Ahojte ženy
Citim sa asi najhorsie na svete. Spánok dlhší ako 4 hodiny si nepamätám už dlho. Som slobodná matka, manžel ma opustil kvôli milenke akurat sa rozvádzame je to na nervy. Mám 6m syna, celú noc nespal a ja s ním. Dnes poobede spustil z ničoho nič rev vkuse škriekal asi 2 hodiny. Urobila som všetko čo som mohla že ak ho boli bruško- nič stále vrieskal, potom som mu ponúkala prsník- skriekal, nosila som ho hojdala- reval, dala do kočíka- reval proste nic mu nepomáhalo. Ja už od nervov nevládna nevyspatá som s ním zatriasla aby prestal. Doteraz si to vyčítam je to moje najväčšie zlyhanie. Nikdy som sa takto nesprávala vždy k nemu pristupujem s citom veď je to moje jedine a milované dieťa, nie som nervak neviem čo to do mňa vošlo. Viem to že som bola nervózna z jeho plaču ktorý bol nonstop a nevyspatá sú v tejto situácii len výhovorky, nemalo sa to stať, no stalo a ja si to neskutočne vycitam. Teraz mi náhodne vyskočil článok o Syndrome trasúceho sa dieťaťa. Odvtedy ako som to prečítala len plačem. Čo ak som nejako ublížila môjmu dieťaťu tým že som ho zatriasla od nervov. Milujem ho najviac na svete, ale takú matku si nezaslúži. Zlyhala som najviac ako som mohla.
Je toho na teba veľa skús sa upokojiť a sleduj ho ak neuvidis zmeny bude v poriadku. Určite si vystresovaná z manžela, z prebdenej noci a plačúce dieťa tomu nepridá. Ale pamätaj pokiaľ budeš ty nervózna a v strese bude aj dieťa uplakané ono to cíti. Upokojiť sa, kľudne cez deň poziadaj mamu, sestru, kamarátku, susedu či by ti ho na chvíľu nevzali von do kočíka a ty si skús aspoň chvíľu pospať, vyplakať sa dostať zo seba ten stres a uvidíš, že bude lepšie. Držím palce
Potrebuješ si oddýchnuť ..máš niekoho kto ti môže reálne pomôcť? Mamu? Kamarátku? Sestru? Aby na 2 hodinky povarovali a mohla si spať? Toto je veľmi dôležité. ...rozvádzas sa čo je veľmi bolestné do toho nespíš ..to je hrozný stres.
Lenže!
Sľub si že už nikdy v živote nebudeš synom triast ..môže to mať fatálne následky.
Vo chvíli keď na teba príde ťažká chvíľa odíď z miestnosti a zhlboka predychaj situáciu. Na balkóne, v kúpeľni ...napočítal do 10-20 snaž sa upokojiť. Tvoj synček za nič nemôže.
A ver že časom bude lepšie. Zatiaľ poziadaj najbližších o pomoc aspoň raz za čas.
Ach moja 😪 sme len ľudia. Naozaj si nemôžeš nič vyčítať a necitaj tie články. Neboj sa, nič mu nebude. To co prežívaš, je mega na psychiku. Ma ti kto pomôcť? Máš sa o koho oprieť? Kamošky, rodina, spriaznena duša???
Nikdy si nepočula, koľko matiek zažívala podobne zúfalé scény keď mysleli, že revajuce dieťa vyhodia von oknom? Myslím, že takéto stavy zažije každá matka aspoň raz v živote.
Dokonca som počula, ako matka držala ruku pod krkom a chcela revolúcie dieta zakrtit. Žiadna popredná depresia....chvíľkové zlyhanie, zúfalstvo, totálna vyčerpanosť.
Z toho co píšeš, aké máš výčitky..si podľa mňa úžasná milujúca mamička. Ubezpečujem ta, ze tvoje dieťatko nebude mať žiadne následky a vie, že ho ho miluješ. Si aj budeš pre neho tou najdolezitejsou osobou v živote.
Daj si magnézium (aj dvojitú davku, skutocne pomaha) Ak spi babo, spi s ním!!! Kašli na zehlenie, riady, na všetko! Proste si lahni a spi s ním. Veľa buďte von, prechádzaj sa po čerstvom vzduchu keď spi v kočíku.
A nič si nevycitaj! Držím prsty, nech to hrozne obdobie máš čím skôr za sebou.
(Muž je slaboch a totálny chudák!)
