"Zdravé a krásne deti"

15. aug 2023

Chcem sa opýtať, ze keď niekde neuvediem, že mám dve "zdravé a krásne deti", tak si každý bude myslieť že sú choré a škaredé?
Alebo keď niekoho zabijú, napr.mladú ženu, tak zásadne bola " krásna", čiže škaredej by nebola škoda?

Samozrejme pre každú mamu sú jej deti najkrajšie, ale to je snáď jasné a netreba to zdôrazňovať a iným je jedno ako vyzerajú moje deti, nie?

Ako toto vnímate? Nestačí napísať "mám dve deti"?

0silvia0
15. aug 2023

Uz tu taka diskusia ohladom krasnych deti bola, cize nie si sama komu to vadi

https://www.modrykonik.sk/forum/co-sa-zmenilo-narodenim-dietata/mam-manzela-partnera-a-2-krasne-deti-2/

dankanka
15. aug 2023

To su klišé frázy, ktoré netreba nijako zvlášť rozvíjať

dadis
15. aug 2023

Neviem, ci som niekedy pouzila spojenie "zdrave a krasne" v suvislosti s mojimi detmi a je mi jedno, co si kto o mne a mojich detoch mysli. Ani s tou zabitou krasnou a mladou zenou..nemyslim si, ze by to bolo myslene v tom kontexte, ze taky zivot je vzacnejsi..len konstatovanie faktu..

alienkami
15. aug 2023

Porovnaj si:
- Mám 2 krásne zdravé deti, milujúceho manžela a skvelú prácu, ktorá ma baví.
- Som vydatá, mám 2 deti a chodím do práce
Vidíš ten rozdiel? Napoviem. Prvé je citovo zafarbené a vyjadruje pozitívne rozpoloženie autorky a druhé je vhodné do CV (alebo tiež môže vyjadrovať rozpoloženie autorky, ale šťastie to asi nebude)

doriiis
15. aug 2023

No a čo,že sa niekto pochváli? Vieš pre niekoho mať dve krásne a zdravé deti,milujúceho muža a prácu,ktorá ho baví je všetko po čom v živote kedy túžil.
Pre mňa tiež.Takze áno....aj ja hrdo poviem,že mám skvelého muža,dve úžasné deti a dobrú prácu.

kristinka92
15. aug 2023

… 😃chápem čo myslíš, ale s tým asi nič nespravíme. to máš to iste ako to že existujú ľudia, ktorí zo všetkého spravia zdrobnelinky a bez nich pomaly ani komunikovať nevedia…a z toho ma ide hodiť o zem ešte viac než počúvanie ako sú niekoho deti tie najlepšie najkrajšie najuzasnejsie 😅

janetinka27
15. aug 2023

nic take si nevsimam, je to sposob vyjadrovania. kazdy sa nejako vyjadruje, niekto do toho dava aj podmaz, urcite naznaky alebo upresnenia a niekto je strohy atd.
a titulky v clankoch - krasna mlada mrtva zena, to je uz niekolko rokov typ nejakeho novinarskeho - pisalkovskeho smeru, ktory je na urovni casu, topiek atd.

heleninamama
15. aug 2023

Sú to také frázy. Pre matku sú jej detí krásne. Objektívne to je tak málokedy. Stačí sa Ti pozrieť na stenu - krásnych detí je málo, prevládajú obézne, krivozubé či škulavé princezny, či fádni, bezvýrazní chlapci, na ktorých tváre v okamihu zabudneš... Krásna žena, to zasa znie ako titulok z Nového času - každú, ktorá násilne či predcasne zomrie, tak označia, aby ľudia klikli na článok, čítali a ľutovali ju. Škaredá by nikoho tak nezaujímala a klesli by zisky.

prunee
15. aug 2023

@alienkami Presne.
Su rozne situacie, kedy sa tieto slovne spojenia, ci privlastky, pouziju, niekedy je to vhodne, niekedy skor nie, ale nemyslim si, ze sa tym treba nejak zvlast zaoberat, kazdy mame predsa svoj vlastny "slovnik" a vyjadrovanie.

suge
15. aug 2023

Krása je v očiach pozorovateľa a zdravie sa môže zmeniť zo sekundy na sekundu. Takže nie, vo formálnej komunikácii by som slovné spojenie "krásne a zdravé deti" nepoužila. Ale ako tak premýšľam, skutočne niekto predpokladá, že rodič, ktorý svoje deti neoznačí za krásne vychováva doma nejakých goblinov?😄

diewcatqoo
15. aug 2023

Chcela by som mat tolko volneho casu, aby som mala priestor na riesenie takychto veci 🤔

