Ako sa začať otužovať?

1. jan 2025

Ahojte
Často ma trápia kadejaké virozy, bolesti hlavy, hrdla atď. A začala som sa otužovat.
Najprv len vlazna sprcha a potom postupne až som sa dostala do bodu kedy naozaj znesiem aj ľadovú sprchu.
Avšak stále si nejak netrúfam ísť na jazero v týchto mrazoch a sup do vody.
Ako ste nejak postupne začali vy s otužovanim?? Toto moje "otuzovanie" praktikujem cca 4 mesiace.

mamickalisticka
1. jan 2025

Išla som v októbri na konci zaplávať do jazera. 2x. Potom som šla v decembri týždeň pred vianocami do jazera, ale nie plávať, ale len ponoriť. Ono je to naozaj masaker, ale zvládnuteľné, ak vypneš hlavu a hlboko dýchaš. Určite to budeš dobre zvládať, keď už máš natrénované. Len teraz je naozaj zima a jazero zamrznuté.

yoxinka
1. jan 2025

Manžel chodil plávať v zime do jazera, keď mal natrénované. Nikdy nešiel sám, vždy chodil s kamošom … pre istotu.

bystrozraky
1. jan 2025

Ja len jednu veľmi dôležitú poznámku. Dlho som sa zaoberal Wim Hof-om a podobne. Na to, aby si mala najdôležitejšie a najväčšie benefity z otužovania, nie je "zniesť" studenú vodu. Hlavné je nechať ten chlad prejsť cez tvoje telo a nebojovať s ním. Proste dať si studenú sprchu presne tak ako teplú. Žiadne zaťínanie zubov a nič podobné. Proste s úsmevom, akoby to nič nebolo. To ti úplne stačí. To plávanie v jazerách a riekach je už viac kultúrna zložka, ak máš bazén vonku, tak to stačí... len nezabudni mať vždy dozor ;) Ak to budeš tak robiť, zmení to tvoju psychickú odolnosť na stres a podobne, čím ti posilní imunitný systém a celkovo zlepší kvalitu života. Prajem príjemnú studenú sprchu ;)