Zamávalo s vami narodenie prvého a aj druhého dieťaťa?

28. feb 2022

vysvetlim. tehotenstvo som mala fajn. na dieta som sa pripravila najviac ako sa dalo. rodicovska priprava hypnoporod. naluoene prichystane. vedela som ze to bude tazke bola som pri sestre v jej sestonedeli. kazdopadne prvych 7mesiacov s mojim dietatkom vnimam ako strasne narocnych. musela som rodit cisarskym. dojcenie bol boj. bolelo ma vsetko. vobec som nemohla spat a ked som mohla uz mi neslo. rozvinula sa u mna nespavost a musela som ju par mesiacov riesit s odbornikmi kym mi to preslo. stavalo sa ze som nespala vobec alebo len hodku dve. do toho malo dietatko aj nejake zdravotne problemy s ktorymi sme sa museli vyrovnat. dieta nemalo rado nosic ani kocik ani autosedacku. boli sme s manzelom unaveni.dojcila som a citila som tlak ze odist aj na hodku od dietata bol problem. prostr to vnimam ako fyzivky psychivky mentalne narodne mesiacenapriek vsetkej pomoci a podpory co som mala.
v 7mesiacoch sa vsetko zlepsilo. moj spanok. ona zacala jest byt menej zavisla odo mna mala uz rezim rada sportovy kocik. vyspali sme sa. proste od 7 mesiacov si to uz uzivam. a moja otazka zeny co ste prezili na zaciatku materstva nieco podobne a odhodlali ste sa na druhe dieta. je to narocne tak isto? viac ? menej? ake su vase skusenosti?

mesiacov riesit s odbornikmi kym mi to oreslo

andrejka1974
28. feb 2022

Ja som mala prvého náročného proste mal od začiatku vymenený režim cez deň spal v noci hore ,čiže prehodeny režim mala som ho aj ja čo bolo horšie zastávala som aj cez deň a potom som už nič nestihala buď ísť do obchodu na variť upratať a ešte sa od jeho dvoch mesiacov prejavil jeho zdravotný telesný postih ale odhodlala som sa mať ďalšie deti a postupne prišli niektoré úplna pohoda iné náročnejšie ale zvládla som to teraz už mám 3 dospelych synov už mimo domu a dve dcéry ešte doma

petrisa213
28. feb 2022

Ja som sa na prvé bábätko strašne tešila, človek si to všetko počas tehotenstva predstavuje ružovo a realita ho potom z toho niekedy riadne vytrhne. Prvý pôrod bol katastrofa. Ešte som sa aj zle zrastla a museli mi ešte niečo dodatočne rozrezat. 3 týždne po pôrode som už ako tak mohla sedieť na zadku. A bábätko? Len jedno malé klbko nervov. Preplakal 3/4 dňa. Prvý rok si nepamätám deň že by neplakal. Veľakrát som preplakala s nim. A s mojim spaním aj keď on spal celú noc to bola bieda. Celkovo som vždy mávala problém so spánkom. Pikoska k tomuto všetkému a zároveň odpoveď na tvoju otázku ohľadom druhého dieťaťa 😁 2 mesiace po pôrode som otehotnela znova 🙈😁 prvý týždeň som len preplakala. 4 testy som si robila kým som tomu uverila a celé tehotenstvo som sa zmierovala s tým ze naše druhé dieťa bude ďalší uzlík nervov keďže som bola celé tehotenstvo nervózna a veľakrát psychicky vyčerpaná. A nakoniec to všetko vypálilo úplne inak ako som sa nastavovala. Príchodom druhého dieťaťa sa prvý ukludnil 🙏 fyzicky to bolo náročné dosť to áno, prvý mal 11 mesiacov keď sa druhá narodila. Nechodil, nejedol sam, prakticky ešte aj on bábätko. Psychicky som mala zrazu väčší pokoj pri dvoch ako pri jednom. Jemu stačilo ze vidí malú na zemi v hracej decke položenú a moju pozornosť už až toľko nevyzadoval a konečne toľko ani neplakal. Teraz máme 3 babatko takže nič ma neodradilo naopak povzbudilo 😊 a z mojej skúsenosti ďalším a ďalším dieťaťom riešis podstatnejšie veci a na prkotiny sa už vykasles 😁

simsalabim
28. feb 2022

Prve deita nemierne narocne az takmer do 3 rokov., Druhe dieta tazky salamista, niekedy aj 4 dni ale len nezaplakala... je to velmi individualne. Paradoxne, prve tehotenstvo bolo pohodove, druhe nesmierne stresujuce a narocne, az som sa kvoli situacii bala predcasneho porodu. A nic. Este som dva tyzdne prenasala.

