Pri nadskakovani na fitlopte o 3 rano, uz 3x v tu istu noc mi tak napadlo.... Ako to niekedy zvladali nase babicky, prababicky, praprababicky alebo celkovo zeny, ktore mali 3 a viac deti? Ja mam dve. Tohto nocneho fitloptaka a prvaka. A nestiham nic, som nevyspata, nervozna... Cely den beham okolo domacnosti, upratujem, periem, vysavam a aj tak je tu bordel. Vecer sa s revucim krpcom snazim spravit ulohy s prvakom, trva mu to niekedy aj 2 hodiny. Spavat chodim o 9, aby som sa aspon trochu vyspala a nachystala na nocnu zmenu. Babky nepomozu, kocikovst ho bola kazda 1x este ked bol malicky. Neviem si predstavit mat viac deti. Ako to mali volakedy? Chlapi im nepomahali. To velmi ani mne nie, lebo je do vecera v praci, maleho lubi najviac ale nevie to s nim. Maly mu stale reve a on to nedava. Mali tie zeny doma bordel? Boli sikovnejsie? Deti mali lepsie naucene? Alebo skratka tiez chodili ako matohy?
Myslim, ze jednoducho "kedysi" zeny tak nevysilovali s deti a nechali ich aj poplakat, nechali aj nejaky bordel a nepotrebovali "jest s podlahy", deti nemali tolko hraciek - menej bordelu, deti nemali tolko kruzkov - menej vozenia, deti si robili ulohy v druzine - menej ucenia doma, deti nemali tolko oblecenia - menej prania...
1-2h prvak v oktobri robi co? Neprehanate to, ci je tak neskutocne pomaly?
Nechavali vyplakat, neriesili nejako ich(deti) psychiku a pohodlie, utisenie. Nosili ich na chrbte, aby riesili ine veci. Kdesi som citala, ze aj priviazali k niecomu pri poli, aby ony porobili na tom poli.
Ale hlavne!!! - starala sa cela rodina, ked nie dedina/komunita. Kedze vsetci zili pohromadke. To je najvacsi rozdiel oproti dnesku. Aj ty si napisala, ze ti nema kto pomoct. A to je ten problem.
Ja mám jedno, ktoré spí dobre, minimálne place a nestíham nič, takže tá obdivujem 😀
Volakedy neriesili, neskakali detom okolo riti, nemali ich za bozstvo.
Nie, vôbec to nie je o tom, že by niekedy nechali deti vyplakať (inak povedané vydlabli sa na nich). ale voľakedy sa o tie staršie deti či dokonca domácnosť starala celá komunita, susedky, sesternice a bratranci, babky z okolia a pod, boli veľké rodiny ktoré žili bližšie a družnejšie. S príchodom tzv. nukleárnej rodiny v cca 50. rokoch sa mladé rodiny začali osamostatňovať, čo prinieslo aj výhody aj nevýhody.
Vtedy nebol kult dieťaťa, ked dieťa revalo nechalo sa vyrevať, len nakrmili, prebalili občas a bolo. Ak boli starší súrodenci, veľkú časť starostlivosti o mladších prebrali oni.
Starala sa cela komunita, vraj sa pouzivalo aj makove mlieko, neprehanalo sa to s detskou psychickou pohodou - aplikovalo sa casto vyplakanie, namiesto dlhej diskusie dostali decka vyprask, skolska dochadzka tiez nebola najvyssia priorita, kruzky ziadne, starsi surodenci sa uz velmi skoro starali o mladsich aj na cely den. Neriesili sa barefoot topanky, bio zubna pasta ani dizajnove softshellove oblecenie. Dnes stojime deckam za zadkom, ale kedysi vela deti umrelo pri porode alebo do dvoch rokov zivota a clovek bol rad, ak ich par dorastlo, dnes ma vacsina ludi 2 deti, okrem lasky investovuje do nich strasne moc casu a penazi, a dalsie uz neplanuju, tak sa o ne stara ako o oko v hlave. Neidealizovala by som ani jednu dobu.
