Ahojte. Už asi 3 mesiace sa každú návštevu či už na mužovej alebo na mojej strane stretávam s tým že ,,je čas na druhé dieťa.” Syn ma 1,5 roka. Lazdy prichádza s argumentom že čím menší rozdiel tým lepšie, ze sa budú spolu hrať..že keď bude veľký rozdiel že to nie je dobré. Mám aj ja myšlienky že by slm chcela druhé dieťa ale syn už je v takom veku že sa s ním dá (aj keď občas sú zle chvíľky) a s jedným dieťaťom je to ľahšie -či cestovať alebo aj život..vždy keď si poviem že dobre idem toho si spomeniem na tie časy do pol roka a už ma to odradí že ako by som zvládla dve deti. Je tam túžba ale aj nie…prvé tehotenstvo som mala problémové a od 7m som musela len ležať a v nemocnici som bola 6x bojím sa žeby sa to zopakovalo a čo by bolo so synom je na mňa veľmi naviazaný. Premýšľala som že druhé bábätko si urobíme keď malý pôjde do škôlky - sk bude chorý budem doma a nemusím hľadať kto by ho rýchlo postrážil- ale zas je tu problém že s mužom sme sa brali cez VŠ, v poslednom ročníku Mgr sme sa pokúšali o bábätko jedno som potratila a potom sa pošťastilo so synom. Tým chcem povedať že nemám žiadne pracovne skúsenosti keďže som šla hneď po Mgr na materskú. Neviem ani prečo si pýtam radu od cudzích žien ale potrebujem asi počuť nezaujatý názor( že ako by ste sa na mojim mieste rozhodli) lebo u nás v rodine je každého názor :druhé dieťa
Ja som nazoru, že sa dieťa má planovať, ak to chcú tí dvaja z páru rovnako veľmi. Nie keď to chce teta, kamaratka, babka , mamka, ujo, suseda, pre hentie argumenty čo si uviedla.. bude to Vaše dieťa, nie ich.. skus nejak filtrovat tieto ‘rady’, ak sa na druhe prave teraz necitiš, nehrn sa don a nič si nevyčitaj, všetko bude a je ako ma byť. A oni nech sa staraju o seba a svoje deti🙂
@suzitok to samozrejme nie, len sa aj ja pohrávam s tou myšlienkou len je to tak 50/50..ešte som zabudla napísať že manžel je 100% za druhé dieťa
To je v poriadku, ze manzel chce na 100% a ty este s tym nie si uplne stotoznena. Ale to nemeni nic na tom, ze ostatni sa do toho nemajú starať, aj keď možno maju tie reci na základe vyjadrení tvojho manzela.Ty chces vlastne radu od nas, ci mas mat druhe dieta? Myslim si, ze by to malo prist ako tuzba vas oboch, nie ako vysledok vacsiny "poradcov" na nete, ci v rodine.
Si mladá ak si otehotnela hneď po VS, Väzbami by sa ti nastupovali po 2 deťoch do prvej práce.
Názory rodiny ignorujte, rozhodnite sa spolu s manželom.
K tomu vekovému rozdielu, ja mám s bratom presne 9 rokov, vždy sme si rozumeli, rodičia mali na nás oboch čas, a keď sme študovali na VŠ vedeli nám obom pomôcť finančné, keby bol medzi nami mini rozdiel neviem ako by sme to ako rodina finančné zvládli ( a somariny typu trebalo brigádovať nech si každý vopchá za klobúk, študovali sme obaja ja aj brat naozaj náročné univerzity, a všetok čas sme venovali štúdiu, teraz sme zas v postavení že vieme pomôcť rodičom kedykoľvek)
Nerob si druhe dieta ak mas pochybnosti. Je to brutalny rozdiel. A ak babo nebude dokonale budes na prasky. Nedostatok spanku je na slucku, 1,5rocne uz vela veci vie, mozno ti prespi celu noc, povie ti ske ma potreby. Novorodenec ti moze nespat, budes zase zufala z nevyspania a z toho ze nevies co tomu babatku zase vadi. Budes bojovat s tym ze zrazu nebudes mat cas ani na prvorodene ani na nic. Uz nebude ze jeden spi tak si doprajes cas pre seba. Zo zaviatku budes pred sebou len tlacit povinnosti ktore sa nestihli urobit. Vsade zase bordel.
