Dobry den. Prosim o radu. Som doma na reťazovej materskej (2 deti). Mladsia ma 1,5roka. Od noveho roka 2024 (dcera bude mat vtedy 2 roky a 2 mesiace) sa mi rysuje skvelá práca (dovolim si to nazvať životnou možnostou) takze to planujem vziat a vyuzit tuto sancu.
Avsak musim preto "obetovať" +-9 mesiacov do ukončenia rodicaku s dcerkou(nejde o rodicak, ide o cas snou kym by isla az v 3 rokoch do skolky). A tu nastava "problem"-co s dcerkou? Ake su moznosti? Napadli ma jasle (to by bolo vsak treba ju vozit 20 km- 1 cesta (40km denne)kedze jasle mame az tak daleko. Dalsia moznost je otec na matersku? Je realne ze to dovtedy "nezatrhnu"?zamestnavatel ho musi uvolnit?
ake su prosim ine moznosti?
Starý rodicia neprichadzaju do uvahy lebo su trvale pracujuci. Nic iné ma nenapadá. Poriadite.prosim?
Dakujen
- jasle/skolka
- otec na materskej (zamestnavatel nic nepovoluje, zamestnanec ho mesiac vopred informuje, ze k datumu xy nastupuje na matersku), to ti ale nepokryje celych 9 mesiacov, kedze otec na materskej je 28 tyzdnov
- opatrovatelka
- pomoze rodina (co pises, ze nie)
Opatrovatelks
Najrozumnejšie z toho vychádza otec na materskej a zvyšne mesiace opatrovateľka
urcite otec na materskej potom mozno dovolenka on ty a tak to poplatate. prinajhorsom na posledny mesiac opatrovatelka. to date
Otec alebo opatrovateľka. V jasliach sa môže stať, že ako väčšina detí bude aj tvoje často choré. Štýl týždeň jasle, dva doma.
Teraz som 2 mesiace v praci, maly mal 2 roky pred mesiacom. Muz ostal na materskej a od septembra pojde do jasli. Treba pocitat s tym, ze ked nastupi do kolektivu, bude casto chory. Ak je to nova praca, na ktorej ti zaoezi, hladala by som radsej opatrovatelku (za tie 2 mesiace, co som v praci, boli obe moje deti zdrave presne 2 tyzdne, zvysok striedame soplavky, kaslavky, grcacky, hnacky…snad bude lepsie, ked sa otepli ;)
Jednoznacne otec na rodicovsku dovolenku. Ked das dvojrocnu do jasli musis ratat s tym, ze budes viac s chorym dietatom doma ako v praci (zo zaciatku to tak ma podla mojho okolia tak 70-80 % deti) + by si musela ratat s tym, ze si nemusi v jasliach zvyknut, je este mala. Moznost je aj opatrovatelka, ale ak byvas v malej dedine (predpokladam to, ked mas jasle 20 km) tak mozes mat problem ju zohnat a osobne by som mala ja trochu problem nechat cely den dieta s cudzou osobou.
Ja som v tomto veku dala dcéru do škôlky. Teraz už dvojročné deti neberú?
Otec materská v ideálnom prípade. Alebo škôlka ak je možnosť,ale treba dať už teraz prihlášku od septembra. Alebo opatrovateľka,jasle. Možností je hneď niekoľko. Rodicak ti zostava do 3 rokov. Moje deti šli do škôlky v 2r5m a 2r1m
@ibrunova berú ale len v tom prípade ze musia byť v prvom rade prijaté deti predškolského veku, surodenci ktori uz maju surodenca v skolke a potom zostupne podla veku. Co je vo veľa prípadoch nereálne keďže vieme aké sú boje o miesta v škôlkach ( teda v závislosti od lokality)
Ja osobne by som to riesila tak ze najskôr manžel na MD a potom opatrovateľku lebo presne ako baby píšu tak keď nastupi do kolektívu to bude choroba za chorobou. Moja chodí len na 2 dní v týždni do jasliciek a realita je taká že 2 dní je tam a potom 2 týždne doma chorá, teraz bola znova po 5 týždňoch co sa stále na ňu niečo lepilo.
Vrátila som sa do prace, keď mala dcérka 10 mesiacov, ocko išiel na materskú, teraz je na rodičáku a sú spolu doma. Dcérka má o mesiac 2 roky. Plánujeme ju dať od septembra do súkromnej škôlky (do štátnej dávam prihlášku od 1/24, ale nemyslím že je reálna šanca na prijatie), partner asi ostane do konca roka na RD, ak by malá chytala časté “pliagy” typu sople v kolektíve 😅. Ak pôjde všetko dobre, tak sa v januári vráti do prace aj on.
