Život po materskej

patricia9060
4. nov 2024

Ženy, mam posledny rok materskej a veľa otázok sa mi v hlave vynára. Chcem otvoriť diskusiu, ako to máte vy. Materska bola pre mna nieco, na co som sa velmi dlho tesila. Mat vlastnu rodinu, starat sa o deti. A mozno trosku zmenit svoj zivot, vedela som, ze sa zmenim ja a preskladaju sa mi priority. Materska je dlhe obdobie. Teraz mam posledny rok materskej. Chcem sa vratit do prace, ktoru nemam rada, ale je celkom dobre financne platena. A situacia je taka, ze zivot ako taky je financne nakladny. Na vyber nemam, mam zodpovednost za deti a rodinu. A pytam sa, vas zien, ktore uz mate po materskej. Aky je zivot po materskej? V com sa da najst radost? Mne pride, ze to bude len opraci od 9 do 5 ktora ma nebavi potom kruzky, ucenie sa a detmi a spat. A takto zivot prejde a z dodochodku. A mozno az potom to zacne byt znova zaujimave. Ake su milniky v zivote cloveka po materskej? Aky je rodinny zivot potom? Vie byyt naplneny? 🙂 Diskutujme prosim s respektom a mierom Dakkujem

viestta
4. nov 2024

Nie, neboj sa, neprejdes v takom tempe az do dochosku. Kolotoc kruzkov a ucenie s detmi skonci s koncom ich skolskej dochadzky. No a okrem pracovnych dni su aj vikendy, sviatky a dovolenky, ktore sa daju stravit celkom prijemne, ide len o to ako sa dokazete ako rodina zariadit. A cez tyzden to chce dobry time management, ale aj staff management aby vsetko nelezalo len na tvojich pleciach. Takze najvyssi cas zacat prerozdelovat ulohy na spolubyvajucich, aby potom neutrpeli "kulturny sok".

zzzzza
4. nov 2024

@patricia9060 tešiť sa na dôchodok 🙂

doriiis
4. nov 2024

Prečo do dôchodku? To sa budeš s deťmi učiť do dôchodku? Asi ťažko.
Príde obdobie,keď ťa deti nebudú tak veľmi a časom potrebovať vôbec.
Mám 14 ročného a 8 ročnú.Ucit sa s nimi neucim už nejaký ten rok.Volneho času pre seba mám niekedy toľko,že neviem čo s ním.
Ja akurát teraz riešim zmenu práce a nejaký reštart kariéry.
Veľmi veľa záleží od dynamiky danej rodiny a aj na tom,akého máš muža.
Keď máš nahovno muža,bude to zle

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
galganka
4. nov 2024

krúžky budeš max. prvý stupeň riešiť, potom sú deti už šikovné samostatné jednotky. a poobedia sú dlhéééé, cez zimu sa to síce môže zdať inak, ale treba iba odignorovať tmu. Prejsť sa dá aj v nej, napr. so svietiacou čapicou. Učenia tiež nie je zas až tak veľa, a víkendy sú super. Detské koncerty, občas dospelácky program bez detí, sem tam prácu prerušíš P-čkom s deťmi, sem tam nejaká tá fajnová očr-ka, potom prinesený soplík zdrapí teba... 😀 a zase na chvíľu do práce, zase pekný víkend, zrazu je leto, dovolenka, potom dva týždne prania po dovolenke... a bum zase je jeseň... a tak stále dokola... treba si nájsť na každom dni nejaký svetlý bod, na ktorý sa budeš tešiť.. napr. dnes je pondelok, čochvíľa piatok, zajtra vystúpenie v škôlke, v stredu, to je už skoro piatok, vo štvrtok tanečná s najmenšou, a bum, máš piatok, v sobotu môžete vyspávať a motkať sa v pyžamách... 😀

patricia9060
autor
4. nov 2024

@zzzzza 😁😁😁

patricia9060
autor
4. nov 2024

@doriiis a kolko mas rokov ked sa mozem opytat? 🙂

doriiis
4. nov 2024

@patricia9060 ....34

zenulkaaa
4. nov 2024

Noooo ak budeš mat pracu, ktoru nemáš rada, tak ano budeš to takto vidiet.
Takže v prvom rade - najdi si inu pracu.
Ja som sa po materskej neskutočne tešila do prace, ja mám tu svoju velmi rada, aj ludi v nej atd. Fakt a to robim pre mnohých nudne učtovnictvo, papierovačky, objednávky, atd.
Za druhé - máš nejaké záluby? ja napr rada cestujem po slovensku a spoznávam nove miesta - do toho vždy sa daju zapojit aj deti, s prvým synom sme už toooolko toho pochodili, každý vikend niekde. Potom knihy, čitanie, pečenie, a dokonca ja sa tym netajim - ale mna bavi aj upratovanie, skrašlovanie domacnosti. atd.
Pre mna bol život po materskej konečne znovuožitie - nástup do prace, režim školka, po školke zvyčajne prechadzka so synom, doma sme sa hrali, upratali, navarili, večer ked zaspal - čas pre mna - cvičenie, knihy, blog, atd. Ziadne že čakanie na dochodok.
Teraz som znovu na materskej, ale od začiatku popri tom pracujem - je to pre mna vypnutie, odreagovanie sa - dieta je zatial s ocinkom, alebo spi.
Takže najdi si pracu, ktorá ta bude bavit - to je zaklad za mna. Inak budeš znechutena, aj napriek vysokym financiam.

