Život na materskej

1. jún 2024

Ahojte. Neviem ani co ocakavam od tejto diskusie,asi sa potrebujem vyrozpravat anonymne nezavislym osobam a precitat si vas nazor. V skratke skusim zhrnut. S manzelom zijeme v zahranici, mame vybornu pracu obaja,dobre platenu, super kolektiv, mame tu fajn kamaratov-takych ozajstnych,ktori vzdy pomozu. Vseobecne sme tu spokojni. Pred 2 mesiacmi sa nam narodilo vytuzene dieta a zo mna vzdy veselej osoby je nejaka kopka nestastia. Citim sa strasne sama,smutna a lahko uzkostna. Pritom dcera je zdrava, manzel mi so vsetkym pomaha. Realne by som si toto obdobie mala uzivat a nejak to neprichadza. Tie dni doma ma trochu ubijaju. Pred materskou mi ani nenapadlo premyslat nad navratom na Slovensko a teraz nad tym stale castejsie rozmyslam,aj ked si uvedomujem,ze to tam ide "do kytek". Politicka situacia je tam hrozna,ale strasne mi chyba rodina a predstava,ze uvidia vnucku len obcas, ze s nou len tak neskocime k babke na obed ma celkom nici. Myslite si,ze to je sposobene velkou zivotnou zmenou(narodenim dcery) a prejde to? Dik za vase nazory.

barbora0308
1. jún 2024

Jasne, ze je to velkou zmenou vo vasom zivote. Myslim, ze takto, ako ty sa citila velka vacsina z nas...nehovoriac o hormonoch, ktore v tebe stale "pracuju". Dva mesiace je velmi kratka doma, dokonca pre mna bolo babatkovske obdobie najnarocnejsie...malo spanku, nevedela som co robim, vysporiadat sa s novou rolou rodica, potlacanie vlastnych potrieb pred potrebami nohevo clena rodiny a pod. Uvidis, casom to bude lepsie a bude cas aj na kamaratov, ci rozne aktivity aj spolu s dietatom 😉.
Ostane pekne tam, kde ste...na SK sa urcite nevracajte!

maxalla
1. jún 2024

No tazke rozhodovanie. Co na to hovori manzel? A nie je mozne, aby si na nejaky cas prisla aj s dietatom na svk, trochu si tu oddychla? S tym, ze sa predsa hned nemusis stahovat natrvalo na svk. Nechate si (obaja) cas na rozhodnutie. Robit take velke zmeny hned takto po porode.. ja by som asi pockala s rozhodnutiami

banalu
1. jún 2024

Podla mna to prejde. Je to proste sok, prejst s plnehi pracovneho nasadenia k uplne inemu zivotnemu stylu... Ako dcera porastie a zacnete viac chodit von, tak to bude lepsie a lepsie. Prvy pol rok je asi najhorsi. Mne to prislo ako strasna nuda a stereotyp... potom sme zacali baby plavanie a chodit kade tade a bolo to lepsie a lepsie.
A s tou rodinou na svk to tiez vidis trochu ruzovo, aj kamosom tu vsetci slubovali, ako sa budu starat a navstevovat... realita a bezny zivot bol uplne iny, ako prist par dni, tyzdnov na dovolenku. Ja som sa napr. paradoxne videla menej s kamoskami na svk, ked som sa prestahovala spat, ako ked sme boli vonku 🤷‍♀️

hederamonstera
1. jún 2024

Pre mna bol prvy pol rok najhorsi u obidvoch mojich deti, hrozne obdobie, nevyspata, stereotyp, “nuda”.
Pockaj este par mesiacov, ked babo zacne davat aj spatnu vazbu, vydrzi byt dlhsie bdele, budete sa vediet aj viac socializovat.

babulkomale
1. jún 2024

Ved o par tyzdnov ide dcera do jasli alebo k opatrovatelke, nie?

vilma7
1. jún 2024

@babulkomale dcéra vôbec nemusí ísť ani do jaslí a áno k opatrovatelke. My sme tiež vonku a vždy a vlastne doteraz sme sa pri deťoch s mužom striedali.
Zemy nemusia nastúpiť po.par týždňoch do práce, môžu byť doma aj dlhšie, samozrejme záleží od zamestnávateľa, ako dlho je ochotný počkať, berie sa neplatené voľno. Všetko je na dohode.
Alebo ak.ma jeden z rodičov dobrý príjem, výživu z neho všetci a žena môže byť doma, koľko chce.

kitycat
1. jún 2024

Akurat ti je smutno, ze nepride TVOJA mama. A co svokra? Aj ta ti chyba?

