Čo už máme jesť?

spolumatka
13. jún 2024

Prosím vás ,
Možno teraz nejako intenzívnejšie vnímam tie články ,videá , štúdie…
Už ma z toho normálne hlava bolí keď rozmýšľam nad tým . Snažím sa deťom dávať zdravé ,nespracované potraviny ale tie teórie ,že vlastne mäso pokiaľ nie je bio z dvoru, vajíčka ,šunka nič sa nemá jesť už ovocné kvalitné jogurty sú zlé ,ovocie zelenina postrekované a chemicky ošetrené ?
Aj vy to tak vnímate ?
Samozrejme ,že nejeme ani nekupujeme polotovary , sladkosti , chipsy , sladké vody na pitie ale už naozaj neviem niekedy po čom siahnuť

kitycat
13. jún 2024

Ja mam decko s alergiou na mlieko a vajicko, takze idem do obchodu, kupim maso zeleninu dake ovocie a som rada ked zje ovocie a varene cestoviny 😂😂
Nie som vo vareni kreativna
Nebudem sa este zamyslat nad bio stravou, nie som milionarka 😅

veklipo
13. jún 2024

Kupujem bio, kupujem mäso, vajcia, zeleninu z dvora a kupujem aj sladkosti a chipsy. Všetko s mierou.

pralinka25
13. jún 2024

@spolumatka zvolni. ani v minulosti nebola strava uplne tip top. akurat ludia vela veci nevedeli, nerozumeli im, a nemali take moznosti testov.
treba v ramci normy pretoze pre tvoj organizmus je stres ktory ti toto sposobuje horsi ako to ze obcas zjes nieco nie super hyper bio raw.
a vela veci prezentovanych v mediach ani nie je pravda. casto je to kampan a antikampan, lebo mylne prezentovane vysledky atd. vsetko s mierou a rozumom. ziaden extrem nie je dobry. platok sunky este nikoho nezabil pokial teda nebol mesiac stary ...

viestta
13. jún 2024

Nesleduj to az tak. Kym si nevypestujes, nevychovas sama, tak nemas istotu. Aj to maso, vajicka z dvora mozu byt krmene zmeskami. Aj to ovocie a zelenina od drobnopestovatela mozu byt osetrovane chemiou a hnojene priemyselnymi hnojivami. Biopestovanie a biochov je skramentsky drahy a narocny na pracu s neistym vysledkom takze tie ceny tomu zodpovedaju. A ked kupis mrkvu v obchode mas istotu, ze presli kontrolou na obsah neziaducich latok, to iste vajcia. U drobnopestovatelov a drobnochovatelov mozes len verit to co ti povedia.
My jeme co maju v obchodoch, vyberame obozretne ale neskladam sa do kolien z toho, ze jeme komercne pestovane produkty, aj v tych bezne predavanych potravinach sa daju najst "lepsie", z ktorych nemusis mat vycitky

diewcatqoo
13. jún 2024

Ak by som sa mala riadit striktne podla toho, co vsetko je zle a vyhladavat iba nespracovane, neosetrovane a bio veci, tak si myslim, ze by sme asi nejedli nic. Nastastie, nemam cas dopodrobna riesit taketo veci a myslim, ze mam este dostatok zdraveho sedliackeho rozumu, ktory mi umoznuje najst moznosti, ako sa najest aj chutne, a aj bez vycitiek.

chiarisimo
13. jún 2024

Všetko s mierou, nečítam články, kupujem zeleninu, ovocie, mäso, mliečne výrobky aj z dvorov aj bio, aj z reťazcov, niečo aj dopestujeme... všetko je biznis... a keď sa zamyslím nad tým, čo lieta v ovzduší...

luccija
13. jún 2024

@spolumatka úplne stačí, keď im nebudeš kupovať šišky, croissanty lacné salámy, paštéty, tučné mäso, kekse.Vacsina ovocia, zeleniny je striekana, jablká voskovane uskladnené v sklade rok.Aj tie domáce sliepky veľa ľudí krmi zmaskami.Ked si to naozaj nedopestujes, nedochovas doma čo asi nie je reálne nikdy nevieš čo jes
Detto dopekane pečivo, chleby.

januska12323
13. jún 2024

Pokiaľ nemáš možnosť vlastného pestovania stačí keď nebudeš kupovať polotovary. Reálne nie je možné jesť zdravo kým si všetko od múky, kvasku až po chleba nevyrobis sama.

dzulli1980
13. jún 2024

Nič v zlom, no myslím si, že si kus premotivovaná ... nikde nemáš záruku, že eko je eko, bio je bio atď. ... a ďalšia vec, môžeš sa snažiť deti stravovať neviem ako zdravo, raz vyrastú, odídu, budú jesť všetky tie svinstvá, ich organizmus nebude na ne zvyknutý a budú mať zdravotné problémy ... ja toto nejako neriešim, dcére doprajem všetko, samozrejme s mierou ... má spolužiaka, jeho mama tiež eko-bio-raw, mali nejakú akciu - koláče, čipsy, proste pre neho všetko zakázané ... tak sa ten chlapec dožral, že skončil v nemocnici, lebo jeho organizmus jednoducho nebol zvyknutý ... nezamestnávaj si tým zbytočne myseľ, lebo skončíš na psychiatrii ... dnes už nič, čo jeme, nie je zdravé.

