Ako začať ekologický život?

25. aug 2023

Ahojte, už dlhšie sa zaujímam o ekológiu a ekologickejší životný štýl.
Poradíte čím začať, čo napríklad robíte vy?

simca06022011
25. aug 2023

1) obedzujem konzumny zivot
2) rozmyslim si ci nieco potrebujem, ci naoazj musim ist tam a hentam v tom momente - nelietam kvoli hlupostiam autom hore dole, vyuziva sa u nas aj bus
3) s bodom jedna som vlastne obmedzila odpady, zvysne ako tak triedim
4) potraviny uprednostnim tie, ktore mam vyprodukovane blizko domu, nepresli pol sveta ku mne 5) ak sa da uprednostnim eko cistiace prostriedky, recyklovatelny material - ak sa da, ak sa kvalitou nevyrovnaju, tak nie. 6) mam ekologickejsi dom, ekologickejsiu zahradu - ziadny travnicek 5cm a betonove plochy, vsetko zarastene :D stromy, kriky, vinic.. tienime, nepouzivame ne-eko porstriedky v zahrade, okolo domu. CO s da dopestujeme a uskladnime na zimu.
to je co ma napadlo na rychlo...
A myslmi, ze je to taky normalny zivot, nic extra :D

autor
25. aug 2023

Ja separujem odpad, čo je samozrejmosťou už v dnešnej dobe.
Igelitové tašky nekupujem, mám látkové.
Používam ekologické pracie prostriedky. Aj čistiace prostriedky. Na veľa vecí používam ocot.
Snažím sa nakupovať od farmárov, nechodiť so supermarketov moc, to sa mi zatiaľ až tak nedarí - manžel nezdieľa tento môj postoj.
Používam bio kozmetiku, v tom tiež ešte nie som "doma" nakoľko keď aj kúpim niečo bio, tak je tam aj tak nejaká škodlivá zložka, tak sa snažím vzdelávať aj v zložení kozmetiky.
Ešte mi robí starostí chlór.
Nedarí sa mi nekupovať balené vody.

autor
25. aug 2023

V oblečení som tiež urobila zmeny, nekupujem všetko čo sa mi páči, kupujem aj z druhej ruky, kvalitné kúsky, nepodporujem fast fashion.

simca06022011
25. aug 2023

zase to netreba prehanat :DD chlor ti nema co robit velmi starosti... ocot je pre mna na rozdiel od vela ludi tu zbytocnost, ja by som s tym okrme rychlovarnej kanvice necistila nic, ale to je samozrejme vec nazoru. mam taky postoj, ze proste vsetkeho vela skodi, aj toho eko. Bio kozmetiku.. nviem ci vobec nieco mam doma, mozno alverde nejake veci ale ot je tak vsetko. Vacsinou som s tym nebola spokojna. Ale zase vyrazne som redukovala pocet kozmetiky, aj dekorativnej. Dakedy sme to kupovali na tony, a vyhadzovalo sa to potom. Pre mnaje podstatne to, aby ked nieco kupim (aj v supermarkete) potrebujem to, pouzijem to, spotrebujem to. Nie som ochotna napr. nakupvat vo farmarskych obchodoch predrazenych. Pretoze aj tak to oni nakupia rovnako na trznici, rovnakov metre atd.. len sa tvaria ze nie. TO mam zase osobnu skusenost napr. so zeleninou a pod. Lokalne produkty ano, z mliekarni, masovych fariem, ale napr. aj teraz v lete zelenina/ovocie - kopec fariem je na juhu, idmee okolo nakupime, dame do pivnice, zavarime, zamrazime.. a hlavne v lete sa toho prejeme :D a v zime nenahanam jahody a maliny z maroka :D alebo co ja viem z kade..

marcellka32
25. aug 2023

Balené vody kupuješ? Načo?
Na Slovensku je najlepšia pitná voda z vodovodu

autor
25. aug 2023

@marcellka32 Ja bez nej prežijem, nepotrebujem ju, ale manžel minerálky, ľadový čaj a takéto veci kupuje.

marcellka32
25. aug 2023

Ľadový čaj vieš urobiť aj doma a ešte lepší ako ten kupovaný....minerálku si občas kúpim
Denne piť minerálku nie je zdravé

sona96
25. aug 2023

My sme vymenili balenú vodu za sóda stream. Ja som závislá na sytenej vode. Separujeme. Ak máme na výber, kupujeme ovocie a zeleninu od Slovenských dodávateľov, aj keď zo supermarketu. Ja som vegetarianka a moji chalani síce mäso jedia, ale nie každý deň. Tašky si nosíme vlastné. Gro šatníka je z druhej ruky (lacné) a keď si chceme dopriať, investujeme do slovenských alebo udržateľných značiek. Chcela by som prejsť na čapovanu drogériu, ale nejak sa k tomu neviem odhodlať.