Čo si myslíte o proteínových výrobkoch?

19. nov 2024

Čo si myslíte o proteinových jogurtoch, tyčinkách, nápojoch a pod.? Je dobré to jesť každý den? Nemá to nežiadúci účinok na organizmus, resp. kedy by sa mali jesť, za akým cieľom, čo je ich účelom?

mamamasama
19. nov 2024

Suplementujem denne. Protein pijem 2-3krat, tyčinka v pripade nudze. Jem to, pretoze vela sportujem a potrebujem pokryť makrá. Nežiadúci účinok je prdenie a nafukovanie z umelých sladidiel. Všetkého veľa škodí.

miusa00
19. nov 2024

Napriklad proteinove pudingy maju vacsinou vela Ecok, umelych sladidiel, cisty protein je uplne v pohode.
Ecka a umele sladidla mas aj v inych veciach, takze zalezi na co sa pytas, samotny protein je bielkovina, ktoru prijimas aj z beznych potravin.

melanta
19. nov 2024

Pijeme denne proteín aj s mužom, miešame ho s vodou, muž niekedy s mliekom. Proteínové jogurty, mlieka a podobné nekupujeme, tyčinky už vôbec a už vôbec nie tie predávané v bežných obchodoch. Proteín pijeme pretože aktívne športujeme (silový tréning) a pri športe je potrebné dopĺňať bielkoviny. Ale snažím sa aj aby sme mali stravu bohatú na bielkoviny. Ak aktívne nešportuješ, stačí ti prijímať bielkoviny bežným jedlom, ktoré je bohaté na bielkoviny.

missviolet
19. nov 2024

Ucel je udrzat si svaly, pripadne ich nabrat... alebo ako ja nestratit ich pri vyraznom chudnuti, nechcela.som po schudnuti 40+kg vyzerat ako vechet

sense
19. nov 2024

Že treba čítať aj zloženie, nielen nápis na obale. A áno robievam si prakticky denne kávu s proteinom
Kupované proteínové pudingy som kedysi občas jedla,teraz už prakticky nie keďže zoznam surovín je pomaly dlhší ako desatoro

biba_18
19. nov 2024

presne tak, ako píšu baby, tiež suplementujem - ale nie tyčinky, ani balené koláčiky z obchodu, iba proteín alebo od aktinu wafle a mugy si robievam...

autor
19. nov 2024

Ja aktívne nešportujem. Ale všimla som si, že veľa ľudí konzumuje proteínové výrobky. Keď proteín podporuje rast svalov, nemôže sa potom stať, že bude človek, ktorý nešportuje ako kulturista a vyzerať hrozne? Pri športovcoch chápem, že to jedia. Ale len tak, lebo ten jogurt chuti dobre, to asi nie je správnu prístup, nie?
@melanta čiže ak nesportujem proteínové výrobky netreba, stačí správna strava, áno?

miusa00
19. nov 2024

Nebudes ako kulturista z proteinovych vyrobkov bez tazkych podotykam naozaj tazkych silovych treningov, plus u naozaj kulturistov aj ine “zakazane” latky.
Take jednoduche to nie je.

michaela329
19. nov 2024

Dávala som si mliečko, lebo kým prídem z fitka domov, vie to byť aj vyše hodiny a práškové napoje mi nikdy nechutili 🙂 Tie pudingy a tyčinky mi už prídu ako marketing, ale nemyslím si, že by vyslovene škodili - ale lepší je tvaroh s ovocím za mňa 🤷 No a z jedenia takých vecí určite nebudeš ako kulturistka, tam treba makať a ak necvicis, tak sa to jednoducho uloží alebo spali ako iné kcal.

melanta
19. nov 2024

Proteínové výrobky sú doplnok stravy. Ak nešportuješ a máš vyváženú stravu, nepotrebuješ ich. AK nemáš vyváženú stravu, tak by som odporúčala upraviť stravu a nie ju nahrádzať takýmito výrobkami. Ale určite sa nemusíš báť, že ti z nich narastú svaly. Svaly rastú z niečoho iného, nie z proteínovej tyčinky či jogurtu.

sense
19. nov 2024

Aj keby si cvičila silovo ako žena nikdy ako kultúrista muž vyzerať nebudeš. A ako nesportovec ti nenarastu svaly ani keď budeš suplementovat bielkoviny 5x denne.

autor
19. nov 2024

@melanta no veď, ja som radšej za vyváženú stravu, než blbosti.