Máš náročné obdobie, malý kľudne mohol tak plakať kvôli tomu, že cíti z teba nervozitu, tak je nervózny aj on. Viem že sa to ľahko povie, ale ozaj skús byť čo najviac v kľude, kvôli nemu. Ak máš niekoho z rodiny alebo kamarátov kto by bol ochotný sa malému na chvíľu povenovať, tak sa neboj požiadať o pomoc - potrebuješ si trochu oddýchnuť.
Verím tomu, že to jedno zatrasenie malému neuškodilo, hlavne sa už neobviňuj… ak by znova prišla na teba taká kritická chvíľa, radsej odíď na chvíľku do druhej miestnosti a predýchaj..
@apolka77 ona si o tom prečítala až potom. Určite to už neurobí. 🧡
Nemyslím si, že si zlyhala ... jednoducho máš toho teraz zrejme na pleciach viac, ako dávaš ... samozrejme, že Ťa to neospravedlňuje ... ak máš možnosť, daj dieťa na chvíľu niekomu blízkemu, mame, sestre, zaplať si na deň, dva, opatrovateľku a poriadne sa vyspi ... dieťa cíti, keď mama nie je OK ... radšej rozbi tanier, kop do dverí, no s dieťaťom už nikdy netras ... ono za to nemôže.
Dieťa je ako zrkadlo....odráža presne to ako sa cítiš.
Každá zena-matka urobí niečo za co sa hanbí. Vždy sa dá začať odznova. Držím ti palce, byť na dieťa sama je veľmi, veľmi ťažké.
A zavolaj lekarke, ak bude stále tak plakať. Môžu ho bolieť uška, ísť mu zuby...
Mne sa x krát potvrdilo, že nikdy to nebol plač len tak
Ci už zuby, uško, ale raz to bol dokonca zapálený alec na nohe. Nechtík zarastal do koze a všimla som si to asi po 2 dňoch plaču. . .
Takže skus zistiť, ci nemá nejaký dôvod
len mimochodom, premýšľam práve nad tým, že ťa ten manžel nejak skoro opustil.... ak má syn 6 mesiacov a chlap ťa opustil kvôli milenke.... to mi nejak nesedí.
buď je hajzel a ťahal to s ňou už počas tvojho tehotenstva alebo niečo medzi vami nebolo ok už dlhodobo a vyústilo to do jeho nevery vrátane odchodu. v každom prípade, nech už to bolo ako bolo, platí to, čo píšu všetky baby vyššie 😉
Ďakujem žienky, vniesli ste mi trošku svetla do môjho života a hroznych výčitiek. Rodičia bývajú ďalej ale máte pravdu asi k ním zájdem na pár dni, potrebujem vypnúť lebo je toho na mňa moc. Po dnešku už takto nezlyham, sľubujem sebe aj synčekovi🤍!
To urobíš najlepšie ako môžeš, aj rodičia sa potešia z vnuka, aj ty si oddýchneš a keď nebudeš sama prídeš aj na iné myšlienky. Určite sa v tejto situácii neboj poprosiť o pomoc
@panelacikova prakticky neopustil ma on kvôli milenke ale ja som ho vyhodila keď som zistila že má milenku. Teraz žije s ňou. Počas posledných mesiacov tehotenstva si s nou začal. Mala som rizikové tehotenstvo čiže žiaden sex a to jemu zjavne veľmi chýbalo. Asi to chcel zahrať na krátky úlet no ťahalo sa to aj po pôrode počas 600nedelia. Potom som na to náhodne prišla z jeho mobilu. Návrh na rozvod som podala ja.
rozumiem. to bolo len tak mimo témy.... inak sa zariaď tak, ako ti tu radia všetky. pokoj, kľud, čo najviac spánku, prípadne choď k rodičom a tam prídeš na iné myšlienky a oddýchneš si.
Pán Lakatoš kde ste boli keď vám decká plakali? To je na sociálku!
@torrente bože ty sa dnes večer musíš veľmi nudiť, stačí pozrieť na stene ten tvoj primitívny akože humor. Od hanby si si dnes radšej aj fotky vymazalo
Ahoj,
ja som tak raz bola tiez unavena nervozna - a to mam super muza aj mi pomahal. Prve 3 mesiace som odsavala mlieko kazde 3-4 hodiny, maly 2-3 spanky a koliky. Teda casto plakaval. Nosila som vela v nosici pocas sna, spala/lezala s nim, jed zaplakal, hned som ho vzala a tusila. Raz som ale bola tak nervozna, ze som odisla z izby od neho, lezal bezpecne v hniezde. Zjedla som cokoladu a az porom sa k nemu ukludnena vratila. Mm sa pytal co sa deje ze nie som s malym ked place. Poprosila som ho, nech ide k nemu on kym zhem tu coko a ukludnim sa. Vtedy som ho prvy krat nechala asi 3 minuty sameho v izbe plakat. Inak som zasadne proti nechat male vyplakat a same. No vtedy som radsej odisla, pre istotu. Muz pochopil a ja som 10 minut neskor prisla tuez uz k malemu.