Preco vas nenavstevuju kamarati alebo vy ich ked si tqm bola doteraz spokojna? Muz je Slovak ci z tej krajiby kde ste?

babulkomale
1. jún 2024

@vilma7 ja viem, to bola ironia. Pravidelne su tu vysmievane zeny ktore su na SK doma s rodinou pocas RD. Ze zahranicie, nas vzor.

autor
1. jún 2024

@maxalla Ideme v lete na dlhsie k mojim aj manzelovym rodicom. Trosku zmena prostredia 😊
@banalu @hederamonstera Presne moje pocity. Stereotyp,nuda. Z plneho prac.nasadenia skok k plienkam a totalnej zmene. Vidim,ze nie som jedina.
@babulkomale Nechceme jasle ani opatrovatelku, aj ked neplanujem byt doma 3 roky...
@kitycat Mam uzasnych svokrovcov,ako druhych rodicov. Takze ano,aj oni mi chybaju. S kamaratmi sa navstevujeme, pisala som,ze mi chyba rodina. A ano,manzel je Slovak.

hederamonstera
1. jún 2024

Ale uz taka nie som, deti ma proste naucili zit tu a teraz, uz to nie je take hrozne ako to bolo pri prvom toho pol roka, ja sa uz vobec netesim do tej roboty, nahanat sa za nezmyselnymi cielmi. Ano, stale ma ubija nuda a stereotyp okolo deti a domacnosti ale to vtedy, ked nemam cas cisto na svoje zaujmy. Drzim palce, aby si to aj ty coskoro takto citila

banalu
1. jún 2024

Autorka, ja ta chapem. Ja som sa napr. v materstve nenasla. Milujem moju dceru, nikdy som nelutovala rozhodnutie aby sme mali dieta, ostala som s nou doma celu RD, ale uz sa tesim do prace.
A pre mna bolo a je najhorsie, ze kazdy ma uz vnima v prvom rade ako mamu, pyta sa ma na malu a akokeby ine temy neexistovali. Clovek chce ist na vino s kamoskami, ze sa trochu odreaguje a tam sa po chvili zacne tiesit len skola, skolka a detske zalezitosti, potom sa vytiahnu fotky a konecna 😂🤦‍♀️
Ale nezufaj, urcite si najdes nove "ihriskove kamosky". Nakup letenky domov, daj si par predlzenych vikendov ci tyzden-dva s rodinou. Ale podla mna radikalne stahovanie nevyriesi tu samotu, ktoru teraz pocitujes a tiez nie je dobre, nechat manzela sameho a odcestovat na dlhsie za rodinou.

kitycat
1. jún 2024

Vsak pozvi och ku vam alebo ty/vy k nim na chvilu. Myslim ze tie ruzove okuliare ti casom padnu a budes rada aj za to sukromie a moznost navstevy.

Poporodny spleen, kym je babo male

autor
2. jún 2024

@hederamonstera Dakujem 🙏 A asi si to celkom dobre rozdychala,ked si sa rozhodla aj pre druhe dieta 😊

autor
2. jún 2024

@banalu Dakujem za povzbudenie 🙏 Rodina uz u nas bola na par dni, v lete sa tam chystame my-vsetci traja. A je pravda, ze neviem,ci by to stahovanie vyriesilo. Mozno je to naozaj ovplyvnene len hormonmi este...

hederamonstera
2. jún 2024

Jedinacika som nechcela, bud 0 alebo 2.

mclissa
2. jún 2024

Mna materska tiez nebavila. Syn isiel do skolky 1r7mes. Vsetci spokojny. Kludne mozes ist do prace, aspon na par hodin sa socializovat. Stretka mamiciek, a na ihriskach to u mna nehrozilo. Ja sa potrebujem socializovat uplne po inej stranke. A najhorsie na tom je, ze zo vsetkych kamaratov co tu mame tak sme iba my s dietatom. Vsetko co sa deje tak musime brat syna. Aspon v praci si vynahradim iba MOJ cas.