zuzana9393
28. feb 2022

Ja mam sice len jedneho syna, teraz cakame na druheho 🙂 moj bol dobry, skor mal take obdobia, kedy sa potreboval pricucnut kazdu chvilu v noci. Ale co som vela zien pocula (starsich) tak vacsinou tie deti boli protiklady. Naprikpad aj ja som vraj bola nespokojna, stale sa budila atd... A sestra anjelik, spala celu noc, mama ze az paniku mala rano ked sa zobudila, ze sestra ani nemrkla v noci ci zije 😄 a ona ze sa spokojne zobudla, pozyvala si, popozerala, ze co ta mama stresuje😅

autor
28. feb 2022

ved toto. dakujem za vase skusenoeti ale mam aj znamu ktora mala druhe dieta mega narocnejsie od prveho. az tak s nim nevedeli ze ho v roku supli do jasli....

pininka1
28. feb 2022

No ja som si myslela ze mam narocne dieta kym sa mi nenarodilo to druhe. Takze asi tak. V noci bol hore kazdu hodinu, taku unavu som nikdy nezazila, no cez den zas narocny vobec nebol, ale ja som si rano nevedela pospat, ak ked starsi chodil do skolky. Jedine moje stastie bolo ze som nemala jedno dieta za druhym.

autor
28. feb 2022

@pininka1 a kolko si mala rozdiel? ake boli tehotenstva?

masinka
28. feb 2022

ja som mala prve dieta take motivacne, dcera len spala a obcas sa najedla, okolo 9 mesiacov mala na tvari nejaky fliacik a ked sa kozna spytala ci sa to zvyrazni pri placi, tak na mna aj na manzela pozerala jak na mimozemstanov ked sme povedali ze nevieme, ze my sme ju hadam ani plakat este nepoculi.... druha dcera presny opak, spala 2x20 minut za den, od polnoci do piatej rana vrieskala bez prestavky bez ohladu na to, ci sme ju mali na rukach alebo sme s nou tancovali alebo ju hojdali, v kociku tiez vrieskala, takze som ju musela nosit az kym nezacala v 11 mesiacoch sama chodit, do tristvrte roka po kazdom jedle grckala vkuse som ju musela prezliekat, tretia dcera bola tak akurat, taky priemer medzi nimi.... prve tehotensto bolo pohodove, druhe stresujuce lebo strasili najprv downovym syndormom, potom razstepom, tretie tiez trochu stresujuce lebo som krvacala.....teraz su zo vsetkych uz pekne, zdrave pubertacky 😀

ailiba
28. feb 2022

Rozumiem ti... Aj ja som to prežívala, ako veľmi náročné obdobie. Až na pár rozdielnosti, to bolo fakt na psychiatriu. Teraz čakám druhé... Nuž, odhodlali sme sa, aj keď sme veľmi zvazovali... A dúfam, že to už zvládneme lepšie (psychicky). Už samotné tehu je úplne iné, keď máš doma malé dieťa. No a čo si pamätám, je to ešte nič v porovnaní s tým mat doma novorodenca (ešte +to prvé dieťa). Ani mi veľmi nemá kto pomôcť... Ale verím, že to všetci spolu dame💗👍

pininka1
28. feb 2022

Tehotenstva ok, rozdiel mam medzi prvym a druhym 4 roky a medzi druhym a tretou 5 rokov.

basska_b
28. feb 2022

Ja som mala cisarsky tiez. Prve tyzdne boli tazke,no nastastie sme sa rychlo zosuladili. Nebola narocna, sle miestami je temperamentna. Druhe bolo uplne o inom... pri porode som uz vedela, co chcem a nechcem... podarilo sa prirodzene. Mam rozdiel 2 roky, cize este som sa ani z jedneho nespamatala, uz tu bolo druhe. Ale bolo to super. Druha dcerka ma pokojnejdi temperament, aj mnohe veci uz robim tak nejak automaticky. Tretie pojde lavou zadnou 😃 ako fyzicky najtazsie obdobie vnimam 7-12 mesiacov, dieta vsade lezie, papa kozmicku stravu, pada, mrdzi, ked pri nom nie som, v noci sa milionkrat budi, zuby rastu...

thoughtfulweirdo
28. feb 2022

Prvých 6 mesiacov s oboma deťmi bolo peklo. Po pôrode prvej dcéry sa mi rozvinula popôrodná depresia, tam sa to po tých 6 mesiacoch začalo zlepšovať, ešte do roka to bolo také na hojdačke, od roka už som bola ok a užívala si materstvo. Po narodení syna vďakabohu žiadna depresia, ale na prvé mesiace ani nespomínam, lebo mi je aj teraz do plaču. Nespal, to dieťa proste nevedelo spať, ak nevisel na prsníku, tak ručal ako tur. Nie kočík, nie nosič, nie šatka, tak som ho jednou rukou väčšinu dňa držala na prsníku a druhá mi zostala na staršiu dcéru. Výhoda je, že som sa naučila jednou rukou robiť všetko 😅 tie hodiny, čo som strávila na fitlopte, to sa nedá ani spočítať. Prvé tri mesiace som spala 2-3 hodiny za noc, zvyšok času pochodovala po obývačke s deckom na prse. No fakt to bol masaker, ani neviem, ako sme prežili. Teraz má 9 mesiacov a stále na mne väčšinu dňa visí a piští, plače veľa, spí stále strašne, 10 zobudení za noc normálka... Ale už to je pohodička oproti tým prvým mesiacom. No, každopádne u nás už tretie dieťa nebude😅

autor
28. feb 2022

@thoughtfulweirdo taketo druhe by ma drblo... a mas nejaku teoriu preco po prvom porode sa rozvinule depresia a po druhom nie?

