Zmätok v hlave odkedy máme druhé dieťa

1katyka1
9. nov 2024

Mamicky nechápte ma zle. Druhe dieta sme chceli,tesime sa z neho. Ale mna stale mataju divne myslienky.
Mam 3,5r dcerku s kt som si uzivala matersku a mame velmi blizky vztah. Mesiac po jej 3narodkach sa narodila sestrička (teraz ma 2mesiace) najskor mala starsia dcerka regres, su aj horsie dni ale celkovo je to dobre,tesi sa z nej ma ju rada. Pomaha mi, hra sa s nou a pusinkuje.
Obcas si ale kladiem otazku,ako nam bolo skvele dvom,chodila som s dcerkou na detske cvicenia, rozne akcie pre deti. Mala som plány rozvijat ju v tancovani, chodit s nou v zime na ladove korcule. Uzit si to vsetko s nou naplno.
Chcela som pre nu surodenca ale moc som si neuvedomula ze popritom vsetkom pri babatku na nu,aktivity a rozvoj budem mat ovela menej casu. Neviem sa s nou uz tolko hrat ako predtym, cele fungovanie je viac stresujuce lebo prihliadame stale na potreby babatka, akoby sme sa uz tak netesili zo spolocnych chvil, mala zacne kazdu chvilu plakat a hned na prso a je po spolocnej hre,napr..
Financne sme na tom priemerne ale na terajsie ceny ziadna slava,mame aj hypotéku..a ja mam sproste myslienky ci som nemohla zostat radsej pri jednom a naplno si uzit jednu krasnu dcerku a dopriat si vsetko to krasne co nam zivot ponúka..ako mat 2 deti nahanat sa a mozno si nemoct uz dovolit to iste všetko pre obe slecny. Mam velke obavy z toho. Kopec veci co by som chcela robit so starsou nemozem lebo babo je este prilis male. Myslite ze sa to casom zmeni,zlepsi?
Ako zvladate financne 2 deti, da to zabrat o moc viac ako jedno? Viem blba otázka ale naozaj mam zo všetkého obavy

beata_k
9. nov 2024

A preto nemam rada miestu formulku o tom ako sa laska k detom nedeli, ale nasobi. Ono to je sice pravda, ale cas...tak ten sa kruto vydeluje.
K otazke. Ano, zlepsi sa to. Mam rozdiel 3 roky. Tiez mi obcas napadla ( a aj napadne) taka myslienka. Ci mi to bolo treba, 2 deti? Ked mam starsie v skolke a som doma len s jednym, tak to je uuuuplna pohoda.
Nebudem ti medove fuzy popod nos. Este len bude horsie. Pride ziarlivost na surodenca a to este len bude tazke. ALE..dnes maju 2,5 a 5,5 a uz sa zahraju spolu a ja mozem vylozit nohy a pit kavu. Aj sa individualne venovat detom, da s nimi uz dohodnut. Neboj, je to len kratke obdobie ( sice tazke), ale kratke a vsetko bude dobre. Drz sa 🙂

hederamonstera
9. nov 2024

Casom budes mat dostatok casu na obidve, absolutne si to nevycitaj, babatko ta teraz viac potrebuje ale to sa casom bude menit. Tych par mesiacov nijako neuskodi tvojej starsej dcere, mate pred sebou este cely zivot. Nepridavaj si viac starosti

lauriik
9. nov 2024

Ono sa to pomaly zlepsi ked sa zacnu hrat spolu a ty zrazu nebudes muset robit animatora nikomu a odcenis ten volny cas. A predpokladam, ze mas aj manzela takze stale mozes jedno dieta nechat s nim a s druhym mozes robit tie aktivity o ktorych pises.