toho staršieho by zapriahli do práce a mladšieho uviazali do šatky... alebo by sa o menšieho staral väčší aby mama mohla pracovať
Mojho kamarata prababka priviazovala svoje deti ku stromu na par metrovy spagat, ked potrebovala robit na poli a deti boli uz pohyblive, ale nie natolko mudre, aby sa neskantrili. A ano, komunita a rodina pokope robi vela, deti volne pobehovali, vsetci sa poznali, bezne strazila 1 babka, tetka niekolko surodencov,bratrancov, sesternic a susedov pokope na dvore. A dokonca mi jedna pani rozpravala, ze jej babka, ked mala v chalupe vela deti a bolo zle pocasie napr., tak si normalne tu vrchnu suknu pretiahla cez hlavu a deti naucila, ze vtedy jej maju dat pokoj a byt ticho, ze sa modli alebo oddychuje. Kazda doba ma svoje vyzvy, zijeme o dost lahsie, ale zaroven ovela komplikovanejsie.Uz dvesto rokov dozadu chodili chlapi prepijat tazko zarobene peniaze do krciem po veceroch na nasom vidieku, to spokojni ludia nerobia.
Tak je tam viacero veci:
- v prvom rade v minulosti zeny pracovali, cize si nemohli dovolit taketo cirkusy s fitloptami ako dnesne zeny. Aj ked nechodili do prace, mali polia, statky, trebalo a krutit okolo 5 deti, trebalo dochovat a postarat sa o rodicov
- vacsina dnesnych uspavacich metod uci deti na rutinu - "ak budes robit toto, ja zaspinkam, ale ak sa prebudim a ty nebudes so mnou hopkat, nezelaj si ma!" Plati pravidlo - ak dieta si naucis, tak mas, tak si zvykne a logicky sa bude burit proti niecomu inemu. Preto ziadne nocne nosenie, ziadna fitlopta... toto som sa naucila ja uz v zahranici a velmi sa mi to osvedcilo
- v minulosti deti nemali na starosti iba zeny, mala ich vzdy na starosti komunita, ktora sa starala + starsi surodenci. Dnesny model, ze vsetko je na pleciach iba dvoch rodicov a zial neraz pri neschopnom partnerovi, iba na pleciach zeny je extremne vysilujuci
- dieťa nebolo polobodom, netocil sa okolo neho vesmir, ludia s detmi zili, deti sa ucili zit v rodinach, nie dospeli sluzit detom
Ne hali dieťa plakať, a ešte sa z toho tešili, že "posilňuje pľúca". Varili deťom čaj z makových hláv, aby lepšie spali. Samozrejme nevedeli, aké je to škodlivé. A rozhodne nepísali úlohy s deťmi, neučili sa s nimi. Ani nebol taký dôraz na to, aby sa učili dobre. Naučili sa písať, čítam, počítať, a možno 1 z 10 deti, ten najsikivnejsi išiel študovať ďalej, za učiteľa, farára, atď. Ostatní ostali pri statkoch, pri motyke.
navyse kedysi sa byvalo inak, v jednom dome aj so starymi rodicmi. Male stvorrocne deti uz mali svoje povinnosti, past husy a podobne, my so stvorrocnymi behame po ihriskach, sme same, bez pomoci sirsej rodiny. Z rozpravania mojej babky viem, ze oni museli na rolu a deti nechali pri starych rodicoch a ta starostlivost bola vselijaka. Napriklad jej syna ich stary otec umyval po velkej potrebe v studenom potoku pri dome. Aj to takmer neprezil, dostal z toho silny zapal pluc. A to uz neriesim, ze jest im davali stari rodicia hocikedy hocico, vacsinou malo vyzivna strava, ved bola chudoba. Dnes sa tu matky zastrajaju, ze neposlu deti k starym rodicom, lebo im davaju sladke... Vselijako bolo, len my si to strasne idealizujeme, ako sa to vtedy zvladalo a nase stare mamy to davali a my nie. Toto je uplne ina doba, tam neexistovalo, aby matky boli same doma cele dni, muz v praci a pomoc nikde. Dnesnym mama z toho ide na mozog aj z toho, ze su na tu starostlivost cele dni same a ak odisli do velkych miest mimo svojich rodin, tak cele dni nemaju s kym prehovorit. Uplne ina situacia.
