Dobrý deň,
chcela by som sa Vás opýtať milé mamičky o radu.
Som mladá mamička, mám 27 rokov, je to moje prvé dieťa, mám synčeka - Miloško, má už skoro 2 rôčiky.
Veľmi mu chutí sladké, od malička ho mával veľmi rád.
Neviem čo s tým, nechcem aby mi s neho vyrástol veľký bacuľko, ktorý bude stále chorý kvôli imunite. Čo by som prosím mala s tým robiť ? Nechcem byť nezodpovedná mladá matka, ale je moje všetko a mám ho veľmi rada.
Teraz mu už sladké dávam len občas, a to len niekedy pred spaním, čaj mu tiež už veľmi necukrím, lebo som počula že je to veľmi škodlivé !
Ďakujem už dopredu za každú radu.
Ďakujem pekne.
Caje nesladim, sladke raz za cas dostane, ale urcite nie na noc.
A musis sa naucit svojmu cukricku povedat nie, lebo ked si z neho urobis modlu, tak neskor na to doplatis.
A 27 rokov nie je nlada mamička, je to bezny vek na dieta.
@mamicka0070 občas dieťa môže dostať sladké, ide však o zo, aby dostalo kvalitnú čokoládu, keď už ju dostane. Radšej s vyšším obsahom kakaa, belgickú. Nie všelijaké tie kinder a Milka.
@mamicka0070 ja mám 2,5 ročného a kde tu sladké dostane. Hlavne gumenne cukríky zbožňuje. Samozrejme to nepreháňam a aj maly má v sebe stopku že keď má dosť proste nepapa. Ale mame v rodine dievčatko ta má už 4 a jej zakazovali cukor od mala a keď sa dostane k zdroju tak sa nejde dojest. Keď je na stole aj cukor tak aj ten lyzickami ako by to bol obed. Ja si myslím že v zdravej miere je všetko ok. A to je môj maly jedlik riaden že sa napapa normálneho krásne.
@mamicka0070 ahoj,myslím,že nie je nič zle na tom dať raz za čas niečo sladké v rozumnej miere..ale nie pred spaním,to je to najhoršie,veď mu dáš pred spaním extra energiu,radšej po obede mu daj kúsok niečoho..inak treba vedieť povedať nie lebo sa ti to vypomstí ;) a 27 zase nie je až tak málo rokov,zase až taká mladá mamina nie si ;)
Som sa zasmiala že 27 mladá mamička. Ja som malé prvé v 24 a uz som sa necítila ako mladá mamička. To mi príde tak okolo 18. Niesom za žiadne zákazy ani prinazy,lebo dieťa si nájde a bude to vyhľadávať ešte viac. Sú aj zdravšie sladkosti a hlave ty si rodič, ty to reguluj. Keď nekúpis,nebudes to mať doma, nebude ho to lákať. A hlave ak rodičia tlačia od rána do večera tak ťažko zakázať dieťaťu.
@mamicka0070 ja osobne nie som za sladké, ale nikdy som ho dvere nezakazovala. Sladkosti sme mali a máme tak že si môže kedykoľvek zobrať lebo sú v dolnej poličke, ale ona proste nemusí. Vôbec ju to nenapadne, že idem si zobrať sladké. Ale zase poznám prípad, že zakazovali a nedávali deťom sladké veľmi veľmi dlho (nie že by na to nemali ale z presvedčenia) a teraz kde môžu tak jedia, potajomky, klamú, prejedajú sa.
Príklad prídu sa ku nám hrať, nahovoria moju malú že nech ide vypýtať sladké a potom všetko čo tam donesie zjedia. A keby ste videli ako to seba tlačia... Niekedy neviem či sa smiať či plakať.
Preto si hovorím "všetko" ale s mierou.
@mamicka0070 sladké s mierou a rozhodne nie pred spaním. Je malinký, stačí mu ovocie, nejaký domáci zdravý koláčik. Prikláňam sa k názoru, že tu nejde o vek, ale o schopnosť byť pevná v tom, pre čo sa rozhodnem - v tomto prípade vo výchove. Možno by si rovnako tápala aj v 35, lebo to máš jednoducho v povahe. Ale treba sa zmobilizovať, lebo ti dietko prerastie cez hlavu a potom budeš plakať zbytočne a už ani mladá mamička nebudeš, aby si tým svoje okolie obmäkčila.
@mamicka0070 caj netreba cukrit vobec, sladke na noc tiez nie radsej upec nieco zdrace doma na nete najdes vela zdravych kolacov ja som vcera piekla cokoladovy kolac bez cukru a muky z fazule chuti vyborne a obsahuje minimum cukru a sacharidov
@mamicka0070 v prvom rade, má dva roky, z toho príkrmy sa zavádzajú najskôr od 4 mesiacov,
tak čo myslíš tým "už od malička" ?
Uvedom si, že ty si matka a ty rozhoduješ o tom, čo tvoje dieťa zje. Keď mu sladké nedáš, tak ho nezje.
Keď už sladkosť, tak určite nie večer pred spaním, ale doobeda, kedy má ešte dosť času vybiť si energiu.
Ja nie som zástanca života bez cukru a prísne kontrolovanej stravy, u nás sa je všetko. Potrebné je ale tú energiu spáliť. A samozrejme všetkého veľa škodí - aj sladkého, aj príliš zdravého.
No, mladá mamička si asi tak, ako ja som veľmi vysoká mamička (celý život sa cítim ako žirafa, pritom s mojimi 172 cm to zase nie je až taký extrém). Ale k téme - to vážne dnes ešte niekto cukrí pár mesačnému dieťaťu čaj? 😲 Fakt reálne som myslela, že to je prežitok, asi ako segedín v 5 mesiacoch. S tým určite prestaň. Sladké občas nezaškodí, ale radšej nie večer a skôr zdravšie alternatívy, tak ako tu už bolo spomínané. S mierou. Ako si ho naučíš, tak budeš mať. Aby si neskôr neľutovala.
ked tak nejaku tu sladksot mu daj doobeda a rozhodne nie na vecer. zas nie je to az taky jed, aby si ho od neho odstrihla uplne, len na to treba ist proste s mierou
@ellieellie 2 roky je par mesacne dieta??? Zas som mudrejsia 😉
@katren autorka píše, že syn nemá ešte ani 2 roky a UŽ mu nesladí. To znamená, sladila v minulosti. Ako píše, od malička. Áno, dieťa do 1 roka je pár mesačné.
@ellieellie ok
Ahoj, tiez mam 27 a takmer 2 rocneho syna...za seba poviem tak ze ja sladke malemu absolutne nedavam, sladkosti nekupujem, jedla necukrim...nechyba mu to, ma vsetkeho dostatok, cukor.ktory sa prirodzene nachadza v jedlach a.ovoci staci...viem ze sladke patri k detstvu ale kym s tym.nieje v styku napr.v kolektive tak naco? Chcem aby mal dobre navyky...deti maju este ciste.chutove pohariky,.im tolko netreba na ulahodenie ako nam dospelim, to len my.si myslime.ze im treba dosladzat aby im chutilo...dieta si bude pytat.len to na.co je zvyknute a co pozna,.ked by cokoladku nedostal ziadnu by nepytal...cize moja rada je nekupovat sladkosti ktore su zbytocne prepchate cukrami, eckami a kadejakymi navykovymi latkami a zacat mu robit domace.cukrovinky kde vies co a kolko das...