jamimo
13. jún 2024

@spolumatka vnímam to tak, že v dokumentoch a štúdiách hovoria pravdu. Veľkú pravdu 🤔
Túto tému sme už doma riešili pred viac ako 10 rokmi. Pravdou však je, že ak nemáš dom, pozemok, záhradku, statok, čas a energiu, nemáš šancu... My kupujeme z dvora, maximum čo sa dá... napr. mali sme pána-zdroj na prepelice, vajcia, pána na zajace, odchované na pokosenej kosou, vysušenej tráve... žiadne granule. Páni okolo 70. rokov. Ochoreli a mám po zdroji 🤷‍♀️ Zeleninu, ovocie zo svojej záhrady, zavárame, kúpili sme extra mraziak, mrazíme, fermentujeme. V zime vôbec nekupujeme v obchode ovocie, minimálne koreňovú zeleninu. Bravčové nejeme skoro 20 rokov, teľacie (z dvora) ešte minulý rok tak 10 kg ročne/2 osoby +niekedy obed pre rodičov (tento rok ešte menej) , konzumujeme biele mäso (z dvora) 1x za 7-10 dní. Varíme, polotovary u nás nenájdeš, salámy, šunky, klobásky =NIKDY, cukor mám doma len pre návštevu, sladkosti, chipsy, sladké vody vôbec... Varíme doma, viem čo zjem. Počas vianoc žiadne obžerstvo, junk food. Nič pre nás, mám len jeden žalúdok a stravujeme sa normálne.
Snažíme sa kde môžeme, ale nie tak psychopaticky. Veď ani pôda, dážď, ovzdušie nie sú bohvieaká hitparáda. Bohužiaľ!
Už len meditácia na brehu Gangy a pránický stav Brahmanov ostáva 😄

pralinka25
14. jún 2024

@viestta inak ja som raz na modrej streche citala prispevok jednej baby. Oni si doma chovali aj pestovali ze sak bio eko raw ....
A po case si dali spravit rozbor vody a pody a zistili ze je kontaminovana uz presne neviem cim lebo roky vyvazali nieco hore za dedinu z nejakej fabriky a to sa dazdami vpilo do pody a stekalo dolu a kontaminovalo spodnu vodu a podu.
Takze mohli rovno kupovat polske smejdy. To len k tomu co si pisala ze ani malopestovatel nema zarucenu kvalitu.

viestta
14. jún 2024

@pralinka25 presne ako pises. Na Slovensku najst studnu bez dusicnanov je velmi zlozite. Kontaminacia kadecim o com ani netusime je tiez velka. Pri maminej zahrade su zahradky, tam si ludia pestuju o dusu svoje "bio" a pritom tie zahradky su na navazke. Mama spominala, ze ked boli deti tak tam vyvazali odpad z panelarne a nielen z nej, potom sa tam naviezlo pol metra zeminy, kto vie odkial a rozparcelovalo sa to na zahradky.

pralinka25
14. jún 2024

@viestta presne toto. Clovek ani netusi. Ked buchol cernobyl mracno slo aj sem. Jedli sme a pili zamorene potraviny lebo sa o tom nesmelo hovorit. Take boli super zdrave potraviny pred 35 rokmi.
Skoda aj rozmyslat nad tym

viestta
14. jún 2024

@pralinka25 aj DDT je v pode ulozene a caka na svoju prilezitost. Naozaj to netreba az tak prezivat. Mozno stres skodi viac ako jablko, ktore bolo 2x postriekane proti cervikom.

pralinka25
14. jún 2024

@viestta urcite ano.

danielockazihlavka
14. jún 2024

Treba si vybrať cestu stravovania, ktorá nebude stresovať. Ak niečo chcem kupovať,tak to kupovať budem bez ohľadu na to, čo to v sebe má. Ak chcem čítať zloženia,tak to budem robiť,lebo som o tom presvedčený, že takto je to dobre. Ak mám možnosť kúpiť niečo od suseda,tak si kúpim. Ak ho dobre poznám,viem ako pestuje a chová. A ak viem, že ten mi predá to a tamten zasa toto, nemusím sa stresovať nákupmi. Ja som si v tom urobila hlave zrozumiteľný poriadok a kupujem to, o čom som presvedčená, že je to fajn. Nemôžem sa stresovať, keď nemôžem kúpiť niečo ok. A veľakrát je to jednoduché, len my si z toho robíme stres, lebo to tak bolo niekde napísané alebo to niekto povedal. Napr. kúpim biely jogurt a dám si do neho, čo ja mám rada a chcem. A nemusím sa trápiť, či je to kvalitné a drahé.