@miusa00
@michaela329
Takže, bez cvičenia a posilňovania sa tie proteíny nespotrebuju. A čo sa deje v organizme s vysokého prijmu bielkovín? Z kalórií človek priberá tuk, a z bielkovín? Keď človek vymení obyčajné potraviny za proteínové?

sense
19. nov 2024

Všetko čo telo nevyužije uloží vo forme tuku. A je jedno či je to nadbytok sacharidov, nadbytok tuku či nadbytok bielkovín.....jednoducho nadbytok je nadbytok.

michaela329
19. nov 2024

Ak by si mala skutočne vysoký nadbytok bielkovín (čo pochybujem) zaťaženie obličiek by mohlo byť vyššie. Inak bielkoviny poskytujú energiu (rovnako ako tuky a sacharidy), sú fajn, lebo sa pomalšie trávia (si dlho sýta) a telo z nich stavia. No ak ich nepoužije telo efektívne - nespali ich, tak ich uloží ako každú energiu navyše 🍀

autor
19. nov 2024

@sense
@michaela329 ďakujem

miusa00
19. nov 2024

Pises, ze z kalorii clovek pribera, mas 3 zakladne makronutrienty:bielkoviny, sacharidy a tuky. Cize nadbytok kalorii mozes mat aj z bielkovin. Bielkoviny maju vyssi sytiaci efekt a pomahaju ti udrziavat aj uz existujuce svalstvo.

luccija
19. nov 2024

Marketingový ťah a evidentne im vyšiel.
Keď proteín tak normálny a nie tyčinky, pudingy

ivik4
19. nov 2024

Zatazuju pankreas ale inak mi absolutne nechutia

rozculena
19. nov 2024

marketing

bloger
19. nov 2024

Tak každý deň asi nie. Záleží aj od toho či nejako aktívne športuješ. Väčšinou sa to odporúča športovcom.

lavender94
19. nov 2024

Proteinove výrobky by sa mali jesť vtedy, keď nie sme schopní prijať dostatok proteínov z prirodzenej stravy. To je celé. Žiadny iný význam ani benefit to nemá. Či už to chceš jesť pre to, že cvičiš a už sa ti chce grcať z masa, alebo jedavas málo bielkovín tak celkovo je to fajn doplnok k PESTREJ PRIRODZENEJ STRAVE. Ale proteíny v strave potrebujeme, aj keď necvičíš tak maju veľmi dolezitu rolu v organizme a hlavne majú najvyššiu sytiacu schopnosť, čiže nepotrebuješ zjesť veľa aby si sa cítila najedena. Pre porovnanie sacharidy maju najnižšou. Ja mam tieto produkty rada, jedávam ich často ale nie zas každý deň. Za mňa veľký benefit, že to neobsahuje tony cukru ale uspokojí to moju potrebu za sladkým. Keď nemám na obed maso tak by som bielkoviny bez toho nedohnala. Alebo mám asi 5 proteínových práškov a pridávam si ich do kaše, jogurtov, tvarohov atď na akú príchuť mám zrovna chuť, alebo s nimi pečiem zdravé dezerty. Vďaka proteinovemu prášku to nechuti až tak ako zdravý dezert, ale viac sa to tvári ako nezdravá mňamka 😃
To, že by to bolo zle na obličky nie je tak úplne pravda. To by si musela jesť tak 5 a viac gramov bielkovín na kg niekoľko rokov vkuse a mať nejakú renalnu insuficienciu. To sa môže stať max nejakému kulturistovi. Pre bežného človeka ktorý to nejedava lopatou to riziko v podstate neexistuje.

autor
19. nov 2024

@luccija
@rozculena tiež si myslím

@lavender94 nie, nechcem ich jesť, nikdy som to nejedla, ani neplánujem. A všimla som si, že ľudia proteínové produktu kupujú ako bežné...