. A aj ja dufam, ze to zakazu. Ale ako niekto uz pisal, deti sa k tomu dostanu. Ak by to aj zakazali, urcite by sa ozvali ludia, ze je to "progresivny bruselsky diktat". 😁 Vzdy bude niekto nespokojny.
Myslim si o tom, ze na vychovu su rodicia a neda sa vsetko vyriesit zakazmi a prikazmi. Takze to ze dieta si energetak kupi za peniaze od rodicov nie je vina vyrobcu ani predajcu.
Cigarety su zle, alkohol je zly, prilis vela cukru a tuku tiez skodi, takze co zakazeme to? Lebo nie je pravda, ze 13 rocnemu to skodi a 18 uz zrazu nie 🤷🏼♀️
Nemyslím teba.. Myslím ako rodič.. Moralizovat dieťa.. A pritom sam ich piť...
@macekovam ano.
Chcela by som vediet kto ten zakon nepodporil, ako pisete ze aj tak to schvalia, mohli to ako citam aj teraz na jar. Nech idu niekam do ri.i vsetci co ten zakon nepodporili ahojte a dik
tu sú výsledky hlasovania. Za zákaz boli v podstate len tí, ktorí návrh preložili
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodz...
@miskakyska neviem kto je Mato. Ano, deti su hlupe, preto sa im treba venovat a vysvetlovat. Zarabaju na tom, lebo ludia su blbi a mnohych rozmyslanie boli. Citala som zoper clankov o energetakoch a je to horsie ako som si myslela. Len ludom, ked nieco zakazes, tak sa vyroji milion vedcov. Ako pri kovide a dalsich...
Detom by som zakazal ich predavat. Moji ich nepiju ani kym budu mat zo 15r im nedovolim kupit. Ale co ma viac hneva je ze 1. energiu nepotrebuju, piju to len pre imidz 2. zbytocne davaju za to hromady penazi - za uplne rovnaky co stoji 34 centov ale daju za iny 1,5€ - lebo imidz
Vsimol som si medzi mladymi ze aka somarina stoji viac tak je viac u nich cenena. Mozno by stacilo keby tie drahe zakonom znicili cenu na 40 centov a hned by sa prestali kupovat lebo by stratili cenovu prestiz :D
@hiro 40 centova cena ich neodradi, ak to bude propagovat nejaky repersky deges.
@stanulienkat Dovolil by som si nesuhlasit. Ked bolo to PRIME (ta kokosova voda propagovana youtubermi) drahe - v automatoch ho mali po 13€ tak ho kazde dieta chcelo, bol som po deti do skoly iba o tom sa bavili. So starsim som bol v CZ a tam sme ho uvideli za 6 tak som mu ho raz kupil na vyskusanie.
Teraz preslo par mesiacov, ceny niekde klesli dokonca na 3€ a uz o tom nik nehovori. On ani jeho kamarati to uz nespomenuli davno. Exkluzivne to bolo len vtedy ked to bolo drahe. Ako to s cenou islo dolu, stratilo to exkluzivitu a uz to nik nekupuje.
@miskakyska Bol som v tom jeho obchode ale nie v Mirage. To je ina mania :D Deti posedavali vonku, preberali co kupili, co kupia, dnu hromada hikala :D Nie je tam ani jedna vec ze normalne jednofarebna, tam to hra farbami ako na kolotococh. Nie ze by tam aj nieco nebolo normalnejsie - ma tam aj korejske instantne polievky a nejake ich cipsy. Ma ju ale 2x drahsie ako tu polievku kupim priamo v Korejskom obchode. Ale zase musim povedat ze tam ma niektore dost zaujimave veci - myslim ze aj ten najstiplavejsi cips na svete. Len predrazene ako fras.
Prime je chvíľkový ošiaľ, ale nemyslím si, že to je o cene. Všetko dnes vyjde rýchlo z módy. Decká robia hlúpe veci aj zadarmo..viď kadejaké výzvy z Tiktoku, skákanie na vlakoch a tak. Minule som videla reportáž, tuším v Maďasku to bolo, niekto videl na ulici chlapca asi 7-8 ročného ako pózuje celý šťastný pred obchodom s tým Primeom a mama ho fotí. Že je smutné, čo robí dnešné deti šťastnými...
@franica No lebo za nasich cias to bolo ine? 🙂 Ja si pamatam ako som dostal taku bundu - biela z nejakeho jemnuckeho materialu, nebola to ale latka, s roznymi nasivkami, neviem odkial ju zohnala otcova sestra z BA, mozno to bol aj Tuzex ale kazdymi ju zavidel a chodil som v nej ako pav :D
Tak materialnych veci bolo tiez vtedy. Ako duhove gulky tak isto malo len par deti. Cecko so specialnym tvarom ci trblietave... O to sme sa isli pobit. Pismenkove samolepky smoulov - to boli v skole obchody ked sa vykupili u kolotociarov a niekto potreboval ine pismeno...
@hiro Jasnééé, aj my sme mali svoje úchylky 😀 A vlastne nie je nič zlé na tom po niečom túžiť, alebo že sa mi niečo páči, tak by som to chcela mať. Lenže nič z toho, čo si vymenoval nebolo nebezpečné alebo zdraviu škodlivé..boli to obyčajné materiálne veci, lenže tých má teraz každý dosť. Ešte pred pár rokmi fičali kadejaké značky (aj medzi dospelými), teraz to nie je až tak v móde. Tak prišli na rad takéto energeťáky- a čím menej dostupné, tým žiadanejšie
ja by som bola za zakaz