patricia9060
autor
4. nov 2024

@monsterablue su aj take skoly? :D zas chcem sa im aj obetovat tie prve roky, aby dostali to co som ja nemala a mali v rozumnej miere tie kruzky, pokial ich to bude bavit. Tie prve roky vzdelania sa im uz nevratia. Mna by bavilo nieco co je malo platene a vobec sa to nehodi takto po materskej mmntalne. Mozno neskor. Nemam vyslovene dreamjob ani

zzzzza
4. nov 2024

@zenulkaaa 🙂

dudos
4. nov 2024

Tu sa pripnem. Najmladší článok rodiny dnes išiel prvý raz do škôlky. Od zajtra rozosielam životopis a hľadám prácu. Už to mám raz za sebou so starším, no prácu som mala 10 min od domu a “iba jeden kus” dieťaťa. Teraz sa mi práca pri dome nečrtá, starší je na prvom stupni, ešte potrebuje asistenciu čo sa týka vozenia na krúžky a manžel je workáč, chodí domov neskoro večer.
Tiež ma zaujíma pohľad rodičov, ktorí sú už zabehnutí, aké boli začiatky, ako sa to časom stabilizovalo a pod.

mabenn
4. nov 2024

@patricia9060 no zaujimave na dochodku? 😀 ...zdravotne problemy a tak, hm...treba sa zamerat na zivot, ktory prebieha, hladat radost v kazdodennosti a vyvoji dietata/deti. Ak mas pracu, ktora ta nebavi, tak ti to bude energiu odoberat tak ci tak. Ale je aj kopec dni volna, kde sa daju vymysliet aktivity s detmi, a proste zit ten zivot

luccija
4. nov 2024

@patricia9060 kto si čas doma s deťmi užíval ten ťažko nastupuje do práce.Ano, konci sa jedná pekná životná etapa mne to bolo veľmi ľúto a to som bola s dcérou dlhšie doma, ale platit účty treba a musíš sa nastavit, že to bude dobre.Mas dosť nevyhovujúcu pracovnu dobu.Hlavne zo skúseností netreba deti prihlásiť na každý krúžok a letieť z práce na krúžky a prísť domov večer a nevieš čo skôr.Uz to bude iné dni budú letieť ako bláznivé budeš musieť viac plánovať úplne najdôležitejšie je, aby si mala prácu kde sa budeš tešiť a ešte viac sa tešiť na víkendy nech idete na výlet, rozbijete stereotyp

janka_266
4. nov 2024

@patricia9060 poňali ste to nejak negatívne, zabudli ste na škôlkárske vystúpenia, ktoré síce nebudú vrcholom umeleckej tvorby, ale budete sa na nich minimálne tak rozplývať :D (aspoň ja, čo som teda nečakala ani v najbláznivejšom sne):D potom OČR, P-čka, dovolenky, dieťa ešte bude mať kopu vecí, ktoré budú pre neho prvýkrát, budú sa diať veci ,ktoré nečakáte :D ale teda odporúčam si dobre užiť ten posledný rok na rodičovskej, lebo potom to bude trošku náročnejšie na organizáciu :D a nakoniec možno zistíte, že do práce si chodíte "oddýchnuť" a nebude taká zlá :D

lenkakravcova
4. nov 2024

@patricia9060 stále môžeš ísť aj na ďalšiu materskú 😄😄😄

matkahelka
4. nov 2024

@patricia9060 ten zivot po RD velmi zavisi od toho, ci mas okolo seba zastup babiek, dedkov a muza, kt. budu participovat na logistike okolo deti. ak budes tu logistiku zabezpecovat sama, je to na slaktrafenie. lebo rano rychlo z domu, poobede rychlo domov, ak maju deti aj kruzky a do toho sa s nimi ucit, vecer padnes polomrtva do postele bez nejakeho casu sama na seba. mam kolegynu, ktora sa s oboma detmi ucila cely prvy stupen cca 2 hodky denne, muz na tyzdnovkach, ona od pondelka do piatku nezila, len prezivala a bezne od unavy a zufalstva v praci plakala. ja som sa s dcerou sice ucit nemusela, ale kolony a kruzky ma vycerpavali statocne. musela som vzdy uvazovat, ci sa s dcerou a psom pojdeme prejst, alebo si zacvicim, alebo si pozriem film, alebo...lebo na vsetko proste cas nebol. tiez mi konci RD o 2 mes. s mladsou a do povodnej prace sa nevraciam, lebo zabezpecovat logistiku 2 detom by som nedokazala bez toho, aby som nebola vecne nervna a to nechcem. hladam si pracu idealne v statnej sprave, hoci s min.mzdou, ale taku, kde nebude taky tlak na vykon ako v korporatoch a kde nebude problem s OCR, ked su v skolke chripkove prazdniny.