Vtedy boli bežné viac generačné rodiny, aj viacdetne rodiny, tak vždy mal kto malé deti opatriť. A nemali menej roboty, pretože napriklad prali v koryte, ráno aj večer museli opatriť domáce zvieratá, pole, záhrada, dom bez mechanizácie a automatizacie. Aj ten chlieb museli zamiesit ručne v korytku bez robota, aj kravu podojit a maslo zmutit ručne. V zime perie pátrali, tkali.
A áno, deti sa tak neriešili, tie vyrastali v kolektíve a v komunite. Tam sa naučili všetko potrebné pre život.
Zilo sa proste uplne inac. Viacej generacii spolu - nevladni uz len na lavickach strazili spiace dieta. Vela raz deti nechali vyplakat. Velmi skoro museli byt deti samostatnejsie. Taky prvak nie ze 2 hodiny robit ulohy, ale pomahal by v zahrade, strazil mladsich surodencov. Deti na dedinach fungovali v skupinach. Dieta malo 1 hracku a vybavene. To sa lahko upratalo. Od jari do jesene boli cele dni vonku - na poliach.
Deti sa nechavali vyplakat- ak moja babka tak vravela - ken hi nechaj plakat, bude mat silne pluca a nebude chory( zapal pluc ked bola babka mala deti na zaoal pluc umierali). Ano starali sa vsetci svokry babky tetky a na zadok dali tiez vsetci ci stryko tetka... a hlavne sa nepouzivala veta - Moje dieta - moje pravidla.
Možno aj pre to , že pred toľkými x rokmi nezakladali mamičky diskusie typu moje dieťa na ihrisku strcilo iné dieťa čo mám robiť alebo dieťa nechce jesť čo mám robiť mám mu variť dokolecka len to čo mu chuti a skákať okolo zadku ….
Tebe poradím,neprac toľko doma. Proste ak je aj tak večer brodel,načo je to dobre. Ja upracem vždy večer za polhodinu až hodinu a raz do týždňa väčšie upratovanie na dve hodinky a pokoj svätý, dve malé deti,rok po sebe a mám čas sa aj vyspať,aj oddýchnuť cez deň,aj chodíme vonku a všetko,nemám pocit že som vysilena,lebo to čo nám netreba k prežitiu momentálne som vyradila, záhradu vonku tiež.
A uspavanie v noci, to je také že každá matka skúša čo funguje a je šťastná že v tú chvíľu dačo funguje. My mame v izbe druhý náhradný kočík,lebo doteraz nezaspal iba v kočíku,ale skúšam už dávať aj do postieľky a klepkat po zadočku a funguje,už je to čoraz lepšie. Skús aj ty či nepôjde dacomine radšej,týmto sa zbytočne vysilujes,veď to musí byť mega nápor na chrbticu.
A kedysi to zvládli,ale každá doba je iná, makový odvar,vyplácanie deti,nevenovali s a deťom tak ako teraz ,skôr to bolomo robote. Deti sa zviezli popri
moja babka varila synovi odvar z makovice 😀
Voľakedy jednak v jednom dome žilo viac generácií - teda deti strážil v podstate každý, babky, tety, susedy a starší súrodenci. Nebolo výnimkou keď napríklad 8 ročne dievča sa starali o 3 mladších suridenciv, kŕmilo ich, prebalilo, a deti neustále bolo vonku, tmolili sa všade. Na starostlivost o ne sa nekladol bohvieaky dôraz, bežne deti boli bosé, len v košieľke, v zime kapceky, nejaká bundička možno po starších bratoch, teda padala z neho, hrali sa s blatom, vodou, hlinou, nikto neriešil, či je to hygienické čisté a podobne.