luccija
9. nov 2024

Vždy, keď niečo získaš tak aj stratis.O 2,3 r to bude lepšie.Tak daj bábo mužovi do kočíka, keď bude väčšie a ty môžeš s malou korčuľovať.Pri 2 deťoch sú už veľmi potrebné aj mužove ruky a pomoc

basulaak
9. nov 2024

@1katyka1 vidim to na susedke. Ma 2 dievcata 5r a 2r a tu mladsiu nic nemusela ucit. Vsetko sa sama naucila od sestry alebo sestra ju naucila. V tomto smere uzasne fungovanie a odlahcenie pre matku, ked ti baby povyrastu a starsie dieta prevezme funkciu mentora. Ale tvoje myslienky su uplne pochopilne, je to dovod preco ostavame my pri jednom dietati. Ten cas a namaha okolo 2 deti musi byt inde ako pri jednom. Ale vsetko do casu…

lienka.7
9. nov 2024

@1katyka1 mas nejakú traumu z detstva keď takto uvazujes???
Si ako moja švagriná kks, tá by mala aj 10 deti, ale tak až od 5 rokov vyššie, aby s nimi mohla trajdat po obchodoch, dovolenkách a pod. A nie sa starať o mimco. Inak ma 4 deti.

kris_tin257
9. nov 2024

Ja mám medzi deťmi 3,5 roka, starší syn chodil už dávno do škôlky keď sa mala narodila. Zvykneme fungovať často tak že kým je v škôlke s malou chodím na cvičenia von do materského centra a podobne a po škôlke sa venujem staršiemu, vtedy je s mladšou manžel. A finančne je to u nás ok, to chvalabohu riešiť nemusíme

beky223
9. nov 2024

Rozumiem ti, ja som mala tiež kopu všelijakých nepríjemných tabu myšlienok pri druhom, na ktoré som vôbec nebola pripravená... Netušila som, ako mi vlastne bude ten čas len s prvým dieťaťom chýbať a budem mať problém si zvyknúť, že mám dve deti. Ale môžem úprimne povedať, že časom sa tie pocity strácajú a stále sa to zlepšuje! Neskôr sa naučíš tak prirodzenejsie deliť medzi nich svoju pozornosť, s úplne malým bábätkom sa to robí ťažko...

hederamonstera
9. nov 2024

@lienka.7 ale no tak, nie kazdy si uziva prve roky dietata, co je na tom

lasona
9. nov 2024

@lienka.7 a co je na tom? Každý sme iní, nie každý túži doma mat revajuce dieťa. Zavidis svagrinej ze beha po obchodoch? Tak nech si beha..co ta je potom..Autorka urob si tak, aby si ty bola spokojna
Co z toho, keď budeš mat viac deti a budeš vynervovana a vystresovana? To dieťa takú mamu určite nepotrebuje.

aurora33
9. nov 2024

@1katyka1 treba si to rozdeliť s manželom. Jemu nechať napríklad na chvíľu mladšie a venovať sa staršiemu.

raffaella
9. nov 2024

@1katyka1 3,5 ročná nechodí ešte do škôlky? Tak by sa mnohé poriesilo - staršia by si užila prítomnosť detí, rozvíjala by sa viac ako doma pri bábätku, ty by si mohla väčšinu dňa prispôsobiť bábätku a viac sa venovať staršej po návrate zo škôlky (kedy by sa zase manžel mohol postarať o bábätko).
Ja som nemala nikdy myšlienky typu, že som mohla zostať pri jednom dieťati, hoci práve tá mladšia bola z hľadiska (ne)spánku a môjho extrémneho vyčerpania náročné dieťa. Ale ja som bola vďačná za 2 zdravé a krásne deti, nie je to samozrejmosťou.
Skôr vidím priestor u teba na také zdravé nelipnutie na tom, čo by bolo keby. Proste realita je, že máš dve deti a život už nebude taký ako predtým (pochopiteľne). Pokiaľ ste zdraví a zabezpečení, tak si to treba pripomenúť a nelipnut na nejakých predstavách.