A to som fakt bola starostliva, nech ani nezaplace sam atd. A predsa mi rupli nervy z unavy.
Odid aj ty jed treba, naleho uloz do postielky aby sa mu nic nestalo, daj si cokoladu alebo sa nejedz. Je to lepsie, radsej nech chvilu place ale ty sa skludni trosku a znova k nemu prid akoby si ho mala triast.
A este ti poradim jednu uplne hroznu vec! Ked by sa situacia opakova, namoc mu cumel do niecoho sladkeho, trebars docsladkeho dzemu, nutely, cukru. Jasne ze nie pravidelne! Ale to sladke na moment ukludni aj toho drobca. Byt v extremnej situacii ako ty, urobim tak.
Malemu takto po porode 4 dni neskor dali glukozu na cumlik - v momente ked mu zavadzali kanilu do zili. Bola som pri nom, on fakt ani nepipol. Vysvetlili mi, ze mozok reaguje na sladke v takom pripade a nie na bolest. A takto jej zabranovali. Takze preto viem, ze takyto trik moze pomo t 🙂
Určite si nezlyhala ...
Ano zlyhala si ale pozitivne je ze si to uvedomujes a uz to neurobis. Mojim v 6m sli zuby tak mali take obdobie mrncacie cele noci hore. Tak den dva.. nemyslim si ze babatko ta zrkadli ale nieco ho boli. Pozri mu prstom dasienka .. Daj teply kupel mozno je zapeceny? Uvedom si ze to nerobi naschval ale mà nejaky. Fyzicky problem . Popros rodicov o pomoc nech snim idu von v kociku na dve tri hodky nech si mozes doma zdriemnut. Soankova deprivacia vie narobit skoly . Ja som ako babo raz vrestala non stop celu noc .. Lebo vypadla skrutka z nabytku a ja som ju zjedla. Ked vysla von bolo po placi. Mozno nieco v prikrme mu nesadlo.
@svetlonos s takymito radami opatrne aby to nedopadlo zle ak sa nejaka maminka inspiruje... 6 mesacnemu dietatu asi nie je najvhodnejsie davat nutelu na cumel kedze je z lieskovych orieskov, nedajboze bude dieta alergik tak bude pekny pruser
Ked maly stale place, moze to mat pricinu... u nas to bola laktozova intolerancia, reval furt, dokola... kojenie tomu moc proste nepomahalo a pediatricka furt dokola, ze ved pribera, kaka normalne, ze je to len kolika, on sa casom zrovna... zrovnal sa az ked sa sam odstavil (8 mesacny)...
Pointa ale je - nesmies s dietatom triast. Nech si akokolvek nervozna, je to strasne nebezpecne. Mala by si zajst do nemocnice uprimne, aj teraz. Do buducna - polozit, odijst z miestnosti, predychat. Ist par dni k rodicom, kamoske, hocikomu, vyspat sa a dat im dieta. Zapriahnut ex a dat im kocikovat, mlieko odsate do flasky a nech idu dve hodiny ich nechces vidiet. Zozen si pomoc. Lebo toto moze mat fatalne nasledky. Tiez som bola na par zlomovych bodoch, kde som mala pocit, ze ho musim umlcat - akokolvek - lebo hodiny cele mesiace pocuvat unavena vlastne dieta revat je na psychiku strasne. Prakticky ani neviem, ako sme ten prvy rok-dva-tri prezili s nim... ale ako nepil mlieko, spal celu noc ako zabity. A ked je zena vyspata, vsetko vnima absolutne inac.
Pytaj sa na gastro a zavolaj si pomoc rodiny. Na to ju mas. Kedy, ked nie teraz.
Zlyhavat je ludske a zlyhame velakrat,ale dolezite je poucit sa. Mas toho vela,rozvod,sama na male dieta,nedostatok spanku. Je to pochopitelne,ze ti rupli nervy. Nevycitaj si to,ale vezmi si dobuducna ponaucenie,ze s nim nesmies triast ani inak si na dietati kompenzovat svoje nervy.