Rodičia sa s deťmi absolútne nezvykli hrať, venovať sa im spôsobom, že učiť ich to a to. Deti sa učili akoby navzájom. Boli veľmi rýchlo samostatné, 3-4 ročne už napríklad pasli húsky, staršie kravy, kozy, dievčatá priadli, tkali, varili, chlapci už ako 5-6 roční dokázali rúbať triesky, pilit, a podobne.
Jednoducho dospievali skôr, preto bežne 17 - 18 roční už boli schopní začať viesť aj vlastnú domácnosť, sobasit sa.
No a Le na druhej strane boli veľmi bežne ah úrazy, zranenia, choroby, mnohí deti neprežilo prvý rok, alebo zomrelo skoro, v detskom veku. Práve kvôli tomu, že napríklad behali po dvore, po ceste, vybehli pod voz, kopol ich dobytok, ťažko prechladli, spadli niekde, utopili sa, a mnoho iných dôvodov. Aj otravy boli časté, dokonca aj predávkovanie, lebo často maličkým dojčatám sa dával makový odvar, alebo rovno pálenka,aby spali. Nuž a stalo sa, že už sa nezobudili... Neriešilo sa to, ľudia to brali, boh dal, boh vzal. Takmer nebolo rodiny, kde by nebolo zomrelo aspoň jedno dieťa.
Trochu iné to bolo v bohatých rodinách, tam už mali pestunky, vychovávateľov,deti sa vzdelávali
Ale v bežných rodinách na dedine to fungovalo tak, ako píšem
Ano, aj chodili ako matohy. Unavene, vysilene. Ale skor kvoli tvrdej praci okolo domu, statku, pola. A z hladu, ak nebolo dostatok jedla, zasob, lebo uroda bola zla.
Kedysi bol aj zivot iny.
Nasi predkovia (150 rokov dozadu) spali dvojfazovo. Spat sa slo v podstate po zotmeni, aby sa setrilo petrolejom, olejom, voskom (lojom, sviecami, ...). Spalo sa cca 4 hodiny, potom sa vstavalo. Tak zo dve hodiny boli hore, nieco porobili v dome. Napriklad pochystali veci na jedlo, aby rano tolko netrvalo nachystat jest, kedze bolo treba s usvitom ist robit a vyuzit denne svetlo. Aj posexovali.
Potom sa zas spalo a rano sa vstavalo tak povediac s vychodom slnka.
Rodiny zili viac na kope. Bud si mala rodinu priamo v dome (svokrovcov, babicku s dedkom, ...), alebo v susednom dvore, ci pobliz.
Deti si zvycajne vzala na starosti jedna zo zien, co mala zrovna cas a zvysok ludi siel robit okolo domu, statku, na pole. Ta, co bola doma, navarila pre vsetkych a robila domace prace. Upratala, nalustila hrachu za tri kose, nech sa susi na zimu, sadla ku krosnam. Proste co bolo treba.
Deti kludne zabehli do susednych domov k tete, ku krsnej. Nemotali sa len mame okolo sukne.
Aj starsie deti pomahali s mladsimi, ked sa im nakazalo (nie, zeby ich to bavilo). Alebo pomahali okolo domu. Drevo nanosit, vodu nanosit, sliepkam nasypat, vajicka pozbierat, ist natrhat zihlavu pre husy, vyhnat ich na pasu, postrazit, ...
No a ked si nejake dieta nabilo pusu, rozbilo koleno, hlavu, tak sa to az tak neriesilo. Este kludne dostalo po zadku, ze robi neplechu.
Mama si musela vydupat strednu skolu, lebo rodicia to vnimali ako zbytocnost. Aj to do nej chodila pesi cez horu cca hodinu tam a hodinu naspat (v zime za tmy) a prednost mali domace prace, takze sa ucila po nociach.