Dakujem vsetkym za plnohodnotne komentare. Ano, vychadza mi najviac otec na materskej a potom mesiac-dva poplátame...len ma zaujima, ci sa nemoze stat ze by "tí hore" nejak zatrhli oteckov na materskej..nehovorilo sa kedysi nedavno ze chcu stym nieco robit lebo to muži vyuzivaju...?
Neverím, že to zatrhnú, skôr je vývoj k zrovnoprávňovaniu rodičov, takže aj materská pre otecka 🙂. Akurát si dávajú pozor na to, keď otec popri materskej naďalej pracuje. Dá sa to stále vraj oklamať, ale čoraz ťažšie. Partnerov zamestnávateľ napríklad nesúhlasil ani, aby počas materskej robil na dohodu v soboty, keď som s malou ja, lebo vraj by to pre nich okamžite znamenalo kontrolu.
@jazula to by urcite nepracoval...jedine s malou na rukach 😅
Ahoj, zatrhnutie materskej dovolenky pre otcov sa nerysuje. Je možné, že zatrhnú možnosť, že rodič na MD môže mať iný príjem, lebo presne toto je trhlina, ktorú muži často využívajú a v skutočnosti na žiadnej materskej nie sú. Ak ale reálne tvoj muž plánuje byť na MD, bez toho, že by počas MD niekde pracoval 8 hodín, tak túto možnosť nikto neplánuje zatrhnúť.
@mikadooo super...urcite by nepracoval..realne by bol s dcerkou doma, varil, pral, upratoval, uspaval, zehlil, nakupoval, 😅😅😅 a vsetko ostatne co doposial ".dovolenkujem" ja....
dakujem za info
Jaaaj, takáto optimistka som bola aj ja, u nás som rada, že sa postará o malú a periem a upratujem ďalej ja 😂. Keď robim z domu, tak aj uspávam a on si k nej potom ide ľahnúť a ja na další call 🤣. Ale držím palce, aby u vás bola výmena rolí kompletná 🤗
@ibrunova mam 3 deti a ani jedno mi nezobrali ani 3 ani 4 rocne nie to 2. Musia brat vsetky 5 rocne-
a aky problem je vozit. Starsia dcera isla do skolky v 2,1 rokoch a tiez som ju vozila 20 km rano a 20 km poobede spät. Prezili sme vsetci.
@yanni nikde neuvadzam, ze je to problem.
Otec by súhlasil s tým, že by šiel na materskú?
@zuzinka888 Závisí od lokality. Moje dieťa išlo v 2,5 roku a mal 2-ročného spolužiaka. Je to trieda 2/2,5 - 3-ročných. Staršie dieťa mi nastupovalo čerstvo 2-ročné, ale to už bolo dávno.
Dalsia moznost sukromna skolka, jasle...Ale idealne ten manzel na rodicovskej.
Dnes uz bezna veci najma v rodinach so slusnymi prijmami mimo dedin, kde je zauzivany model - muz pracuje, zena je 150 rokov s detmi doma
Mam 2 kolegov, co si na rodicovsku.
Otec na materskej (rodicovskej) pobera normalne davku nemocenskeho poistenia, nie statnu socialnu davku, takze urcite toto ziadna vlada nezrusi, pretoze by to bolo protiustavne. Aj otec ma pravo sa o dieta osobne starat, preco iba matka? Toho sa bat vobec nemusis. Iny problem v spolocnosti je to, ze zamestnavatelmi nie je rodicovska dovolenka otcov “akceptovana”. Zamestnavatel sice muza neuvolnuje, muz mu nastup na rodicovsku dovolenku len oznamuje. Ale problem nastava po navrate…zamestnavatel zvycajne nie je ochotny takemuto muzovi priznat benefity. Ak sa napriklad bude rozhodovat, koho povysi na veduceho oddelenia, sekcie, teamleadera atd atd…urcite to nebude muz, ktory bol na rodicovskej. Jednoducho, zamestnavatelia toto este nemaju spracovane ako nieco normalne a bezne, ako je to u zien. A este vela vody v rieke pretecie, kym to tak bude.
@natalienka12 Zavisi na sefovi, u nas sa na to takto nepozeraju. Ale ide o korporat, takze tam je to myslenie trosku ine. Inak suhlasim, ze mnohi s tym mozu mat problem.
Ak má otecko záujem ísť na materskú tak to treba využiť