Ahojte,
Uz 12 rokov mam problem s akne. Kozne mi predpisovali stale iba masticky, antibioticke vodicky a pod. To mi nepomahalo. Kozmetika kazde 3 tyzdne samozrejmost, rozne doplnky vyzivy ani nespominam. Moj stav nie je az katastrofalny, robi sa mi skor miniaturny vysyp na cele (ako keby “krupicka”, pravdepodobne z upchatych porov - comu nerozumiem, lebo kazdy den si dokladne cistim plet). Horsie je to na spodnej sanke, tam sa mi pravidelne robia vacsie vyrazky.
Jedneho dna som sa dala na dost striktnu dietu (skrz chudnutie). Kompletne som okrem ineho vysadila sladkosti a pecivo. Stav sa mi zacal zlepsovat cca po nejakych 5 dnoch, nasledne som sa v priebehu dalsieho mesiaca-dvoch zbavila cca 80% akne.
Dostala som sa na svoju vahu, aku som chcela a opat zaradila vsetko spat do jedalnicku. Samozrejme, akne sa vratilo tiez.
S travenim problemy nemam, brucho ma neboli.
Chcem sa preto objednat na vysetrenia na intolerancie, ale zaujimalo by ma, ci mal niekto podobny problem?
Moze to byt lepok? Alebo sa mi moze pokozka takto drasticky zhorsovat z cukru? Ak ste mali podobny problem, co ste vyradili zo stravy? Dakujem.
Intolerancie a alergie sa nemusia prejaviť tráviacimi ťažkosťami. Kľudne to môžu byť prejavy kožné, dýchacie a kadejaké iné. Niekedy je ťažko s ich určením, pretože každé sa určuje inak, alergia, intolerancia a ešte to môže byť iba precitlivenosť na potraviny. Na tvojom mieste by som šla metódou pokus-omyl. Je to veeelmi dlhodobá metóda. Skús vyradiť cukor, ak si myslíš, že ti škodí ten. Ak to nepomôže, začni od najčastejších alergénov - vysaď mlieko na 4-5 týždňov a uvidíš, či sa niečo zlepší. Ale daj si pozor aj na minimálne množstvá. Ak nepomôže, tak skús múku a sleduj čo sa bude diať. Tie menej časté alergény si môžeš spojiť, napr. že na pár týždňov vynecháš orechy, sóju a zeler napríklad. Tak isto naša imunita sa buduje v čreve. Skús vyradiť sladké a vyprážané a nasadiť kvalitné probiotiká a probiotické fermentované potraviny. Ja si myslím, že pleť je odrazom nášho vnútra. Sama som mala problém s pleťou, mala som zapálené boľavé podkožné vyrážky, niekedy som ich mala aj 6-7 na tvári. Okrem toho som mala aj tráviace problémy. Ako náhle som jednu potravinu vylúčila z jedálnička vyrážky aj bolesti pri trávení okamžite zmizli.
Ja len k tym intoleranciam. Neminaj na to peniaze, tam sa vysetruje IGg, nema to absolutne ziadnu vypovednu hodnotu. Je dokazane, ze je tam mnozstvo falosnych vysledkov, na zaklade ktorych mylne vysadis potraviny, ktore ti vobec nevadia
Dobrý večer, ja aj môj brat mame rovnaký “problém”. Na alergologii mi nezistili nič no snažím sa vyhýbať pečivu bielemu a nám obom mám to odpozorované škodi aj mlieko a čokoláda. Čo sa týka vyrážok v oblasti cela takych podobnych malých, mne pomohlo vymeniť sampon 🙂 môžeš si do googlu niečo vyhľadať aj pod pojmom “fungal acne” a možno nájdeš niečo čo ti vyhovuje na položku 🙂 . Čo sa týka tých má brade je to iba čisto môj názor, možno to bude skôr hormonálne akné, ktorého sa stále zbavuje ťažšie, tým trpel skôr brat a jemu nikdy nič od kožnej nepomohlo, vyskúšal už toho mnoho- nakoniec to vzdal a odkedy sa vyhýba týmto jedlám pije veľa vody (prefiltrovanej najlepšie- to zas odporucam ja 🙂) a používa iba nejaký čistič a krém od larosche posay tak vidí, že sa mu to “agresívnejšie” akné zlepšilo, ešte mi spominal, že si častejšie mení obliecky na vankúš 🙂