sissy27
15. aug 2023

záleží v akom kontexte je to použité... ak sa bavíme napr. o tom, že či je niekto v živote šťastný, tak je za mňa takýto opis "krásne a zdravé" deti úplne na mieste. Krása je subjektívne hodnotenie, ale to zdravie... snáď to nevyznie úplne zle, klobúk dolu pred všetkými, ktorí sa starajú o choré deti či partnerov (myslím naozaj chorých, s ťažkými dg, bez vyhliadok na zlepšenie, nemám na mysli týždňový soplík), ale som si istá, že by boli oveľa šťastnejší, ak by ich dieťa či partner boli zdraví. Proste v tomto kontexte to aspoň mne znie tak, že kým niekoho urobí šťastným nový mercedes, tak iný zas vidí svoje šťastie v zdravých deťoch.
A nejak špeciálne ma to neirituje, na druhej strane dať si toto do profilu kdesi na zoznamke alebo do životopisu pri hľadaní práce je asi dosť divné 😀

amer_pogeris
15. aug 2023

Každý sa rád pochváli

alienkami
15. aug 2023

Tak rozmýšľam: čo si tak založiť anonymnú diskusiu na tému: "Prečo má niekto potrebu anonymne zakladať banálne diskusie?" 🤔

amer_pogeris
15. aug 2023

@alienkami A prečo má niekto potrebu písať príspevok a pohoršovať sa v ňom nad banálnymi anonymnými diskusiami? 🤔

mikadooo
15. aug 2023

Nikdy som nehovorila, že mám zdravé a krásne deti. Čo koho do toho? Tí, s ktorými sa stretávame, vedia aké sú, tým to nemusím oznamovať...

alienkami
15. aug 2023

@amer_pogeris ja sa pohoršujem?
Prišlo mi to vtipné, taká ironická poznámka. Zvažovala som že tam dám vyrehotaného smajla, aby bolo zjavné, že to nemyslím vážne, ale nedala som ho. Zrejme bola chyba domýšľať si, že je to zjavné.

0silvia0
15. aug 2023

Niekto pouziva pridavne mena vo svojej komunikacii bezne, niekto sa vyjaruje stroho.
Ja tiez nie som zdrobneninova, nepouzivam ani deticky, mamicky, ani krasne deti. Ani sa svojimi detmi nevychvalujem, vyjadrujem sa ohladom mojich deti len ked sa niekto pyta, cize ked citim skutocny zaujem, nie povrchny small talk.
Ale ano, aj ja si myslim, ze ostatnym je jedno, ako vyzeraju moje deti, cize nikdy som nepouzivala tento slogan o krasnych detoch. A paci sa mi pragmaticke videnie sveta @heleninamama ta to pomenovala polopatisticky.

negymama
15. aug 2023

no presne, ja som tiez asi pouzila tu frazu "mam x zdravych krasnych deti" nie vo vyzname chvaly, ci realistickeho popisu deti... je to skor vyjadrenie vdaky osudu ci zivotu.
"Mam byt za co vdacna. Nemam sa utapat v negativite, Mam dovod zit... " Proste niekedy si to clovek refresne ten pocit, hlavne ked ma blbu naladu ci den...

Na realistickz popis popravde nik nie je zvedavy, jedine ak by bol tak mu porozpravam...😀 ze to s tou krasou a zdravim rodiny nie je vzdy idealne.

basulaak
15. aug 2023

Ja pridavam este ze je sikovny. Cize mam zdraveho krasneho a sikovneho syna. A ked to niekomu lezi v zaludku asi nema nieco z toho.

kassandra25
25. aug 2023

Vies co, u mna zásadne, ked niekto otvorí papulu a vypusti z nej : " mam krasne a zdrave deti" - uz dalej ani nepocuvam a odchadzam. Preco by som napr.svoje deti mala oznacit za zdrave a krasne. Su aj zdravsie od mojich, sj krajsie, ony aj tak mozu byt podobne iba na mna a sploditela, nie na Claudiu Schiffer a Davida Haselhofa. Ja udavam iba: mam x deti, nemaju stale a zavazne, chronicke ochorenia. Bodka. To ci ti decko ochorie za rohom a chyti chripku , sa stane tuná kazdej. Vyslovene neznasam zeny, ktore pouzivaju zdrobneniny, to je taky hnus, ze odchod na cely zivot. Takze bud pokojna a vyjadruj sa iba tak ako chces.

kassandra25
25. aug 2023

@basulaak a su aj desattisickrat krajsi, sikovnejsi a mudrejsi, zdravsi od tvojho!

basulaak
25. aug 2023

@kassandra25 presne tak. A vzdy aj budu. Mozno si raz v dospelosti zoberie nejaku krasku a budu mat este krajsie deti 🤪🔥❤️

kassandra25
25. aug 2023

@basulaak a ty cela umres raz vo svojej krase a na pomnik ti napisu, ze : ty kráso!

basulaak
25. aug 2023

@kassandra25 na pomnik mi napisu: mala som krasne a mudre deti. A sikovne. 😂😂😅