kikulienkadd
4. nov 2024

Ahoj, ja som do práce po materskej vracala 2× a vždy mi pomohlo,keď som si uvedomila, že vlastne môžem byť rada,že sa mám kam vrátiť a aj keď je to pomerne náročná práca,bola som v nej dobre zabehnutá kým prišli deti. Teda som sa sama povzbudzovala, že to zvládnem. Mám prácu,ktorá ma baví a časovo nie je vždy kompatibilná s rodinným životom,ale v tej chvíli je tu manžel a babky, ktoré pomáhajú s deťmi. Viem,že moja práca je obohatením mňa ako osoby a určite keď som v nej spokojná,som aj dobrá mama a manželka. Doma by som nebola spokojná. Prajem Ti veľa šťastia v novom začiatku po MD a ver si,dáš to,nájdeš pozitíva 🍀

patricia9060
autor
4. nov 2024

@zenulkaaa to sa mi paci 🙂 ze znovuozitie po materskej 🙂 aky blog?

patricia9060
autor
4. nov 2024

@luccija len takto som zila aj pred materskou. Vikendy krasne, no len som rozmzslala ze aha uz je nedela v londelok musim ist do prace do ktorej sa netesim a cakat do piatku kym bude vikend. Musim naozaj zmenit pracu 🙂

patricia9060
autor
4. nov 2024

@janka_266 ja prave sa tesim do prace v zmysle zmeny rezimu a nebyt doma cely den s detmi 🙂 len netesim sa do prace ktora ma nebavi :D ale som rada ze to vidite len ako negativny pohlad mozno sa len na to zle pozeram a veci uz budu inak ako predtym 🙂

patricia9060
autor
4. nov 2024

@lenkakravcova hihi :D nie necitim sa vobec na to. Nemam energiu na viac deti, ja sa na druhej strane tesim na zmenu rezimu 🙂

patricia9060
autor
4. nov 2024

@matkahelka ja ako matka dvoch chlapcov si myslim, ze budem prave ta kto sa bude musiet a detmi vela ucit :D

patricia9060
autor
4. nov 2024

@kikulienkadd tak to rada pocujem ak niekto robi co ho bavi 🙂

mer12
4. nov 2024

Ahoj, ja som teraz akurat treti mesiac v praci a je mi najlepsie za posledne roky. Ja som bola uz vyhorena a unudena z toho kolotoca doma s detmi. Tesim sa, ze starsi ma aktivity v skolke a po nej sa mu mozem venovat na 100% leno v praci si od toho oddychnem. Financne sme na tom konecne dobre. Ja som velmi velmi spokojna. Trosku sa obavam, ked obaja zacnu chodit do skoly, ale najdeme si rezim a pojde to.

letfenixa
4. nov 2024

Mám syna, v 1.triede som sa s ním učila, len keď bol doma chorý. Teraz je druhák, úlohy máva denne, ale bez problémov. Avšak nemám prac.dobu do 17, to si naozaj neviem predstaviť.

patricia9060
autor
4. nov 2024

@mer12 Mam to rovnako s tym vyhorenim , 🙂 tak nech i to dlhp vydrzi 🙂

nikushka8
4. nov 2024

Ja som sa do prace neskutocne tesila. Tiez ma postihlo vyhorenie (teraz mi staci tyzden na ocr a viem,ze na matersku uz nikdy nechcem ist 😁, zabijala ma ta rutina doma). 2 deti v skolke boli este uplna pohoda. Tazsie to zacalo byt teraz po nastupe starsej do skoly. Chodíme na 2 rozne smery, kruzky mimo skoly by sme uz casovo nedavali (nastastie maju v ramci skoly SZUS), cez tyzden mam pocit, ze len lietame hore dole. A to sa s muzom starame o deti a domacnost spolocne, rodinu mame daleko. Prvy mesiac skoly by som zaspala uz aj o 18:30 😁 ale utriaslo sa to, zabehli sme sa. Svojmu hobby sa nevenujem tolko ako na materskej,ale cas sa vzdy najde. Najma som zase zacala zit aj svoj zivot a v podstate aj manzel-chodim s kolegyňami a kamaratkami von, do kina a pod., sice von chodime na striedacku,lebo musi niekto ostat s detmi,ale obaja si oddychneme.

patricia9060
autor
5. nov 2024

@nikushka8 perfektne 🙂 takze pravidlo je hladat skolu blizko skolky :D

patricia9060
autor
5. nov 2024

@letfenixa fakt sa uci uz sam? To je skvele.