Drž sa dievča, zažívajú to ženy po celom svete. Ver že ťa všetky chápeme. Najradšej by som ťa objala. Si silná a úžasná maminka a nikoho nepotrebuješ, ty s bábätkom všetko zvládneš aj keď je to veľmi ťažké. Vy ste tá najlepšia dvojka na svete, budete parťáci.
HLAVNÉ JE, ŽE SI UVEDOMUJEŠ ŽE TO NEBOLO SPRÁVNE A UŽ TO NIKDY NEUROBÍŠ. Jednoducho ti pretiekol pohár trpezlivosti. Toto bola cenná lekcia, po nej si sa stala len lepšou maminou.
Bábo možno plakalo aj preto lebo cítilo tvoje zúfalstvo. Ja som to tiež raz urobila ale nie priamo s ňou, ležala v kočíku a s tým som zatriasla. A ona chúďa, mala zaparenú riťku, ju to štípalo a ja som vtedy tiež zlyhala. Deti majú vždy dôvod plakať, nikdy neplačú len tak. Aj keď ty netušíš prečo plače, jednoducho nejaký dôvod tam je a niekedy ani nemôžeš pomôcť, jediné čo môžeš je držať dieťatko v náručí a ľúbiť. Aj keď plače.
Počúvaj keď je toho na teba veľa, tak odíď z izby preč od bábätka. Kľudne si zakrič, roztrhni papier, hoď niečo o zem, poplač si, jednoducho, pusti to von a potom sa vráť "čistá" za bábätkom. Ty to všetko zvládneš, verím že už sa to nikdy nezopakuje. 💙 Je veľmi ťažké byť maminka ale o tom sa málo hovorí. Materstvo nie je ako sa prezentuje, že mamička a bábätko sa držia za ruku a zasnene na seba s láskou hľadia... Skôr je to peklo... ale také peklo, že si v ňom šťastná 😄 Posielam ti objatie, neboj sa, všetko bude dobré.
Ak rodičia bývajú ďalej, popros o pomoc, nech si mamka porieši voľno v práci, możno aj konkrétne na teba, a príde na týždeň, potrebuješ si pospať intenzívnejšie viac hodín neprerušovane. Len si treba o pomoc povedať. Nehanbi sa. Možno by to pre teba spravila aj dobrá kamoška.
Ak máš hnev, čokoľvek, odíď na chvíľu z miestnosti a potom sa vráť, ako sa predýchaš. Normálne zatvor dvere. Predýchaj sa, opláchni si tvár studenou vodou, napi sa vody, magnézium... Povedz si potom, nech je akokoľvek ťažko, že to malinké si samo poradiť nedokáže, že si preň celým svetom. Iba ty. Si preň VŠETKO... Bude dobre. Ak tieto stavy pretrvávajú, rieš to, prosím, s lekárom a nedaj sa odbiť...
@kacena1991
Ach, to mi je luto, mas uplnu pravdu, vobec som si to neuvedomila. Dakujem ti velmi pekne za upozornenie.
Place, lebo citi, ze si nervózna.
Uz som od niekolkych mamiciek pocula,ze od nervov detmi zatriasli. Neboj, nic sa mu nestane, nestresuj. A vobec nic nevitaj, zbyticne budes vystrašená
Nezlyhala si ty, jediný kto zlyhal je tvoj čoskoro ex manžel, ktorého tak svrbeli gule, že mu to zatemnilo mozog ☹ Prežívaš náročné obdobie - rozvod, zrazu si sama a v novej situácií - s malým dieťatkom. Veru, mala by si sa pobaliť s malým a ísť na pár dní k rodičom. Pomôžu ti, ty trochu načerpáš energiu, oni sa potešia s vnukom, bude ti veselšie 🙂 A inak ten tvoj exot sa aspoň trochu zaujíma o malého? Protestoval aspoň trochu proti rozvodu?
Potrebujes medzi ludi. A to cim skor. Hladaj pomoc. Rodina. Priatelia. Mila susedka. Opatrovatelka. Jasle. Psycholog. Ludia. Hned. Nech ti neprepne.
Neboj sa,urcite si nezlyhala..aj ja som velakrat unavena a nakricim na maleho ked trucuje,aj po zadku mu dam (nie,nehanbim sa za to) a to mam manzela,ktory mi pomaha ako vie..neviem si to predstavit,byt na vsetko sama ako ty,potom je normalne ze si zo vsetkeho unavena..
no tak sa ukľudni, daj si niečo na nervy a spi vždy, keď spí syn. aby si si oddýchla čo najviac. ak by jeho stavy neutíchali, skoč radšej k lekárovi, snáď to nebude nič vážne...