Pozri sa napr na deticky v osadach. Chodia v hufoch starsie sa staraju a malicke. Tak to bolo volakedy, obaja moji rodicia su z veela deti tak viem z rozpravania.. Staral sa o mensie kazdy ktk bol po ruke. Ked bolo treba dieta islo do hacky alebo na chrbat alebo prosto revalo, vtedy sa to tak neriesilo deti boli velaktat bite takze sa bali posluchali... Poznam chlapa co ho uvezovali ako dieta k stolu kym matka si porobila doma. Aby deti spali velakrat sa im davali rozne odvary, nie kazde dietatko sa z toho spanku zobudilo ale deti volakedy viac umierali neriesilo sa to tak ze preco
@anjelicek26 neprehaname, fakt len robi ulohy. Nehovorim, ze vzdy pri tom sedi 2 hodiny, vacsinou do dame tak za 30- 40 min. Lenze ked k tomu priratam to jeho chystanie, vybalovanie, struhanie ceruzky, potom je smadny, potom musi ist cikat, potom mi maly reve, idem kojit, potom sa mu zase zlomi ceruzka... Praveze mam pocit, ze to vobec nedavame s tou skolou, je to len take ze ,, rychlo spravime ulohy, kym maly spi". Lenze on by potreboval vacsiu pozornost. Mam pocit, ze stale na nieco v ramci skoly zabudame, raz je to zosit, inokedy obal na zosit, potom noznicky, potom pozriet na edupage, co pisala ucitelka, ze treba doniest, alebo prisla na to, ze ma zly druh ceruzky... Si stale hovorim, ze snad nie je v triede jediny, ktoremu tieto veci chybaju, lebo potom mi doma hovori, ze ho pani ucitelka hresila, ze to nema. A on je dost taky, ze tieto veci celkom preziva.
Ženy voľakedy neotročili okolo dieťaťa. Bolo presne dane kedy sa má najesť, spať,..tak ich od malinka naučili, potom to išlo ľahšie. Dieťa spalo samé, nie v manželskej medzi rodičmi. Jednoducho povedané, ako si ich naučili, tak mali. Dnešná doba hovorí, pestovať a natriasať dieťa do aleluja (alebo odpadnutia matky) kojit pomaly každú pol hodinu (lebo je to nutné na požiadanie) 🙈 a podobne. Neboli pampersky, práčky a museli všetko stihnúť. Veď dám dieťa spať a zatiaľ navarim, upravené, keď je vyspane a najedene, snáď ho nemusíme vláčiť ako malú mačku..ale položím na bezpečnú podložku a nechám ho objavovať svet okolo seba. A to dnešné....moje 1,5 - 2 ročne dieťa nepotrebuje cez obed spať 🙈 a zle je ako čert. No nečudujem sa, uvavene je tak, že vyzerá byť ako nabitý energiou..ale nie, to je už tak extrémne unavené až je zlé... A prvák si nesmie robiť úlohy viac ako pol hodinu! Nieto dve 🙈 ale niektorým mamičkám by som odkázala, komu niet rady, tomu niet pomoci.
Precitaj par historickych knih a budes v obraze.
Cumel namoceny v slivovici, remen odpasany pri najmenswj neposlusnosti, hromadne jedenie z jednej misy, ked teda piseme o tych chudobnych. Ziadne kvanta riadov, kvanta oblecenia, ziadna 9 kg pracka denne ako u nas, ziadne deodoranty, oblecko sa nosilo kym nebolo skutocne spinave. Vela detskej umrtnosti, utopeni - presne ako by sa aj teraz stalo keby som dala mladsieho na starost desatrocnemu...a tak. Kazda doba mala svoje.