leniel
17. mar 2022

Pre mna druhe bejby je omnoho, neporovnatelne jednoduchsie ako prve. Vsetko je lahsie, ziadne baby blues, ziadne nespanie, vycerpanie, ovela lahsie dojcenie od pociatku … narocnejsie je to v tom, ze sa treba venovat tomu starsiemu dietatku. Ja o 2 mesacnom prakticky ani neviem, takmer vsetku pozornost si pre seba kradne moja 3rocna naspeedovana vevericka. Kym pri nej som si mohla lahnut, kym spala, teraz to je nemozne. Takisto tehu bolo z tohto pohladu narocnejsie.

halci
17. mar 2022

Ja som mala prvy porod narocny, az traumaticky. Dcera bola hypotonicka cize sme cvicili Vojtovku od 3.mes. Dojcenie bolo v poriadku, nemala som vacsie problemy. Takisto dcera v noci spala relativne dobre. Po 3 rokoch sa mi narodila druha dcera, po narocnom tehotenstve, kedy som mala uz zdrav. problemy a porod mi vyvolali skor. Ona bola narocne dieta. Asi keby som ju mala prvu tak sa na druhe odhodlam bud neskor alebo vobec. Vdakabohu ze to takto dopadlo, lebo uz som nemusela riesit nejake veci, co riesia prvorodicky, to uz som mala natrenovane.

enoula
17. mar 2022

Každé dieťa je ine. Aj to tvoje, prve či druhé, ci tretie..
Ty si iná, ine skúsenosti, ine telo, iná mentalne aj fyzicky.
Doma to tiež uz bude vzdy ine.
Dopredu sa podla mna neda pripravit, hlavne nie na to prve. Teoria je teória, aj prax u druhych je ina nez to co máš ty doma. Lebo je to 24h denne. Nevies dopredu odhadnut ani povahu dietata ani ako budes ty, tvoje telo reagovať. Dieta je obrovská zmena.

amanta5
17. mar 2022

Narodenie prvého dieťaťa so mnou zamávalo riadne. Mala som veľmi náročné dieťa, ktoré vrieskalo celý deň takmer vkuse. Mala však veľké problémy s črevami, kvôli alergii...takže my sme vedeli i príčinu. I tak som za 3 mesiace schudla na váhu menšiu ako pred tehotenstvom, málo som spala, málo som jedla....bola som strašne vyčerpaná. Mala som i traumatický pôrod.
No po 6 mesiacoch sa to začalo zlepšovať. Keď mala dcérka rok, neviem v akej eufórii sme skúsili ísť do druhého dieťaťa, zadarilo sa hneď. Druhá dcérka bola ako dieťatko za odmenu. Pekne spinkala, papala, vysmiata....hotové slniečko. Tu však so mnou zamávalo 2krát v jej 15mesiacoch....dcérka sa začala meniť, vzďaľovať...má diagnostikovaný autizmus. Stále je to naše slniečko ... krásne, šikovné, milené. Zamávalo to s mojim životom poriadne....ale i tak by som ju nechcela inú.....iba ak by to bolo pre ňu lepšie.....Ppri takýchto skutočnostiach človek prehodnotí priority a často zistí, čo v živote je skutočne dôležité. 🙂
Nikdy neviem, čo nám život prinesie. Ak túžiš po bábätku choď do toho bez obáv. Všetko bude tak, ako má byť 😉

autor
17. mar 2022

@amanta5 uzasna skusenost dakujem.

martinkaxp
22. mar 2022

Ahoj, 1. dieta som mala velmi narocne a presne ako ty hovoris, v tom 7. mesiaci sa vela zlepsilo. Tak, ako 1. dieta bolo narocne, tak 2. dieta nebolo avsolutne narocne. Kde som ju polozila, tam bola spokojna, zaspinakala kedy potrebovala, bez cumla. Teraz mam 3. a to je taky mix 🙂

autor
22. mar 2022

@martinkaxp joj no. l3n ked clovek nevie dopredu sak.. uz som pocula aj take ze narocne orve a mega narocne druhe 🤣 ja nevien ci sa niekedy odhodlam.

martinkaxp
23. mar 2022

Akurat pri 2. som mala velmi narocne tehotenstvo aj porod. No dieta bolo jak za odmenu 🙂