Nech sa okolie stara o seba. Odpovedz ze to je snad tvoja vec, kedy bude. Ludia s takymito pripecenymi komentarmi a poznamkami si nezasluzia slusnu odpoved.
Vo vztahu stw dvaja. Je pekne ze manzel to citi. Ale cítis to ty ? Si na vaskach cize asi niaka tuzba tam bude ale myslim ze by mala byt vacsia ako 50 na50. Toto si hlavne ty musis ujasnit ci chces este jedno a ci uz prisiel cas. Nie si na pretekoch. Moze byt aj vacsi vekovy rozdiel. Ja mam rovnako stare a viem ze teraz nechcem. Pokal vobec. Manzel to citi rovnako. A rady z okolia ze ano uz je cas predsa nebude sam treba mu braceka alwbo sestricku budu vzdy. Ignorujem ich. Alebo im poviem ze o to dieta sa treba aj postarat. Nastatie u nas mame chapajucu rodinu. Tiez sme mali tazky rok a chceme klud. Kludne mozes ist po 3 rokoch do prace. A potom po niakom case ist zase na matersku. Kludne mozes mat aj teraz dalsie. Ale robte ako vy uznate za vhodne. Nke ze vas do toho tlacia
Este mas cas. A okolie to bude hovorit vzdy 😉 nauc sa cim skor “ignorovat” niektore rady.
Sprav si podľa svojho názoru druhé dieťa, nie podľa okolia. Ti "všetci" sa ti oňho starať nebudú, to mi ver...
Ach, tie reci okolia... mna sa pytali, kedy bude druhe snad par dni po prepusteni z porodnice. To som mala chut tych ludi prefackat. Kasli na okolie, ono ti to dieta nevynosi a ani ti ho nevychova. Mat dieta je otazka dvoch partnerov, mali by si to vyriesit oni sami a nie okolie za nich. A pokial muz chce a ty este nie si stotoznena, tak pockaj... pretoze ty budes tehotna a aj to gro starostlivosti o obe deti bude na tebe.
My sme si povedali, ze je cas na druhe, ked malo starsie dieta 5 rokov. To uz bolo dieta relativne samostatne, rozumne a prespalo celu noc. Akurat to teda neslo uz tak lahko, takze rodit budem, ked bude mat starsie dieta 7,5 roka. Asi sa uz spolu moc nezahraju, ale ja si neviem predstavit, ako by som zvladla dve malicke deti doma. Pre mna je vekovy rozdiel medzi surodencami 1-3 roky strasiakom, lebo ked si spomeniem, ako sa moje starsie dieta spravalo v tomto veku (zrovna zacalo obdobie vzdoru a do toho este nespavalo v noci), tak mat doma k tomu vtedy este babatko, asi uz visim na nejakom strome.
Takze kasli na reci okolia a daj na svoje rozhodnutie.
Nat dieta ma byt iba tvoje rozhodnutie, nenechaj sa do nicoho dotlacit. A argument, ze sa budu spolu hrat?????🤣🤣🤣🤣. No prosim pekne mam 2 rocny rozdiel chlapec a dievca. A pamatam si to takto. Najprv boj o maminku bud plakalo 2 rocne batola alebo novorodenec- vyber si ktore budes utesovat skor. A kedze je to chlapec a baba nikdy sa spolu nehrali( aspon nie tak ako som si predstavovala) ak tak tych par minut. Vzdy to bol boj a rev o hracky. Mami in mi berie to- a mami ona mi to nechce dat.......Nenechaj sa oje....t( ako vravy Nora). Lebo tie odporucania mozu byt take ze- chceme bavit znovu male babatko - tak nam nejake porod( hlavne od babiek)🤣🤣🤣🤣
tvoja vagina, tvoja maternica, tvoj zivot. Ci zijes niekde na dedine?
Mas cas, za mna najlepsie ked je to prve trosku samostatnejsie, odplienkovane, naje sa same…predsa len novorodenec potrebuje starostlivost stopercentu a 1,5 rocak ta tiez bude pptrebovat este dlho ku vswtkemu
Tiež by som ba tvojom mieste išla do druhého, áno malý vekový rozdiel je veľká výhoda, ja mam doma rozdiel 2.5 roka a je to úplne súper.