candii
9. nov 2024

Vsak samozrejme je finančne je to ťažšie mať 2 deti, všetko čo potrebuje staršie bude potrebovať aj mladšie. Ja mám dvoch chlapcov , všetko sa kupuje dvojmo. Topánky, oblečenie, hračky , poplatky sa platia dvojmo 🤷🏼‍♀️ tak ale dá sa zvládnuť čo by nie

zuzudrnda
9. nov 2024

Ahoj. Mám dve deti s rovnakým časovým odstupom. Tiež som bola len ja a syn a mohla som mu dať všetku lásku sveta. Bol parádny parťák. Oveľa menej času som mala po pôrode nan. Ale on už nemá len mňa, má už sestru a majú sa radi. Teraz keď sme na dovolenke, mladšia má 3, starší 6,5r., vieš aki sme s mužom radi,že sa majú. Oni sú pre seba najviac, perfektná dvojka. Dcera veľkého brata doslova zbožňuje a on ju má tiež veľmi veľmi rad. Vždy si povieme,že prvý rok bol masaker, najmä pre mňa, ale uz je fajn a cítime veľkú vdaku 💚 Finančne, dieťa do 3r, ak je zdravé, nepotrebuje veľa a veci sa dajú dediť. Potom už sú 2 príjmy.

milanemila
9. nov 2024

@1katyka1 mame medzi detmi skoro rovnaky vekovy rozdiel (teda 3r2m). A ciastocne chapem tvoje pocity, ale aj to mensie dietatko si zasluzi rovnaky postoj a lasku ako mas k starsej 🤷🏼‍♀️ My tiez obcas s muzom zasrandujeme, ze si nam to bolo treba, ze s tym 1 dietatom aka uz bola pohodicka, ale naozaj cim su vacsi tym je to jednoduchsie. Starsia chodi do skolky a krpec je somnou doma (teraz ma 1,5r), cize doobeda mame spolocny cas s mladsim a po skolke sa zas venujem viac dcere a maly sa prehra. Aj si ich s muzom nejak striedame, aby kazde dieta malo aj samostatny cas s kazdym rodicom a aby sme isli aj vsetci spolu niekam.
U nas bol tazky prvy mesiac, kym si starsia zvykla ale teraz sa zboznuju a musim povedat, ze 90% casu su na seba ako med.
Daj tomu cas, ked mladsie dieta podrastie, tak sa to zlepsi. Nerozmyslala si dat starsiu aspon na pol dna do skolky?
Financne sa mame rovnako ci by sme mali 1, 2 alebo aj 3 deti, takze v tomto aspon nemam stres a nie je to u nas nastastie tema. Chapem, ze ak ste aj s financiami na tesno, tak to je dalsi stres navyse :/
Daj tomu cas.

lienka.7
9. nov 2024

@lasona nie, vôbec nič jej nezávidím, neboj. Neviem prečo tak sprosto reagujes🤦‍♀️ ja obchody zvládam aj s 2 menšími a dokonca spolu, vies.
Len je scestné takéto rozmýšľanie. To by potom boli na svete sami jedinacikovia.
A ano, zvyčajne majú takéto myšlienky tie, co sa v mladosti museli starať o mladších súrodencov. Lebo ony si nemohli robit co chceli.

3princezne
9. nov 2024

Proste to je zivot. Daj tomu cas. Je velka pravdepodobnost, ze sa to zlepsi. A porozmyslaj, co sa stane, ked sa to nezlepsi? To prepasies cely zivot len vycitkami a vracanim sa spat do minulosti a lutovanim sa? Musis sa pozerat dopredu. A mozes sa na to pozriet aj tak, ze mala si stastie, ze si si prve dieta uzivala. Ja som to stastie nemala, bolo to pre mna nesmierne narocne a nevedela som si to uzivat. Vracala som sa presne k takej myslienke ako ty, ze preco som si len to dieta spravila, ze ake mohlo byt vsetko super. Ak sa z toho nedostanes, ten maly cloviecik to moze citit, ze je pre teba len na obtiaz, co ti znicil zivot a tvoje predstavy. Nezasluzi si to. Nevesaj hlavu. Podla mna su tvoje pocity normalne, je to velka zmena, chce to cas zvyknut si.

kamagma
9. nov 2024

To prejde, tiez som to tak mala. Teraz ma mladsia uz 3roky a je to ovela lepsie. Daj tomu cas.

tamky123
9. nov 2024

Mám občas rovnaké pocity, ako nám bolo veru dobreee, ale teraz moje bábo krásne vedľa mna spinká a neviem si predstaviť ju nemať. Starší je už rozumnejší, on má 7, tak dosť sa mu venuje manžel.