Ako začať jesť po rokoch mäso?

14. aug 2024

Ahoj , po 15 rokoch vegetariánstva som sa rozhodla pridať do jedálnička mäso … prosim tie ktoré máte skúsenosti ako ste začali ? Treba postupne alebo normálne dať si zrazu kura napríklad ? Neviem ako zareagujú moje čreva a žalúdok ..či sa nič nemôže stať a telo si okamžite zvykne ?

k47
14. aug 2024

Ja by som šla na to postupne.Hlavne črevá sa musia prispôsobiť.

thirstymonk
14. aug 2024

Nic sa nemoze stat. Normalne si daj falát dacoho

masandra
14. aug 2024

@thirstymonk toto vôbec nie je pravda, telo je navyknuté úplne na niečo iné a mäso je veľkou záťažou pre črevá/ telo. Najprv si naštudujem, potom radím...
Autorka, začni pomaly po kúskoch a od tých "ľahších". Ak môžem, tak prečo si sa rozhodla vrátiť sa späť k mäsu?🙂

thirstymonk
14. aug 2024

@masandra ale kde. To ze nieco telo nedostava este neznamena, ze od toho "odvykne". Sme vsezravci. Prisposobeny na rastlinnu aj zivocisnu stravu. Pokial si jedla mlieko, vajka a podobne vyrobky, tak su to vlastne rovnake esencialne aminokyseliny ako ma maso.

k47
14. aug 2024

Ja som mala pocit, že mi je ťažko, keď som po dlhej dobe zjedla mäso. Ale tak neumiera sa na to, takže vyskúšaš a uvidíš.
Z toho, čo mám načítané, to chápem tak, že zastúpenie baktérií v čreve sa vyvíja podľa stravy, a to môže byť tá časť, čo trvá dlhšie.

masandra
14. aug 2024

@thirstymonk toto vôbec nie je pravda...

lenkakravcova
14. aug 2024

Ja by som začala rybami. Potom kuracie - oba na začiatok na duseny spôsob (ryba môže byť aj na masle), ale nie vyprážané. A až potom neskôr keď si zvykneš, tak hovädzie.

autor
14. aug 2024

Ďakujem vám za rady a názory , mäso chcem začať postupne jesť skrz to že som nejak prehodnotila svoj život a mám zdravotne problémy a aj psychické . Som oslabená , mám anémiu ktorá sa zhoršila a celkovo koľkokrát som mala chuť napríklad na šunku s rožkom a zo zásady som si nedala a tak nejak som pochopila že musím zvoľniť a že som na seba príliš prísna … je toho viac ale proste keď budem mať chuť tak si chcem dať aj to mäso a podobne … proste počúvať svoje telo vo všetkom. Tento rok mi veľmi kleslo železo , chudnem a objavili sa mi silne úzkosti … tak prehodnocujem a mením čo sa dá

autor
14. aug 2024

@lenkakravcova ďakujem , skúsim to takto , postupne to kuracie po malých množstvách …. Určite nemám v pláne jesť mäso na kilá ale aspoň raz za čas si chcem dopriať aj z toho , keď dostanem chuť. Len sa bojím toho začiatku aby to čreva neprekvapilo až moc

lenkakravcova
14. aug 2024

Pri železe si daj pozor aj na vit B. Vraj to nejako súvisí vstrebávanie.

Mne hovorili na hematologii (mala som anémiou v tehotenstve), že jesť veľa hovadzieho. Tak som ho vtedy jedla (jedine v hamburgeri, vývare alebo v rajskej omáčke ho zvládam jesť - tak dookola toto 😀) a šlo to skutočne hore (vitamíny ani čučoriedky, červená zelenina veľmi neucinkovali). Tak držím palce, nech sa ti to zlepší.

svetlonos
14. aug 2024

@lenkakravcova
Si si istá ze je to B? Nie náhodou C a magnézium?
Ja keď som mala nulovy feritin, tak mi pichli zároveň aj infuzku Cčka vždy a magnézium som brala.

lenkakravcova
14. aug 2024

@svetlonos mne predpísali B, C a magnézium som mala dosť ale vravel mi, že B mám nízke a že to môže ovplyvniť tvorbu krviniek. Možno že aj to C a magnézium, ale to neviem lebo tie som mala v norme.

marianarem
14. aug 2024

Ja som bola vegetarianka 6 rokov, potom som uz nevidela dovod a proste som zacala jest maso, bez nejakeho navykania. Nebol s tym ziadny problem. Sestra bola o dost dlhsie, asi aj tolko, co ty. Zacala jest maso v tehotenstve a uz jej to zostalo. Tiez nebol ziadny problem.

martakop
15. aug 2024

Tiez som po 5 rokoch vege zacala jest maso v tehotenstve. Zo dna na den, nie postupne. Travenie bolo ok, skor to hlava zo zaciatku nepoberala