Teraz ak by si čakala kým pôjde do škôlky, začala pracovať, ešte kým sa podarí...ani nevieš ako a prejde aj 10 rokov. Za mňa, ak chcete 2, choďte do toho teraz.
Sestra ma 2 roky rozdiel a je to náročné, staršia bude mať 3 roky, mladšia rok. Sesternica ma rozdiel 7 rokov q obdivuje sestru ako to dava. Ona dokonca tvrdila ze budu mat len tu jednu. Ja by som chcela druhé ale teraz som potratila, potrebujem sa dat zdravotné dokopy a dohodnúť aj s doktorom ako lebo som po sekcii. Malý ma rok, mali by sme rok a pol rozdiel. Treba tak aby ste s tým obaja boli v pohode. Ci ti nechýba práca a byť medzi dospelými, či nechceš trochu pracovných skúseností nabrať. Alebo chceš retazovo deti. Bude to náročnejšie ale dá sa to. Sestra ma dve náročné deti a niekedy vraví síce ze by ich dala do hniezda záchrany ale to by nikdy nespravila. Jej manžel by chcel aj tretie. Ona mu povedala ze keď vynosi on kľudne. Ona mala obe tehotenstva hrozne, prvé horšie ako druhé. Zle jej bolo skoro cele tehotenstvo. Po prvom šla aj žlčník vybrať. A medzi oboma šla do prace. Musíte sa vy dvaja s manželom porozprávať a naozaj si to poriadne rozmyslieť. Nesmie tam byt z nikoho strany pochybnosť. A rodinu je do toho tak akurát nič. Ja a sestra mame 5 rokov a vedeli sme sa spolu zahrať. Tej sesternice staršia pomáha s mladšou vo veľkom. Všetko má niečo do seba. Ale vy sa musíte rozhodnúť
Za mňa si deti odbi teraz a potom môžeš pracovať xy rokov . Takto by si sa po cca možno roku rozhodla ísť na matersku ...aj ked by si mala viac peňazí.
Je to na tebe a mužovi.
Ja mam rozdiel.20 m ...ľahké to nebolo ,ale zas ani žiadna hrôza a to obe moc nenaspali ani v noci . Vzťah krásny majú
Presne, aj mna zacalo otravovat okolie s druhym dietatom pomaly uz ked malo starsie rok. Teraz je nejaky trend ospevovat maly vekovy rozdiel, ale ja ti poviem, ze niesom zastancom. Ak sa nato citis a chces ist do toho tak jasne, kludne, ale rozhodne sa nenechaj dotlacit okolim. Mne napr psychologicka povedala, ze kym nema druhe dieta aspon 2 roky nieje to pre dieta vobec vhodne, to ta este plne potrebuje a moze z toho mat neskor rozne 'traumy'. Potom len citas ako su z toho zeny na prasky, je toho plny MK. Podla mna s tou skolkou je to rozumne, nevies co bude, mozes byt na rizikovom, nevyspana, poporodna depresia atd. Naozaj mi pride velmi nevhodne niekoho 'tlacit' do maleho vekoveho rozdielu, je to riziko pre teba aj dieta. Nech si spravi kazdy podla vlastneho uvazenia ale ospevovat nieco, co je naozaj velka zataz aj pre teba aj deti je hlupost. Pridu ti potom oni pomoct? Pochybujem
Ale vies o tom,ze rodina ti to dieta nevynosi,neporodi,nevychova,ze? Toto nie je demokraticke hlasovanie,ale tvoja vysostne sukromna vec s manzelom.
Tak ti poviem....ja mám rozdiel 11 rokov (áno, dobre čítaš) nakoľko sme nechceli malý vekový rozdiel a za mňa najlepšie rozhodnutie 🙏 starší je už samostatná jednotka a ja si môžem plnými dúškami užívať mladšieho 😊
Ja by som ti odpovedala otazkou - Ked ti "všetci" povedia, ze treba skočiť do studne, skočis?
Nezaujímajú ma nevyziadane rady a uz vôbec nie riadenie mojho zivota druhymi ludmi. O svojom zivote, plánoch si rozhodujem vylucne sama s manzelom.