Ahojte, zaujímalo by ma ako veľmi alebo do akej miery dokáže psychika ovplyvniť zdravotný stav? Keď človek neustále premýšľa o nejakých chorobách, ktorých sa doslova až boji a tak to ide dlhodobo, že mu z toho až “prepne” a jemu sa reálne začnú ukazovať príznaky konkrétneho ochorenia. Napríklad číta o nejakej rakovine a po čase sa mu začnú prejavovať príznaky. Je to možné?
Psychika ovplyvnuje viac, ako si myslime... takze ano, kludne...
Psychika je velmi silna vec. Dokaze chorobu odvratit ale aj sposobit.
je to nielen možné ale aj časté…
Ano, je to mozne, ja som to sama raz zazila pred vyse 20 rokmi. Precitala som si o jednej chorobe a naozaj sa mi objavili priznaky az take, ze ma obvodacka poslala na pozorovanie do nemocnice. Tam sa to samozrejme nepotvrdilo, ale urobili dost vysetreni, bola som tam tyzden. Psychika dokaze naozaj vela. Ja som tento problem riesila neskor s psychologickou a myslim, ze uspesne.Nerada na to obdobie spominam, bolo mi celkovo dost zle a za tymto namyslanim priznakov sa nakoniec ukazalo, ze je iny, hlbsi strach z niecoho ineho. Toho sa mi nastastie postupne podarilo zbavit.
Mám kamarátku, ktorej začali nejaké zdravotne problémy, nebolo to nič vážne, začala byt z toho už taká zúfalá, googlila rôzne choroby, samozrejme rakovina a ďalšie podobne hrôzostrašne choroby až sa jej začali prejavovať príznaky, bolesti celého tela, kosti, svalov, kĺbov, trpnutie končatín, stihnutie celého tela, hnačky, pocity na zvracanie atd. Nie som síce lekár, ale neverím, že pri nejakej diagnóze by mal človek take prejavy, že ho boli až cele telo a to v priebehu pár týždňov. Alebo sa mýlim?
nie nemýliš sa...
Môže...ako uškodí tak aj vylieči
Samozrejme, že veľké.Je v strese, strachu, číta, pozoruje sa, až dostane neurózu.
Psychika ta môže vyliečiť ale aj zabit
Áno, je to možné.