Pre sto rokmi sa u bohatych staralo niekolko osob o jednu osobu ( komorne, gazdine, lokaji, pomocnice v domacnosti, soferi... slachta nerobila nic, len sa prezliekala do dennych a vecernych siat a chodili po návštevách a plesoch), teraz jedna zena ktora chodi na 8 hodin do prace sa stara este o niekolko deti, domacnost, skolu, kruzky, casto o rodicov, doraba doma pracu do prace, zavara, chodi po vyletoch, soferuje, venuje sa rucnym pracam, ma byt vzdelana, upravena, vecer este dychtiva po manzelovi. Ma sice elektronickych pomocnikov, ale ti v podstate vyrovnaju len cast z toho, ze je 8+ hodin v praci aj s cestou a menej sa narobi, napr.pri prani.
Ono aj toto je niekedy dobre si uvedomit, kolko toho zvladame.
Na obal, knihu, zosity noznicky, musi mysliet on sam... o tomto je vlastne skolska zrelost... kazdy den si pozriete spolu vyveseny rozvrh a spolu pozriete tasku (po tom, co si ju zbalil), predmet po predmete, ci ma vsetko... vytvarna - musi padnut otazka - nemal si este nieco doniest? Sport - mas veci na telesnu? Triednicka hodina - mala som este nejake papiere podpisat, dostali ste nejaky oznam, nemas nejaku poznamku v zosite? Aspon ja to tak dodnes robim... a s detmi sa casto uci manzel, lebo styria skolaci hlavne teraz v pisomkovom obdobi je dost zarez... ale vyslovene - mas ulohu s toho a toho? Dones si to a makaj, potom dones na skontrolovanie 😂 Nauc sa to a dojdi na preskusanie - vacsinou to potom este prehlbime, dotiahneme detaily, ale gro musi dieta same bez ohladu na vek...
Kazdopadne nenauc ho, ze mama na tieto veci mysli za neho... zabudol - tak si to od ucitelky aj vypocuje a nabuduce bude pozornejsi... to je akcia-reakcia... a nie, ze mama zabudla, mama na to ma mysliet, mama mi to ma pripominat...
Z tohto čítania mam skvelý pocit,lebo tie vyhody vtedajšej doby mam a takisto vyhody dnešnej🤷♀️
1. Byvame na dedine my,rodičia,svokrovci ale nie v jednom dome ale dennodenným kontakt
2. Mam automatickú pracku,sušičku,televízor,tablet…
3. Navarime si aj navzajom- čo s veľmi nedá v malom množstve tak si povymiename🤷♀️😃
4.vždy má znervoznovalo pestovanie a čičikanie takze to vzdávam rychlo a deti sa naučili zaspavat same keď aj pri mne ale uvalaju sa
5. Tým že su naučeni na ludi zostanú s kýmkoľvek a mama nezachyba🤦♀️🤷♀️😃 ale zahraju sa aj sami a dokonca aj upracú hracky (4 a pól roka a 1 rok a 4 mesiace)
@moonlight1210 to i Tom spaní na etapy odkiaľ máš ? Veľmi zaujímavá informácia.
@evica17 tiez si to velakrat hovorim, ale ja tu mam ozaj bordel, nie ako niektore zeny ( moja svokra je taka) ze placu, aky maju bordel a pritom nemaju len podlahu umytu. Ja si ani nepamatam kedy som ju naposledy umyvala, som rada ked pozametam. A my tiez dost chodime von, aj s muzom. Len nejak sa to teraz nakopilo, hlavne ked je clovek nevyspaty a nervozny je to tazke. S tym spanim mas uplnu pravdu. Ja som tiez skusala to klepkanie po zadku, nejaky cas to fungovalo. Lenze potom odrazu chcel spat len na prsniku, inak sme boli hore aj 2 hodiny v noci. Teraz uz na prse nezaspi, klepkanie tiez nezabera tak len na fitlopte.... A clovek ked je unaveny, by ho hadzal aj na plafon, len aby konecne zaspal....
No, ziadna slava ani vtedy. Z nasej rodiny viem, ze moja stara mama nechala vyrevat a prababka si pred kojenim supla rum. Uspat niektore deti bol vzdy problem a vzdy bude.